Občasno višji obrati v prostem teku
Občasno višji obrati v prostem teku
Outback 2016 diesel: ene 2 tedna opažam, da se obrati v prostem teku znajo dvignit iz običajnih 800 obratov na cca 1100. To opažam tako pri ustavljanju pred semaforjem kot pri parkiranju (topel motor). Če ugasnem in spet prižgem motor, se ponavadi obrati spustijo na normalnih 800. Se pa lahko dvignejo ali spustijo med delovanjem, nisem pa še porajtal nobenega vzorca. Kaj bi lahko bil razlog?
Re: Občasno višji obrati v prostem teku
Motorček/ventil prostega teka? Tipalo pretoka zraka mogoče še? Kakšna netesnost ki ne drži vakuuma vsesanega zraka na sesalni strani (cevke, konektorji, objemke, razpokice na ceveh, počena plastika)? Pri meni je bil motorček prostega teka (nabavi tesnilo preden boš razdrl in sčistil. ker nazaj ga boš težko spravil, ne vem pa kako ima to dizl) na bencinarju. Pri dizlu je pa dodtano turbina in ostale reči v sesalnem delu kjer je lahko netesnost. Pa ventil za povratek goriva, regulator tlaka goriva, pri dizlu je še več kar lahko nagaja.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
Tuki še nekaj okrog pretoka zraka, oz. MAP tipala https://www.facebook.com/MRTperformance ... 931398015/
da ne bo na konc ketnca https://www.subaruoutback.org/threads/d ... em.518923/ Ne vidim sam povezave, ampak OK, eni so reševali s tem. PS, nisem vedel da ima boxerdizl ketnco namesto jermena? I was today years old ... you live, you learn. Ampak, če sem prav razumel so težave s ketnco odpravljene v MY2016. Tko da, bogato velik je za pogledat ... Jaz bi dal kot prvo odčitat tlake goriva iz regulatorja na CR letvi, in vizulano pregledal sesalni del (da kje ne vleče fovš zrak, in MAP). Fuel pressure in taget fuel pressure, ali hodijo velike razlike. Če se da to odčitat z amaterski scannerjem pa žal ne vem, Igor se tuki bolj spozna (u./nebivedu).
Hvala za super odgovore! Tudi jaz sem že brskal po netu na to temo, ampak če nisi od foha, je tako, kot če bi guglal bolezen - ugotoviš, da si na smrt bolan
Si ta motorček menjaval sam ali imaš fajn mehanika?
Pri bencinarju to ni problem, ker je dostopen, sam da havbo odpreš. Pri dizlu sploh ne vem kje bi to bilo, gotov pa ni enak. Za začetek mogoče vseeno pogledaš in spucaš kar je najbolj dostopno. Cevi, MAP/MAF (ne vem kater je pri tem motorju, verjetno MAP ker baje sta tudi dve tipali temperature vstopnega zraka), interkuler. Če vse to ne pomaga (verjetno ne bo, ma škodilo tudi ne bo), priklop testerja in mal pogledat tlake regulatorja, pri različnih obratih, predvsem po scenarijih ko ti niha. Seveda kar lahko še nardijo, če ne voziš velik AC, in tudi ne pomaga garantirano v tvojem primeru, je forsaž regeneracijo DPFja ko bo že avto na testerju. Za dizle se ni nabralo take enciklopedije znanja ljubiteljev, ker so bili v izdelavi razmeroma malo letnikov, in še vmes so bile pogoste varijacije. Za bencinarje še otroc voznikov subarujev vejo hitro povedat kaj se pogleda, ko začne kaj nagajat.
Mehankar za subaru dizl je drgač Nace daleč najbolj pri nas https://kingsboxerdiesel.com/contact/
Mehankar za subaru dizl je drgač Nace daleč najbolj pri nas https://kingsboxerdiesel.com/contact/
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Mislim, da dizli nimajo kakšnega posebnega motorčka za prosti tek - za razliko od bencinskih motorjev se delovanje dizel motorja ne uravnava z zrakom, ampak z vbrizgom goriva.
Novejši dizelski motorji sicer imajo tudi loputo za zrak, ampak je ta predvsem za izboljšanje emisij in za zmanjšanje tresenja motorja, ko se ta ugaša...
Novejši dizelski motorji sicer imajo tudi loputo za zrak, ampak je ta predvsem za izboljšanje emisij in za zmanjšanje tresenja motorja, ko se ta ugaša...
Možno je tudi, da so obrati povišani, ko DPF dela regeneracijo 
Če jo dela (regeneracijo) ... Zato pa na tester priklopit. Problem pr dizlih je, da za vsako malenkost dvigujejo prosti tek (blesovi tako imenovani "idle up"). Moja Kija ima 3 električne grelce, pa na avtomatsko klimo je občutljivo, vsakič ko se kaj od tega vklopi gre štandgas gor.
V resnici je pri bencinarjih tudi solenoidni ventil, motorčk mu rečemo, ker podobno izgleda na enih modelih. Pri dizlu je tudi en ventil (točno kot si rekel, za gorivo, ne zrak). Lahko je elektronski (spet "motorček"), ali vakuumski. Pa še ta "ventil" je prej tipalo. Tlak goriva v kombinaciji s krmiljenjem odprtja šobe v CR sistemu vbrizg določa koliko bo šlo skoz injektor. Za to je to pri dizlu ful bolj komplicirano najti, ker ima lahko še mirijado drugih mehanski napak, ki pri čisto brezhibnem sistemu vbrizga lahko povročijo nihanje prostega teka.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4465
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Bencinci z elektronskim gasom (DBW - Drive By Wire) ne rabijo posebnega motorčka ali solenoida, prosti tek (lahko) uravnavajo direktno z loputo. Za 2004+ (BL/BP) model s H6 motorjem je zagotovo tako, kolikor pa se spomnim, je enako tudi pri 2.0R motorju.
Sory Danči, jaz sem še v glavi (because obvious reasons) pri starejših letnikih ...
Sem res že slišal za motorno loputo, videl pa še ne. Moj stari 2.0 je imel "motorček".
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost