Izmet hladilne tekočine

Subarujev predstavnik razreda SUV
kajen
Uporabnik foruma
Prispevki: 49

Izmet hladilne tekočine

Odgovor Avtor: kajen » 22. Januar 2022, 08:15

Pozdravljeni, v zadnjih 2d mi po 30km izmeče hladilno tekočino iz ekspanzijske posode. Ko jo napolnim in motor dela ni mehurčkov, če pa odprem pokrov hladilnika tekočina brbota, da jo poliva čez odprtino. Forester diesel 2010, pred letom in pol pri Nacetu obnovljen motor in menjana tesnila glav. Hladilna tekočina lepo modra, cevi hladilne tekočine so mehke, kazalec hladilne tekočine na standardnem mestu (imam STI instrumentno ploščo s kazalcem temperature hladilne tekočine), pregrel se ni, gretje dela normalno, olje zgleda bp. Še kakšna ideja razen tesnila glave?

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2898
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: Izmet hladilne tekočine

Odgovor Avtor: LSlabe » 22. Januar 2022, 08:35

Termostat :!?:
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8721
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. Januar 2022, 10:34

Tudi jaz bi rekel, da takoj menjaj termostat.

Pa vodo nalivaj pri zgornji cevi V MOTOR (ja nekaj časa traja, ker mora skozi motor napolnit hladilnik, ampak samo tako bo pravilno odzračen motor), ko pa začne teči ven iz hladilnika, pa cev našraufaš nazaj na hladilnik in potem doliješ vodo v hladilnik.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 22. Januar 2022, 14:34

A gretje dela normalno? Cager za temp. je lepo na miru med vožnjo? Se mogoče pregreva ali podhlaja?
ignorance is bliss

kajen
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: kajen » 22. Januar 2022, 15:23

Da, kot piše zgoraj je našteto vse ok.

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 22. Januar 2022, 15:48

kajen napisal/-a:
22. Januar 2022, 15:23
Da, kot piše zgoraj je našteto vse ok.
Sori, površno sem bral :facepalm
Po moje je prej zrak v sistemu, kot pa hin termostat.
ignorance is bliss

kajen
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: kajen » 22. Januar 2022, 16:08

Ne vem, v letu in pol ob stalnih kontrolah nisem dolil nič hladilne tekočine, cevi so na stikih suhe... Je mozno da zaprt termostat tako poveča pritisk v sistemu ne da bi se dvignila temperatura (kazalec je na standardnem mestu, nimam občutka da bi se avto zgrel prej kot pred enim tednom).

kajen
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: kajen » 22. Januar 2022, 16:10

Ko končam z dnevno dolijem tekočino in stestiram če se zgreje cev iz termostata do hladilnika.

kajen
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: kajen » 22. Januar 2022, 21:25

Mislim da ne bo termostat. Med voznjo domov sem temperaturo spremljal na torqu, do 83 se zgreje v normalnem casu, nobenega šumenja, gretje dela enakomerno, na ac se ob 140km/h zgreje do 93, po 30 km je topel cel hladilnik in vse tri cevi, tudi tista iz termostata. Bo treba stestirat tesnili na glavah.

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2540
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 23. Januar 2022, 10:27

Jaz sem se tud že za denarnico šlatal (tesnila glave sem sumil), ko so mi cevi pokale, pa vodo ven metalo, pa ne vem kaj vse. Potem mi je pa Igor šenkal nov pokrovček hladilnika. Menda je po 6 letih še vedno tesen motor ... star pokrovček ni odpiral pri pravilnem tlaku cevke do ekspanzije. Seveda pa upoštevat pravilno natakanje hladilne tekočine, da ne bo zraka, kot so omenili pred menoj. Ne vem če je hladilni sistem pri dizlu enako narjen, a pokrovček je bil okrog 10 eurov, če pomaga si zmagal.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

kajen
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: kajen » 23. Januar 2022, 21:34

Hvala Aleks, to je dobra ideja. Pa v eurotonu imajo aftermarket, za stestirat bo dober.

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 23. Januar 2022, 23:17

kajen napisal/-a:
23. Januar 2022, 21:34
Hvala Aleks, to je dobra ideja. Pa v eurotonu imajo aftermarket, za stestirat bo dober.
Za testirat bo dober samo original :!: :!:

Ravno pri aftermarket pokrovčkih je problem ker ne delujejo tako kot bi morali.
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 24. Januar 2022, 07:24

"Original" tak pokrovček ne obstaja, vsi so generični (tudi na tovarniškem, ki je povzročil vse sranje, ni bilo oznake subaru, ali fuji heavy industries ali podobno) ... ta ki mi ga je Igor podaril, je bil iz trgovine z avtodeli Potokar, če se prav spomnim. Treba je samo pazit, da je ustrezen tlak odpiranja, namreč ti pokrovčki so izdelani za kar nekaj različnih pritiskov.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 24. Januar 2022, 07:37

Isti pokrovček kot za forester dizl je na motorjih proizvajalcev Mazda, Ford, Kia, Mitsubishi, Toyota, Hyundai, Lexus, Honda, Isuzu, Suzuki, Subaru ... Tko da, če vzameš Gates-ovega, za okrog 8 eurov, mora bit OK. Lahko daš pa tud blueprint (opremljen z japonskimi pismenkami za večjo avtentičnost) za 35 eur. Oba sta 1.1 barska ...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 24. Januar 2022, 14:58

aleks napisal/-a:
24. Januar 2022, 07:24
"Original" tak pokrovček ne obstaja, vsi so generični (tudi na tovarniškem, ki je povzročil vse sranje, ni bilo oznake subaru, ali fuji heavy industries ali podobno) ... ta ki mi ga je Igor podaril, je bil iz trgovine z avtodeli Potokar, če se prav spomnim. Treba je samo pazit, da je ustrezen tlak odpiranja, namreč ti pokrovčki so izdelani za kar nekaj različnih pritiskov.

Isti pokrovček kot za forester dizl je na motorjih proizvajalcev Mazda, Ford, Kia, Mitsubishi, Toyota, Hyundai, Lexus, Honda, Isuzu, Suzuki, Subaru ... Tko da, če vzameš Gates-ovega, za okrog 8 eurov, mora bit OK. Lahko daš pa tud blueprint (opremljen z japonskimi pismenkami za večjo avtentičnost) za 35 eur. Oba sta 1.1 barska ...
Seveda obstaja original - to je tisti, ki ga naročiš pri Subaru pooblaščencu ali prodajalcu original delov in pride v Subaru škatlici in / ali vrečki s Subaru kataloško številko:
https://i.avtopro.ua/img/mi/17/59/74.jpg Da sam čep za Subaru izdeluje nek zunanji dobavitelj, je seveda jasno, ampak je vsaj ta vedno isti in primerne kvalitete (vsaj načeloma).

Tudi jaz imam z 'neoriginalnimi' čepi slabe izkušnje in to na dveh / treh različnih Subarujih - se pravi so bili v igri vsaj dva ali trije različni čepi. Se pa ne spomnim, ali so bili Gates, Calorstat, Blueprint ali kaj čisto petnajstega.

Za dizla ne vem, ampak za 2006 Legacy 2.0R originalni čep stane slabih 20€ (morda še kaj manj), za 2007 Legacy 3.0 pa slabih 25€.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov