Padec vrtljajev v križišču - ne pipkaj, če dela

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Padec vrtljajev v križišču - ne pipkaj, če dela

Odgovor Avtor: gore » 02. Februar 2016, 05:21

V nedeljo sem dotočil tekočino za vetrobranska stekla. Ker sem opazil nekaj zelenega volka na (že kar starem) akumulatorju in sem imel čas, sem snel klemi in jih očistil, ter nato nataknil nazaj.
Vedel sem, da bo izgubil radijske postaje in da bo Subijev računalnik verjetno potreboval nove prilagoditve.
Ampak - takoj, ko sem speljal, mi je crknil. Nato na uvozu na cesto iz dvorišča. Pa v treh križiščih ...
Nato se je stanje izboljšalo in zadnjih sto kilometrov ne crkuje več, vendar pa vrtljaji padejo skoraj na 0, ko se bližam križišču in pritisnem sklopko.

Vprašanje: kaj za vraga se mu je zgodilo? Drugega se nisem niti dotikal, računalnik pa bi se tudi že lahko naučil na novo.

Nauk: ne pipkaj stvari, ki delujejo. Četudi so videti grde.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Padec vrtljajev v križišču - ne pipkaj, če dela

Odgovor Avtor: danci1973 » 02. Februar 2016, 09:20

Čeprav sam (še) ne verjamem v to oz. moj avto tega (še) ni potreboval, pravijo Angleži, da je po odklopu akumulatorja potrebno iti skozi določeno proceduro, da se ECU (hitreje) nauči pravilnega prostega teka:

1) Turn off the lights, aircon, stereo or any system in the car that draws extra current on top of the engine.
2) Disconnect the battery for 30 mins.
3) Reconnect the battery.
4) Before you start the car for the first time, turn the key to the ON position but do NOT turn the engine over. Wait 10-15 seconds so the electronic throttle body or IACV has time to go to the factory programmed home position.
5) After waiting, start the car and let it idle without any load, lights, A/C etc.
6) Every 20 seconds or so the idle will be adjusted up and down as the ECU tries to adjust it towards a stoichiometric fuel / air mix.
7) Leave the engine running for a full 10 mins but DO NOT TOUCH THE ACCELERATOR during this time or turn on anything that will cause extra electrical current draw.
8) Turn off the engine, and leave the key in the OFF position for at least 20 sec.
9) As per step (4) turn the key back to the ON position for 10-15 sec without actually starting the engine.
10) Start the engine and leave to idle for a further 5 minutes without touching the accelerator and without turning on other systems in the car.
11) Turn off the engine again and wait at least 20 sec before restarting.
12) Take the car for a test drive as the ECU should now be fully retrained.

Preizkusi, pa javi, če res dela - potem bom malo bolj verjel. :)

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 02. Februar 2016, 09:32

Uf, sunce jim žarko. A bolj kompliciranega postopka niso uspeli najti :cr da bi se računalnik ponastavil.

Bom ob priliki poskusil, saj nimam kaj. Mogoče sem imel akumulator izključen premalo časa? Le nekaj minut. Pa se zato še ni vse izgubilo?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 02. Februar 2016, 11:22

Ne govori...Meni na fiatu crkne akumulator, čakam en dan da dobim drugega, ga grem zmontirat, zunaj prijetnih -5°C.

Verglal sem 5 minut skupaj da je končno vžgal, in komaj da delal pri pol gaza na malce višje od 1000RPM...Nato sem ga parkrat pustil da se je zadušil, ga ponovno vžigal in ga tako dalje hecal. Potem ko je na mestu kolikor toliko solidno tekel (še vedno smešno) sem se šel pa mal peljat, da se je ogrel in je potem po par minutah bilo spet vse v normalnem stanju. Vžigal je BP, hladen topel nobene razlike.

Uglavnem ga je do konca zmedlo, da ni imel elektrike en dan. Očitno ima prednastavljeno mapo zelo slabo in ne zna delat v takšnih pogojih.

Imaš kaj spremenjeno na sesalnem/izpušnem delu avtomobila? Lahko da ga to zajebava, star umazan filter, ali kak zabasan lonec. In potem je osnovna nastavitev motorja za takšen sestav toliko mimo da ne zna normalno delat....S časom pa se nauči in vzame v zakup in dela BP....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 02. Februar 2016, 11:26

Ničesar drugega se nisem niti dotaknil ... je pa točno tako, kot si napisal - vžge takoj in brez pardona. Mrzel, topel, tudi če v križišču crkne. No, sedaj crkne ne več, ampak pade pa tako nizko, da imam že roko na ključu, da ga je...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2560
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 04. Februar 2016, 12:55

delovanje v prostem teku, tako imenovani "idle strategy", se mora navadit vsakič na novo ko odklopiš akumulator (ali kako drugače avtu zmanjka elektrike). to je načeloma pri večini avtov z elektroniko.
pomaga pa tudi očistit in podmazat IACV ventil, pa očistiti še zračni dovod. uporabiš karburator sprej za čiščenje in teflonsko (v sili tudi wd40, a mast bo dlje držala) oz. belo mast za podmaz stebla na IAC ventilu.
pa potem procedura kot zgoraj objavljeno. procedura deluje recimo tudi na kia-inem motorju. pa pazi da res ni radia ali pa luči vžganih (ali pa klima, gretje zadnje šipe, ventilator itd.)
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost