irCAR81 napisal/-a:Tunal bo pa pomoje tko kt je edino prav. Na cesti.
Ne vem no, sam sem mapiral ze vec avtov na cesti in sem si vsakic zelel da bi imel dyno. Pa da razlozim zakaj, da ne bom govoril nekaj v prazno:
Tablica goriva se da dokaj lepo porihtat na cesti pod pogojem da je tisti, ki avto vozi zelo dober voznik (torej da mu lahko reces naj ti drzi na 6700 RPM pri razlicnih boostih) in da imas dovolj ravnine/brega/... Sicer je tudi to na dynu lazje in varneje, ampak se da tudi na cesti.
Problem je v tablici vziga. Ko ti pohodis gas in MAP raste npr. od 100 kPa pa do 190 kPa, kako naj ves ali lahko na 125 kPa dodas ali odvzames predvzig (avto je na 125 kPa manj kot sekundo). Drugi problem so detonacije: Tuning da gres do knocka in potem umaknes za kako stopinjo ali dve je zgresen: Maksimalna moc se ponavadi razvija full pred detonacijo. Pravtako pri 7000 RPM ne cujes ravno detonacije dokler ni ze tako mocna da lahko kaj poskoduje.
Taksno mapiranje se da, ampak nikoli ni optimalno in pa dolgo se zezas.
Na dynu pa imas dovolj pol ure do uro:
Dynu nastavis naj ti bremza motor na 5000 RPM, ti pa z dodajanjem gasa lahko gres vse celice skozi (tudi taksne ko bos na cesti prisel samo v 5% primerov) in v vsakem trenutku ves koliko konjev trenutno dyno bremza. Z WB lambdo si nastavis AFR korekcijo (no, mapa goriva tudi ne sme bit cisto zgresena) in postelas predvzig: zacnes z neko varno vrednostjo, potem pa povecujes dokler moc raste. Ko moc zacne pocasi padat pustis in gres na naslednjo. S tem si skoraj vedno full pred knockom. Ko si zakljucil z vzigom pa postelas se gorivo: tiste ECUje ki sem jih jaz stelal so imeli celo opcijo da si samo sel cez mapo, postelalo pa je samo glede na tvoje AFR zelje.
Pozna se ne toliko na full gasu, ampak je pa odziv avta lepsi: ne cuka, tudi v nizkih obratih ne, ni nekih nenadnih sunkov moci, ...