Menjava tesnil na glavi!

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
nikpik
Član Subaru kluba
Prispevki: 52
Kraj: Bohinjska Bistrica

Povzetek

Odgovor Avtor: nikpik » 25. Februar 2009, 09:48

Glede moje težave je vseskozi imel prav Karel.Mehanik mi je zamenjal hladilnik.Sedaj se vozim normalno,tudi zakuha ne več,a kar lepo pije vodo,tako da so zihr tesnila,Po ravnem se ne segreje niti do normale,v klanec(Pokljuka in okolica) pa in takrat popije kar liter vode.Takrat se tudi prižge EC,ko pa ustavim in ohladim motor,je spet OK.Toliko v vednost,če bo še kdo imel podobne težave.Če poznate kakšnega poceni mojstra iz Gorenjske za tako delo,prosim sporočite.Moj sosed mehanik sicer bi,a še ni šraubal bokserja,pa še kar veliko bi računal. Hvala in LP!
Penis bonus,pax in domus!

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Februar 2009, 10:20

Še vedno ne razumem, osebno bi ti lahko pomagal ampak me baše čas... če se ti ne mudi toliko lahko zrihtamo. Treba podret, dat glave brusti in nove dihtunge pa skup, pa test, se lahko kar zavleče.
Še vedno pa ne razumem kako da se ne odločiš za drugo motor :?: ki bi te prišlo najbrž ceneje :?:

Če imaš v piko pretesnjen motor in nove jermene, semeringe, vodno pumpo na starem motorju... vzemi ta moj nasvet za menjavo motorja kot brezpredmetno :-)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. Februar 2009, 10:40

subi92 napisal/-a:Še vedno ne razumem, osebno bi ti lahko pomagal ampak me baše čas... če se ti ne mudi toliko lahko zrihtamo. Treba podret, dat glave brusti in nove dihtunge pa skup, pa test, se lahko kar zavleče.
Še vedno pa ne razumem kako da se ne odločiš za drugo motor :?: ki bi te prišlo najbrž ceneje :?:
Kako pa lahko vem, da z drugim motorjem vse štima? Da so tam tesnila OK in da ne bodo kmalu šla rakom žvižgat?

Sam sem v podobni dilemi...

D.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 25. Februar 2009, 10:48

načeloma ne veš oz. ne morš vedet.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 25. Februar 2009, 11:07

Zato je mogoce res bolje svojega pokrpat. Vsaj ves kaj je z njim. Dokler ne bo res brezupno. :D

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Februar 2009, 11:12

Če si na koncu s ceno tm tm potem je to vsekakor bolje rihtati in če so takorekoč kljub pogovorni neuničljivosti teh motorjev od starih tankov pri subaruju šla tesnila ni panike pa se to zrihta. Drugače je če kaj tolče po samem bloku potem se to totalno ne izplača za navedeno vozilo. Pri raznih francozih lahko pri 100.000 BP zamenjaš tesnilo glave ko začne voda curljat vn... al pa od kolega golf 3 pri 180.000 tudi z menjanimi vsemi tesnili... Nekateri pa pri 1.8 ali 2.0 prek 400.000 s prvimi tesnili.
Odvisno ali si prvi ali tretji lastnik nikoli ne veš kaj se je z avtoma dogajalo. Vem pa za primer legacyja 2.0 letnik 1993 ko mu je daljnega leta 1997 odlomilo pri 110.000km delček izpušnega ventila pa je delal po treh cilindrih. Kakor narajmaš :?:

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: Psssiho » 25. Februar 2009, 14:04

Da ne odpiram nove teme,bom kr tuki prašu.Jst bi tud moral menjat tesnilo na pokrovu motorja malo mi spošča,kok bi to prišlo (€) in časovno ko se zamudi!Vrejetno bi še servis naredu ker ne vem kdaj so bli jermeni menjani!
H6 je šel od doma :band

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Februar 2009, 14:26

Psssiho napisal/-a:Da ne odpiram nove teme,bom kr tuki prašu.Jst bi tud moral menjat tesnilo na pokrovu motorja malo mi spošča,kok bi to prišlo (€) in časovno ko se zamudi!Vrejetno bi še servis naredu ker ne vem kdaj so bli jermeni menjani!
Če mene prašaš motor vn za izvedbo :? ker turbak nima pa napram navadnem prostora skoraj nič da bi lahko odvil tistih 6 vijakov (računaj 6×3.5 eura za tesnila vijakov) in še dražje tesnilo kot je tesnilo za navadnega cca 20+ eurov za eno stran
Če boš menjalnik dol vleku lahko spotoma še moped dvignete tolk vn da se menja pokrove ventilov. Odvisno kako si si zamislu obnovo avta, tist od kucota T ima to vse zrihtano v piko glede pretesnjenja... in še vedno ne vem kako da ni nobenega dirkača ki bi to kupu :cool:

LP

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. Februar 2009, 14:39

subi92 napisal/-a: Če mene prašaš motor vn za izvedbo :? ker turbak nima pa napram navadnem prostora skoraj nič da bi lahko odvil tistih 6 vijakov (računaj 6×3.5 eura za tesnila vijakov) in še dražje tesnilo kot je tesnilo za navadnega cca 20+ eurov za eno stran
A je pri menjavi tesnila glave potrebno (ali pametno) menjati tudi vijake?

Kaj še moram nabavit, da se bo celotna stvar lahko izvedla v čim krajšem času in s čim manj zapleti?

Trenutno imam:

- 2x tesnilo glave
- 1x semering glavne gredi (pri vztrajniku)
- 1x pokrov (oil separator cover - tudi pri vztrajniku) - a je pri tem še kakšno tesnilo??

D.

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Psssiho » 25. Februar 2009, 14:43

subi92 napisal/-a:
Psssiho napisal/-a:Da ne odpiram nove teme,bom kr tuki prašu.Jst bi tud moral menjat tesnilo na pokrovu motorja malo mi spošča,kok bi to prišlo (€) in časovno ko se zamudi!Vrejetno bi še servis naredu ker ne vem kdaj so bli jermeni menjani!
Če mene prašaš motor vn za izvedbo :? ker turbak nima pa napram navadnem prostora skoraj nič da bi lahko odvil tistih 6 vijakov (računaj 6×3.5 eura za tesnila vijakov) in še dražje tesnilo kot je tesnilo za navadnega cca 20+ eurov za eno stran
Če boš menjalnik dol vleku lahko spotoma še moped dvignete tolk vn da se menja pokrove ventilov. Odvisno kako si si zamislu obnovo avta, tist od kucota T ima to vse zrihtano v piko glede pretesnjenja... in še vedno ne vem kako da ni nobenega dirkača ki bi to kupu :cool:

LP
Ja v piko bi ga zrihtu da pol nimam problemov! :D

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 25. Februar 2009, 15:37

danci1973 napisal/-a:A je pri menjavi tesnila glave potrebno (ali pametno) menjati tudi vijake?

Kaj še moram nabavit, da se bo celotna stvar lahko izvedla v čim krajšem času in s čim manj zapleti?

Trenutno imam:

- 2x tesnilo glave
- 1x semering glavne gredi (pri vztrajniku)
- 1x pokrov (oil separator cover - tudi pri vztrajniku) - a je pri tem še kakšno tesnilo??

D.
Kolikor vem vijaki zdržijo, prav tako navoji v bloku saj se vijaki "raztegnejo ob tistih Nm-ih ko se zateguje. Rabiš pa še 2× semering odmične gredi ko bom moral potegniti odmične vn iz glave in ga lahko poškoduje za vsak stran enega, pa tist 2×oring na zadnjem delu desne glave motorja in enega levega dela glave spredaj, govorim na pamet za stare motorje - mislim da ima 2.5 1999+ OHCmotor podobno postavitev. Tesnila pokrovov ventilov ti najbrž ne puščajo koliko časa bo pa še tako ti pa težko povem.
Sej najbrž si v navezi z Gorazdom saj tud on neki takega namerava, kupuje... ali pa se motim.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 25. Februar 2009, 18:46

jaz bom vzel čez lužo kar komplet tesnil za cel motor; je ceneje.
Bom verjetno menjal še teflone in kar še bo "na dosegu roke"
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Psssiho » 25. Februar 2009, 19:03

gorazd0 napisal/-a:jaz bom vzel čez lužo kar komplet tesnil za cel motor; je ceneje.
Kok pa pride cel set

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. Februar 2009, 19:07

gorazd0 napisal/-a:jaz bom vzel čez lužo kar komplet tesnil za cel motor; je ceneje.
A boš kupil preko E-Baya ali kako drugače?

Pri nas namreč stane komplet tesnil (10105AA860) 515 EUR, v Avstriji 430 EUR, na E-Bay-u USA pa 80-150 USD (je pa res, da ne vem, ali je vsebina enako popolna).

Na bolj 'uradnih' Subaru spletnih trgovinah pa sem videl, da stane OEM komplet tesnil cca. 220 USD (npr. 1stsubaruparts), vendar ti večinoma prodajajo le znotraj USA.

D.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 25. Februar 2009, 20:28

220 USD ja; 10105AA860

Tisti paketi tesnil na ebayu (moder karton + vakumiran PVC,.. not so pa tesnila) niso original; sem dal tak set v starega 2.2,... tesnila so bila ok, semeringi pa so spustili (VSI) po dobrem tednu; tako da je bilo dvojno delo; od takrat naprej kupujem če se da original... z malo iskanja se pride do ugodnih cen.

Avstrijci imajo praviloma cene podobne kot IS - še vedno dražje kot germanski brati malo severneje; tak set je v Nemčiji okol 325€.
Tko da je ameriška cena zelo ugodna; mislim pa, da obstaja tudi set tesnil za glavo;
Fiat.
Brez panike.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost