Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 6

Vse kar ne paše v ostale teme...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
Miha
Uporabnik foruma
Prispevki: 57
Kraj: Hrastnik

Odgovor Avtor: Miha » 10. November 2010, 10:29

bot napisal/-a:
Miha napisal/-a:
Boby napisal/-a: No glede Civica 4WD... Sem mel v lasti 2 take in ta dodatna prestava NI vklop za 4 pogon ampak ima "počasno" prestavo "kot" reduktor!
Ta model civica ima stalni 4WD pogon in jih je bilo v Slo zeloooo malo...
Narejena na podvozju od Shuttle-ja: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3827810&show=1
Meni je še dandanes žal k sm jo prodal ker je imela porabo od 7.5 - 9.5 l/100 in je delala BP ;-)

LP,B

Eno tako je imel serviser ki je delal na Hondi. On je mojo servisiral. Res je govoril o t.i. počasni prestavi. Ni mi pa povedal da ima stalni 4x4. Očitno je bilo to njemu logično meni oslu :zjz pa ne
Kolikor je meni znano je to "stalni" 4x4. Namesto sredinskega diferenciala je visko sklopka, ki vklopi zadnji par koles , ko sprednji par izgubi oprijem. Isti princip kot pri synchro od VW.
Pri VW je 4motion z visko-skoplko, synhro je stalni 4x4, če se ne motim.

Uporabniški avatar
pero999
Uporabnik foruma
Prispevki: 1463

Odgovor Avtor: pero999 » 10. November 2010, 10:31

Miha napisal/-a:
bot napisal/-a:
Miha napisal/-a:
Eno tako je imel serviser ki je delal na Hondi. On je mojo servisiral. Res je govoril o t.i. počasni prestavi. Ni mi pa povedal da ima stalni 4x4. Očitno je bilo to njemu logično meni oslu :zjz pa ne
Kolikor je meni znano je to "stalni" 4x4. Namesto sredinskega diferenciala je visko sklopka, ki vklopi zadnji par koles , ko sprednji par izgubi oprijem. Isti princip kot pri synchro od VW.
Pri VW je 4motion z visko-skoplko, synhro je stalni 4x4, če se ne motim.
4 motion ma haldex, synhro pa ni stalen.
Legacy 2.0 GL

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 10. November 2010, 10:40

Pri VW sta pred oznako 4-motion obstajala dva tipa pogonov, synchro in quattro. Prvi je bil s prečno nameščenim motorjem in visko sklopko, drugi z vzdolžno nameščenim motorjem in torsen sredinskim diferencialom. Oba imata v normalnih pogojih delitev navora 100:0. Šele, ko prva os izgubi oprijem, se navor začne prenašati na zadnjo os. Zato tehnično gledano noben od teh dveh pogonov ni stalni.

Ob uvedbi oznake 4-motion se pa pri VWju ne da več sklepati, kateri pogon je uporabljen. Če je motor nameščen prečno, je nameščena haldex sklopka, če vzdolžno, pa torsen diferencial. Tako je imel passat starejše generacije oznako 4-motion in vzdolžno nameščen motor s torsen difom na sredini, novejši pasat z oznako 4-motion pa je imel prečnega in haldex sklopko. Kaj ima najnovejši passat, ki je ravno izšel, se mi ne sanja.

VW ne uporablja stalnega 4wd pogona, ker imajo vsi njihovi pogoni v normalnih pogojih razmerje delitve 100:0 na sprednjo os.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2554

Odgovor Avtor: cheno » 10. November 2010, 10:45

VW ne uporablja stalnega 4wd pogona, ker imajo vsi njihovi pogoni v normalnih pogojih razmerje delitve 100:0 na sprednjo os.

tole pa ne drži, tudi syncro je stalni 4wd, pa tudi če je gnan preko visko sklopke. Torsen sred. diff je stalni 4wd in tak pogon je enak kot pri Quattro.
Vsi se smatrajo stalni 4wd pa tudi če v normalnih pogojih prenašajo 5% navora na zadnjo os.
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
Miha
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Miha » 10. November 2010, 12:57

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 10. November 2010, 13:03

A nimajo volvoni haldex jajca tut?

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 10. November 2010, 13:06

@cheno: zanimivo, po netu večinoma tem pogonom pravijo part-time 4wd. Čisto prve verzije syncra z visko sklopko so imele 100:0 delitev, vendar se je zadeva izkazala za zelo nepraktično, ker je imel visko vedno veliko zakasnitev in nelinearno delovanje, zato so potem začeli delati 95:5. Medtem ko torsen pri passatih ima v normalnih razmerah res razmerje 100:0, vendar, ker je mehanski prenos, zakasnitve pri priklopu zadnje osi praktično ni.

Nasprotno velja za Subaru, ker ima v večini primerov sredinski diferencial in po defaultu delitev 50:50 med osema, pravijo full-time 4wd.

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 10. November 2010, 13:07

klemz napisal/-a:A nimajo volvoni haldex jajca tut?
Imajo.

Boby
Uporabnik foruma
Prispevki: 315
Kraj: LJ Zalog

Odgovor Avtor: Boby » 10. November 2010, 13:10

Miha napisal/-a:
A to misliš na Matjaža- Remota? On je imel rdečo 4WD pa edino z klimo ;-)

Uporabniški avatar
Miha
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Miha » 10. November 2010, 13:33

Boby napisal/-a:
Miha napisal/-a:
A to misliš na Matjaža- Remota? On je imel rdečo 4WD pa edino z klimo ;-)
Matjaža mislim ja...tisto rdečo sem si ogledoval. On veliko ve o teh modelih civica. :.sup

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2554

Odgovor Avtor: cheno » 10. November 2010, 14:25

torsen ne mora imeti 100:0 oz. ima če je taka potreba :) , Torsen - Torque sensing, tak diferencial prilagaja navor potrebam, edino haldex je narejen, da ima stalni sprednji pogon z pomočjo zadnjih. Haldex ni slaba stvar, odvisno kako je narejen in kako je konfigurirana elektronika ki ga vodi.
Tem člankom iz revij na internetu pa ne vse verjeti.
Kjerkoli je uporabljen visko kot edini prenos moči ali pa kot zapora ima nelinearne karakteristike prenosa oz. zapore. Visko bo vedno imel zamudo ker deluje na principu razlike obratov in ne navora kot torsen.
The only treasure my car came with was rust...

mesecnik
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mesecnik » 10. November 2010, 16:43

Se strinjam glede viska. Zato pa so kasneje začeli delati pri VW syncro z osnovno delitvijo 95:5, ker je ta delitev precej skrajšala čas vklopa zadnje osi.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 11. November 2010, 07:44

Ker nimam pojma....naj mi en prosm pove:

- Kolk rolc nucam met za menjavo zobatga jermena
- A se splača preventivno pr 200kkm menjat tudi štangas motorček ?

Mašina je EJ16 letnika '96 z "norimi" 66kW

Nebi rad začel jemat narazn, pa da mi manjka rezervnih delov....

En klinci mi ponujajo po 3 rolce zravn v kompletu en pa samo 2 ?!
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 11. November 2010, 08:32

A se splača preventivno pr 200kkm menjat tudi štangas motorček ?

:shock: ne seri :lol:

Drugač imaš poleg 1× zobate rolce ki pride na vodno pumpo še 2× manjši rolci in 1× t.i napenjalec, pol rabiš še 3× semering in 1×o-ring pri odmični gredi na levi strani motorja, da rešiš morebitno netesnenje...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 11. November 2010, 10:30

ma ja sej je pol en poslal sliko....pa je mal bolj logično... :D

tnx ;-)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost