Kamion napisal/-a: ↑11. Februar 2018, 21:38
Ne razumem v čemu imaš problem?
Upoštevat moreš da internetnih kablov ni dobro vlečt zraven 220 V elektrike, še posebno ne na dolge razdalje.
Za internet boš moral vgraditi tudi Switch, če hočeš razdelit na več vtičnic, kako velik bo ta Switch, ti diktira koliko vtičnic za internet imaš v hiši.
nebivedu napisal/-a: ↑11. Februar 2018, 22:21
Delaš pametno hišo?
Z mrežnimi kabli je vedno hudič in vedno jih je PREMALO.
Če jih pelješ zraven 220V, ne bo dobro, ker bo preveč motenj zaradi elektromagnetnega sevanja, da bi pa vzel oklepljene kable z zaščito, bo pa orenk pregrado. Da boš pa sedaj bajto razbijal zato, da boš nove cevi položil za elektriko in notri kable za mrežo dal, je pa cel strošek. Jaz jih nisem hotel razbijat, zato sem vzel zaključne letve take, da imajo notri nosilce za več kablov in sem potem preko tega speljal vse skupaj, tako da so sedaj kabli vsi skriti in so vsi po robovih sob. Vse te letve imajo pripadajoče pokrove za v kotih, ki omogočajo, da so kabli lepo zadaj speljani tudi tam. Cena pa sploh ni visoka in zelo simpl so za postavljat.
Koliko kablov misliš imet? Toliko boš moral potem tudi imeti vhodov na ruterju. Tako da prvo preveri to, potem glej da bo pravilno velika omarica, ker ti ruterji so lahko ogromni. Zračenje mora imet tudi, ker se ruterji tudi orenk segrevajo.
Kako misliš z napajanjem - usmerniki? Za kake led trakove?
V Trzinu imaš takoj za piramido (ob piramidi naprej in naslednjo ulico prva stavba desno, prva trgovina) trgovino z materialnom Led trakovi, usmerniki. In oni prodajajo industrijske usmernike:
https://mmc.bolha.com/1/image/155243/15 ... 19770b.jpg
150W stane 19€.
Na takega boš lahko priklopil ogromno zadev, ker ima izhod 2x 12V in na vsakem vsaj 6A, kar je za te zadeve dovolj.
Pa če že vse to delaš, razmisli še o UPS (brezprekinjenem napajanju). Pride malo dražje, ampak nekatere zadeve potem kljub temu, da zmanjka elektrike delajo (recimo kamere, senzorji, nadzor temperature v peči in črpalka (da ne pride do pregrevanja),...)
Morda sem se nerodno izrazil.
Zanima me točno to kar sta napisala.
Torej v to glavno omarico pripeljem v tem primeru dovod za internet, oz kabelsko, potem pa s tega "switcha" naprej na računalnike oz tv-je po hiši.
Ne delam pametne hiše, samo navadno hišo, trotl ziher, z on off gumbi.
Omarica je vgrajena v zid, ampak ne bo pokrita z pokrovom, tako da bo zraka/hlajenja dovolj.
2x se bodo ti kabli srečali z 220 v tleh, ko se bodo križali preko ene sobe, to je vse kar bo stika z 220, to pa ne bi smelo predstavljati nekih hudih motenj, mar ne?
Omarica bo cca 1,5m od vhoda nad katerim bo led trak in za ta trak bi pretvornik dal kar v omarico, da ne delam še dodatnih doz po stenah.
Razsvetljava kot taka bo socer tudi rešena z led osvetljitvijo, ampak bo imela trafo vsaka luč zase skritega v ohišju.
V to mojo omarico bi torej postavil trafo za domofon, trago za 1m dolg led trak, dovod in razdelilec za internet in kabelsko, alarmno razdelilno enoto in to je to.
Za ups se moram pa pozanimat kaj in kako in koliko to stane, glede na to da štroma redko zmanjka, da bo peč na plin, ni neke hude potrebe...