Mestno redatstvo je mestno in načeloma ne zahaja na avtocesto.
Po AC se vozim že od 2008 dalje in "črno škodo" sem do zdaj videl mislim da 2x...Druga stvar je dolenjka in prekmurka, ker tam jih vidim skoraj vsakič ko se vozim.
Fotrova 1.5 impreza 2007 al 2008 letnik je bila pod 2000 obratov dobesedno mrtva...prav tako je bila mrtva od tretje brzine dalje, s trejo vred.
Jaz sem se v vsak manjši klanec vozil z reduktorjem, pa še vseeno se je zdelo da avto dela kvečjemu na tri cilindre...
V zadnjem obdobju sem lahko zelo direktno primerjal dva 1.8 motorja primerljivih letnikov.
1.8i 16V 115HP Ford - živahen že od kakih 1200 obratov dalje dobro vleče tudi v višjih obratih.
1.8i 20V 125HP Škoda oktavija - katastrofa od motorja...Ford jo poje na celi črti, in v nizkih in v visokih obratih, pa ima Ford 10 konj manj. S tem, da ima škoda bolan menjalnik, spelješ v prvi, pospešiš do 30km/h in daš direkt v zadnjo peto brzino in je lepo nekih 1500 obrtov, in če pač se želiš pojajcat kje na kaki ravnini ali sploh če je rahel klanec navzdol, zadeva zvozi BP. Po avtocesti je zarad tega pri 130km/h že 4000obratov in motor se dere ko satan! Ford ima ziher nekih 800-900 obratov manj.
EJ20 "tašvoh" 125HP motorja še nisem vozil, mogoče da je prožen v nizkih, dejstvo je da ga vsi hvalite(jo). Sam sem se srečeval vedno z temi bolj navitimi, ki valda preferirajo obrate. Mel sem tudi recimo 1.2 8V 60HP Punta ki je šel v spodnjem delu vrtljajev super, od 4000 naprej pa je bil filing kot da ga nekaj duši. Potem sem menjal na 1.4 16V 90HP Grande Punta, ki pa je dajal občutek da ena svečka fali in da je vseskos za tri zobe zategnjena ročna zavora.
Ampak na internetu je ogromno "pluvanja" čez ta njihov StarJet motor, ki ima VVTI, pa nevem kaj vse, ampak kljub temu ponudi le revno odzivnost spodnjega dela vrtljajev ter nekaj res malega sramežljive živahnosti tam malce višje v obratih. In ja, določene klance sem lažje s starim 1.2 prevozil v tretji kot potem z novejšim v drugi
In čeprav se star dokaj lahek Ford pelje dobro tudi v nižjih obratih (čeprav sam to redko prakticiram, ker sem bolj na brzino narejen), žal poznam kruto realnost subarujevega AWD pogona, ki pač požre ogromno ene fleksibilnosti, ki bi jo mogoče motor drugače imel.
Z istega naslova bi mi bilo zanimivo videt recimo direktno primerjavo enega 2.0 FWD ter AWD Legacy-a prve generacije. Ziher je kar se tiče pospeškov in dinamike motorja razlike toliko da imaš filing da ima en 1.8 (AWD) drug pa 2.2(FWD)...
Kruster, si vzel v račun tudi konkretno daljši hod giba pri dizlu ? 86mm proti 75mm? Navor je seveda sila krat ročica, in pri dizlu je ročice malce več. Je pa pri bencincu sile mal več, ker ma bat večjo površino...no to je že debata za sredo ob 20:01 na 902 :P
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....