Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Vse kar ne paše v ostale teme...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Re: Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 14:30

A si kdaj videl v živo to olje? Meni je to Karel dal v roko in v pol litrski flaši, ki sem jo na glavo obrnil se olje ni odlepiko oziroma formiralo v "kapljo" kar nekaj sekund. Stvar je precej bolj viskozna kot tekoči med.

Nevem koliko to "olje" (če se temu še da sploh rečt olje) "doda" potem ko je vroče...Bom za foro dvignil eno kolo svoje impreze pa probal isto (no prednje, saj je zadaj LSD) Ubistvu bom probal oba konca...

No če smo že glih "tam"...Torej zadnji LSD, če ga pač imaš bo sukal obe zadnji kolesi v isto smer ker "drži"...sredinski, ki je pravtako LSD pa bo omogočal prosto sukanje dokler se olje ne segreje? Tu nekaj ne gre skup...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 18. December 2020, 14:53

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 14:30
A si kdaj videl v živo to olje? Meni je to Karel dal v roko in v pol litrski flaši, ki sem jo na glavo obrnil se olje ni odlepiko oziroma formiralo v "kapljo" kar nekaj sekund. Stvar je precej bolj viskozna kot tekoči med.
Tukaj pa nekaj ne bo štimalo. :ast :ast Sam sem menjal tako spredaj kot zadaj, pa je bil več ali manj čisto normalno tekoč. :hsh :hsh Da mu ni zmrznil tam v delavnici :?: :!?:
V legacyja sem točil takega ki ga je Karli priporočil (če se prav spomnim shell), v outbacka pa sintetični Mannol, pa se je čisto normalno točilo.
Edino kar sem se zajebal pri točenju v menjalnik legacyja, da nisem naredil odduška v cevi :th no, eno maaaalo dolgo je trajalo....... :up :cp Je pa potem pri outbacku šlo hitreje, ker sem zunanji del cevi malo porezal in je lahko zrak šel ven. :oops:
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 414
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 18. December 2020, 15:26

Govori se o olju v notranjosti LSDja, ne 75W-90 v menjalniku in diffu.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 18. December 2020, 16:45

Topo napisal/-a:
18. December 2020, 15:26
Govori se o olju v notranjosti LSDja, ne 75W-90 v menjalniku in diffu.
Govora je o silikonskem olju in ne menjalniškem olju :sm
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 18. December 2020, 17:58

BackW00d napisal/-a:

Nevem koliko to "olje" (če se temu še da sploh rečt olje) "doda" potem ko je vroče...Bom za foro dvignil eno kolo svoje impreze pa probal isto (no prednje, saj je zadaj LSD) Ubistvu bom probal oba konca...

No če smo že glih "tam"...Torej zadnji LSD, če ga pač imaš bo sukal obe zadnji kolesi v isto smer ker "drži"...sredinski, ki je pravtako LSD pa bo omogočal prosto sukanje dokler se olje ne segreje? Tu nekaj ne gre skup...
Nisem bral vsega ampak glede na starost tvojga avta in zgodovino je za pricakovat da je sredinski visco ze proti koncu. Zadnji LSD pa je najbrz ze tako obrabljen da ne opravlja vec funkcije. Vem kako je bilo na moji sti ko je imela 110k in potem ko je imela 200. Difa na sprednji in zadnji osi nista vec delala enako kot na zacetku. Te stvari se obrabljajo in so za zamenjat. Cena za suretrack kit je bila pa takrat cca 1000 usd po osi. Se en razlog vec za prodajo avta.

In ja preden sem na STI kupil nov sredinski diff jo je bilo 'jebeno' porivat v garažo če je bil volan samo za pol obrata obrnjen. Po snegu je šla pa v vse smeri raje kot naravnost.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. December 2020, 18:31

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 12:04
@Danci, ko boš videl filmček ti bo jasno :)
Haha, vse jasno... :)

BackW00d napisal/-a:
Ne, nisem še videl tega tega olja oz. tekočine...

https://en.wikipedia.org/wiki/Viscous_coupling_unit
The device consists of a number of circular plates with tabs or perforations, fitted very close to each other in a sealed drum. Alternate plates are connected to a driving shaft at one end of the assembly and a driven shaft at the other end. The drum is filled with a dilatant fluid, often silicone-based, to about 80% by volume. When the two sets of plates are rotating in unison, the fluid stays cool and remains liquid. When the plates start rotating at different speeds, the shear effect of the tabs or perforations on the fluid will cause it to heat and become nearly solid because the viscosity of dilatant fluids rapidly increases with shear. The fluid in this state will effectively glue the plates together and transmit power from one set of plates to the other. The size of the tabs or perforations, the number of plates, and the fluid used will determine the strength and onset of this mechanical transfer.
Pa verjetno ni toplota tista, zaradi katere se spremeni viskoznost - po moje je neka taka fora:
Prej bi rekel, da pregrevanje tej tekočini škodi...
Razloži malo, kaj ne gre skup?

Me prav zanima, kako bi bilo, ko je ta Legacy bil še nov.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 19:37

@irCAR81: Srednji je pred par tisoč obnovljen pri Karlu, zadnji ziher ni nekaj ful dober, ker opazim, da kdaj zadaj po asfaltu samo notranja obrne v prazno kadar se pretirava :) Predno sem sredni viskodif menjal sem opazil da avto tudi v solidnem klancu ni želel it navzdol v leru, če je bil volan do konca namotan. Naprimer na semaforju. Avto ma pa skoraj da 300k.
Odkar sem ga dal obnovit, se tudi v rahlem klačku odpelje dalje, vendar ne povsem brez upora.

Če pozimi v snegu potegnem pred ovinkom ročno, srednji visko takoj spusti take zvoke, da ti ni vseeno...če ročno potegnem parkrat zapored za dlje časa začne sredinski visko take zvoke spuščat da nisi več ziher če ne bo "privrtal" ven iz ohišja. Cel avto prične vibrirat.

Tega pri 1.6 96' Iimprezi ni bilo čutit, pa sem večkrat to delal. Nevem a so tisti starejši centralni viskodiffi pač crknali na ta način da so ratali odprti difi, al kaj je bla fora. Ker ta v novejših subarujih pač ko crkne se zaklene in zato folku avti "preskakujejo" v ovinku. Kar je logično.

@Danci, ja ta primerjava z non-newtonian fluid (ooblek) je pomoje kar na mestu. Zanimiv mi je podatek 4kgf /100RPM. Kaj naj bi to pomenilo?
Verjetno bi se dalo preračunat koliko je to v prvi brzini pri maximalnih obratih in minimalnih...

Ampak recimo poglej koliko časa mora vztrajat, da se nekaj zgodi. Sicer če voziš po terenu kjer je konstantnoi slab oprijem, verjetno sredinski visko potem kar skos grabi do določene mere.

Zanimivo mi je tudi, da mi je na tehničnem pregledu recimo vrtel naprej le prednji par koles, nato pa le zadnji par koles, pa nekako ni bilo slišat da bi visko pel ali "vibriral". Res pa je da se tam gume sučejo zelo počasi. In lahko da je teh 40Nm/100RPM tam na stezi le kaj pa vem 4Nm ker se steza suče je z 10 obrati?

Jutri se najverjetneje dobiva v moji garaži s Klemzom pa bom probu za foro dvignit posamezno kolo in ga zasukat. Mogoče celo kaj posnamem :P
Pa probal bom dvignit obe zadnji kolesi in zasuknat, da vidim če LSD še zasuče obe kolesi v isto smer...(če bo to srednji visko dopuščal, ker dvomim da se mi bo dalo cel avto dvigovat v zrak, če to slučajno srednji visko ne bo pustil).

Javim.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. December 2020, 20:33

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 19:37
Pa probal bom dvignit obe zadnji kolesi in zasuknat, da vidim če LSD še zasuče obe kolesi v isto smer...(če bo to srednji visko dopuščal, ker dvomim da se mi bo dalo cel avto dvigovat v zrak, če to slučajno srednji visko ne bo pustil).
Ko boš to probal, mora menjalnik bit v leru...

https://www.roughtrax4x4.com/blog/how-c ... sd-or-not/

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 20:53

Ja, teorija mi je znana, a vendar hvala za opozorilo. Vendar če srednji visko prijemlje, tudi v leru ne sme pustit sukanja (če LSD zadaj dela)

Bomo vidli.

Pri bratovem OB-ju ne morem zafrknt ker itak ni motorja pod havbo :smsw

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 19. December 2020, 07:13

Tole je z enga angleškega foruma pobrano, pri STI-jkah so pri hawkeye modelu nekaj spreminjal pri sprednjem diffu (in mislim, da zadnjem), naj bi bil drugačn tip in se na dvigalu obnaša, kot, da je odprt, šele pri večji hitrosti vrtenja ali obremenitvi se zaklene za razliko od starejših modelov, ki začnejo grabit precej prej.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. December 2020, 11:27

Do cca. 2004 so STI-jke spredaj imele Suretrac diff, potem pa so šli na Helical LSD (kar je bolj ali manj varianta Torsen© diff-a).

Helični diff-i imajo lastnost, da je razlika med navoroma na eni in drugi omejena - gre za t.i. 'Torque Bias Ratio' (TBR). Recimo - če imaš eno kolo na ledu, ki zagotavlja 10 Nm trenja, bo druga stran tega diferenciala imela največ 10 x TBR navora. Kolikor sem videl, so TBR tam od 2,x do 4,x.

To pomeni, da ti diferenciali v ekstremnih pogojih (led, dvigalo, ...) niso kaj dosti boljši od odprtih in zato niso primerni za off-road.

Kako točno dela Suretrac, pa še nisem dojel... :D Našel sem en Subarujev dokument, ki ga kar podrobno razlaga, ampak je zaenkrat 'beyond my mechanical paygrade'. :D

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 19. December 2020, 13:07

strumf666 napisal/-a:
19. December 2020, 07:13
Tole je z enga angleškega foruma pobrano, pri STI-jkah so pri hawkeye modelu nekaj spreminjal pri sprednjem diffu (in mislim, da zadnjem), naj bi bil drugačn tip in se na dvigalu obnaša, kot, da je odprt, šele pri večji hitrosti vrtenja ali obremenitvi se zaklene za razliko od starejših modelov, ki začnejo grabit precej prej.
Silikonsko olje je tekočina, ki ima to dobro lastnost, da ne spreminja viskoznosti s temperaturo. Ker je tekočina gosta se med lamelami umika ko se počasi vrti zunanje vpetje lamel. Ko je razlika v hitrostih prevelika, se olje ne more več umikati in zagrabi lamele, tako da pošlje moč na os, ki se ne vrti tako hitro. Vse predelave viska so odvisne od gostote-viskoznosti olja med lamelami. Večja vrednost viskoznosti , hitreje visko zagrabi.
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 19. December 2020, 19:57

Ma ja, meni je nekako tale suretrack razumljiv. Če bi ti lahko z rokami pokazal bi tudi ti verjetno razumel :D

Načeloma so med tistima dvema zobatima Face-CaM platama lahko premikajo neki pizdeki fejst divje oblike: https://www.mycaterham.com/mediac/400_0 ... 16/ap7.jpg In pač dokler je razlika med obema kolesoma majhna se ti počasi "gnetejo" skozi kanale ki jih ustvarjata tedve FACE-CAM plošči, ko pa enkrat ena guma koplje v prazo pa bi se morali ti pizdeki premetavat iber uber hitro, ampak ker imajo težo in inercijo se temu premetavanju upirajo, to upiranje pa je ubistvi uporabena sila ki poskuša "zaklenit" obe gumi, da bi se enakomerno sukali. Torej pizdeki nasprotujejo hitremo premetavnaju. Ja?

V stvari povsem ista rešitev kot pri Viskotou, vendar tukaj načeloma mehnaizem koristi le navadno menjalniško olje za podmazovanje teh pizdekov, da preskakujejo te kanale (kadar se gumi ne sučeta enakomerno).

BTW, bil sem v garaži s Klemzom, a njemu se je mudilo, sam pa sem bil dosti ubit, ker sem kolega selil zjutraj in se mi ni dalo dvigovat avta :D
Ampak v kratkem tudi to, ker sem firbčen ko sam hudič.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 19. December 2020, 21:10

Suretrack se sčasoma obrabi, ne vem pa kako je s torznom, oz. ali je kateri opazno boljši glede tega. Kar se udobja pri vožnji tiče naj bi bil boljši, ker se, če ni razlike obnaša bolj kot odprti diff.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 23. December 2020, 16:13

Čist tko za intermezzo, v Slo obstaja GT-jka s 105.00km in naredi cca 500km na leto (lastnik cca 15let). Ko sm reku da naj javi če bo prodal, pa je bil smeh :lolno :rock

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost