Iz 18650 celic bi rad 12-13 V akupak
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: Iz 18650 celic bi rad 12-13 V akupak
Tudi jaz sem videl nekaj meglenega s tamalim daljnogledom. Po Stellarium-u sodeč sem gledal v pravo smer. 
Kaj pa vem......
jst nism nč vidu...k sm dal en 3s foto na telefonu je najdu še enepar zvezd, k jih jst sploh vidu nism
Nevem a si jih je zmislu, al so ble res tam
https://i.ibb.co/1XCWp1g/IMG-4409.jpg
jst nism nč vidu...k sm dal en 3s foto na telefonu je najdu še enepar zvezd, k jih jst sploh vidu nism
Nevem a si jih je zmislu, al so ble res tam
https://i.ibb.co/1XCWp1g/IMG-4409.jpg
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Čisto lahko so to samo vroči piksli.
Fajn fotka, vse ta glavne so not. Katera pa naj bi bil tule komet?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
30°desno gor od polarisa?
Očitno ne, ker je tam neka stalna zvezda...: https://images.immediate.co.uk/producti ... dce5c5.png
hmm, čeprav mogoče se pa tam poleg tiste res še vidi en zmazek,...tega vsekakor nisem uspel na svoje oči videt.
Očitno ne, ker je tam neka stalna zvezda...: https://images.immediate.co.uk/producti ... dce5c5.png
hmm, čeprav mogoče se pa tam poleg tiste res še vidi en zmazek,...tega vsekakor nisem uspel na svoje oči videt.
OKi, saj ena pikca je tam na sliki, kjer bi moral bit komet. Sam to je daleč od obljubljenega "vidno s prostim očesom" ...
Kolegica, ki je malce bolj usmerjena v foto, je ujela tole s 70mm.
Avtorica Polona Gorišek.
https://imgbox.io/ib/UfsQ4EXXFm.jpg
Avtorica Polona Gorišek.
https://imgbox.io/ib/UfsQ4EXXFm.jpg
Uau. To je kar lepa fotka. Vsa jasnina bo spet mimo, ko imam čas, presnet drek. Sem planiral v soboto ob ene treh zjutraj mal ogleda, pa kaže da bo do jutra oblačno, možno celo da celo dopoldne, nedelja pa isto. Zvečer ne vidim pa čisto nič, včasih komaj komaj severnico. Luna sije ko zmešana.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Verjetno tudi ta reč (tako kot ostale vesoljke meglice) postane barvna šele s fotografijo? Ker karkoli sem jaz videl skozi daljnogled, je bila samo 'siva' meglica.
Da bi videl v barvah, bi moral bit kar krepko bližje zemlji, fotkič pa naredi par fotografij po 30s potem pa z namenskim softwarem stackajo slike eno na drugo.
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Ne nujno bliže za barve, trajektorija kot je bila decembra je razkrila rep, vendar je bil še malo daleč za prosto opazovanje, torej brez snemanja zaporednih fotk ...
Jedro tega kometa je sivobele barve, v glavnem od ledu (zmrznjeni plini, tudi cianid, ki daje zelenkast sij repu) odbite svetlobe. Tale ima dva izrazito različna repa, prašni in ionski. Prašni rep je zelenkast, vendar ga s trenutne perspektive zelo težko vidiš. Mislim da ga iz naših krajev še gledamo približno v "čelo", (ne "od strani" kar bi bilo odlično za opazovanje repa) in je mogoče videt zelena barva kot bolj neka aura (menda se to imenuje "coma"), in ne kot rep. Bela barva čela seka ven, ker je tam glavnina odbite svetlobe, in tud mal zamaskira ostale barve (to mislim za prosto gledanje, ne fotografije). Ionskega repa po mojem brez fotkiča in stackanih plošč sploh ne vidiš, čeprav ni v istem snopu kot prašni rep in je čist druge barve. Fotkič, sploh če je več zaporednih slik ki so stackane, razkrije seveda precej več kot bi blo vidno s prostim gledanjem.
Danes zjutraj sem mal gledal, ko je en oblak ravno zakril zahajajoči mesec. Nič nisem videl. Za teleskop ni blo časa, se mi je spet mudilo na šiht.
Jedro tega kometa je sivobele barve, v glavnem od ledu (zmrznjeni plini, tudi cianid, ki daje zelenkast sij repu) odbite svetlobe. Tale ima dva izrazito različna repa, prašni in ionski. Prašni rep je zelenkast, vendar ga s trenutne perspektive zelo težko vidiš. Mislim da ga iz naših krajev še gledamo približno v "čelo", (ne "od strani" kar bi bilo odlično za opazovanje repa) in je mogoče videt zelena barva kot bolj neka aura (menda se to imenuje "coma"), in ne kot rep. Bela barva čela seka ven, ker je tam glavnina odbite svetlobe, in tud mal zamaskira ostale barve (to mislim za prosto gledanje, ne fotografije). Ionskega repa po mojem brez fotkiča in stackanih plošč sploh ne vidiš, čeprav ni v istem snopu kot prašni rep in je čist druge barve. Fotkič, sploh če je več zaporednih slik ki so stackane, razkrije seveda precej več kot bi blo vidno s prostim gledanjem.
Danes zjutraj sem mal gledal, ko je en oblak ravno zakril zahajajoči mesec. Nič nisem videl. Za teleskop ni blo časa, se mi je spet mudilo na šiht.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
Kul Karli, sam, mislim da je slikca na glavo obrnjena ... Načeloma naj bi bil takole zasukan
https://astrocat.info/wp-content/upload ... scaled.jpg
Za zihr pa ne vem, saj ga nisem videl.
Če se bo še kdo ojunačil na večerni mraz, luna pozno vzide. Jaz sem včeraj, sam me je hitro zazeblo. Tkole s prostim očesom je definitivno ne, vsaj jaz ne zmorem. Usmerim se s SkEye-m, ma je bolj kot bi iz kavne usedline šlogal. Teleskop mi hitro nabere srež na objektivu, okular se rosi, baterije se sesedajo, tko da zna bit da bo kr največ uspeha s kakim daljnogledom. Od mraza mi je spustla tud sklopka na montaži, pa zdej ne vem al naj mal prtegnem al naj pustim, da ne bo za polet potem preveč zetgnjena. Zoprn je, ker alt nastavitev podrem že sam če se dotaknem s čelom mal okularja, kar je mimogrede.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Kontakt:
Danes sem spet šel iskat komet in s prostim očesom ga niti slučajno nisem zaznal - pa ker je danes tako blizu Marsa, sem kar dobro vedel, kam gledat.
Z daljnogledom pa se je videlo podobno kot prvič - en tak nejasen zmazek, brez repa in glave.
Je pa Orionova meglica bila lepo vidna:
Z daljnogledom pa se je videlo podobno kot prvič - en tak nejasen zmazek, brez repa in glave.
Je pa Orionova meglica bila lepo vidna:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov