Eno vprašanje
Eno vprašanje
Vžgem motor, motor teče v prostem teku. Ktere koli gumijaste kapice kabla z razdelilca do svečk se dotaknem na Stankinem Gecu, me spajtla. Načeloma sem se pri foriju lahko dotaknil kteregakoli kabla na svečko brez da bi me zapnilo. Stanka sicer jamra da Gec mal cuka, zato sem šel pač odpret havbo. Kabli nimajo vidnih poškodb glodalcev, nimajo razpok, stari so cca leto in pol. Vprašanje je: ali je možno, da je izolacija na leto dni starih kablih že tako zanič, da prebijajo če se jih dotakneš? Napetost na iskri je v prostem teku načeloma nižja, kot ko je motor pod bremenom (takrat prav Stanka da cuka), zato špekuliram da je cukanje v bistvu prebijanje kablov ko je motor pod bremenom. Tule fehtam za mnenje, da ne bi kar takoj pognal 40 eurov za novo garnituro vžigalnih kablov ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Re: Eno vprašanje
Na problem, ki si ga podal, ga tudi pravilno predvidevaš.
Tako, da priporočam najprej menjavo kablov.
Pa prosim za kakšne podatke o vozilu in motorju.
Lahko ti kdo še celo priporoča kateri kabli so najboljši za tvoje vozilo oz. hočem reči, da ne kupuješ kako levo poceni robo in boš kaj kmalu spet na istem.
Tako, da priporočam najprej menjavo kablov.
Pa prosim za kakšne podatke o vozilu in motorju.
Lahko ti kdo še celo priporoča kateri kabli so najboljši za tvoje vozilo oz. hočem reči, da ne kupuješ kako levo poceni robo in boš kaj kmalu spet na istem.
Hyundai Getz 1.4i. To je voz. Kabli so generični, Autodoc, pač poceni, ker imam težave s kunami. Kuni ni mar, pa če so s kevlarjem, jih bo šla grist. A ti, ki so trenutno gor, nimajo vidnih poškodb od kunjih zob(kov).
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Jaz bi reku, da je možno. Sam sem imel s poceni 'aftermarket' kabli precej težav, tako da sem nazadnje nabavi Magnecor kable (ker so še vedni bili nekaj cenejši od originalnih).
Oslabljena iskra (zaradi padca voltaže) težje prebija in pod težkimi pogoji v visoki kompresiji se zgodi da iskra ne uspe preskočit ali preskoči v napačnem času. Zato avto cuka samo v določenih primerih.
Če ti vidno prebija kabel, bi jaz tu začel.
Druga opcija je da ima kabel slabo izolacijo in da pač uspe prebijat če daš roko fizično blizu oziroma gor na kabel, drugače pa med delovanjem ne prebija (ker je do prvega fizičnega stika preveliko zraka vmes (zrak je dober izolator). Samo napako pa povzroča slaba tuljava.
Sam sem kar nekaj tuljav zamenjal na obeh fiatih in tudi obeh fordih, ki sem jih imel. V obeh primerih so bili kabli (čeprav fizično vizuelno že v slabši formi) povsem OK. Seveda sem najprej menjal svečke (daleč najcenej komponenta vžigalnega sistema), ki težave niso odpravile. Na koncu sem obupal, dal veverice za novo tuljavo in evoga, problem rešen.
Sem pa tudi že slišal besede prodajalca nadomestnih delov, da kose za vžigalni sistem za forda sicer ima, vendar da mi tega ne bo prodal, ker jaz ne bom zadovoljen in tudi on ne, ker bom njega krivil za nedelovanje oz. da mi je prodal slabo robo, in da naj grem kupit original ker vse nadomestno ne dela OK pri Mondeu recimo.
Če ti vidno prebija kabel, bi jaz tu začel.
Druga opcija je da ima kabel slabo izolacijo in da pač uspe prebijat če daš roko fizično blizu oziroma gor na kabel, drugače pa med delovanjem ne prebija (ker je do prvega fizičnega stika preveliko zraka vmes (zrak je dober izolator). Samo napako pa povzroča slaba tuljava.
Sam sem kar nekaj tuljav zamenjal na obeh fiatih in tudi obeh fordih, ki sem jih imel. V obeh primerih so bili kabli (čeprav fizično vizuelno že v slabši formi) povsem OK. Seveda sem najprej menjal svečke (daleč najcenej komponenta vžigalnega sistema), ki težave niso odpravile. Na koncu sem obupal, dal veverice za novo tuljavo in evoga, problem rešen.
Sem pa tudi že slišal besede prodajalca nadomestnih delov, da kose za vžigalni sistem za forda sicer ima, vendar da mi tega ne bo prodal, ker jaz ne bom zadovoljen in tudi on ne, ker bom njega krivil za nedelovanje oz. da mi je prodal slabo robo, in da naj grem kupit original ker vse nadomestno ne dela OK pri Mondeu recimo.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Hja, bom malo še pogledal glede nadomestnih delov, tako kabla kot tuljave. Na Autodoc je samo za tuljavo vsaj 10 proizvajalcev, od Ridex preko Ackoja, JPN, Stark, ... Beru, Facet, Japko, Hitachi; in cene divje različne od 35 do čez 100 eurov. Za kable nič drugače. Od 15 do 125 (Valeo, od vseh mark najdražje ...) eurov. Kable bom najbrž vzel Champion ali NGK, ki so neka srednja cena. Tuljavo pa tud najbrž NGK, je ene 15 eurov dražja od ta najcenejših. Začel bom s tem dvojim, svečke so bile zamenjane pred mesecem dni na servisu.
Jaz sem za fiata kupil 4 tuljave od štirih različnih "proizvajalcev" (beru, magneti mareli, valeo in še ena - a nobena ni bila champion) a v vseh je bila notri champion tuljava identična kot tista, ki je bila na avtu v originalu.
Prav vse so bile identične z istimi številkami, le določeni "proizvajalci" so stopili stran plastični champion znak dol iz tuljave. A so bili sledovi od daleč opazni.
Cena pa je bila od 32-50 med temi štirimi. Championova "direkt" pa bi stala kaj pa vem...55-60.
Tako da ne preveč tople vode odkrivat pomoje
Prav vse so bile identične z istimi številkami, le določeni "proizvajalci" so stopili stran plastični champion znak dol iz tuljave. A so bili sledovi od daleč opazni.
Cena pa je bila od 32-50 med temi štirimi. Championova "direkt" pa bi stala kaj pa vem...55-60.
Tako da ne preveč tople vode odkrivat pomoje
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost