4x4 Avantura - vrnitev k osnovam

Subaru srečanja, kawe, izleti, predlogi,...
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Re: 4x4 Avantura - vrnitev k osnovam

Odgovor Avtor: aleks » 17. Marec 2026, 10:04

Dam lahko samoosebno izkušnjo izpred nekaj let.

Jaz sem že izdal prijavo po e-pošti. Policisti so rabili sicer nekaj mesecev, dobil sem tudi obisk rajonca po tem. Ampak v mojem primeru ni šlo za neko divje kampiranje, ali zgolj neko vožnjo po naravnem okolju, ampak vandalizem poleg vožnje izven prometnih površin. Če bi se lotili samo zaradi vožnje, mi je rajonc (pred tremi leti) rekel da je malo verjetno. Pri nas je za te zadeve rajonc iz PP LJ Moste in je jamral da jih je zato kar precej premalo. Po mojem gre bolj zato ali se sploh splača to raziskovat, posebno če so podatki ob prijavi (recimo) občana bolj skopi.
Če se prijave ponavljajo dovolj pogosto in morda še od različnih ljudi, bi mogoče znalo malo zaostriti kontrolo, ampak je to velik mogoče. V okviru pooblastil, ki jih daje veljavna zakonodaja, ja, kar za vsakomur pa ne bodo tekli. Osebna prijava je sicer lahko učinkovita pri teh malih deliktih, če si kot prijavitelj vpleten (z lastnino, škodo, poškodbo), če nisi vpleten/oškodovan morda vzamejo na znanje, ukrepanje pa je zame vprašljivo če ne gre ravno za kaznivo dejanje.

Prejšnjo nedeljo mi je spet s krosko priletel en na dvorišče, in se skor zaletel v avto ... Samo tuki tudi z mojo prijavo nič ne morejo pomagat. Kaj bom pa rekel? Mel je rdeč kombinezon, čelado, motor ni imel tablce (itak), znamke kroske ne poznam (lahko bi bla Beta, ampak nisem zihr). Če bi me sklatu na dvorišču, bi mogoče prišli. Čez 2-3 ure. Efekt?

Jaz sem bolj skeptičen, podobno kot Vreča. Nerad zdej rečem da folk naklada, a imam svoje dvome.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
Schudr
Uporabnik foruma
Prispevki: 480

Odgovor Avtor: Schudr » 17. Marec 2026, 11:20

Veselo branje in raziskovanje želim. Ko najdete lukne prosim za report 😅

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO1600

28.b člen
(vožnja z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila v naravnem okolju)
(1) V naravnem okolju je prepovedano voziti, ustaviti, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila.
(2) Vozila na motorni ali drug lasten pogon vozila iz prejšnjega odstavka so vsa motorna vozila, kolesa s pomožnim motorjem in druga prevozna sredstva, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, z močjo lastnega motorja ali z močjo drugega lastnega pogona vozila (v nadaljnjem besedilu: vozila na motorni pogon).
(3) Naravno okolje iz prvega odstavka tega člena obsega živo in neživo naravo nekega območja, ki ga ni ustvaril človek, nanj pa vpliva, ga oblikuje in uporablja. To so vsa območja izven:
- naselij;
- javnih in nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, v skladu s predpisi, ki urejajo ceste, ter drugih prometnih površin, ki so namenjene za vožnjo, ustavljanje in parkiranje v skladu s predpisi, ki urejajo ceste in varnost cestnega prometa;
- gozdnih cest v skladu s predpisi, ki urejajo gozdove;
- območij, ki so s prostorskimi akti določena kot površine za rekreacijo in šport in namenjena tudi vožnji z vozili na motorni pogon v skladu s predpisi, ki urejajo prostor;
- omrežij gospodarske javne infrastrukture in
- območij rudarskih operacij, ki so določena v skladu s
predpisi, ki urejajo prostor in rudarstvo.
(4) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena je dovoljena ustavitev ali parkiranje vozil na motorni pogon v pasu petih metrov izven vozišča, če je ustavljanje ali parkiranje v skladu s predpisi, ki urejajo cestni promet, in če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča, ter na območju, ki je namenjeno za začasno parkiranje za namene javnih shodov in javnih prireditev, organiziranih v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja, pri čemer to območje šteje za prireditveni prostor.

28.b člen → prepoved vožnje v naravi
161. člen → kazen za kršitev

https://zakonodaja.com/zakon/zon/161-cl ... i-prekrski

(1) Z globo od 1.000 do 2.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba:

5. če vozi, ustavi ali parkira vozilo na motorni pogon v naravnem okolju in vozilo ne stoji ali ni parkirano v petmetrskem pasu izven vozišča (prvi odstavek 28.b člena) ;

Kar se pa prijav tice je pa res bol rekla kazala očitno. Ampak ja kot pravi Aleks nekoga na motorju brez tablice tesko prijaviš, al za nas ki imamo reg. spredaj zadaj pa ni težko posnet ali slikat in potem podat prijavo.

Enduraši so že poročali o prejetih kaznih. Fizicnih dokazov nisem videl na lastne oči. :thdwn
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland

Uporabniški avatar
Schudr
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Schudr » 17. Marec 2026, 11:34

Drugi link na prejšnji objavi je star zakonik... tole bo bol prav sicer pa členi spodaj pa si preberite

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK ... tm_source=

160. člen – Hujši prekrški

160.a člen – Prekrški

161. člen – Lažji prekrški

161.a člen – Najlažji prekrški

161.b člen – Izrekanje globe

161.c člen – Zaseg predmetov

(4) Z globo od 800 do 1.000 eurov se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena posameznik.
(5) Če je prekršek iz 6. točke prvega odstavka tega člena storjen z vozilom na motorni pogon, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik rabe pravice uporabe vozila na motorni pogon, s katerim je bil prekršek storjen, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil. Če je lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz 6. točke prvega odstavka tega člena, pravna oseba, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe, državnega organa ali samoupravne lokalne skupnosti.

(2) Za prekršek iz 10. točke prvega odstavka 160.a člena tega zakona, če je bil voznik vozila na motorni pogon v naravnem okolju v zadnjih dveh letih že pravnomočno kaznovan za ta prekršek, se lahko izreče stranska sankcija odvzema vozila na motorni pogon. V primerih iz prejšnjega stavka nadzorni organ lahko zaseže predmete prekrškov. Hrambo zaseženih vozil lahko poleg sodišča zagotovi upravljavec zavarovanega območja ali policija. Po odvzemu vozila na motorni pogon se lahko vozilo proda.
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 17. Marec 2026, 20:19

Vse kar is nalinkal ni nič novega. ZON je v veljavi, kaj pa vem, od 2006. Veliko prilik da bi se že lahko kaj dogajalo, 18 let, in nekaj novel zakona.

Kar si navedel o nadziranju občanov:
V primeru kršitve po 161. členu ZON-F , 5. odstavek ti kot državljan nisi pooblaščen za nadzor. Tvoja prijava je lahko obravnavana če si utrpel škodo (recimo na posesti, ali zdravju). Tu izvirajo moji dvomi o zgodbi da kar neki ljudje izvajajo nadzor in prijavljajo kršitelje:

Nadzor izvaja po 151. členu:
(4) Inšpekcijski nadzor nad izvrševanjem določb tega zakona in predpisov, konkretnih upravnih aktov oziroma ukrepov, izdanih na njegovi podlagi, ki se nanašajo na vožnjo z vozili na motorni pogon v naravnem okolju, izvajajo poleg inšpektorjev, pristojnih za ohranjanje narave, tudi lovski, ribiški in kmetijski inšpektorji;
in po 153. b členu:
Nadzor nad izvrševanjem določb tega zakona, ki se nanašajo na vožnjo z vozili na motorni pogon in kolesi v naravnem okolju, izvaja poleg organov iz četrtega odstavka 151. člena tega zakona tudi policija.

Kot državljan ne moreš izvajati nadzora, ker nimaš pooblastil. Ne hočem rečt zdej da kdorkoli naklada, ampak nadzora navaden občan ne more izvajat. Lahko pišeš prijavo, ni pa nič garantirano da policija na osnovi tega ukrepa, dokler nisi sam udeležen. Kot že napisano, imam osebne izkušnje. MOjo prijavo so obravnavali, ker sme imel škodo na posesti.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 17. Marec 2026, 20:36

Sori za možganski prdec, ZON je v veljavi od 1999. 27 let.
Kot rečeno, v zgodbi o nadzoru in kaznovanju vožnje v naravi ubogih endurašov nekaj manjka, nečesa je pa preveč. Moje mnenje, in tudi se z veseljm pustim popravit.

Uporabniški avatar
Schudr
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Schudr » 17. Marec 2026, 22:32

Se pravi kaj potem, odvzem vozila in take kazni mamo pri nas v zakonu ze 27let, pa tega ne izvajajo? 😅 Kar se prijav tice mi je vseeno ce so kazni in odvzemi v igri, dost je da te enkrat dobijo 😑
#Forester 02'
#Forester S-Turbo 99'
#Outback H6 04'
#3POverland

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 18. Marec 2026, 07:52

Ne. Zakon o varovanju narave je v veljavi od 1999. Vožnja v naravnem okolju je tako regulirana, 27 let. Kazni ki ji omenjaš so iz zadnje novele konec 2025. Veljal je pa zakon že prej. Le kazni so bile manj stroge. Zakon je živa stvar, s časom se dopolnjuje in razvija, lahko tud "umre".
Kar se pa vožnje same tiče, da, tako je kot praviš. Vsak naj presodi sam. Meni je dovolj strah pred morebitno kaznijo. Pa ne samo pri ZON, da se razumemo, meni je tud 40 eur veliko, kot je globa za tamalo prekoračitev v LJ.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8715
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 18. Marec 2026, 08:22

Ker se ni noben javil, se potem ta vikend ne gremo vozit naokoli.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

klemzi
Novinec
Prispevki: 4

Odgovor Avtor: klemzi » 18. Marec 2026, 10:09

Jaz sem sicer načeloma še vedno za, tako za 1 dan kot tudi 2, če tako nanese ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1397
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 18. Marec 2026, 17:28

Jaz sem ta vikend vezan na Savinjsko regijo, ampak pomojem da bom v premični hiši spal ... :)
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov