problem sicer ni subarujevski (hyundai), ampak, ker je prednja prema postavljena podobno, mi boste morda lahko pomagali.
za ženo sva kupila rabljenega malega hyundai-a (getz), in pri nakupu je prodajalec povedal, da je prednje levo kolo dobilo udarec, kar se pozna tako, da je disk malo opletal na pestu. ponudi dele za popravilo (pesto, ležaj, garnituro diskov in oblog) in znižano ceno avta, z malo cenkanja 1500€ za avto s 60.000 km, star 9 let in priznana napaka.
dal sem menjati pesto z ležajem, in mehanik potoži, da je ležaj komaj dobil iz špindla, matral se je celo z 20 tonsko prešo. ne vem kako se temu reče prav slovensko, v angleščini je to steering knuckle. torej, del ki nosi pesto in ležaj ter polosovino, vpeto v amortizer in spodnjo roko ter povezano s kretnim mehanizmom.
kak mesec je špilalo okej, včeraj (izlet čet 300 km) pa se je spet pojavilo opletanje diska (prav sliši se kako čeljust pleše po vodilnih pušah in ogromno je črnega zavornega prahu).
problem je bil torej rešen začasno, rad bi pa to rešil za stalno. ali mislite, da je zvit špindel (ta del je kovan iz konkretnega kosa jekla, glede na to da je šel ležaj zelo težko ven) ali je morda prej kaka deformacija spodnje roke, ali oboje?
kako preveriti recimo, če je roka zvita? bral sem da se to lahko pomeri, ampak ni mi povsem kajsno kje.
deli sicer niso dragi za dol past, sploh second hand, špindel skupaj z pestom in ABS senzorjem cca 65€, roka tudi nekaj takega (treba dodat nov spodnji končnik in gumico). ali naj kar zamenjam oboje, da bo mir?
za vsak nasvet bom silno hvaležen.
opletanje pesta/diska na enem kolesu
opletanje pesta/diska na enem kolesu
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: opletanje pesta/diska na enem kolesu
Če prav razumem - pesto in ležaj sta bila zamenjana:
Premnik pa je ostal stari:
Meni se zdi povsem možno, da je premnik od udarca poškodovan tako, da ležaj ne zdrži dolgo.
Zvita roka bi sicer lahko vplivala na optiko, dvomim pa, da bi vplivala na ležaj in s tem na opletanje diska...
Zvita roka bi sicer lahko vplivala na optiko, dvomim pa, da bi vplivala na ležaj in s tem na opletanje diska...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
je tako kot je na sliki. zanimivo, da se ležaja nič ne sliši, tudi pred menjavo se ni. a ker pesta praktično ne moreš menjat brez menjave ležaja, je bil menjan še ležaj (in še zavorna diska, a to bolj ker sta bila že tudi obrabljena). gume so obrabljene enakomerno, avto nikamor ne vleče. sem bral, da lahko tudi pri nekoliko zviti roki nastavijo optiko v območje normale. se pa lahko spremeni previs kolesa pri polnem zasuku volana, in se šele tam vidi deformacija roke. tudi zaostajanje kolesa je lahko spremenjeno, pa se na gumah ne pozna. to zadnje bom probal zmeriti, ker previsov doma ne morem tako izmeriti, da bi bila meritev kaj vredna.
sem rešil salomonsko, nova roka (komplet s montiranimi premnim sornikom in obemi gumicami 36€, ebay) in rabljen premnik z zamenjanim ležajem, 80€, avtonet. kaj od obojega je bilo krivo - ne vem, sedaj teče disk spet naravnost. sem pa uspel natrgat gumico na volanskem končniku pri demontaži ... grr.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost