Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Vse kar ne paše v ostale teme...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8722
Kraj: Črnuče

Re: Klepetalnica - kar ne sodi drugam PART 11

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. December 2020, 15:27

Ah, dej no. Mim avtovleke pa tut 1.5 impreza potegne. :twisted:
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: višina pedala sklopke

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. December 2020, 18:04

BackW00d napisal/-a:
16. December 2020, 23:42
res pa je da Pasat ni stalni 4x4, nevem pa če je kita tudi.
Zakaj bi stalni 4x4 / AWD trošil več goriva, kot ne-stalni?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8722
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 17. December 2020, 19:38

BackW00d napisal/-a:
Naš fotr je mel na 1.5 Imprezi porabo skos preko 10l naprimer...zdaj pa mu v istem režimu Suzuki Vitara z par konji več in 1.6 motorjem pije le okoli 8litrov...na relacije pa 7 ali celo manj, kar je bilo na Imprezi 1.5 pač nemogoče dosežt pa če si bil na avtovleki.
Jaz ne vem kako je na odprti cesti lahko imel porabo 10 litrov. Moja z njeno 1.5 imprezo ne pride s porabo nad 8 litrov, pa se vsak dan jajca v kolonah. Na relacijo pa brez problema 7 porabe.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 17. December 2020, 20:13

danci1973 napisal/-a:
17. December 2020, 18:04
BackW00d napisal/-a:
res pa je da Pasat ni stalni 4x4, nevem pa če je kita tudi.
Zakaj bi stalni 4x4 / AWD trošil več goriva, kot ne-stalni?
A niso ne-stalni naredil s tem namenom, da imaš nižjo porabo, ker poganja samo eno is, kadar ne rabiš? Ok, nekaj več kot 2wd sigurno porabi, najbrž pa manj kot stalni?

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. December 2020, 21:19

strumf666 napisal/-a:
17. December 2020, 20:13
A niso ne-stalni naredil s tem namenom, da imaš nižjo porabo, ker poganja samo eno is, kadar ne rabiš? Ok, nekaj več kot 2wd sigurno porabi, najbrž pa manj kot stalni?
Če niso tudi pesta odklopljiva, je po moje razlika minimalna, ker tudi če je zadnji (ali prednji) pogon odklopljen, se še vedno vse povezane komponente vrtijo (polosovine, zadnji diferencial, kardan, zobniki v menjalniku oz. 'transfer case'-u, ...), tako da izgub zaradi trenja najbrž ni kaj prida manj.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 18. December 2020, 09:11

Za presojo koliko bi 4WD vplival na porabo, bom opisal kako je 4WD izpeljan v sportašu (ker je mal drugač kot pri foriju):
1. motor in menjalnik sta nameščena prečno.
2. iz menjalnika poganjata dve polosovini ob prednji kolesi
3. nekje sredi tunela je na menjalnik privit nekakšen transfer case (ima svoje olje), ki stalno vrti kardan
4. tik pred vhodom v zadnji diferencial se nahaja elektromagnetna sklopka, ki jo krmili elektronika preko tipal zdrsa, lahko pa preko stikala na armaturi tud to sklopko ročno vklopiš na "muslauf" oziroma je to "4WD Lock". Sklopka drži pogon (kadar je ročno vklopljena) do hitrosti 40 km/h, ko greš hitreje, preklopi nazaj na elektronsko krmiljenje preko tipal. Ko hitrost pade nazaj pod 40 km/h, se sklopka spet zaklene v "4WD Lock" dokler ne izklopiš ročnega stikala. To je kao varovalna funkcija, da se sklopka ne bi pregrela in crknila, če bi morala stalno držat skupaj pri višjih hitrostih.

Torej, celotni kardan se stalno vrti do vhoda v zadnji dif dokler se kotalijo prednja kolesa. Da prime zadnji par koles vklopi bodisi elektronika, za nizke hitrosti pa to lahko vklopiš ročno. 2WD sportaš ima robo samo do točk 1. in 2., naprej ni več česa (valjda).
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5486
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 09:46

nebivedu napisal/-a:
17. December 2020, 12:59
1.5 impreza ??? Od kje ti to?

Tista alfa nima za burek. To je zabetoniran izdelek za na parkplac. Tam jih največ stoji. Po cesti jih itak ne vidis, razen na avtovleki. :twisted:
Stari tista alfa tako leti, da ti nebi bilo nič jasno :) Nebi bil presenečen če nebi za kak moment skočil pred mojo WRX-o z njo :)

Sorry, sem moral zdaj prav pogledat da ni slučajno tvoja XV-jka 2.0 (kar bi bilo res presenečenje) a potem vidim da je dejansko 1.6. OK.
Sem pa mal pogledal te silne pospeške na interwebu pa sem našel tole....

Vidim, da res vleče kot durhcug...v zaprtem prostoru.
(da ne govorim da so uradne cifre še višje kot ja ta na posnetku dosegu)

2.0 model pa je za celo ~sekundo boljši :)

Nevem men se to zdi pač podpovprečno :)

Tista zabetonirana alfa pride do 100 v ~8sekundah. Grande punto 120HP 1.4T pa v kaj pa vem ~9s. 2003 punto 1.4 brez turbine (95HP) pa pride do 100 v cca 10sekundah. Torej vse to govori vprid tvoji trditvi, razen če si mislil 1.4T 4x4 avte od drugih znamk.

Ampak recimo ena povsem primerljiva je fotrova vitara 1.6 Allgrip. ima 1.6 motor kot tvoja XV, ima 120konjev kar je povsem primerljivo z XV in bojda z ročno gango na 5 brzin doseže 100km/h v 12 sekundah po uradnih papirjih (kar je sekundo hitreje od tistega navedenega na XV-ju.

1.4 4x4 avta se zdajle z glave ne spomnim, ampak fiat bi znal met kaj na to temo...daj da pogledam ko smo že ravno pri špagetarjih.

Evo, fiat 2015 500x 4x4 1.4T motor s 170 konji (daleč od jajčka) ga potegne do 100 v dobrih 8s. Pa še ziher požre isto ali raje manj kot XV :) Uradno podana poraba je 5.6L/100km.

Pač mene ne moreš prepričat + da ko slišim rjovenje motorja, na števcu pa se ne dogaja bolj kot ne nič, me mine. Ker vem da bi se tako vozil vse do morja 300km bi motor rohnel, pa bi se avto jedva peljal 130 (raje bi tu rekel 120) v vse klance na avtocesti. Pač men je to bruh.

Sem super vesel da tak avto najde kupca, ker če ga nebi, bi subaru v sloveniji umrl. Ker prodajajo samo še nesmiselne avta za povprečnega slvoenskega kupca. In to po visoki ceni. In slej ko prej bo pač Subaru zamrl s takimi forami na evropskem trgu.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 09:54

danci1973 napisal/-a:
17. December 2020, 21:19
Če niso tudi pesta odklopljiva, je po moje razlika minimalna, ker tudi če je zadnji (ali prednji) pogon odklopljen, se še vedno vse povezane komponente vrtijo (polosovine, zadnji diferencial, kardan, zobniki v menjalniku oz. 'transfer case'-u, ...), tako da izgub zaradi trenja najbrž ni kaj prida manj.
Sej se strinjam, največ tu pridoda dodatna teža, nekaj pa tudi stalno vrteči elementi.
Lahko da h slabši porabi prinese tudi neenakomernost prenosa med prednjimi in zadnjimi gumami v ovinku. Vsaj na imprezi opažam, da ko je volan namotan je precej težje avto porivat po dvorišču, kot če gre volan naravnost. Sam za to krivim delujoč sredinski viskodiff, ki pač želi gume držat v isti hitrosti. KAr seveda pomaga pri 4x4 pogonu na slabi podlagi, ne pripomore pa h ugodni porabi med stalno vožnjo po suhem asfaltu.

Lahko da je prav ta sredisnki visko kriv za veselo rit pri moji imprezi. To sumim rahlo, ampak tega pač z nekim primerjalnim testom z avtom ki ima povsem odprt sredinski diff.

Bratov Outback (oziroma oba 2004 in 2005) naprimer, če dvignem samo eno prednje ali zadnje kolo, dovoli vrtenje le tega. Sicer je malce upora čutit ampak nič posebnega. Iz tega jaz potegnem zaključek da ima ta outback povsem odprt sredinski "visko". In na terenu če bi z eno gumo zapeljal v blato bi avto obstal. Pa več kot očitno tudi zadaj ni LSD-ja. Nevem pa če bi ga naj ta outback imel ali ne. Glede na obnašanje gum bi rekel da tudi če je notri, ne dela svojega dela več.
Nadomestni outback s primerljivimi kilometri (330k-370k) se obnaša povsem isto.

In ja, če je temu res tako, mi je povsem jasno da bo vsaka elektromagnetna sklopka v zadnjem difu, kot to ima aleks v sportašu in vitara in podobni "nestalni 4x4 avti" prišla po terenu dlje, kot pa subaru. Ker navsezadnje bo toga aksa (brez sredinskega diffa) sukala vsaj eno prednje in eno zadnje kolo. kar je 50% več kot bo to očitno delal bratov Outback.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 10:10

nebivedu napisal/-a:
17. December 2020, 19:38
Jaz ne vem kako je na odprti cesti lahko imel porabo 10 litrov. Moja z njeno 1.5 imprezo ne pride s porabo nad 8 litrov, pa se vsak dan jajca v kolonah. Na relacijo pa brez problema 7 porabe.
Tvoja je doma v ravnici. Moj foter je doma na 650m nmv in se kadarkoli se odpelje 1km stran od doma spusti na 300m nmv. Pri tej vožnji drgne drugo in tretjo brzino. Povprečna hitrost je nizka obremenitev pa visoka.
Ko sem šel na podlagi fotrovih trditev z njegovim avtom na pot po avtocesti, kjer naj bi impreza po njegove pila le ~7.5L. Sem nažalost opazil, da kljub normalni vožnji v okolici 125km/h poraba na računalniku nikakor ne pade pod ~9 pa nekje tam je bil tudi izračun na roke ko sem šel tankat.

Na spritmonitorju je tip, ki ima za "strogo" avtocesto reden zapis s porabo okoli 5.5-7L. Kako je do tja prišel nevem, ampak v mojih očeh je cel mađišionar. (predvidevam, da vozi 100 za tovornjakom živi pa nekje, kjer so vse avtoceste dobesedno vodorave :lolno )

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 18. December 2020, 10:50

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 09:54
In ja, če je temu res tako, mi je povsem jasno da bo vsaka elektromagnetna sklopka v zadnjem difu, kot to ima aleks v sportašu in vitara in podobni "nestalni 4x4 avti" prišla po terenu dlje, kot pa subaru. Ker navsezadnje bo toga aksa (brez sredinskega diffa) sukala vsaj eno prednje in eno zadnje kolo. kar je 50% več kot bo to očitno delal bratov Outback.
Ima pa tak pogon tudi slabost, opazno povečanje rajdnega kroga pri 4WD Lock.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 18. December 2020, 11:04

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 10:10
Moj foter je doma na 650m nmv in se kadarkoli se odpelje 1km stran od doma spusti na 300m nmv.
Jaz sem doma na 550 mnv, na poti do šihta se dvignem na 650 in nato spustim dol v Sostro na cca 300? ne vem, potem se vzpnem spet do tunela Golovec in potem spustim nazaj dol na Dolgi most. Domovgrede obratn. Splošno mnenje je blo, da če forester za tako pot vzame med 9 in 10 litrov na 100 km povprečno, ne smeš nič meketat, pa se zdaj nič ne obešam na sportaševih 9 (konckoncev je še avtomatik, 4 gang).

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. December 2020, 11:27

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 09:46
Vidim, da res vleče kot durhcug...v zaprtem prostoru.
(da ne govorim da so uradne cifre še višje kot ja ta na posnetku dosegu)
Halo???

0-50 - 4,9s
0-100 - 5.6s

Do 50 se torej vleče kot megla, do 100 pa potem skoči v 0,7s in te zabije v zadnji sedež? Nekaj tu ne štima... Filmčka (še) nisem pogledal, le številke na 'thumbnail'-u...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. December 2020, 11:45

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 09:54
Lahko da je prav ta sredisnki visko kriv za veselo rit pri moji imprezi. To sumim rahlo, ampak tega pač z nekim primerjalnim testom z avtom ki ima povsem odprt sredinski diff.

Bratov Outback (oziroma oba 2004 in 2005) naprimer, če dvignem samo eno prednje ali zadnje kolo, dovoli vrtenje le tega. Sicer je malce upora čutit ampak nič posebnega. Iz tega jaz potegnem zaključek da ima ta outback povsem odprt sredinski "visko". In na terenu če bi z eno gumo zapeljal v blato bi avto obstal. ...
A bratov Outback je automatic ali ročni? Ker avtomatiki imajo hidravlično sklopko in je precej verjetno, da je ob mirovanju le-ta izklopljena...

Če pa je ročni, pa visco itak rabi nekaj 'vrtljajev', da se ogreje in zgosti... Verjetno na roke tega ne moreš dovolj hitro zavrtet.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. December 2020, 12:04

@Danci, ko boš videl filmček ti bo jasno :)
Oba OB-ja sta handšaltsgetribe. To olje je gosto že v štartu. Bolj kot med...tko da nevem kam naj bi se tisto zgostilo, a v beton ? :)

@Aleks, jaz še nisem mel subaruja, ki bi pil manj kot 9L, pa smo meli 1.0 Justy-a in zdej imam 2.0 turbo bencinarja...vmes pa sem vozil še druge N/A subaruje.

Dizla sem pa naprimer vozil na pas mater hudega passata 4motion karavana (pomoje sportline podvozje) s 190 konji v 2.0TDI obliki in sem ga res palil kolikor je dalo vse od Trbovelj do Prevalj. Naredil sem 89km v nekaj manj kot eni uri. Pač mogoče se komu zdi to nič posebnega, ampak ja, to je kr ornk norišnca primerna za kaznovanje policije. Prehitevanja bolj kot ne takoj ko se je spredaj pojavil avto. Po tistih 7km avtoceste, ki sem jo v tej razdalji prevozil sem ga nabrisal preko 200 (po nemškem autobanu)...
Pa je ob vsem tem pretiravanju avto spil 10L/100km nafte?!
Ob povratku sem se prepustil flowu prometa in vozil v koloni z adaptivnim tempomatom in "lane assistom" takorekoč "spal" za volanom in pustil avtu, da pelje kot se mu zazdi. Poraba je bila 6.0L/100km vse do vznožja marije reke, kjer se prične prelaz na kateremu sem povprečno porabo v zadnjih ~15km te poti dvignil na 8L/100km.
Pač meni fascinantno. Sploh zaradi dejstva, da se je tak pasat res pošteno peljal in je neverjetno športno naravnan skozi ovinke. Česar sicer pri navadnih comfortline FWD passatih ni opazit. Če bi se z imprezo tako vozil bi ziher žrla 15L/100km. (zadnje čase mam porabo pri WRX-i na tank cca 16-17L).
Valda se s takim pasatom ne moreš peljat po terenu prav daleč in je to bolj za zasneženo cesto in makadame kot pa kake gozdne vlake...

Iz tega naslova se mi zdi pač tvoja dizel poraba visoka. Ampak ja, očitno že v štartu manj varčen dizel + 4 gang avtomatik ter 4x4 pogon mu ziher ne pomagata pri nizki porabi. Naš foter je hotel kupiti tak avto in vidim da bi verjetno isto prebival s tako porabo ali še kakim litrom več, sam pa bi verjetno pričakoval vsaj liter ali več manj in bi bil zopet razočaran. Čoprav on pretirava z gledanjem na porabo, saj dela na leto le 3000km :lolno. Pač 1.9/2.0 motor dizla bi preplačal s cestnino razliko porabe napram 1.5 imprezi za teh 3000km letno. (to je cca 6 tankov).
Zaradi tega je na koncu šaltal na 1.6 vitaro. Pa še Vitara se za 1.6 motor res dobro odziva in gre v isti hrib precej hitreje in lažje kot prej impreza 1.5. Jebiga, tko je. User-experience direkt.

Pa morš vedit da men se drugače povsem jebe za porabo. Precej več dam na občutke pri vožnji. Pa naj bo to ali pri normalni vožnji ali pri vožnji na nož (čeprav to oboje težko spraviš v en avto - se pa da najdit kompromis).

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. December 2020, 12:49

BackW00d napisal/-a:
18. December 2020, 12:04
Oba OB-ja sta handšaltsgetribe. To olje je gosto že v štartu. Bolj kot med...tko da nevem kam naj bi se tisto zgostilo, a v beton ? :)
Tako pač 'viscous LSD' dela - tekočina se zgosti, ko se začne mešat zaradi razlike v hitrosti ene pa druge strani...

Kako gosta je v 'mirovanju' in kako se zgosti, pa ne vem, ker nisem še nobenega VLSD-ja razdiral.

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost