Šibki tok v hiši

Vse kar ne paše v ostale teme...
Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2089
Pridružen: 16. Oktober 2010, 20:09

Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: urbancebulj » 11. Februar 2018, 21:06

Fantje, je kdo med vami električar?

Doma nekaj čaram, pa se mi je pri šibkem toku ustavilo.

Predvidel sem omarico za šibki tok, v to omarico moram pripeljat internet, kabelsko, alarm (no pa seveda tudi 220v) in potem od tukaj naprej po vsej hiši do priključkov tv-jev, računalnikov,...
Najbolje da tudi trafote 220v/12v za led trakove notri porinem?
Kaj pa gretje, mora biti omarica "zračna" ?
:th

Lp
Urban

Uporabniški avatar
Kamion
Uporabnik foruma
Prispevki: 580
Pridružen: 11. Maj 2014, 00:13
Kraj: Vipavska dolina

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: Kamion » 11. Februar 2018, 21:38

Ne razumem v čemu imaš problem?

Upoštevat moreš da internetnih kablov ni dobro vlečt zraven 220 V elektrike, še posebno ne na dolge razdalje.
Za internet boš moral vgraditi tudi Switch, če hočeš razdelit na več vtičnic, kako velik bo ta Switch, ti diktira koliko vtičnic za internet imaš v hiši.
https://cf1.s3.souqcdn.com/item/42/16/1 ... 995649.jpg

Tak internetni Switch potrebuje zračno omarico, nikoli se takih omaric ne vgrajuje v zid, ampak na zid.
https://images-na.ssl-images-amazon.com ... SY355_.jpg
Without breakdowns, crashes, problems and mishaps stories would simply be boring. http://83.212.82.150/poraba/PorabaTxt.png

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. Februar 2018, 22:21

Delaš pametno hišo?

Z mrežnimi kabli je vedno hudič in vedno jih je PREMALO.
Če jih pelješ zraven 220V, ne bo dobro, ker bo preveč motenj zaradi elektromagnetnega sevanja, da bi pa vzel oklepljene kable z zaščito, bo pa orenk pregrado. Da boš pa sedaj bajto razbijal zato, da boš nove cevi položil za elektriko in notri kable za mrežo dal, je pa cel strošek. Jaz jih nisem hotel razbijat, zato sem vzel zaključne letve take, da imajo notri nosilce za več kablov in sem potem preko tega speljal vse skupaj, tako da so sedaj kabli vsi skriti in so vsi po robovih sob. Vse te letve imajo pripadajoče pokrove za v kotih, ki omogočajo, da so kabli lepo zadaj speljani tudi tam. Cena pa sploh ni visoka in zelo simpl so za postavljat.

http://trgovina.les3.si/media/catalog/p ... do-1_2.jpg


Koliko kablov misliš imet? Toliko boš moral potem tudi imeti vhodov na ruterju. Tako da prvo preveri to, potem glej da bo pravilno velika omarica, ker ti ruterji so lahko ogromni. Zračenje mora imet tudi, ker se ruterji tudi orenk segrevajo.


Kako misliš z napajanjem - usmerniki? Za kake led trakove?


V Trzinu imaš takoj za piramido (ob piramidi naprej in naslednjo ulico prva stavba desno, prva trgovina) trgovino z materialnom Led trakovi, usmerniki. In oni prodajajo industrijske usmernike:
https://mmc.bolha.com/1/image/155243/15 ... 19770b.jpg

150W stane 19€.
Na takega boš lahko priklopil ogromno zadev, ker ima izhod 2x 12V in na vsakem vsaj 6A, kar je za te zadeve dovolj.


Pa če že vse to delaš, razmisli še o UPS (brezprekinjenem napajanju). Pride malo dražje, ampak nekatere zadeve potem kljub temu, da zmanjka elektrike delajo (recimo kamere, senzorji, nadzor temperature v peči in črpalka (da ne pride do pregrevanja),...)
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2915
Pridružen: 25. April 2006, 15:36

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: Sajmon » 11. Februar 2018, 22:46

Za UTP si že izvedel.
Pri nizkovoltnem enosmernem napajanju pride tudi do kar opaznih izgub. Za LED trakove in podobne reči je bolje pripeljat 230V do mesta uporabnika in šele tam postaviti usmernik ali več njih. Razen seveda, da ima napajalnik dovolj zaloge, da mu izgube v napeljavi ne bodo delale težav.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 3576
Pridružen: 07. Maj 2006, 23:40
Kraj: Trbowle

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: BackW00d » 12. Februar 2018, 07:18

Izgube na kablu pri 12V ne boš pokril pa če maš 500kW napajalnik. Ko bo voltaža na koncu kabla, kjer bo priključen led trak padla na 8-9V zaradi predolgega/tankega kabla boš mel probleme.
Zatorej vleci od napajalnika vsaj 2×1,5mm^2 kabel, še bolje pa je 2×2,5mm^2 kabel.

Probaj tako naredit, da ti napajalnik nebo delal 24/7, temveč da ga boš vžgal/ugasnil s prekinjanjem 220V napajanja napajalnika.
Glede na to da imaš že zdej takšne težave, priporočam da se posvetuješ z mojstrom na licu mesta, ker ugibanje/svetovanje preko interneta ni tisto pravo.
Vsak ima svoje zamisli/možnosti, ki se jih doreče in pravilno sprojektira na licu mesta....

Sam sem delal že kar nekaj takih napeljav, pa je bila še vsaka drugačna, ker ima vsak malce drugačen layout hiše in možnosti priklopa.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2089
Pridružen: 16. Oktober 2010, 20:09

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: urbancebulj » 12. Februar 2018, 20:51

Kamion napisal/-a:
11. Februar 2018, 21:38
Ne razumem v čemu imaš problem?
Upoštevat moreš da internetnih kablov ni dobro vlečt zraven 220 V elektrike, še posebno ne na dolge razdalje.
Za internet boš moral vgraditi tudi Switch, če hočeš razdelit na več vtičnic, kako velik bo ta Switch, ti diktira koliko vtičnic za internet imaš v hiši.
nebivedu napisal/-a:
11. Februar 2018, 22:21
Delaš pametno hišo?

Z mrežnimi kabli je vedno hudič in vedno jih je PREMALO.
Če jih pelješ zraven 220V, ne bo dobro, ker bo preveč motenj zaradi elektromagnetnega sevanja, da bi pa vzel oklepljene kable z zaščito, bo pa orenk pregrado. Da boš pa sedaj bajto razbijal zato, da boš nove cevi položil za elektriko in notri kable za mrežo dal, je pa cel strošek. Jaz jih nisem hotel razbijat, zato sem vzel zaključne letve take, da imajo notri nosilce za več kablov in sem potem preko tega speljal vse skupaj, tako da so sedaj kabli vsi skriti in so vsi po robovih sob. Vse te letve imajo pripadajoče pokrove za v kotih, ki omogočajo, da so kabli lepo zadaj speljani tudi tam. Cena pa sploh ni visoka in zelo simpl so za postavljat.

Koliko kablov misliš imet? Toliko boš moral potem tudi imeti vhodov na ruterju. Tako da prvo preveri to, potem glej da bo pravilno velika omarica, ker ti ruterji so lahko ogromni. Zračenje mora imet tudi, ker se ruterji tudi orenk segrevajo.

Kako misliš z napajanjem - usmerniki? Za kake led trakove?

V Trzinu imaš takoj za piramido (ob piramidi naprej in naslednjo ulico prva stavba desno, prva trgovina) trgovino z materialnom Led trakovi, usmerniki. In oni prodajajo industrijske usmernike:
https://mmc.bolha.com/1/image/155243/15 ... 19770b.jpg

150W stane 19€.
Na takega boš lahko priklopil ogromno zadev, ker ima izhod 2x 12V in na vsakem vsaj 6A, kar je za te zadeve dovolj.

Pa če že vse to delaš, razmisli še o UPS (brezprekinjenem napajanju). Pride malo dražje, ampak nekatere zadeve potem kljub temu, da zmanjka elektrike delajo (recimo kamere, senzorji, nadzor temperature v peči in črpalka (da ne pride do pregrevanja),...)
Morda sem se nerodno izrazil.
Zanima me točno to kar sta napisala.
Torej v to glavno omarico pripeljem v tem primeru dovod za internet, oz kabelsko, potem pa s tega "switcha" naprej na računalnike oz tv-je po hiši.

Ne delam pametne hiše, samo navadno hišo, trotl ziher, z on off gumbi.
:thup

Omarica je vgrajena v zid, ampak ne bo pokrita z pokrovom, tako da bo zraka/hlajenja dovolj.

2x se bodo ti kabli srečali z 220 v tleh, ko se bodo križali preko ene sobe, to je vse kar bo stika z 220, to pa ne bi smelo predstavljati nekih hudih motenj, mar ne?

Omarica bo cca 1,5m od vhoda nad katerim bo led trak in za ta trak bi pretvornik dal kar v omarico, da ne delam še dodatnih doz po stenah.

Razsvetljava kot taka bo socer tudi rešena z led osvetljitvijo, ampak bo imela trafo vsaka luč zase skritega v ohišju.

V to mojo omarico bi torej postavil trafo za domofon, trago za 1m dolg led trak, dovod in razdelilec za internet in kabelsko, alarmno razdelilno enoto in to je to.

Za ups se moram pa pozanimat kaj in kako in koliko to stane, glede na to da štroma redko zmanjka, da bo peč na plin, ni neke hude potrebe...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: nebivedu » 12. Februar 2018, 21:16

Ja. Tako nekako. V hišo pripelješ linijo od interneta. V omarico vgradiš potem modem in pod modem router ali switch. iz routerja/switcha pa potem linije razvoziš po hiši.

Koga imaš za ponudnika interneta?

Ker imaš več možnosti:
1.) modem -> router -> razvod po hiši (tv in računalniki) - router je lahko večportni, vendar ponavadi dajo samo 4 portne
2.) modem kot router -> razvod po hiši (tv in računalniki) - v tem primeru imaš ponavadi samo 4 porte, kar pomeni 4 kable (2x tv in 2x pc)


Jaz imam tako narejeno, da imam modem in eno linijo do routerja, ta ima pa samo 4 izhode. 3 imam ponucane s TV-jem, en je pa frej za računalnike. Zato sem dodal še switch, ki deli to eno linijo med več računalnikov.





Če se kabel seka, ni problema. Problem je da se vzporedno pelje kabel za internet in elektrika. Elektrika potem povzroča probleme kablom za internet.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2089
Pridružen: 16. Oktober 2010, 20:09

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: urbancebulj » 13. Februar 2018, 14:05

Telemach je ponudnik.

220 bo ločen od šibkega toka, tudi omatici sem posravil povsem na druge stene.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Februar 2018, 20:20

A boš imel optiko pri Telemachu? Malo jim zateži, ko ti bodo optiko polagali, še za cene. Jaz sem izsilil 24 mesecev za ceno 36€ 3x TV in internet 150/150MB.

Pri optiki je tako, da dobiš modem, ki optiko pretvori v digitalno obliko, potem pa router (torej 2 napravi), da šele imaš internet v hiši.
Potem pa še za vsak TV svoj box. Do vsakega boxa gre koaksialen kabel (kot antena za signal) in potem še UTP kabel (za internet, da imaš napredne opcije).
Pri 3x TV mi je ostal samo en port za internet na routerju, zato sem dal zraven še switch (napravo, ki iz enega deli na več portov), da imam lahko vse računalnike preko kabla na net priklopljene.


Pa pazi na wi-fi. Router ima wi-fi in če bo predaleč stran v hodniku, ne boš imel dobrega signala. Zato se splača vzet še kak extender.
Jaz imam nekaj podobnega;
https://images-na.ssl-images-amazon.com ... SY355_.jpg

Priklopiš ga na mrežo, se prijaviš nanj (imaš vse v navodilih), ga daš v mode: extender in potem ga daš nekam na sredo hiše. Zadeva ojača wifi signal in potem imaš wifi po celi hiši.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 3481
Pridružen: 17. Julij 2007, 20:04
Kraj: Krško

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: strumf666 » 13. Februar 2018, 21:33

Tudi pri t2-ju sem zadnjič v Ljubljani videl tak sistem, torej optika, pretvornik optika - > elektrika (tu si se mal zatipkal, ker je oboje digitalno) in posebej modem.
WiFi extender je uporabna reč, samo ti razpolovi hitrost WiFi-ja, tko, da se mu je bolj izognit, če se da ali pa uporabit žično alternativo.

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2089
Pridružen: 16. Oktober 2010, 20:09

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: urbancebulj » 13. Februar 2018, 21:55

To je višja znanost no.
Sicer imamo tudi zdaj telemach pa nimam nobenih boxov pri tvjih.

Vidim da moram do tvja peljat 3 kable in do računalbika dva da bo dovolj povezav za ves špeh.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: nebivedu » 14. Februar 2018, 00:27

strumf666 napisal/-a:
13. Februar 2018, 21:33
Tudi pri t2-ju sem zadnjič v Ljubljani videl tak sistem, torej optika, pretvornik optika - > elektrika (tu si se mal zatipkal, ker je oboje digitalno) in posebej modem.
WiFi extender je uporabna reč, samo ti razpolovi hitrost WiFi-ja, tko, da se mu je bolj izognit, če se da ali pa uporabit žično alternativo.
Nič se nisem zmotil. Svetloba pride do bajte, modem jo pretvori v digitalno obliko.

wi-fi extender kupiš malo boljši (za ene 25€ pri kitajcih), pa ti zna združit 2.4 in 5G linijo, in imaš brez problema 1.2Gb mrežo. (imam to doma narejeno, lahko pokažem delovanje).
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 6250
Pridružen: 22. April 2006, 16:08
Kraj: Črnuče

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: nebivedu » 14. Februar 2018, 00:31

urbancebulj napisal/-a:
13. Februar 2018, 21:55
To je višja znanost no.
Sicer imamo tudi zdaj telemach pa nimam nobenih boxov pri tvjih.

Vidim da moram do tvja peljat 3 kable in do računalbika dva da bo dovolj povezav za ves špeh.
Kako nimaš boxa za TV? Imaš mogoče kartico v TV vtaknjeno?

Za vsak TV ti na Telemachu dajo TV box in daljinca. Do njega pa peljeta 2 kabla (antena in utp) Vsaj tako so pri meni postavili nekje pol leta nazaj.
Ko nekaj začneš in ko spoznaš, da ti je zelo všeč, dokončaj. Če pa spoznaš, da čutiš odpor, zamenjaj in pojdi drugam. Bolje izgubiti eno leto kot pa vztrajati v nečem, kar te ne veseli.

Uporabniški avatar
urbancebulj
Uporabnik foruma
Prispevki: 2089
Pridružen: 16. Oktober 2010, 20:09

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: urbancebulj » 14. Februar 2018, 05:17

Nimam boxa niti dveh daljincev, za kartico bi moral prav pogledat če je, kooksialc je priklopljen že 7 let in stvar dela bp.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 1913
Pridružen: 23. Avgust 2009, 12:31
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: Šibki tok v hiši

Odgovor Avtor: LSlabe » 14. Februar 2018, 06:34

Jaz imam box samo na utp kablu iz routerja, nobenga koaksialca. Mam pa telekom...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: pero999 in 1 gost