Nasveti polosovine, zglobi, ...

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Uporabniški avatar
TrollR
Uporabnik foruma
Prispevki: 57
Kraj: Dolenjska

Re: Nasveti polosovine, zglobi, ...

Odgovor Avtor: TrollR » 20. Oktober 2025, 07:58

aleks napisal/-a:
20. Oktober 2025, 07:12
TrollR napisal/-a:
19. Oktober 2025, 17:47
Jaz sem si kar kupil en tester za zavorno tekočino merit. Ko pokaže rdeče jo zamenjam. Ali na nekje 3 leta.
Ta je bila po mojem bistveno starejša. Namesto rumena je bila rjava in motna. Sem naročil pred dvemi leti menjavo na servisu, pa so po mojem pozabili ... Sicer bi bila itak v kratkem spet za menjat. Tester je kaj takega [tester](https://www.lincos.si/kategorije/oprema ... cQAvD_BwE/) ?

BTW, vidim da tule nimamo markdowna za hyperlinke, ali kako to deluje (recimo da nimaš za skopiran link dolge klobase, ampak recimo besedo "tester")?
Tak tester ja. Tekočino se splača menjat na par let. Čisto drug občutek na pedalu, ko je frišna župca noter
Na koncu tunela je vedno luč. Včasih tudi vlak :smey

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. Oktober 2025, 08:04

aleks napisal/-a:
BTW, vidim da tule nimamo markdowna za hyperlinke, ali kako to deluje (recimo da nimaš za skopiran link dolge klobase, ampak recimo besedo "tester")?
Če želiš namesto dolge klobase imeti za link samo besedo ali nek določen tekst, uporabiš:

Koda: Izberi vse

[url=https://primer.linka/]text[/url]
Tekst je lahko tudi daljši in lahko vsebuje presledke:

To je moj primer...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Oktober 2025, 08:09

Glede na to, da je najdražja zavorna tekočina okoli 8€ na liter, to lahko menjaš vsake dve leti in se ne rabiš ukvarjat s tem ali je tekočina dobra ali ne.
Zavorna tekočina je hipoidna in vleče vodo nase, kar pomeni, da boš v primeru menjave na 2 leti imel veliko manj vode v samem sistemu in temu posledično bo manj rjavenja.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4122
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 20. Oktober 2025, 20:11

Higroskopična si verjetno mislil.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. Oktober 2025, 20:30

Jap, ne vem zakaj mi je ostal izraz hipoidna v glavi.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 21. Oktober 2025, 07:35

nebivedu napisal/-a:
20. Oktober 2025, 08:09
Glede na to, da je najdražja zavorna tekočina okoli 8€ na liter, to lahko menjaš vsake dve leti in se ne rabiš ukvarjat s tem ali je tekočina dobra ali ne.
Zavorna tekočina je hipoidna in vleče vodo nase, kar pomeni, da boš v primeru menjave na 2 leti imel veliko manj vode v samem sistemu in temu posledično bo manj rjavenja.
Do prejšnjega vikenda nisem znal "enoosebno" odzračit zavor. In sem naročil na servisu, kjer so pozabili, vsaj enkrat. Stanka mi ni mogla dost pomagat, ker ma še od zloma mal zatečeno nogo (pa kovid) in sem na flaško s cevjo. Moram sicer še enkrat, ampak to gre zelo hitro. Zdej ko znam, vidm da je to hitrej kot motorno olje in filter zamenjat ... You live, you learn.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. Oktober 2025, 07:37

danci1973 napisal/-a:
20. Oktober 2025, 08:04
aleks napisal/-a:
Če želiš namesto dolge klobase imeti za link samo besedo ali nek določen tekst, uporabiš:

Koda: Izberi vse

[url=https://primer.linka/]text[/url]
Tekst je lahko tudi daljši in lahko vsebuje presledke:

To je moj primer...
Da vidm če sem zapopadel:
Novice

Yep, deluje, hvala!

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. Oktober 2025, 08:53

Je hitro, dokler ne odlomiš nipla ja :D Ampak dejstvo je da že to delaš redno (na dve leti) potem s tem ni težave.

Jaz imam tisto flaško na kompresor (kitajc - venturi podtlak) in se super dela, si res hitro okoli. Narediš sproti ko menjaš gume iz letnih na zimske pa je :thup .
Pazit moraš samo da ne zmanjka tekočine v rezervarju, ker pol si pa narediš veliko uslugo :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 22. Oktober 2025, 07:54

Jap, ne vem če bo to res? Sicer sem pazil, pa itak nič ne pomaga, saj sem snel obe čeljusti in je ven steklo skor pol litra. Glavni zavorni cilinder ma plovček. Vsa tekočina načeloma ne more ven stečt? Ali se motim?

Jaz mam navadno pollitrsko plastenko od vode, kjer je not ene dva deci olja, in cevko ki ma en konc potunkan not v teh dva deci. Pa trikrat pumpnem premzo, in grem gledat če so mehurčki. Pumpam tako dolgo, da mehurčkov v cevi ni več. Tu je pomembno da imaš cev in flaško višje od nipla, da ima zrak možnost uiti navzgor. Če maš prozorno cevko prav lepo vidiš kako sveže olje steče skozi, in mehurčke (oz. če jih ni). Niplov nisem odlomil, ker sem prav previdno razmigal navoj preden sem šel cevko natikat gor. Sicer imam orodja za izvlek vijakov brez glave/uničene vijake, in sem to moral uporabit na disku ("odbrusil" sem križno ležišče šrafcigerja v glavi vijaka ki prime disk na pesto, ker sem vzel ph2, v resnici je pa ph3 ...). No, zdaj vem da je ph3.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Oktober 2025, 09:05

Tisti vijak zelo rado prime, pa ga načeloma prevrtaš da daš disk dol, pol ga pa s kleščami vn spraviš dokaj BP - oz se je tudi že zgodilo da se je potem dal s prsti odvit. Jaz imam "rikverc" sveder ki odvija ko vrta (lidl fora) in je zelo trdoživ, mi je že nekaj teh vijakov tudi rešil. Ta sveder ima zelo strm rob in ga zelo rado prime v glavo vijaka, kar je kot nalašč da ga odvije :)

Una vakumska posoda je fajna, ker načeloma ne rabiš nič pumpat, vlečeš dokler ne priteče rahlo svetlejše olje (če seveda delaš pogoste menjave - če delaš enkrat na 10 let bo fejst očitna razlika) in ko pride skozi lepo (lepše) olje zapreš nipl in si konec. Ne rabiš nič skrbet da bi kje zrak zraven prišel. Samo olja pač ne sme zmanjkat v posodi pa je vse OK. Res maš minuto dela na gumo če je vse pripravljeno kot to je naprimer pri menjavi gum - takrat imaš že cev za zrak pri roki, pa guma je dol, samo še posodo in olje rabiš pa ključ za nipl odvit. Če seveda delaš na zračno orodje.

Zadnje čase so sicer bolj priročne akumulatorske udarne, ampak pri nas v garaži je luft še zmeri tam čist zravn, vedno pri roki, pa načeloma tko delamo...itak je treba pol ponavad še gume napolnit/preverit da majo OK tlak.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 24. Oktober 2025, 15:26

Mah to Lidl orodje ...
Tele baterijske zadeve, če so one tačrne, še nekako držijo korak z menoj, ostalo mi je pa samo slabo voljo povzročalo ... :band
... večinoma.

Točno on nipel oziroma ostanek njega na cilindru zavore sem hotel spravit ven s tistim obratnim svedrom, pa je preden bi sploh pomislil ostal še kos onega svedra notri. Potem je bila pa še večja veselica. Ne hvala. Davno tega enkrat sem na 80ki s čunga-lunga momentnim ključem zategoval vodno črpalko ... le sreči se imam zahvaliti, da je vijak počil tako, da sem ga v onem omejenem prostoru nekako lahko zbezal ven. Raje zategujem na roke pa malo preveč pa še vedno s povratnim občutkom za mejo elastičnosti, kot pa z nekim kvazi natančnim orodjem. itd

Imajo pa tule v JAR, kjer trenutno delam, vse batarijsko orodje znamke Ingco, nek kitajc pomoje, samo res zgleda in deluje vzdržljivo, pravijo, da je v industriji pri njih popolnoma izpodrinil Makito. Tako niso samo jajca od Kitajca kot kaže.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. Oktober 2025, 18:46

Meni 400Nm mašina od Ryobija dela že več kot 10 let brez problemov. Lidl pa Hofer orodja pa ne kupim. Polizdelki, ki se jih še kitajci sramujejo.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 24. Oktober 2025, 21:57

Jaz mam neki orodja iz lidla. Hoferjevo orodje je slabše kvalitete (večkrat preverjeno). Držim se sicer performance linije s podaljšano garancijo.

Imam tudi orodje od makite, B&D, etc. Vsako služi svojemu namenu. Lidl performance zaenkrat dela kt šus. Ima tudi 5 let garancije, pa lidl res ne jamra če prineseš nazaj.
Sem pa že kupil v lidlu tak šrot da škoda govorit :D Ampak tu in tam kaj vzamem če ravno zgolj da se proba koncept tega orodja, pa potem če vidiš da je to to, kupiš ornk. Ta rikverc sveder mi je že parkrat suvereno rešil situacijo. Sem pa mel to čast da sem sprobal navadne svedre iz lidla pa sem očitno naletel na serijo "smo pozabil kalit" svedrov, ker da bi se HSS/kobalt sveder zakrivil že ob blagem pritisku pa res še nism vidu.

Kupil sem tudi že kitajsko orodje iz aliexpresa, kompatibilno na makita baterijo in glej ga zlomka, dela kot šus in je zelo vzdržljivo!

Kar se moment ključev tiče, jaz samo enemu (1/2") v kompletu treh ki jih imam zaupam, da načeloma po skali nastavljam momente. Druga dva (3/8" in 1/4") sta povsem nezanesljiva in na žalost skala kaže 30-50% manj od dejanskega navora, tko da ja, če mu zaupaš bo zavrtelo v prazno. Na moment ključ dam vago za kovčke, preračunam kolk kil mora bit in potegnem - skalo nastavim tako da klikne na prave kile na vagi, nato španam dalje vse vijake v seriji :) Če gre samo za en ali dva vijaka zategujem preko vage. Je overall hitreje. Zaenkrat se še ni nič kar sem po tem postopku zategoval odšraufalo :D

Je pa tko da neko povprečno dobro orodje zrži dolgo, če seveda ne drvariš z njim in delaš orodju primerno. Tu in tam pride do situacije ko si pač primoran probat - čeprav veš da je velika verjetnost, da bo kaj odlomilo. Ampak se na mestu odločiš a boš razkiral al pač klical kolega/trgovino v pomoč oz. čakal na delovni dan/poštarja. Odvisno od danega trenutka.

Kitajski šrot ki ne zdrži niti povprečnega napora je pa druga zgodba, tisto te res samo v slabo voljo spravlja.

Kolega je kupu kitajski fake makita "2800 (kitajskih) Nm" 1/2" akumulatorski udarni vijačnik. No ta vijačnik sicer ne more odvijačit matic, ki jih cca 1200Nm zračna pištola zategne ( pa recimo da je to samo zgolj 1 sekunda nabijanja), ampak za gume menjat, ki so na moment ključ pravilno zategnjene in niso zapečene, je OK. Dela že tretje leto in je res ful v uporabi. Kdaj pa kdaj po več ur hkrati.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2025, 07:36

Parkside performance je rang Makite ali boljši. Imam samo eno napravo Performance, ker so drage (vbodno žago). Ostalo mam zeleni Parkside. Jap, tud krepne. Zato pa brez besede dajo novo al pa dnar nazaj. Šravfarco 1/2" mam od 2016 navadni Parkside 20V, mapak prve generacije. To orodje ne dela ena firma, ampak več, posledično so različnih dizajnov. Sedajšnja generacija zelenih 20V, mislim da gre za serijo A2 zelenih šravfarc, so zelo slabe.
Tko da, ali kupit performance, (njihov 12V stubnose se kosa ne sam z Ryoby, ampak z Milwaukeejem), ali počakat da nardijo ta zelenga spet boljšega.
Ob prvi prilki ubodem to, in račno.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2025, 07:48

BackW00d napisal/-a:
24. Oktober 2025, 21:57
Kolega je kupu kitajski fake makita "2800 (kitajskih) Nm" 1/2" akumulatorski udarni vijačnik. No ta vijačnik sicer ne more odvijačit matic, ki jih cca 1200Nm zračna pištola zategne ( pa recimo da je to samo zgolj 1 sekunda nabijanja), ampak za gume menjat, ki so na moment ključ pravilno zategnjene in niso zapečene, je OK. Dela že tretje leto in je res ful v uporabi. Kdaj pa kdaj po več ur hkrati.
1200 Nm ne odtegne zlahka nit 20V Milwaukee ali Flex s polno baterijo. 12V šravfarce odtegnejo nek od 130 do 180 Nm, odvisn od baterije, 20V pa mogoče 350 Nm. Pa še to ne vse. Zeleni Parkside ma izbiro do 400, haha :smsw . Pri polni 4Ah bateriji odtegne mogoče 180 (5 vijakov, pol pa še to ne več), z 2Ah baterijo pa eno kolo nardiš, za ostale se lahko pa slikaš če je bilo zategjeno pri vulkanizerju ... Pri vseh največ iz baterije potegnejo brushless mašine, ampak to se tud v Lidlu plača. Drgač mam zeleno 20V fleksarco, v glinastem strešniku se ustavi z 2Ah baterijo, s 4Ah je pa težka za držat. Tu je absolutely za vzet Performance, ker že z 2Ah baterijo reže vraga in pol. Problem je, da jih zmanjka v pol ure v štacuni.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost