Nasveti polosovine, zglobi, ...

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
the_scoob
Uporabnik foruma
Prispevki: 23

Re: Nasveti polosovine, zglobi, ...

Odgovor Avtor: the_scoob » 20. April 2026, 20:48

Že, ampak NTY je dokaj neugledna firma. Ali je tak kardan ustrezno zbalansiran? A mi bo začelo kmalu spet bučati in je to v bistvu stran vržen denar?

Kar sem bral po forumih, se tega NTYja vsi bolj izogibajo. Če je ta kardan kdo vgradil, bi bil vesel povratne informacije, ali tudi ustrezno deluje. Po 10, 20, 50 tisoč kilometrih?

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 20. April 2026, 21:17

Jah, res ne vem, ker nisem kupil. Sestavil sem ga iz zgloba - moj kardan ma na sredi homokinetični zglob - za Tuarega, sredinskega ležaja za ne vem kateri avto, in starih cevi. Ne vem proizvajalca. Kia posameznih delov ne prodaja za gred, niti blesave manšete za zglob na sredi, kaj šele križa. Kako se Kijin kardan skup spaca z deli za Tuarega sem našel na enem ruskem forumu za Hyundaije. Deluje ko šus. Vmes sem seveda pazil, da je vse staro, že original zabalansirano, ostalo točno tako kot je bilo original vgrajeno. Do položaja vijakov na prirobnicah, vse enako.

Del ki ti ga Igor predlaga z Alvadija sicer ni NTY.

Če maš hude dvome glede proizvajalaca, kaj ti zagotavlja da bo neka delavnica v Horjulu vgradila res boljše dele? Če hočeš bit res ziher, potem vzameš original. Sicer je vedno neko tveganje pri nakupu pri velikih spletnih trgovcih z deli. Ne bi govoril, koliko krat sem se nasral, (ne pri Alvadiju, ampak tam nerad kupujem, ker traja rado več ko 2 tedna dolgo da pride iz Estonije).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 20. April 2026, 21:33

2 tedna iz Estonije? Jaz naročam ob sobotah in v četrtek ali petek (torej 4 ali 5 delovnih dni) pride roba. Jemljem pa za 2 avtomobila hkrati materiala. Tako da tam okoli 300€ je nakup vedno.

Iz autodoca pa sem dobil že napačne dele in tudi čakal sem že več kot 3 tedne, da so dostavili robo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. April 2026, 22:27

aleks napisal/-a:
20. April 2026, 21:17
Je isti NTY NWN-SB-011:
nebivedu napisal/-a:
19. April 2026, 19:15
Tukaj je 250€
https://alvadi.ee/item/nty-nwn-sb-011

Nova originalna gred bo najbrž stala kakšnega jurja, pri rabljeni pa nikoli ne veš...

the_scoob
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: the_scoob » 20. April 2026, 23:31

Res je, rezervni del na Alvadiju je prav tako NTY.

NTY je Poljak, ki prodaja kitajsko robo. Saj ne rečem, mogoče je OK, ampak brez priporočila ga pa ne upam vgraditi. S ponaredki sicer nimam problemov, gledam pa, kdo jih je izdelal. Če je to Meyle, ga z veseljem vgradim, ampak tak del ne bo 300EUR...

Originalen kardan bi dobil za slabih 700, ampak se mi zdi veliko za avto, ki vprašanje, če je še vreden 5000EUR.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. April 2026, 09:25

Jaz sem vzel roke za XV-ja. Na mojem bivšem so že par let, pa nobenega problema
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2026, 09:39

nebivedu napisal/-a:
20. April 2026, 21:33
2 tedna iz Estonije? Jaz naročam ob sobotah in v četrtek ali petek (torej 4 ali 5 delovnih dni) pride roba. Jemljem pa za 2 avtomobila hkrati materiala. Tako da tam okoli 300€ je nakup vedno.

Iz autodoca pa sem dobil že napačne dele in tudi čakal sem že več kot 3 tedne, da so dostavili robo.

Več ko dva tedna lani. Je bil res prednji most za Geca v paketu, in cena ugodna. Iz AD sem tudi jaz že dobil napačne dele. Načeloma pa pride v tednu dni.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2026, 09:41

danci1973 napisal/-a:
20. April 2026, 22:27
aleks napisal/-a:
Je isti NTY NWN-SB-011:
nebivedu napisal/-a:
Tukaj je 250€

Nova originalna gred bo najbrž stala kakšnega jurja, pri rabljeni pa nikoli ne veš...
Na sliki kardanske gredi piše AJS parts. Sicer tudi Poljska. Če je kaka razlika, pa ne vem.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2026, 09:46

the_scoob napisal/-a:
20. April 2026, 23:31

NTY je Poljak, ki prodaja kitajsko robo. Saj ne rečem, mogoče je OK, ampak brez priporočila ga pa ne upam vgraditi. S ponaredki sicer nimam problemov, gledam pa, kdo jih je izdelal. Če je to Meyle, ga z veseljem vgradim, ampak tak del ne bo 300EUR...

Originalen kardan bi dobil za slabih 700, ampak se mi zdi veliko za avto, ki vprašanje, če je še vreden 5000EUR.
Z opletajočim kardanom je vreden toliko kot za dele. Če je avto sicer OK, mostički glavne gredi še celi,ali morda celo motor obnovljen, potem ni dileme. Če gre za dizel z velik kilometri in nič popravljeno, 250 eur za del iz Poljske ti je pa preveč tvegano, potem predlagam da tudi kardan prepustiš naslednjemu lastniku ...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2026, 09:46

nebivedu napisal/-a:
21. April 2026, 09:25
Jaz sem vzel roke za XV-ja. Na mojem bivšem so že par let, pa nobenega problema
Tud jaz za Geca. Most in roke. Vse je še celo ...

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2026, 09:56

aleks napisal/-a:
21. April 2026, 09:41
danci1973 napisal/-a:
20. April 2026, 22:27
aleks napisal/-a:
Je isti NTY NWN-SB-011:
nebivedu napisal/-a:
Tukaj je 250€

Na sliki kardanske gredi piše AJS parts. Sicer tudi Poljska. Če je kaka razlika, pa ne vem.
Ah, šele zdaj sem videj na spletni strani AJS parts, da so partnerji z NTY ... My bad.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. April 2026, 14:04

Jaz sem tudi na AutoDocu že dobil napačne dele...ampak to zato, ker sem tudi napačne naročil :)
Drugače pa vedno vse vredu, ugodno in dostavljeno v 4-5 delovnih dneh.
Dosedaj 13 naročil s skupno vrednostjo preko 2500€ :thup Naročam ob dnevih, ko je cena najbolj ugodna. Ponavadi je to kak torek ali četrtek ali seveda akcijski vikendi (drek-frajdej, ipd ameriške gluposti).

Pri ležajih se držim SKF, KOYO, NSK, SNR(NTN)...sem pa za budget avto kupil tudi STARK, razlike nisem uspel ugotovit, tistih 50k je zdržal pol je pa šel avto na odpad. Brat šraufa gor kar najceneje dobi pri kolegu na šalterju, lahko verjameš da same leve firme, pa zaenkrat še ni jamral da bi "takoj" crknil kak ležaj.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 21. April 2026, 14:17

Z ležaji je blo par let nazaj neka šlamastika pri SKF. Pa pri zobatih jermenih, oz setih za veliki servis je treba pazit da se ne vzame Gates, ampak Conti. Kolegov sin je mehanik, in je podiral motorje z Gates seti par dni po servisu (rolce cvilijo). Za bremze se sedaj jemlje TRW (dokler ne bojo kaj zajebali in bo treba spet menjat znamko). Za zelo potrošne materjale podvozja sem dal tud že Ridex in Starke, pa ne opazim bistveno slabše lastnosti. Ampakjaz vozim tipične konsumer kripe (Ford, Kia, Hyundai), za kake boljše avte bo mogoče treba kaj drugega, boljšega. Gec ma roke in prednji most od NTY iz Alvadija (ker je blo tam skor pol ceneje kot povsod drugod), zaenkrat bp. Iz ene poljske firme (Maktrans) je dobil tud karter avtomatskega menjalnika za 19 eur (najbrž kitajc), pa tud špila OK. Jaz v glavnem dajem večinoma badžet robo na avte. Olje pa že par let Mannol direkt iz Slovaškega skladišča naročam (mislim da je to iz Litve firma). Ni to Liqui Moly al pa šekaj boljšega, ampak, za konsumer kripe ...

the_scoob
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: the_scoob » 21. April 2026, 19:38

aleks napisal/-a:
21. April 2026, 09:46
the_scoob napisal/-a:
20. April 2026, 23:31

Z opletajočim kardanom je vreden toliko kot za dele. Če je avto sicer OK, mostički glavne gredi še celi,ali morda celo motor obnovljen, potem ni dileme. Če gre za dizel z velik kilometri in nič popravljeno, 250 eur za del iz Poljske ti je pa preveč tvegano, potem predlagam da tudi kardan prepustiš naslednjemu lastniku ...
Avto je sicer še v redu, sicer je res dizel. Preventivno zamenjani mostički pri Nacetu 2020. 180 tisoč km. Olje in filtre mu redno menjam, nedavno sem ga še v diffih in menjalniku. Škoda mi je avtomobila, ki bi lahko še delal kilometre.

Mimogrede, te majstre kdo pozna? Od kje jim roba za prodajo?
https://kardanskegredi.si/izdelek/subar ... ka-gred-2/

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. April 2026, 21:14

BackW00d napisal/-a:
21. April 2026, 14:04
Jaz sem tudi na AutoDocu že dobil napačne dele...ampak to zato, ker sem tudi napačne naročil :)
Drugače pa vedno vse vredu, ugodno in dostavljeno v 4-5 delovnih dneh.
Dosedaj 13 naročil s skupno vrednostjo preko 2500€ :thup Naročam ob dnevih, ko je cena najbolj ugodna. Ponavadi je to kak torek ali četrtek ali seveda akcijski vikendi (drek-frajdej, ipd ameriške gluposti).

Pri ležajih se držim SKF, KOYO, NSK, SNR(NTN)...sem pa za budget avto kupil tudi STARK, razlike nisem uspel ugotovit, tistih 50k je zdržal pol je pa šel avto na odpad. Brat šraufa gor kar najceneje dobi pri kolegu na šalterju, lahko verjameš da same leve firme, pa zaenkrat še ni jamral da bi "takoj" crknil kak ležaj.
Jaz sem naročil 2 zadnja ležaja za XV-ja, poslali so pa en ležaj za outbacka in en ležaj za tribeco, oba pa v škatlah s kodo za XV-ja. Potem pa še vrnit nisem mogel, ker so trdili, da sem jih jaz tja vtaknil. Zato pri autodreku ne naročam več že nekaj časa.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost