Outback - težaven hladni zagon

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
Karl
Uporabnik foruma
Prispevki: 104

Outback - težaven hladni zagon

Odgovor Avtor: Karl » 19. Februar 2012, 11:52

Pozdravljeni,
Avto: Subaru Outback, 3.0, 200.000 km, LPG

Težava: avto težko (če je mrzlo zunaj) včasih tudi ZELO težko vžge. Potrebno je 5 - 6 sekund vrtenja in dodajanje pline (praktično moram pedalko za plin stisniti do konca). Steče nemirno, pokadi in se čez 2, 3 sekunde prične obnašati popolnoma normalno. Teče tiho, normalno deluje, vsak naslednji vžig (ko avto stoji manj kot 6 - 8 ur) je povsem normalen in miren. Ne sveti nobena opozorilna lučka. Akumulator je dober.
Poizkusil sem že:
- zapreti ventil za LPG, da bi izključil monžnost puščanja plina v sesalne kolektorje,
- natankati 100 oktanov in se nekaj časa voziti izključno s tem,
- peljati na servis in priklopiti na računalnik

Ima morda kdo podbno izkušnjo? V kateri smeri naj iščem rešitev?
hvala in lp
Jeremy Clarkson o Subaru Outbacku:
"It's a big, small, fast, economical, well-made, cheap, finehandling, comfortable SUV that's not an SUV. Is it therefore the best car in the world? Well yes, obviously."

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Februar 2012, 12:40

Kaj pa 'standardne zadeve - svečke, kabli, ... ? 100 oktanov itak težje vžiga in slabše gori kot 95, tako da je s tem situacija kvečjemu slabša (je pa razlika majhna).

Na računalniku niso našli nobenih zabeleženih težav? Hmm... Precej čudno.

Morda senzor temperature hladilne tekočine daje napačne podatke, ko je hladen in je posledično zmes zraka in goriva povsem napačna.

Po moje bi bilo treba hladnega priklopit na računalnik in preverit parametre vseh senzorjev, če so v 'normalnih okvirjih', ko je motor mrzel.

D.

Uporabniški avatar
Karl
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Karl » 19. Februar 2012, 12:47

Danci1973 hvala za hiter odgovor.

Torej: računalnik ni pokazak nič posebnega, je pa serviser zamenjal senzor temperature hladilne tekočine. Kot kaže je razmišljal podobno kot ti. A ni pomagalo.

Težava je v tem, da se zelo težko spremlja napredek pri servisu. Namreč, jutranji zagon je težaven, vsi kasnejši pa so brezhibni. Tako serviser težko eksperimentira, saj bi za vsak poizkus moral čakati 10 - 12 ur.

Naj še dodam: obnašanje motorja po težavnem hladnem zagonu (govorim samo o prvi sekudni ali dveh) se sliši kot tek s kakšnim cilndrom manj (morda dvema, tremi manj, kaj jaz vem).

Kabli so videti OK. Svečke imajo narejenih 35.000 km.

lp
"It's a big, small, fast, economical, well-made, cheap, finehandling, comfortable SUV that's not an SUV. Is it therefore the best car in the world? Well yes, obviously."

tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

Odgovor Avtor: tadejk » 19. Februar 2012, 13:08

Tudi pri meni je pozimi prvi vžig daljši od ostalih čez dan. Vendar se mi zdi, da mogoče traja 3-4 sekunde.

Zanimivo pa je to, da če prehitro neham zaganjati motor in crkne, že v naslednjem poskusu vžge takoj, brez zaganjanja v prazno.

Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG

Uporabniški avatar
Karl
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Karl » 19. Februar 2012, 13:13

Tadejk: Se strinjam s teboj. Očitno (sodim samo glede na lastno vedenje) ti Subarujevi motorji niso ravno tisti tip motorjev, ki že na en obrat zaganjalnika vžgejo. Konec koncev, tudi Ferrarija sem slišal kar dolge 4 - 5 sekudne zaganjat preden se je zbudil.

Ampak to kar se dogaja meni, je preveč. Pritiskanje pedalke do konca....vžig v drugem...včasih šele v tretjem poizkusu. Ne, to ni lastnost, to je napaka!

lp

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 19. Februar 2012, 13:16

Tudi jaz imam enako "tezavo" kot tadejk in ta se pojavi, ko je res mraz, zdaj recimo je ze skoraj ni. Preventivno pred vziganjem ugasnem luci in ventilacijo kabine. Je pa tudi res, da je akumulator ze pocasi zrel za menjavo.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Februar 2012, 13:29

Karl napisal/-a: Naj še dodam: obnašanje motorja po težavnem hladnem zagonu (govorim samo o prvi sekudni ali dveh) se sliši kot tek s kakšnim cilndrom manj (morda dvema, tremi manj, kaj jaz vem).
Za to je lahko kriv tudi puščajoči injektor.

Gorivo v dovodnih ceveh je pod pritiskom 2,06 - 2,35 bara. Če injektor ne zapira 100%, to gorivo počasi steče v cilinder in ob naslednjem zagonu povzroča težave (nepravo zmes, vlažno svečko, ...).

Če to na 3.0 motorju ne bi bilo tako težko (nemogoče!?), bi rekel, da vzemi ven svečke in preveri, če katera bolj smrdi po bencinu kot ostale (seveda po tem, ko je avto stal čez noč in je hladen).

Morda so injektorji dostopnejši - če je to možno, demontiraj vse tri na eni strani (odklopi električni konektor, a pusti dovod goriva). Potem daš kontakt, tak da črpalka goriva ustvari pritisk ter preveri, če pri katerem kaplja... Če ne, ponovi še na drugi strani...

Kake druge ideje pa zaenkrat nimam.

D.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 19. Februar 2012, 13:37

Karl, mene pa zanima, zakaj vzigas s stiskom stopalke za plin? Jaz se pri nobenem avtu pri vziganju ne tikam stopalke, itak je prvi vbrizg avtomaticen in ni potrebe po dodatnem "zalivanju" z gorivom.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Februar 2012, 13:38

tadejk napisal/-a:Tudi pri meni je pozimi prvi vžig daljši od ostalih čez dan. Vendar se mi zdi, da mogoče traja 3-4 sekunde.

Zanimivo pa je to, da če prehitro neham zaganjati motor in crkne, že v naslednjem poskusu vžge takoj, brez zaganjanja v prazno.

Lp
Isto je tudi pri mojem '99 2.5 (s tem da ni velike razlike med pozimi / poleti).

Recimo - če v prvem poskusu ne vžge (recimo, da kake pol sekunde prej neham), bo v drugem poskusu vžgal 'prvi trenutek' oz. 'na zub'.

Še bolj hecna stvar je ta - včasih, če neham zaganjati ravno v trenutku, ko bi on kao začel delat, potem včasih on še nekaj trenutkov 'kašlja' in potem crkne. V takem primeru pa v drugo traja tudi 5-10 sekund, preden spet vžge...

Glede na to, da je prejšnji '95 2.0 Legacy palil 'na zub', sem bil sprva kar malo razočaran in me je motilo.

D.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 19. Februar 2012, 13:50

Sajmon napisal/-a:Karl, mene pa zanima, zakaj vzigas s stiskom stopalke za plin? Jaz se pri nobenem avtu pri vziganju ne tikam stopalke, itak je prvi vbrizg avtomaticen in ni potrebe po dodatnem "zalivanju" z gorivom.
Stopalka za plin pri bencinskih motorjih odpira loputo za zrak in pri motorjih z el. vbrizgom nima nobene direktne povezave z gorivom... Vprašanje sicer je, kako se na to odzove ECU.

Načeloma ima zaganjač pri odprti loputi zraka malenkost lažje delo (kar se včasih tudi sliši - ima več obratov), saj ne ustvarja podtlaka.

Možno pa je tudi, da ima ta 3.0 že elektronski gas - torej je možno, da niti lopute za zrak ne odpre....

D.

Uporabniški avatar
Karl
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Karl » 19. Februar 2012, 14:01

Sajmon napisal/-a:Karl, mene pa zanima, zakaj vzigas s stiskom stopalke za plin? Jaz se pri nobenem avtu pri vziganju ne tikam stopalke, itak je prvi vbrizg avtomaticen in ni potrebe po dodatnem "zalivanju" z gorivom.
Torej: na tak način vžigam zato, ker tako avto vžge. Brez dotikanja pedalke, pri recimo -5°C avto ne vžge. Lahko vrtim in vrtim zaganjač, pa ne bo nič.

Uporabniški avatar
N0wak
Uporabnik foruma
Prispevki: 31
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: N0wak » 07. Marec 2012, 10:44

se podoben problem opazil tudi pri svojem ampak ne vedno. Zjutraj prvi vžig občasno ni vredu ampak ne vedno. Recimo enkrat na teden se zgodi tak vžig da bi rekel da ni normalno. Ostalo je malenkost daljše verglanje ampak v mejah normalnega glede na to da je motor popolnoma mrzel.
Ene dvakrat se mi pa je zgodilo, da motor ni in ni hotel lepo vžagti, ko pa je s težavo vžgal je bil občutek, kot da teče po vseh cilindrih, vendar bi rekel da so cilindri "crkovali" izmenično. Enkrat se mi je med tem prižgala tudi EML lučka. Priklop na tester je pokazal missfire na vseh 6 cilindrih.
Ko tako laufa motor nima nobene moči tudi če gas pohodim do konca.
Zvrtel se mi je mogoče do 2000rpm pri polnem gasu. Motor sem ugasnil in ponovno prižgal. Vse BP, kot da se ni nič zgodilo (razen EML lučka).
Svečke imajo za sabo par tisoč km. Kabli? H6 motor ima vsako tuljavo postavljeno direkt na svečko (COP) in je tisti "kabel" zares kratek. Pri menjavi svečk so bili kabli med tuljavami in svečkam videti BP.
Imam po enako konfiguracijo. Outback H6 3.0 + LPG
BMW E36 Compact 328ti R.I.P.
BMW E36 Compact 345ti
Subaru Outback H6 3.0

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2554

Odgovor Avtor: cheno » 07. Marec 2012, 11:06

mogoče senzor za temp. vode ?
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
Karl
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Karl » 07. Marec 2012, 23:30

Mene pa sedaj zanima: ali je ta težava, lahko kakorkoli povezana z ventili?

Oz. če vprašam drugače: če ima avto slabo nastavljene ventile, se to čuti ko je topel, mrzel ...skratka vedno. Ali pa se tako napako bolj čuti ob hladnem zagonu?

Uporabniški avatar
N0wak
Uporabnik foruma
Prispevki: 31
Kraj: Ljubljana

Re: Outback - težaven hladni zagon

Odgovor Avtor: N0wak » 13. December 2012, 12:41

... da nadaljujemo zgodbo.
Čez poletje pri meni ni bili kakšnih večjih težav z hladnim vžigom. Z mrazom pa so se problemi pri hladnem vžigu spet pojavili z to razliko da so bile težave sedaj bolj pogoste in so se pojavljale praktično pri vsakem vžigu. Na začetku je zvenel, kot na laufa po vseh cilindrih, in dokler se ni segrel do cca 40 stopinj mu je bilo potrebno v prostem teku malo pomagati z gasom, drugače je avto crknil. Opazil sem tudi povečano porabo gorive. Ko sem ga kupil je bilo povprečje 13l/100km, sedaj je pa 15+.
Pika na "i" je pa bil pa komentar od moje mame, ko sem ji ga posodil (rabila karavana), da nikamor ne gre avto. Da gre njena meca glih tko dobro če ne bolje (c180 avtomatik).
Zaradi vseh teh težav, sem avto odpeljal na temeljit servis do avtomehanika.
Avto je trenutno pri njem, ugotovljeno pa je bilo , da je tisti, ki je vgrajeval LPG, delo opravil zelo površno kar se tiče elektrike (slabo polotani kabli in slabo izolirani).Prav tako ni bilo vgrajenega sistema za mazanje ventilov. Pogledalo se je tudi ventile, ki so bili konkretno razštelani. Pričakuje se, da so poškodovani tudi sedeži ventilov. Odločitev je padla, da se motor vzame ven, podre glave in pregleda/popravi sedeže ventilov, popravi vso šlamparijo na elektroniki od vgradnje LPG in vgradili se bo mazanje ventilov, porihta zračnosti na podvozju, zamenja vse tekočine (dif,menjalnik, olje motor, hladilna tekočine, servo, zavore,...)
Ko dobim avto nazaj poročam, če so težave z mrzlim vžigom izginile.
BMW E36 Compact 328ti R.I.P.
BMW E36 Compact 345ti
Subaru Outback H6 3.0

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov