Forester SF

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
GanSan
Uporabnik foruma
Prispevki: 61

Forester SF

Odgovor Avtor: GanSan » 30. November 2015, 22:25

Že en čas razmišljam ali naj ga predstavim ali ne, pa sem se odločil da ga bom, tako na hitro :D

V bistvu je(bil) to moj prvi subaru, od katerega se kar ne morem ločit, čeprav je bolj kot ne zmahana kanta, ampak ima en svoj čar in še vedno se vsak dan z veseljem vsedem vanj in odpeljem.

Začelo se je nekje okrog marca-aprila lansko leto, ko sem iskal avto z kljuko. To je bil edini pogoj za nakup. Ampak ker sem sam velik avtomobilski navdušenec, sem poleg kljuke iskal še kaj zanimivega :a Tako da ni avto pri hiši čisto samo zaradi kljuke, ampak ima še kakšno drugo prednost, kot je 4x4 pogon recimo :D
Priznam da prej subarujev niti nisem spremljal, niti nisem imel želje po njem, po duši sem hondaš :sh in nekako zapriseženec atmosferskih motorjev. :D Vmes sem imel par bmw-jev, vključno z E36 M3, bmw-je pa zato ker sem hotel sprobat še zadnji pogon.
Tako je ostal na wishlisti samo še 4x4 in potreba po avtu s kljuko je bila odlična priložnost da sprobam še to.
Malo sem brskal po netu in našel foresterja iz Dravograda za okrog 1.5k€. Daleč najcenejši forester, v opisu pa je bilo še omenjenih en kup popravil, ki so bila opravljena pred kratkim. En klic in smo šli proti Dravogradu, avto je bil bolj ali manj tak kot ga je opisal prodajalec in sem ga vzel.

Gre se torej za 1. generacijo foresterja 2.0 letnik 1998. Ta ima menda še "ta star" motor z 122KM in plastičnim sesalnim kolektorjem.
Ob nakupu je imel prevoženih 311.000km, servisni listki so praktično vsi, tako da verjetno so realni. Danes jih kaže 328.500, tako da jih počasi še kar nabira.
Oprema je Allweather pack, se pravi skoraj vse kar se je pri nas dalo dobit, razen tempomata in usnja. Pa meglenk in ostalih dodatkov, kot so stranski pragovi ipd. nima.
Dodatno je dvignjen za nekje 4cm, tako da po terenu se kar daleč pride :D
Za zdaj je to to, mislim da je dosti za brat, še kaj več o kakšni prigodi ki sem jo že imel s foresterjem pa drugič.

Tako nekako pa izgleda:

Tole je v bistvu najbolj "sveža" slika, izpred 3 tednov. Služi svojemu namenu :D
http://i1316.photobucket.com/albums/t60 ... bonzct.jpg

Tako je izgledal ob nakupu(danes je praktično isti)
http://i1316.photobucket.com/albums/t60 ... wsni7z.jpg
http://i1316.photobucket.com/albums/t60 ... egdm9p.jpg

Tole je bila pa zima 2014/15. Peljali smo se po frišnem snegu po gozdni poti, mislim da ga je bilo blizu 40cm.
http://i1316.photobucket.com/albums/t60 ... 8884ab.jpg
http://i1316.photobucket.com/albums/t60 ... 30923b.jpg

To je to za 1x.

Bi rabil še nasvet glede gum. Trenutno so gor Yokohame Geolandar A/T-S. V bistvu sem z njimi kar zadovoljen in bi jih spet vzel. Ve kdo kje bi jih dobil najugodneje?

Miholl
Uporabnik foruma
Prispevki: 58

Re: Forester SF

Odgovor Avtor: Miholl » 30. November 2015, 23:33

forumas Nebivedu ugodno zrihta geolanderce
C U O R E S P O R T I V O

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 01. December 2015, 09:51

Lep! Pa s polno prikolco in zadaj nič poseden.
A sploh obstaja še kakšna znamka, katere avto s 300000+ km si človek še upa kupiti in uporabljati še lep čas?
Je pa tudi res, da je očitno bilo to obdobje, ko so delali avte za dlje časa.

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 900
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 01. December 2015, 10:19

Pa res! Videti je v zelo dobri kondiciji.
Lep in naj še dolgo služi svojemu namenu in veselju, sploh v zasneženih dneh. ;) :thup

pero112
Član Subaru kluba
Prispevki: 682
Kraj: Lavrica

Odgovor Avtor: pero112 » 01. December 2015, 10:22

Naj ti dobro služi.

Uporabniški avatar
Uporabnik foruma
Prispevki: 415
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Avtor: Topo » 01. December 2015, 15:56

Jaz sem Yokohamo kupil tukaj, pri uvozniku: http://www.pnevmatike-gume.com/sl" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 01. December 2015, 20:28

Se še spomnim oglasa. Dobra kanta, kot praviš, ni kaj. Naj ti služi :D
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 02. December 2015, 14:05

Sajmon napisal/-a:A sploh obstaja še kakšna znamka, katere avto s 300000+ km si človek še upa kupiti in uporabljati še lep čas?
je ja.http://s1.mojalbum.com/11268341_1759784 ... 029795.jpg
letnik 95. kupljena s 320.000. vozil sem jo 7 ali 8 let kot daily drive, dokler si nisem več mogel privoščiti visoke registracije in porabe. prodana s cca 450.000 km. slikana je zadnji dan v moji lasti.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Kanumlc
Član Subaru kluba
Prispevki: 900
Kraj: Vojsko nad Idrijo

Odgovor Avtor: Kanumlc » 02. December 2015, 14:39

Lep primer. :thup
So večinoma japonci tisti, ki se kar dobro prodajo pri teh kilometrih. :)

Uporabniški avatar
Kristijan
Član Subaru kluba
Prispevki: 1324
Kraj: Goričko
Kontakt:

Odgovor Avtor: Kristijan » 02. December 2015, 15:42

Tudo moj sosed ima ta letnik, avto je tank :mrgreen:
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...

Uporabniški avatar
GanSan
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: GanSan » 02. December 2015, 21:13

Ja, japonci so razred zase. Doma imamo trenutno 3 japonce in nobenih problemov. Razen rje :D

No gume smo rešili, forumaš @nebivedu mi jih je zrihtal po res dobri ceni, ob tem pa sem izvedel še par koristnih informacij glede foresterja in vzdrževanja/popravljanja le tega. Zdaj ko vem da je to v bistvu najbolj bulletproof forester kar jih je bilo na trgu, bo očitno še lep čas pri meni. :D

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 03. December 2015, 06:43

mnjah, no. bulletproof glih ne bi rekel. moj ima zdaj cca. 230.000 pa me je v treh letih dvakrat pustil na cesti. odkar vozim subaru, spet vem kaj je to avtovleka. oljne madeže mam v garaži po tleh, kot bi bil lastnik land roverja. pa savinjsko dolino sem malo spoznal, tudi druge člane foruma, predvsem karlija ...
je pa res da v snegu lepo pelje, je lahek, in ima dokaj spodobno vzmetenje. žele bi is, da bi bil že iz tovarne mal višji. toliko, kot je fori iz naslova teme bi bilo glih ene prav za vsakodnevno uporabo za nas, hribovce.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 03. December 2015, 08:49

Ne vem kaj ti delaš vse z avtom in kako ga servisiraš. Kr nekaj subarujev sem imel v vsem času odkar imam izpit. Nekatere subaruje sem imel tudi starejše od recimo tretjine forumašev, pa me nikoli ni noben pustil na cesti. Še ko se je recimo polosovina zlomila na avtu, me je pripeljal do servisa.
Najin prejšnji forester je imel 370.000, moj sedanji ima 260.000, ženin sedanji pa 215.000. Noben od teh treh ni puščal olja (oziroma je začel, pa smo to takoj odpravili z drugimi semeringi ali novimi dihtungami). Kaka kapljica servota na prvem, ker se nobenemu ni ljubilo ene cevke zamenjat, to je pa tudi vse. Niti naju ni noben od teh treh pustil na cesti. Je kaj crknilo, se polomilo ali obrabilo v vseh teh letih, pač iztrošenost in leta delajo svoje, ampak vedno in od povsod so naju pripeljali do doma. Pa nisva in ne voziva samo po cestah, ker nama je offroad hobi, pa bila sva tudi že zelo daleč od slovenije z njimi (tudi v puščavskem pesku se dobro obnese).
Je pa zelo veliko odvisno od serviserja. Če je serviser dober in če ti servisiraš avto tako kot je treba (vlagaš vanj, ne da mnejaš samo najnujnejše), te subaru ne bo pustil na cesti, če boš pa zanemarjal avto in ne delal servisov, potem je pa to druga pesem.
Vsaj forester 1998 letnik s 122KM je res bulletproof. V bistvu je to zadnja najbolj dodelana verzija od teh mašin s takratkim jermenom in majhnimi glavami. Letnik 1999 je že s tadolgim jermenom in je 125KM, ki pa se meni ne zdi več toliko zanesljiv (zato tudi ostajam na 1998 letniku - drugače bi imel vsaj 2003 letnik, ki je veliko veliko lepši).

Višina od tal je pa relativna. Za po kolovozih, makadamih in kak "light offroad" je to dovolj. Pozna se že recimo 195/80/15 guma na tem avtu, ker je avto potem še 15mm višji. In ta višina je potem enaka kot na vseh serijskih terencih tipa jimny, samuraj, feroza, vitara, rav4, kia sportage,.... Le da imaš zadaj še zadnji diferencial višje od vseh naštetih, ker nimaš toge preme. Še liftkit 3cm, pa imaš avto kr nekaj višje. Pozna se sicer dolga medosna na previsih, ampak če si narediš stabilizatorje za odklopit (to narediš na terenu in potem ne noriš skozi ovinke), se bo tudi tam lepše obnašal in manj rajsal po tleh, ker ti vsako kolo "diha" samostojno. To zadnje je sprobano na terenu že večkrat in se res obnese, se pa pozna pri luknjah, ker se udarec ne prenaša več preko stabilizatorja tudi na drugo kolo (pa na stabilizatorju se del moči udarca tudi porazgubi zaradi prožne kovine) in te veliko bolj zabije na tisti strani, s katero si priletel v luknjo. Zato se z odklopljenimi stabilizatorji vozi pač počasneje.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

pero112
Član Subaru kluba
Prispevki: 682
Kraj: Lavrica

Odgovor Avtor: pero112 » 03. December 2015, 11:37

Ja bravo NEBIVEDU. Sem jaz hotel napisati roman glede tega pa si ga ti. Napisal si samo resnica. Bom pa še jaz nekaj dodal. Od 1995l lastnik vozil Subaru od Legacy Renger 1.8, Legacy Outback 2.5 automatik, Impreza Karavan .,6, Forester 2.0 na plin letnik 2005 in sedaj Forester 2.0 automatik l 2000 in za ENKRAT BREZ PROBLEMOV PA SE VOZIM ZELO KONKRETNO. Seveda sem ime avanturo z VW 4 MOTION IN PODEN OD PODNA AVTI. Glede lastnikov vozil na splošno vseh znamk pa takole; nekateri so šuštarji glede vozila. Glede dviga vozilo pa tako, a ti je težko dati za lift kit v Sloveniji cca 120 do 150 eur za kit iz aluminija (ORIGINAL 250 IN DALJE). Pa še to, do sedaj katerega koli Subaruja sem dvignil nisem še nobenega peljal na optiko. Vsaki proizvajalec vozil ima podatek za koliko se ga lahko dvigne ali spusti vozilo in to ni podatek za uporabnika.

Uporabniški avatar
GanSan
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: GanSan » 03. December 2015, 12:25

Ne vem no, moj ima blizu 330.000km pa je še vedno vse suho pod njim. Na cesti me še ni pustil, čeprav cuka ko je mrzel in včasih crkne na štandgasu takoj zjutraj pred kakšnim križiščem. Ampak potem vžge, mal pokašlja in gre naprej :D

Motor ne pije olja, menjalnik ne škrta, na eni polosivini je strgana manšeta že odkar ga imam, pa je še vedno masten homokinetični, niti lufta še nima po 20kkm. Pa imam manšeto doma novo že več kot eno leto, ampak sem len in se še nisem spravil k menjavi.

Res je da ima moj vse servisne listke in kolikor sem gledal so ga kar dobro servisirali, od olja v menjalniku, zavorah, svečk, filtrov....je bilo kar redno menjano.

Zame je bulletproof, ker grem tudi sam včasih malo offorad-at in nikoli ni bilo nobenih problemov.

Sem pa tud sam pred kratkim odstranil zadnji stabilizator in je po terenu še bolj mehak :D

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov