AWD ne dela ok?

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
T-Man
Uporabnik foruma
Prispevki: 81
Kraj: Kamnik

AWD ne dela ok?

Odgovor Avtor: T-Man » 26. December 2024, 20:57

V zadnjem obdobju, ko je bilo nekaj snega po hribih sem opazil, da mi prednja kolesa precej hitreje začnejo vrteti v prazno, kot včasih. Tudi na recimo mokrem asfaltu, ko še ni bilo hladno in sem imel še (dobre) letne gume, se mi je zdelo da prednja kolesa zelo hitro zavrtijo v prazno.

Ker mi ni dalo miru sem danes na Pokljuki mulca na skoraj ledeni gozdni cesti postavil ven, da opazuje katera kolesa kopljejo prazno in katera ne. Ko sem na hitro speljal, so se prednja kolesa vrtela v prazno, zadnja pa ne. Mogoče butasto vprašanje, pa vseeno - če prav razumem, bi se na tako drseči podlagi ob pretiravanju morali tudi zadnji kolesi zavrteti v prazno? Probaval sem tudi z izklopljenim VDC, pa nisem opazil neke razlike.
Gre pa za XVja, 2012, CVT.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8740
Kraj: Črnuče

Re: AWD ne dela ok?

Odgovor Avtor: nebivedu » 27. December 2024, 08:06

CVT pri normalnih hitrostih deluje nekako med 50-50 (prednji - zadnji pogon) in 60-40). V primeru hitrega pospeševanja ti avto da več pogona na prednja kolesa, zadnja pa morajo držat smer, zato niti ne zakoplejo. Vsaj na mojem je tako delalo.

Glede na to, da je verjetno na Pokljuki bilo okoli -10 stopinj, se ti menjalnik ni niti ogrel na delavno temperaturo (tudi če si se direktno iz Kamnika na Pokljuko pripeljal), kar pomeni še vedno počasno delovanje menjalnika. Predlagam ti, da si vzameš kak boljši OBD dongle (recimo tega: https://www.mucarco.com/product/43/t1 in program Mucar, ki paše zraven naložiš na telefon) pa si na telefonu nastaviš vse parametre, ki jih želiš spremljat na eno okno in potem spremljaj temperature. Kaže temperaturo vode, olja v motorju in olja v menjalniku, pa mislim da tudi za zavorno tekočino.
Pozimi, tudi ko je mašina že ogreta na 90 stopinj, bo menjalnik še neogret. Ogreje se, ko po 20cm snega riješ kake pol ure in menjalnik res mora delat, ali pa ko greš res v kak hud hrib in ga žgeš gor. Recimo iz Bohinjske bistrice na Soriško sem ga žgal poleti, pa je prišel menjalnik na manj kot 200 stopinj (pri 240 začne javljat, da bi bilo dobro zamenjat tekočine v menjalniku - to se je pa zgodilo nekje po treh urah ritja po snegu, kjer je bila vrhna skorja ledena, spodaj pa pršič in so gume rezale skorjo, spodaj pa ni bilo oprijema in je menjalnik stalno delal s polno paro - avtocesta in navadna cesta sta pa mala malca zanj in ima itak dovolj zračenja, da se hladi, pa niti ne rabi veliko delat, ker imajo gume stalno enako hitrost vrtenja)

VDC (po tvoje) pri takih zadevah pa moraš vedno imeti izklopljen, drugače niti ne pusti normalno zavrtet gum, ampak ti oduzema moč motorja. Pa ne izklapljat šele ko se že vkoplješ. To se izklopi, preden zapelješ na "teren".

Zakaj "po tvoje"? Ker tisto ni izklop sistema proti zdrsavanju, ampak samo izklop tega, da računalnik motorju ne vzame moči, ko gume začnejo spodrsavat.
(sistema proti zdrsavanju niti ne moreš izklopit, razen če varovalko za ABS ven potegneš nekateri dajo tja vmes stikalo in potem vse izklopijo, ampak tega nočeš)

Pa še to glede Mucar programa - celo to kaže s kako silo pritiskaš na zavoro in potem se lahko navadiš, da se z avtom ustaviš na križišču in samo toliko držiš zavoro, da avto ne ugasne zaradi start-stop, ker zadeva deluje na to kako močno pritisneš na zavoro.
Pa recimo kaže za koliko stopinj obrneš volan in podobne stvari. V glavnem prepozna skoraj vse senzorje in ti lahko pokaže njihove vrednosti.

Pa še to koliko imaš obrabljene gume? So stare? Si jih rotiral? Če so gume stare, so ratale trše, če jih nisi rotiral (prednje nazaj, zadnje naprej), so zadnje potem manj obrabljene in imajo večji obseg? Ker potem bi bilo možno tudi to, da zaradi obsega prednje prej zavrti kot zadnje.

A pa imaš problem samo ko na hitro spelješ? Al je problem tudi ko v kak dolg poledenel klanec hočeš peljat, pa se potem avto obnaša kot FWD?
Ker če imaš problem stalno (ne samo zaradi mraza) je lahko krivec "AWD solenoid" v menjalniku? Jaz bi preveril na računalniku pri Silvotu. Po moje to lahko zazna, če ta solenoid ne deluje več dost dobro. (ne vozi pa na Subarujeve servise, ker menjajo komplet celo plato za 900€, medtem ko je posamezen Solenoid par evrov in Silvo jih dobi dost hitro in tut zamenja dost hitro)
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 27. December 2024, 09:35

Gume so ganz nove Conti, delovanje VDCja mi je tudi nekako jasno, temp. olja v menjalniku sicer tudi vidim z ActiveOBD aplikacijo. Ne vem koliko je sicer 'normalna delovna temperatura' CVTja, ampak do 200°C še nisem prišel :)

Ja, saj to, tudi ko je poledenel klanec in avto ne zmore več, se vrtita samo prednji kolesi. Tudi to sem včeraj za foro probaval na eni strmini na koncu parkinga, ko ni šlo več naprej.
Malo sem poguglal in vrgel uč na tuje forume in ima kar nekaj ljudi težav s fuč AWD solenoidom. Se bom en dan zapeljal do Silvota, da vidim.

Kako pa teoretično sploh lahko preveriš, če awd dela ok? Če bi dal avto na dvigalo pa dal v D, bi se morala vsa štiri kolesa vrteti?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 27. December 2024, 10:11

Če boš dal v D, moraš vrtet še mašino zraven, ker takrat je povezana skupaj z menjalnikom. Ne vem če pri CVT deluje enako kot pri navadnih avtomatikih.

Po moje bo najlažje z računalnikom pri Silvotu.

Aja temperature CVT-ja sem pisal v F, ne v C.

Operativna temperatura CVT-ja je normalno med 60 do 80 stopinjah celzija po "navodilih proizvajalca". Čeprav imaš recimo pri dolgi vožnji po avtocesti nekje 95 do 100 stopinj celzija, pri dolgi vožnji v hrib pa tudi 105 stopinj celzija (220 F).
Pri res dolgi vožnji po blatu ali snegu, kjer pa menjalnik stalno dela na polno, ti pa lahko avto obstane in napiše, da zamenjaj olje v menjalniku. Temperatura je bila čez 240F, kar je nekje 115 stopinj celzija. Seveda, ko se ohladi, gre spet naprej - ampak boš nekaj časa čakal da se ohladi (mi smo čakal ene 4 ure), pa potem sem šel menjat olje.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 01. Februar 2025, 15:32

S Silvotom sem se končno zmenil in je predlagal, ter med tednom naredil relearn CVTja. Ampak - danes sem probaval na enem res strmem blatnem klancu in so se samo prednja kolesa lepo ene 10 sekund vrtela v prazno, več nisem probaval (isto tudi z izklopljenim VDCjem...), kar po mojem ne bi smelo biti. Vem, da je CVT mal specifičen, ampak tole sklepam, da ni ok.
Sem že tudi z Marky-jem na vezi, da se naslednja stvar preveri AWD solenoid... Čeprav spet, če bi bil solenoid fuč, bi najbrž svetila lučka in javljalo napako.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 01. Februar 2025, 16:55

Lahko so tudi lamele v menjalniku.

T-Man
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: T-Man » 06. Marec 2025, 14:45

AWD popravljen. Zamenjati je bilo treba elektroniko (valve body) in avto spet pleza tako kot mora.

Uporabniški avatar
luigi
Uporabnik foruma
Prispevki: 165

Odgovor Avtor: luigi » 06. Marec 2025, 18:51

če ni skrivnost,obremenitev v €

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost