Dragi subarujevci... Tole objavo sicer bolj pišem z namenom, da imam vsaj nekje malo bolj pregledno napisano, kaj se je delalo na avtu, hkrati pa še vam privoščim malo lahkotnega branja ob kavici in mogoče še komu utrnem kakšno idejo
Skratka, če povzamem nekako začetek težav, ki je segal nekje v začetek lanskega (2023) leta: začel sem opažati, da mi okoli avta smrdi po hladilni tekočini in itak, ko se je dvignil pokrov motorja, je bilo pod njim vse belo in mastno. Ker je bil avto še normalno vozen in sem pač vsake toliko dolil nekaj vode in nekaj antifriza, sem se skorajda pol leta vozil v takšnem stanju. Mehanik mi je takoj dal vedeti, da je šlo najmanj tesnilo na glavi motorja, v najbolj črnem scenariju pa počena glava. Poleg sem seveda predeloval scenarije, kaj mi je storiti in ali se mi res splača toliko vlagati v avto, ki ni vreden več kot je njegova teža na avtoodpadu...
Za skeptike in pametnjakoviče: drugo, torej novo vozilo podobne velikosti in voznih lastnosti je absolutno predrago, za takšno rabljeno pa smo spet tu nekje... V teh časih norih cen rabljenih vozil, ko lahko 5 let star avto prodaš za več kot si ga kupil novega, na koncu pa imaš spet rabljen avto, kjer ne moreš vedeti ali ni spet kak maček v žaklju. - In še zanimivost: Subaru diesel je po mojem mnenju edini avto, ki mu cena v teh časih ni zrasla tako kot naprimer vsem ostalim
Skratka, konec pomladi je padla odločitev, da ga generalno obnovim! Notranjost je za 15 let star avto res lepo ohranjena, pločevina pa povečini prav tako še ni videti preveč kritična.
Avto je bil dostavljen mehaniku, ki je snel motor, katerega sem potem odpeljal do Naceta (Boxer King). Tam je bil deležen filigranske prenove in seveda ojačanih mostičkov, hkrati pa je sedil šok... Nace je pri razdiranju našel na eni glavi že kar lepe razpoke, druga pa tudi ni bila daleč za prvo, zato je poiskal druge in zadevo sestavil skupaj tako kot se za pravega "Kinga" spodobi. Obenem sva motorju privoščila še nove napenjalce verige in komplet novih šob.
Epilog tega posega je, da so se stroški obnove povečali kar konkretno. Se mi pa zdaj kar smeji, ko motor prede kot mucek in mehanik sploh ne ve, kdaj se mu pripeljem na dvorišče
Kar se preostanka avta, ki je ostal ta čas pri mehaniku tiče, lahko rečem vsa hvala Luki, ki se je potrudil, da mi bo avto služil še naslednjih (najmanj) 10 let!
Sprva je s podvozja počistil vso površinsko rjo in svinjarijo, ki se je nalagala teh 15 let. Ni bilo kritično, je bilo pa obširno. Vse skupaj je nato lepo saniral in zaščitil. Sprednji in zadnji most ter vodila so dobili osvežitev v obliki pesaknja in prašnega barvanja. Podvozje je bilo sanirano tako, da so stare puše bile zamenjane s Strongflexovimi (rdeče), prav tako so bile menjane še štangice stabilizatorja ter "kugle" in narejena komplet optika podvozja, da gre vse skupaj v željeno smer.
Diferencial in menjalnik sta dobila sveže olje, prav tako pa je tudi menjalnik dobil svoj odmerek Strongflexa, prav tako je k temu spadala še menjava dvomasnega vztrajnika in kompleta sklopke
Sledila je še kompletna prenova zavor:
- nove čeljusti (počasi sem imel dovolj obnavljanja starih, ki so mi skurile pred tem dva kompeta diskov!);
- diski so bili zmenjani z malce kvalitetnejšo robo (MTec brakes, drilled&grooved);
- menjane gumijaste cevke zavor, ki bi naj bile odgovorne, da so se batki v starih čeljustih toliko hitro zapacali po vsaki obnovi.
V kakšnem stanju je bil hladnilnik motorja, ne bi niti razpravljal... Zato o menjavi z novim sploh ni bilo dvoma, le pri naročanju je potrebna pazljivost, ker neke aftermarket zadeve nimajo povsem enakih premerov priklučkov za cevi! Prav tako so bile pregledane in po potrebi zamenjane nekatere cevi ter očiščen intercooler ter kolektorji. Slednji niti niso bili tako zapacani kot bi lahko pričakoval - nekako sva z mehanikom mnenja, da je pomagalo blindiranje EGR in DPF
V končni fazi so nato še sledili novi napenjalci, rolice in mikro jermen ter presaditev "nove" mašine nazaj v njeno gnezdece
V grobem je bilo to - to, kar se tiče dela v delavnici. Nemalo pa sem si še dal opravka v lastni režiji, ko sem se lotil obnove resno dotrajanih žarometov, za kar so mi na tehničnem že dvakrat rekli, da že zelo ubogo svetijo (kot da tega ne bi že sam vedel, ko se nekje 2/3 časa vozim ponoči). Tako sem naročil nova stekla oz. pokrove žarometov, nove projektorje pa tudi nekaj bombončkov v obliki "Halo" oz. "Angel eyes" dnevnih luči ter LED dolge luči. Z nekoliko truda in finih (pa tudi manj finih) ročnih spretnosti mi je uspel podvig na katerega sem ponosen vaskič, ko pridem do avta. Podrobneje je vse skupaj predstavljeno v tej temi, kjer je tudi nekaj slikc:
viewtopic.php?f=17&t=10248&start=60
In končni rezultat: po izgledu so sedaj žarometi praktično kot novi, svetilnost pa takšna, da sem se moral kar prekleto trudit in nastavljat, da ponoči ne slepim nasproti vozečih voznikov, o svetilnosti dolgih luči pa da niti ne začnem!
V končni fazi je sledilo še nekaj "šminke":
- menjava dotrajanega usnja na bunki in manšet okoli ročke menjalnika ter na ročni zavori;
- nova vzvratna kamera (prejšnji je odpovedala led lučka za osvetlitev tablice in se ne da drugače menjat kot v kompletu

);
- nova ročka za odpiranje prtljažnika (stara je povsem korodirala in jo je bilo potrebno vsakokrat pred zapiranjem ročno postavit nazaj);
- in meni najljubši del... USB/BT vmesnik za radio (aliexpress) znamke DMC - neprimerno cenejši kot kakšen GROM, dela pa povsem identično za 1/3 cene!
V planu so še kakšne malenkosti, ki pa me (razen menjave zvočnikov, montaže subwooferja pod sedež in dodatek ojačevalca) sploh ne ganejo več toliko in se mi nikamor več ne mudi, samo nabirati novih kilometrov ter dogodivščin in spominov na poti!
Še enkrat, hvala Luka in Nace, ki dokazujeta, da pravi mojstri rastejo v domačih delavnicah, kjer je srce na prvem mestu! (... evri sicer temu tesno sledijo, vendar bodimo realni, brez nič ni nič in samo od zraka se ni nikoli dalo preživeti)!