Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: Vrechova kuča lutajuča: MB Sprinter 308D - Helmut

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Oktober 2020, 06:50

Kolikor razumem itak imaš deep cycle "UPS" baterije?
Če greš zavestvo v neko dolgoročno uporabo (na sezono) pa da maš navadne svinčene celice notri potem tako ne moreš pričakovat da bo prav res dolgo zdržala.
Drugo je če maš avto za 5x vikend paket letno, takrat maš lahk tud navadne baterije pa tudi če malce bolj trpijo, bodo v vsakem primeru zaradi starosti šle v maloro in zaradi pretirane uporabe v ekstremnih okvirih.

Mi imamo v službi dve ogromni paleti UPS deep-cycle baterij, ki morajo premostit minuto ali dve med izgubo omrežne energije do momenta ko se 550kW dizelski volvo penta agregat zažene, ogreje in sinhronizira z UPS-om.

Po 5 letih, ko jih menjamo so take baterije še vedno povsem OK in ko sem eno izmeril z 800W bremenom je zdržala ravno tam nekje v okviru deklarirane kapacitete. Seveda je 80Ah baterija velika kot 120Ah svinčeni akumulator. Ampak vsaj ima kapaciteto tako kot res gor piše.
Sam sem bil sicer ziher da bo po 5 letih vseeno zgubila...kaj pa vem...50% kapacitete, a sem bil pozitivno presenečen da je bila še povsem zdrava.
Tega smo zdaj že parkrat obremenili od 100% do 10% kapacitete pa zaenkrat ne opažamo da bi padla skupna zaloga energije (elektro izvenkrmni motor za gumenjak). Res pa je da ga foter polni z navadnim starinskim reglerjem pa da se v kampu polni skoraj dva dni da se napolni :D Bi rabil enega digitalnega C-Teka da bi ga hitreje napolnil :thup .

Od fotrove bivše žene novi mož (da mal zakompliciram) ima že ~25 let "off the grid" vikend tam nekje pod zasavskim triglavom in dec je šele sedaj po tem času primoran menjat sončni panel, ker mu je pa že od originalnih 10-12A ob sončnem vremenu padla proizvodnja na nekih 5A v soncu s tem da mu v oblačnem še vedno stisne kak A ven (ravno dva mesca nazaj sem mu povaril aluminijast okvir za nosilec nove celice, ki bo še malce večja). Akumulatorje pravi da mora menjat na nekih 8 let da lahko z njimi prebrodi skozi jesensko/zimski/spomladanski čas ko je dan še krajši on pa je že par dni tedensko tam. (z novo sončno celico upa da bodo akumulatorji lahko zdržali še kakih par let dlje, kljub padcu kapacitete, ki jo bo nadomeščal z hitrejšim polnjenjem). Dokler so dnevi hladnejši hladilnika ne koristi ker ima naravni "zemeljski" hladilnik, ko pa temperature zrastejo pa zavergla nek mali hladilnik na 3kW inverter in zadeva mu preživi čez celo poletje. Tako močan inverter ima predvsem zato, da si lahko kdaj privošči prižgat tudi kak kotni brusilnik ipd orodje za krajši čas seveda. Mislim da vse to nekako kompenzira prav tako z nekimi 200Ah v obliki dveh deep-cycle akumulatorjev, ki so tako veliki, težki in štorasti da jih niti noče sam premikat ker pravi da si bo na njih totalno uničil križ :D

Jaz sem mu ponujal tega UPS 80Ah da ga priklopi zraven v sistem da bo mel še kako dodatno Ah, pa nekako ni hotel mešat različnih starosti in kapacitet akumulatorjev v sistemu. Jaz nisem hotel pametovat, ker niti ne vem kako se to meša, če sploh se (predvidevam da se).

Kot zanimivost pa lahko povem, da sem z 80Ah UPS akumulatorjem celo poletje in jesen brez problema zaganjal 1.8 bencinski motor v škodi. Ko pa je prvič stisnil mraz v bližino 273K, pa sem bil malce začuden ker avto ni hotel vžgat, luči pa so svetile normalno in radio je delal pa vsa elektronika v avtu tudi?! A ko si obrnil ključ ni niti klikalo niti nič. Kot da bi nekdo odklopil akumulator.
Avto smo vžgali na kable, ga prepeljali na kolegov dovoz, tam pa je potem zopet ob ogretju atmosfere normalno vžigal...dokler ni spet stisnilo...
Dejansko imajo ti akumulatorji res ogromno težavo spravit ven večjo količino toka, ko so mrzli. Tega nisem verjel dokler nisem tega občutil na lastni koži :D
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2557
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2020, 07:03

Več let že spremljam sceno prenosnih generatorčkov, nekje tam od epizode žleda. Doma 10 dni nismo imeli električne energije, pa še potem cel teden sam eno fazo. Kupil nisem še nič, ker še vedno cagam. Honde so odlične, a svinjsko drage in se mi zdi škoda toliko dnarja za nekaj, kar bo 99% časa ležalo v garaži. Velike težave povzročajo zadeve ki niso čisti sinus in s stabilno frekvenco, ker mam tud pumpo za vodovod elektronsko krmiljeno. Manj kot 2 kW za naše gospodinjstvo skor ne pride v poštev, mora pa bit "load sensitive" da se ne dere stalno na max vrtljajih ... in sem sklenil da bom moral sestavit hibridni sistem aku-solar-agregat-inverter. Zaenkrat še šuške zbiram, z najboljšo od vseh žena pa še potekajo pogajanja o lokaciji dveh fotovoltaičnih panelov za trickle charge akujev.
Za hec, ker ste me mal zrajcali, sem si iz službe navkel domov en star UPS, cca 400W da bom sprobal kako ta reč hladilnike zalavfa (en rabljen svinčev zagonski aku sem fasal prejšnji vikend).
BTW, a je kaj znano kako se obnašajo kitajski sinusni inverterji? Ta roba je razmeroma pocen tam, "evropski" so pa dragi ko žafran, zanima me cca 3kW moč.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. Oktober 2020, 08:29

"kitajski sinusni 3kw inverter" ne zažene 300w elektromotorja. Piše v navodilih sicer da naj bi bil peak 4500W in stalno 3000w, ampak jaz sem uspel z njega dobivat konstantno 168W in v peak 201W. Res je stal pa 13€. Ampak za našo skrinjo laufat stalno je to dovolj.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 25. Oktober 2020, 13:06

@BackW00d
seveda sem izbral deep cycle, konkretno 2 x tole. Za tubularje namesto gela sem se odločil, ker če hočeš gel s podobnimi cikličnimi karakteristikami, stane ta špas cca dva krat več. Za razliko od gela je tem pač treba preverjati elektrolit, pa velikih polnilnih tokov ne marajo. Kar se tiče pa cikličnih karakteristik, so pa top.

Ostali primeri, ki jih navajaš, govorijo isti jezik, ki ga že vseskozi govorim tudi jaz. Treba je pozorno gledati uporabo.

UPS v službi - seveda imajo po zamenjavi še praktično vso kapaciteto, saj jih morate menjati preventivno, ne morete si privoščiti, da zatajijo. Da imajo po 5 letih še vso kapaciteto, je razlog, da ves čas stojijo popolnoma napolnjene in v vseh teh letih vprašanje, če naredijo par deset ciklov. Isti sistem recimo v Bamaku bi potreboval preventivno zamenjavo vsako leto ali še prej. Tam toka zmanjka v povprečju dvakrat na teden.

Vikend ... kot praviš, izvedljiv duty-cycle je cca 50%, torej par dni na teden na vikendu v času, ko solarni del ne folga sproti pokriti potreb. Spremeni duty-cycle na 100% (najin primer), pa bi bilo potrebno razmišljati bodisi o konkretnem povečanju solarnega dela, bodisi o agregatu. Da mu akuji držijo 8 let, je super podatek, torej se da, če dovolj hitro dopolnjuješ. Jaz bom sicer zelo srečen s 4 leti, ampak z dosti manj bom pa razočaran, kot sem bil s temle akujem, ki ti ga ponavadi prvo ponudijo za otočni sistem. Ampak krivo je bilo predvsem moje nerazumevanje specifičnih potreb, ki se razlikujejo od povprečne uporabe.

Dolgo polnjenje z reglerjem - vprašanje, če bi z modernim polnilcem šlo dosti hitreje, ok, odvisno od konkretnih karakteristik polnjenja, možno da. V vsakem primeru pa bom presenečen, če boste z opisano uporabo naredili 100 ciklov. In seveda, za "odpadno" baterijo ti je vseeno, jo mučiš do konca brez slabe vesti za denarnico, pa še naučiš se s tem nekaj.

@aleks, nebivedu
Jaz nikoli nisem imel problemov zaganjati česarkoli do sedaj z nesinusnimi pretvorniki. Različne laptope, polnilce, tudi manjši vrtalni stroj, še diaprojektor nekoč ter kasneje digitalni projektor :-) https://s9.mojalbum.com/17370239_175798 ... 004006.jpg Kolikor sem se zanimal, bi naj z nesinusnim signalom imeli težave predvsem nekateri elektromotorji ter polnilci (slabše kakovosti?). Ker sam nisem našel primera, se nisem več sekiral. Vseeno imam sedaj 400W sinusni inverter, neka kitajska jajca z švabskim imenom. Kupil sem ga, ker sem seštel, da imava 300W čez glavo, za to kar rabiva. Vseeno je kar razočaranje. Ko ga obremenim blizu 200W, začne kmalu piskati (pregrevanje), čeprav še dela naprej. Ga pač neham mučiti, a grenak okus ostaja. Itak, če primerjaš isto Watažo inverterjev od kitajca ter kakšnega industrijskega, ki mora mora MORA delati (recimo za ambulantna vozila), je razlika v velikosti in teži precejšnja. Kitajcev pač potrošniki ne reklamiramo, ampak živimo z manjšim performansom, saj smo tudi plačali konkretno manj. Ampak presneto, kako cenim pošteno napisane karakteristike in kako redko jih dobim ob kitajskih izdelkih ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2557
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 26. Oktober 2020, 07:29

nebivedu napisal/-a:
25. Oktober 2020, 08:29
"kitajski sinusni 3kw inverter" ne zažene 300w elektromotorja. Piše v navodilih sicer da naj bi bil peak 4500W in stalno 3000w, ampak jaz sem uspel z njega dobivat konstantno 168W in v peak 201W. Res je stal pa 13€. Ampak za našo skrinjo laufat stalno je to dovolj.
Imel sem v mislih nekaj ne ravno pri najnižji ceni, kot recimo tale inverter. Pri nas take reči niso pod 500€, oni iz linka pa je cca 140€ iz Češke ...
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 26. Oktober 2020, 08:09

Startup peak: 4200W
Rated power: 2100W

Pol pa priklopiš 300W elektromotor, pa počepne. Sem vzel zelo podobnega, display ima na sredini, samo 3000W peak power. Pa ti povem, da orenk nategujejo s specifikacijami.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 26. Oktober 2020, 08:16

vrecha napisal/-a:
25. Oktober 2020, 13:06
UPS v službi - seveda imajo po zamenjavi še praktično vso kapaciteto, saj jih....
Načrtovano delajo vsako leto 2x po par na dan ko imamo "brez napetostni" dan med remonti, takrat se delajo dela na omrežju in med preklopon na agregat pokrijejo tistih par minut da se vse sinhronizira, kot sem že omenil. Ker pač pri nas si vsi sistemi ne morejo privoščit izpada energije za več ur, zato mamo vse to na bolano velikih UPS-ih.

Ter tu in tam kadar v Ljubljani zmanjka elektrike, to pa tako ali tako veš kolikokrat se zgodi, redko pač.

Sem bolj mislil na to da se akumulator s časom (z leti) pač mal degradira in da kapaciteta pade, a očitno ne ravno...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 26. Oktober 2020, 17:52

Ja, to, da se življenjska doba akumulatorjev na Pb kemiji meri v ciklih ter globini praznjenja ter da je pomemben le tisti čas, ko baterija ni polna, se je marsikdo moral naučiti na drag način. Tudi jaz, na srečo le deloma.

Zato je Litijeva kemija baterij tako revolucionarna. Posebej dobra lastnost je, da ima čas, ko je globoko izpraznjena, precej manjšo vlogo pri staranju baterije. Ima pa nekatere druge minuse v zmernih in mrzlih podnebjih, predvsem ji zmožnost polnjenja drastično pade pod 10 st. C. Pa draga je, navidezno. Če lahko držiš temperaturo pod kontrolo in če ti frekvenca uporabe omogoča dolgo servisno dobo, več kot 10 let, potem je cenejša. Samo prva investicija boli.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 19. November 2020, 21:11

Midva sva se teden dni nazaj uspešno odEuropala in sva že tam, kjer sva želela biti.
https://s9.mojalbum.com/17370239_300000 ... 006715.jpg https://s9.mojalbum.com/17370239_300000 ... 006714.jpg Ravno včeraj sem se pogovarjal s skrbnikom enega znanega napol divjega kempa na klifih WS, prostor je bil vedno poln popotnkov, pa sem ga vprašal, koliko jih je letos že videl. Je rekel, da sva midva tretja od marca naprej. Dva sta šla proti severu, ko se je Mauri meja odprla konec poletja ...

Do sedaj še nisva videla tujega popotnika, pa sva del poti vozila po sicer turistično zelo frekventnih krajih (Erašidia, Zagora, TanTan ...).

:shock:

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 20. November 2020, 17:21

Veliko sreče in veselja na poti vama želim. :sm
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 21. November 2020, 18:53

Tnx, se bova trudila, da bo zanimivo in neobičajno.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 28. November 2020, 11:22

Na koncu sem se le odločil ter kupil Yamaho EF1000, ki se je prodajala pomojem precej ugodno pri sosedu na Hvaru (220 EUR). Zadeva je zgolj stala v pripravljenosti, v cca 10 letih je baje obratovala le par ur. Kar ni nujno dobro. Generator sem samo preizkusil, spakiral (idealen prostor v "umazanem skladišču" je čakal nanj) in ga do Sahare nisem več pogledal, saj ga nisem rabil.

Tukaj smo ga s kolegi bolj podrobno pregledali, zamenjali olje, očistili filter ... Zadeva je znotraj res kot nova, edino tank je malenkost porjavel, ker je leta stal brez bencina. Posledično je bilo potrebno in bo verjetno potrebno redno čistiti filter goriva. Bomo videli. Ima tudi spodoben filter zraka, kar je za te kraje precej pomembno. https://s9.mojalbum.com/17370239_300000 ... 007730.jpg
Sedaj je zadeva oddelala nekih deset ur brez problema, smo izboljšali kvaliteto večernega življenja v podeželjski hiški na obrobju Laayouna, ki je jasno brez elektrike, razen enega švoh solarnega sistema. Ta zadošča le za polnjenje mobitelov ter par brljivk pol noči ... https://s9.mojalbum.com/17370239_300000 ... 007729.jpg
Bomo videli na dolgi rok, ali je to bila ok investicija. Po mojem, če bo le delal, bo imel priložnost upravičiti svojih 20kg ...

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2899
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 28. November 2020, 12:10

Vidim da se imata super! Srečno pot še naprej, pa daj kakšno slikco/reportažo več. Sej veš da zdej v teh corona časih nimamo kam hodit...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 28. November 2020, 14:26

A to prav vidim da je to neka ekstra pravokotna betonska bajta?
Dej mi malo razloži kako to dol pri njih zgleda ? Verjetno je beton nekaj česar ni na pretek in načeloma dostopen zgolj premožnejšim?
Je ta stavba ki zgleda dosti oddaljena (od sicer očitno mesta zadaj) nek repurpose kake obstoječe zadeve?

Se mi zdi da večina drugih bajt je narejenih iz zemlje oziroma iz česar je pač na voljo, ane?

BTW, ko je tema ravno aktualna...a sta mela kej problem pridit čez vse te občine in države (do gibraltarja predvidevam) ?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 28. November 2020, 20:35

... pa daj kakšno slikco/reportažo več.
Bo začelo kapljati na blog, pa tudi tukaj kaj pripopam. Sedaj sta za nama dva intenzivna tedna, počasi pa padava v pravi Saharski ritem, kjer bo čas za urejanje dosedanjih vtisov ter pisanje.
A to prav vidim da je to neka ekstra pravokotna betonska bajta? Dej mi malo razloži kako to dol pri njih zgleda ?
Nimam dosti pojma o gradnjah, a meni se zdi da podobno kot v večini "tretjega sveta" danes. Cement in trhli cigli so na voljo, gradijo se na hitro neke zidanice, brez kakšnega posebnega smisla za arhitekturo, strehe v teh krajih ne potrebujejo, je terasa bolj priročna, protipotresno tako tako oziroma samo, če gre tisti dve ali tri nadstropja v višino, kar je nek max tukaj ... vse skupaj, dokler se ne navadiš, zgleda precej ... švoh, tako in drugače.
O tejle "country house" in dogajanju tukaj bo par zapisov na blogu v prihodnjih tednih, tako da ne bom posebej razlagal zaenkrat.
... a sta mela kej problem pridit čez vse te občine in države?
Niti ne, oziroma manj, kot bi pričakoval. Je pa potrebno malo zvitosti in "na juriš" taktike včasih. O podrobnostih iz očitnih razlogov ne bi javno govoril.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov