Turbo plan

Izboljšave zmogljivosti in voznih lastnosti
Odgovori
Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 14. April 2009, 21:59

Pa še to. Pri zavornem olju boš izboljšal že veliko z menjavo. Saj je to olje zelo hidroskopično, se pravi da veže vlago nase. Če je olje originalno prozorno, po odprtju posode za olje pa ugotovite, da je že precej temno, ga je treba kar zamenjati.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
jayz
Uporabnik foruma
Prispevki: 466

Odgovor Avtor: jayz » 15. April 2009, 08:27

Thomas22 napisal/-a:
jayz napisal/-a:a pa ima kdo dejanske izkušnje med ploščicami OMP in DS2500? Da je že oboje imel na imprezi GT, zavorni učinek, kolikšna je obraba obojih, pregrevanje...

kaj pa zavorne cevke, ima kdo pletene gor? se je poznala razlika po menjavi? Jaz imam naročene od goodridge pa zavorno olje ate super blue racing, pa me zanima prvo kakšna bo razlika samo s to menjavo, eni pravijo da se zelo pozna, sploh če je olje že starejše, bom videl pa sporočim...
Jaz imam pletene zavorne cevke sicer na Legacyu, so mi jih naredili v LJ na Cesti dveh cesarjev. Zadeva OK, ni bila draga, pa še po naročilu dodajo na cevko fiksirne objemke, da cevka stoji kot mora. Pozna se pa na občutku pedala zelo, še posebej sedaj, ko so večje zavore na avtu.
Zavornega olja sem preskusil ogromno, tudi omenjenega Motul in ATE, med drugimi tudi Castrol, Bendrix, Valvoline, Silcolene, vsi so bili DOT 5.1, kar pomeni da je mokro vrelišče višje.
Tudi sam sem ugotovil kot Ircar, da ni bistvene razlike. Zato sedaj posvečam pozornost pri zavornem olju le to, da ima oznako DOT 5.1.

Pri vseh teh nakupih, pa opažam, da večina misli, da morajo kupiti najdražje olje, ploščice, saj imajo hiter avto. Tu se je treba odločiti za nakup najboljše robe za nizko ceno, saj je brez zveze se zgledovati kaj recimo uporablja Olie Clark na svoji Imprezi ali pa Ken Block in ne nazadnje Cilenšek. Fantje se furajo v popolnoma drugih pogojih.
no, to o zavornem olju se ne strinjam s tabo popolnoma, olja kot so moutul rbf600/660, silcolene, ate super racing in verjetno še kakšno so DOT4 kar sploh ne pomeni da so slabša kot DOT5.1, celo nasprotno, vrelišče imajo pri višji temperaturi, tako da to ni nek relevanten faktor da kupiš samo olje ki je DOT 5.1, važno je kakšne ima temperature vrelišč!

no un drugi del pa bom raje kar preslišal, ker ne spadam med to večino :D

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 15. April 2009, 09:13

Hehe super ploščice, diski, potem pa Čanglang gume. :)

Kar se tiče motul RBF600:
100% synthetic fluid for hydraulic-actuated brake and clutch systems. Specifically designed to resist the high temperatures of actuated (steel or carbon) racing brakes and clutch systems.

EXTREME THERMAL RESISTANCE AND STABILITY: the elevated boiling point of RBF 600 FACTORY LINE (312 C / 593 F) enables effective braking even under the extreme conditions of competition.

VERY EFFICIENT IN WET CONDITIONS: the very high wet boiling point (216 C / 420 F), is superior to conventional brake fluids and provides a particularly efficient braking system in rain and retards the apparition of vapor lock.

NORMES : FMVSS 116 DOT 4 / SAE J 1703 / ISO 4925.
Nej še kdo za kako drugo olje poišče.

Drgač pa AP racing kiti so bojda zakon. Preveril pa najbrž ne bom nikoli.
http://www.mann-engineering.com/product ... AP3100.jpg
http://www.scoobyworld.co.uk/catalog/pr ... ucts_id=94

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 15. April 2009, 10:07

Thomas22 napisal/-a: Tudi sam sem ugotovil kot Ircar, da ni bistvene razlike. Zato sedaj posvečam pozornost pri zavornem olju le to, da ima oznako DOT 5.1.
Poglejmo, kaj o zavornih oljih pišejo strokovnjaki:
Stoptech napisal/-a: Historically, DOT 5-level performance (specifically boiling points and viscosity) could only be achieved with silicone-based fluids. However, modern compounding has created glycol ether-based fluids which now meet DOT 5 bogeys in these key areas. Consequently, the DOT 5.1 moniker was created to differentiate between these two very different chemistries which both meet DOT 5 performance requirements.

In so many words, DOT 5.1 fluids are simply DOT 4-type fluids which meet DOT 5 performance requirements. Because of this, they typically can be mixed with DOT 3 or DOT 4 fluids without concern. In some circles, they are even referred to as ‘DOT 4 Plus’ or ‘Super DOT 4’ fluids because they are more similar to a conventional DOT 4 fluid by chemistry than they are to a conventional DOT 5 fluid. In fact, DOT 5.1 is essentially comprised of Borate Esters.

While it may not be obvious, the big advantage of the DOT 5.1 fluids is that they contain all of the nifty water-absorbing characteristics of the DOT 3 and DOT 4 fluids while simultaneously providing for very high boiling points and relatively stable viscosity over a wide range of temperatures. The best of all worlds, you could say. The table below sums it up quite nicely.

Koda: Izberi vse

PROPERTY							DOT 4							DOT 5						DOT 5.1
Dry BP (F)@ 0.0% H2O			446°F (230°C)				509°F (265°C)			509°F (265°C)
Wet BP (F)@ 3.7% H2O			311°F (155°C)				356°F (180°C)			356°F (180°C)
Chemical Composition 	Glycol Ether/Borate Ester 	Silicone Based 	Glycol Ether/Borate Ester
(As stated earlier, the table data above contains the minimum properties for a fluid to be called a certain type. For example there are many racing brake fluids with Dry BP performance at or above 590o F and Wet BP at or above 390o F.)

So, what is the downside of the DOT 5.1 fluids? Like most things in life, the good stuff isn’t cheap. DOT 5.1 fluids typically cost three to four times as much to manufacture as a conventional DOT 4 fluids. There’s always a catch…
Mnogi proizvajalci so opustili DOT oznake, saj njihova olja presegajo specifikacije - pomembno pa je, ali gre za olje na osnovi glikola ali silikona.
100% synthetic fluid for hydraulic-actuated brake and clutch systems. Specifically designed to resist the high temperatures of actuated (steel or carbon) racing brakes and clutch systems.

EXTREME THERMAL RESISTANCE AND STABILITY: the elevated boiling point of RBF 600 FACTORY LINE (312 C / 593 F) enables effective braking even under the extreme conditions of competition.

VERY EFFICIENT IN WET CONDITIONS: the very high wet boiling point (216 C / 420 F), is superior to conventional brake fluids and provides a particularly efficient braking system in rain and retards the apparition of vapor lock.

NORMES : FMVSS 116 DOT 4 / SAE J 1703 / ISO 4925.

Castrol SRF Racing Brake Fluid
Castrol SRF Properties

* Exceptionally high dry boiling point of 590ºF / 310°C (Wet 518ºF / 270°C)
* Superior anti-vapor lock properties
* Safe for all non-mineral oil-based disc and drum brake systems
* Exclusive European formula!
* Exceeds SAE 1703, ISO 4925, JIS K2233, FMVSS No. 116 DOT3 and DOT 4
Tale izgleda boljše kot Motul...

D.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 15. April 2009, 10:49

Po tvojih podatkih ima res precej višje temperature.

Ko sem iskal ceno sem našel stran z drugačnimi podatki:
http://ricambi.alfisti.net/product_info ... 03-C-.html

Za referenco: 1 liter motula (2 kantici po 0.5) stane v logatcu 35 eur.

Uporabniški avatar
jayz
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jayz » 15. April 2009, 12:30

Castrol SRF je itak top zavorna tekočina, vendar je tudi precej precej dražja

za zavore je recimo ta stran zakon : http://www.stoptech.com/tech_info/tech_ ... pers.shtml

še podrobno o zavornih tekočinah in primerjavi med njimi...
http://www.stoptech.com/tech_info/wp_br ... d_1a.shtml

o produktih, podatkih in cenah sem pa tudi našel eno ok stran
http://www.opieoils.co.uk/c-450-brake-fluids.aspx

jaz sem recimo dobil ATE super blue racing za 11,50€/l , in mislim da je to res zelo ugodno :cool:

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: Psssiho » 15. April 2009, 15:29

Thomas22 napisal/-a:
jayz napisal/-a:a pa ima kdo dejanske izkušnje med ploščicami OMP in DS2500? Da je že oboje imel na imprezi GT, zavorni učinek, kolikšna je obraba obojih, pregrevanje...

kaj pa zavorne cevke, ima kdo pletene gor? se je poznala razlika po menjavi? Jaz imam naročene od goodridge pa zavorno olje ate super blue racing, pa me zanima prvo kakšna bo razlika samo s to menjavo, eni pravijo da se zelo pozna, sploh če je olje že starejše, bom videl pa sporočim...
Jaz imam pletene zavorne cevke sicer na Legacyu, so mi jih naredili v LJ na Cesti dveh cesarjev. Zadeva OK, ni bila draga, pa še po naročilu dodajo na cevko fiksirne objemke, da cevka stoji kot mora. Pozna se pa na občutku pedala zelo, še posebej sedaj, ko so večje zavore na avtu.
Zavornega olja sem preskusil ogromno, tudi omenjenega Motul in ATE, med drugimi tudi Castrol, Bendrix, Valvoline, Silcolene, vsi so bili DOT 5.1, kar pomeni da je mokro vrelišče višje.
Tudi sam sem ugotovil kot Ircar, da ni bistvene razlike. Zato sedaj posvečam pozornost pri zavornem olju le to, da ima oznako DOT 5.1.

Pri vseh teh nakupih, pa opažam, da večina misli, da morajo kupiti najdražje olje, ploščice, saj imajo hiter avto. Tu se je treba odločiti za nakup najboljše robe za nizko ceno, saj je brez zveze se zgledovati kaj recimo uporablja Olie Clark na svoji Imprezi ali pa Ken Block in ne nazadnje Cilenšek. Fantje se furajo v popolnoma drugih pogojih.
V kolkmu času pa ti naredijo pletene cevi pa za kok €
H6 je šel od doma :band

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 15. April 2009, 15:31

Cevi so ukol 100 EUR(sam so iz druzga vica,ne tko da jih en mojstr naplete) :D

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 15. April 2009, 16:15

beliblisk napisal/-a:Cevi so ukol 100 EUR(sam so iz druzga vica,ne tko da jih en mojstr naplete) :D
Ja... v tvojem vicu jih naplete en 7 letnik iz azije. :)

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Psssiho » 15. April 2009, 16:22

irCAR81 napisal/-a:
beliblisk napisal/-a:Cevi so ukol 100 EUR(sam so iz druzga vica,ne tko da jih en mojstr naplete) :D
Alpa 4 letnik iz indije ;-)

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 15. April 2009, 20:17

Psssiho napisal/-a:
irCAR81 napisal/-a:
Alpa 4 letnik iz indije ;-)
Možno ja sam je biu kr spretn :D

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 15. April 2009, 21:14

Počakaš, da jih naredijo, cca 15 minut. Za ceno pa sem pozabu, mislim da okol 100 €.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 15. April 2009, 23:09

pa še kitajcev nisi podpiral;
pravzaprav si se zavzemal za pravice otrok :cool:

gre za Prit d.o.o; res obvladajo; praviloma naredijo vse takoj (cev za hidr. sklopko v dveh minutah; 12€; sicer ni čist pasala,.. ampak pustmo podrobnosti :twisted: );
brez heca - so ok, razturajo; sam je treba pogledat in premerit kaj nardijo;
men ena puša ni šla v nosilec... je blo kak mm za pobrusit.

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Psssiho » 16. April 2009, 00:00

gorazd0 napisal/-a:pa še kitajcev nisi podpiral;
pravzaprav si se zavzemal za pravice otrok :cool:

gre za Prit d.o.o; res obvladajo; praviloma naredijo vse takoj (cev za hidr. sklopko v dveh minutah; 12€; sicer ni čist pasala,.. ampak pustmo podrobnosti :twisted: );
brez heca - so ok, razturajo; sam je treba pogledat in premerit kaj nardijo;
men ena puša ni šla v nosilec... je blo kak mm za pobrusit.
Hvala ;-)

Uporabniški avatar
jayz
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jayz » 16. April 2009, 07:59

jaz sem pletene zavorne cevke Goodridge naročil kar v angliji, sedaj ko je funt tako nizek se kar splača, kolega je organiziral group buy tako da je zadeva bila res ugodna, nabavili pa smo na tej strani http://www.brakes4u.co.uk/supersearch.a ... rake+Lines

sice je pa tega na ebyu tudi ogromno... http://cgi.ebay.co.uk/Goodridge-Brake-L ... 240%3A1318

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost