Subarujevi motorji

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
COPO
Novinec
Prispevki: 8
Kraj: LJ

Subarujevi motorji

Odgovor Avtor: COPO » 06. Januar 2009, 08:11

Lep pozdrav vsem skupaj!

Prav se mi zdi, da ze na zacetku povem, da nisem voznik subaruja in da o teh avtomobilih naceloma malo vem. Pri srcu so mi predvsem pogonski agregati, ki so namesceni v njih. Boxer izvedba, aluminijasto ohisje, prednabiti-turbo polnjeni itd.

Prosil bi kogarkoli za kakrsnekoli podatke o motorju, ki ima priblizno taksne karakteristike:

-bencinski
-boxer izvedbe
-z vbrizgom goriva
-turbo polnjen
-moci nekje od 100 do max. 200 PS
-priblizna poraba goriva
-cim lepsa krivulja navora in moci (s tem mislim cimbolj enakomerna)
-ohisje-ce se le da in ce je iz aluminija
-od katerega tipa avtomobila je ta motor (cim novejsi bi si zelel-letniki)
-koliko priblizno stane tak motor in kje se ga da dobiti

Zelo zazeljene tudi kakrsnekoli slike, diagrami navora in moci, slike pritrdilnih "uses" agregata, mogoce tudi podatek o sami masi agregata in morebitnih tresljajih-samem teku, kaksen je le-ta.
Zazeljeni tudi podatkih o morebitnih slabostih, napakah, tezavah itd.

Se obrazlozitev, zadevo bi rabil za letalske namene.

Vsem Vam, ki ste pripravljeni pomagat se iskreno zahvaljujem!

Copo :D

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 06. Januar 2009, 08:54

Glede na napisano bi bil še najbolj primeren motor iz foresterja S turbo (letniki 98-02 oz. nekateri modeli z oznako XT letnik '03), ki ima 170 oz. 177 KM.

V poštev pride mogoče tudi motor iz turbo legacy-ja, ki ima 200 KM, letniki pa so tam okoli '92, '93.

Za podatke, slike, itd. probaj ma googla uporabit, sej se velik najde. Za cene mal poglej po Ebay-u, ker se pr nas take zadeve dokaj težko dobijo...

Vem da obstaja ena internet stran, posvečena prav uporabi subarujevih motorjev v letalih, vendar linka trenutno žal ne najdem. Bom nalimal takoj ko bom lahko, če me kdo prej ne prehiti... :D

COPO
Novinec

Odgovor Avtor: COPO » 06. Januar 2009, 09:34

Kaj pa mogoce kaksen motor z nekoliko maj moci od 100 do 150 PS in nekoliko novejsi letnik?

Full hvala za ze dane informacije!!!

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 06. Januar 2009, 09:38

COPO napisal/-a:Kaj pa mogoce kaksen motor z nekoliko maj moci od 100 do 150 PS in nekoliko novejsi letnik?

Full hvala za ze dane informacije!!!
Če hočeš tako konjenico ne bo turbo, razen novi dizel kar pa zopet ne pride v poštev.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 06. Januar 2009, 09:49

Pomagalo bi, če bi povedal namen uporabe;

2.2 in 2.5 sta opciji (100kW in 115kW)
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 06. Januar 2009, 09:55

gorazd0 napisal/-a:Pomagalo bi, če bi povedal namen uporabe;

2.2 in 2.5 sta opciji (100kW in 115kW)
V letalske namene.

A je sploh turbo okej za to? A ni v zraku pomembna zanesljivost in ima zato NA prednost + malo manj delov potrebuješ.

COPO
Novinec

Odgovor Avtor: COPO » 06. Januar 2009, 10:12

Drzi, mogoce bi bil malo bolj natancen opis-namen bolj v pomoc. Tega zal nisem zelel omenjati, ker se ponavadi potem razvijejo debate v tipicne slonske folsije, kar pa ni meni v interesu in z veseljem povem oz. pokazem kaj imam. Leto nazaj sem kupil enosedi helikopter, ki ima za pogon dvo taktni, dvocilindricni, atmosferski motor, ta ima naceloma dovolj moci, je pa hrupen, precej onesnazuje okolje in kar je tipika dvotaktnega motorja z majhno prostornino, deluje na dokaj visokih obratih in ne zdi se mi toliko zanesljiv.

Slabost helikopterjev je tudi ta, da pri njih motor vec ali manj deluje skozi pri polni moci oz. obratih. Slabost je tudi ta, da helikopterji na splosno, predvsem pa tisti manjsi z batnimi motorji ne morejo dosegati prav velikih visin (Triglav je ze skrajna meja). Tukaj pa nastane tezava z atmosferskim motorjem, ki mu moc se hitrje upada z visino kot pa pri prednabitem. Ta namrec deluje na presezku zraka, ki ga ventil spusca mimo.

Copo

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 06. Januar 2009, 10:35

pozdravljen in dobrodeosel, me veseli da nisem vec edini letalec tle :)

kar se tice motorjev so ti ze povedali za foresterja turbo

, bi blo pa zanimivo pogledat karakteristike subaru boxer diesla, predvsem njegovo tezo itd....

ker je trenutni trend v letalstvu(ce je vrjet prfoksu) da se prehaja na disel agregate, ki bodo sposobni kurit vse od diesla do jet fuel-a :)

tko da jest bi na tvojem mestu naredu mal raziskave v to smer

lp
grega

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 06. Januar 2009, 10:38

aha; ker 2.2 motor (100 kW) se menda kar precej uporablja pri letalih

za lažje googlanje oznake Subarujevih motorjev:
- EJ 18, EJ20, EJ22, EJ25, EJ251, EJ20G (turbo 200KM),...
oz wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_EJ_engine

aluminijasti so vsi.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: irCAR81 » 06. Januar 2009, 10:47

Vou helikopter. Noro!
Maš kako slikco?

Jaz dam pa v zameno slikco grafa subarujeve 2.0 turbo mašine iz Impreze '97 z rahlo zaprtim wastegatom (malo več konjev).
http://www.shrani.si/t/39/12h/2yKjfdRk/gview.jpg

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 06. Januar 2009, 11:19

Evo, sm najdu tole stran, upam da ti bo kej v pomoč. Je veliko linkov in podatkov, ampak je pa ameriška zato podatkov o zgoraj omenjenem foresterjevem turbotu žal ne boš našel...

http://www.prachapter34.com/converting_engines.htm

COPO
Novinec

Odgovor Avtor: COPO » 06. Januar 2009, 11:40

Vsem full hvala za pomoc! Bom poslal kaksne slikce!

Copo

mojvoj
Uporabnik foruma
Prispevki: 28
Kraj: Lj

boxer diesel

Odgovor Avtor: mojvoj » 06. Januar 2009, 13:58

Mogoče bi bil pa boxer diesel res primernejši. Ima zelo miren tek
in OGROMNO navora že pri cca 2000rpm, ter skoraj polovico manjšo porabo od bencinarja.
Poraba mojega foresterja se namreč giblje okoli 6-6,5 litra/100km.

je pa res da takih motorjev rabljenih še ne dobiš.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8740
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 06. Januar 2009, 19:48

Kaj pa EA82T - motor 1.8 s turbino od leonca. V ameriki so to tudi zelo veliko vgrajevali v ultralahka letala. Ima pa ravno tako 100kW (136KM).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

COPO
Novinec

Odgovor Avtor: COPO » 06. Januar 2009, 23:47

Odlicno!

Ta zadnja zadevica mi je se najbolj vsec, ne prevelika prostornina, priblizno toliko moci kot si jo zelim. . . Malo sem ze gledal po netu, da bi izvedel kaj vec, pa ni bilo prav veliko uspeha. Upam, da ima vbrizg, da je ohisje v celoti iz aluminija-zaradi teze, predvse pa da se da dobiti kaksno stara, za ne prevelik denar in jo generalno obnoviti. Zanima me tudi kako je kaj z nadomestnimi deli, se jih da dobiti in ce niso cene prevec navite!? Ima mogoce kdo kaj izkusenj z brusenjem cilindrov pri subarujevih motorjih, menjavo ojnicnih lezajev, grednih, teflonov. . ., to mislim predvsem z vidika ce se da vse to dobiti, preden grem v nakup in razkopavanje motorja :D
Seeno vprasanje kateri letniki so pri tem motorju zanimivi zame-da bi bil cimmlajsi motor in koliko je kaj elektronike, zaradi krmiljenja samega motorja?

Copo

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov