BIGzig's Forester XT by Scooby.si

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma
Prispevki: 597

Re: BIGzig's Forester XT by Scooby.si

Odgovor Avtor: Boxer » 02. Avgust 2014, 19:24

BIGzig napisal/-a: @boxer: Zdej smo mal ven iz ta večje gužve, tko da bo spet mal cajta..
No dej kej rukn, pa lahko skočmo nekam mal se vozit, mal okol, kšno rečemo pa tko :thup Žena čuva otroke kolegici jaz pa km nabiram tle po lj k idiot ker se nimam kam dat :lol: Danes že 200km pa nisem nikamor šel LOL
V glavnem kr poklič sej maš št... :.sup

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 02. Avgust 2014, 19:29

danci1973 napisal/-a:
Boxer napisal/-a:
mesecnik napisal/-a:Narobe jih utekaš. Že prilepljeno v tej temi, kako se uteka.
Eden nasvet je čist na izi brez naglih bremzanj vsaj prvih nekaj 100km, drugi nasvet je pa jih dobro ogret potem recimo parkrat bremzat na real hard recimo iz 100kmh na 15kmh...
Prava pot je kombinacija obojega - prvih 'N' kilometrov po tem, ko avto postaviš z dvigala, greš čist na izi, pri čemer je 'N' v glavnem odvisen od tega, ali gre za nove ploščice in nove diske ('N' je lahko malo - tudi 20km bi lahko bilo dovolj, če je ni to ravno AC pa čisto nič bremzanja) ali za nove ploščice na stare diske ('N' je velik, kako velik, pa spet odvisno od stanja diskov).

Potem pa 'bremzanje na polno' - nekajkrat zaporedoma, pa pavza (brez ustavljanja!) pa potem vse skupaj še enkrat.
Vse imam novo, diske, ploščice, čeljusti...

Tole za AC nisem čist zastopu. Od tega kar imam zmontirano, sem naredil cca 300km v dveh dneh in od tega 99% na AC z izjemno malo bremzanja, če je pa bilo bremzanje sem pa pritisnil kot na perešček. Ampak se mi zdi ,da bom kej zjebal če bom zdej neki na hard pritiskal?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 03. Avgust 2014, 00:51

Boxer napisal/-a: Vse imam novo, diske, ploščice, čeljusti...

Tole za AC nisem čist zastopu. Od tega kar imam zmontirano, sem naredil cca 300km v dveh dneh in od tega 99% na AC z izjemno malo bremzanja, če je pa bilo bremzanje sem pa pritisnil kot na perešček. Ampak se mi zdi ,da bom kej zjebal če bom zdej neki na hard pritiskal?
Vožnja po AC z izjemno malo bremzanja ne naredi nič pametnega za utekanje zavor.

Teh prvih nekaj kilometrov lahkotnega bremzanja je namenjeno temu, da se ploščica lepo 'uleže' na disk - torej da se prilagodi vsem morebitnim 'neravninam' na disku.

Če je disk nov, potem je teh 'neravnin' praktično nič in zadošča že nekaj kilometrov.

Če pa je disk star, pa lahko ima kakšno 'brazdo' in potem traja nekoliko dlje, da se ploščica temu prilagodi in začne s celotno površino nalegat na disk. Če so te 'neravnine' minimalne, bi lahko že 50km bilo dovolj, če pa so kakšne globlje, pa je lahko tudi 300km premalo.

http://www.s2ki.com/s2000/uploads/galle ... 496584.jpg

Ko pa se ploščica enkrat uleže, pa jo je potrebno 'utečt' še po 'hard' postopku (seveda prilagojenem vrsti ploščice - malo manj 'hard' za navadne, malo bolj 'hard' za špotne in 'full hard' za dirkalne).

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba
Prispevki: 423
Kraj: Mojstrana

Odgovor Avtor: BIGzig » 03. Avgust 2014, 02:09

Mislm da je dancijeva varjanta najboljša, se mi zdi da če v navodilih proizvajalca piše tako, pa tudi na EBC strani sm najdu navodila za cestno vožnjo tako kot je danci napisou, za "track" uporabo pa takoj na hard.. Se mi pa poraja vprašanje kolk en povprečen šofer opazi razlike. Po mojem več kot v škripanju skurjenih ploščic ne.. :)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 03. Avgust 2014, 12:54

Razlika je lahko ogromna, je pa seveda precej odvisno vrste ploščic.

Najbolj se je razlika opazila na motorju, najbrž zato, ker sem vedno imel kakšne 'super-sport' ploščice, verjetno pa tudi zato, ker nima servo zavor... Ko sem namontiral povsem nove prednje diske in ploščice, se s samo prednjo zavoro na rahlem spustu sploh ni dalo ustaviti - pa diski niso bili z ničemer namazani, ker so narejeni z nerjavečega jekla in ne rabijo zaščite (novi avtomobilski diski so ponavadi na debelo namazani s kakšno mastno zadevo).

Potem sem se počasi in zelooooo previdno odpeljal kakšnih 250km do opuščene letalske piste - zavore so se sicer med potjo že nekoliko izboljšale, še vedno pa so bile vsaj 'pol slabše' kot pred menjavo...

Na omenjeni pisti sem nato izvedel utekanje 'na hard' in po cca. petem zaviranju se je 'zgodila magija' - zavore so začele prijemati približno tako, kot pred menjavo. Pri osmem zaviranju pa so bile že precej boljše kot prej.

Po drugi ponovitvi se mi je pa samo še smejalo, ker so zavore postale 'fenomenalne' - zaviranje z enim samim prstom je bilo dovolj za 'stoppie'.

To je bilo prvič, da sem preizkusil to metodo, o kateri sem bral na StopTech-u in ker je delovala tako dobro, sem seveda moral preizkusiti še nekatere druge stvari, o katerih pišejo:
  • na svojem takratnem avtu preizkusil 'hard' utekanje - se je poznalo, zavore so prijele bolje, vendar razlika ni bila tako drastična (zavore so že bile utečen, ploščice pa so bile 'navadne')
  • na večih avtih s ponovnim utekanjem povsem odpravil tresenje (neuspešno je bilo samo na enem Renaultu, na katerem pa se je potem izkazalo, da je en disk bil počen)
  • na podoben način utekel zavore še pri par kolegih motoristih, ki so potem vsi po vrsti bili navdušeni
Od takrat dalje to metodo redno uporabljam tako pri novih diskih in/ali ploščicah kot tudi za občasno 'osvežitev' zavor.

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 03. Avgust 2014, 22:38

Hja no jaz bom utekel po moji metodi, če pa nebo prava gremo pa na hard :-D Hvala za tvoje mnenje in dodatne info @danci1987.

@bigzig sori za moj offtopic, upam,da te ne moti.

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BIGzig » 03. Avgust 2014, 22:48

Vsaka konstruktivna debata men čist ustreza, tko da tole za moje pojme ni noben offtopic..
@boxer: če bo sreča pa cajt se uhka ta tedn dobiva na kšn kawi?

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 04. Avgust 2014, 02:02

BIGzig napisal/-a:Vsaka konstruktivna debata men čist ustreza, tko da tole za moje pojme ni noben offtopic..
@boxer: če bo sreča pa cajt se uhka ta tedn dobiva na kšn kawi?
Bi pomoje šlo...Sicer grem pomoje konec tedna za 3 dni v Stockholm ampak nisem še čist siguren, tko,da ti me kar rukn na tel. ko boš lahko pa se bova že ujela.

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 05. Avgust 2014, 08:38

Sivo/črna kombinacija, pol pa rdeče čelusti? Usakmu svoje :lol:

Uporabniški avatar
BIGzig
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BIGzig » 05. Avgust 2014, 09:53

Vsakmu svoje enm pa nemc.. :)
V bistvu je antracit/temno siva in srebrna z temno sivo nalepko kombinacija, mal vara zarad sončne svetlobe.. Rdeča pa lepo paše skup z rdečimi cevkami, v planu mam pa še kakšen detajl v motornem prostoru v rdečo dat.. :)

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 05. Avgust 2014, 11:21

Men je pa zakon kombinacija. Kr tko naprej! :thup :thup
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Uporabniški avatar
Legacy_46
Član Subaru kluba
Prispevki: 1425
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Legacy_46 » 05. Avgust 2014, 16:10

Men tud dobr paše. Hud :c

Uporabniški avatar
Boxer
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Boxer » 06. Avgust 2014, 13:00

Nekje na forumu ko sem brskal, sem videl,da maš ti neko spremembo konjaže, drži? :shock:

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 10. Avgust 2014, 09:55

Super zgleda. Mogoče malce previsok?
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost