Cukanje

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 953
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 09. September 2008, 04:57

@niva13: Tako po izkušnjah ne bi rekel, da je pogon kriv. Pri prehodu iz 2WD vozila zagotovo čutim tudi to razliko, vendar gre tukaj prav za cukanje. Sunce mu ... :twisted:

In zadnjič mi je ena deklica, ki sem ji ravno to razlagal med vožnjo (sem že v letih, pa mi bolj motorji hodijo po glavi kot kaj drugega :D ), povedala, da je imela vedno občutek, da nerodno pritiskam na zavoro. Madona punca, kaj ti pade na pamet. Obtoži mene namesto Subaruja :roll:

In tudi jaz v kolonah pogosto uporabim reduktor, saj sicer skoraj ne morem slediti. In v avtohišah. Saj drugače je silno neudobno.
Mogoče tudi vztrajnik kot pravi gorazd0.
Če je zadeva tako pogosta pri Subarujih, potem ni hudič, da Marucelj ne bo izstrelil napake. Se bom ob priliki tam ustavil. Če so napake tako tipične, je napaka zagotovo pogosta.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: BMW_rok » 09. September 2008, 07:49

Da bi bil Subaru kriv? To pa ne :-P

Veš kdaj cuka moj Legacy 2.2, ko kdo tanka 95 oktanski bencin, in to samo takrat, ko v mestu pelješ v 2. prestavi in upočasnjuješ v koloni. Medtem se pelješ že precej počasi, pustiš v 2. prestavi (hitrost minimalna) in brez pritiska na sklopko počasi pospešiš. Takrat ne pospeši gladko, ampak malo cuka na začetku. To je edini primer. Ugotovil sem, da če je noter 98 ali 100 oktanski bencin, potem tega cukanja ni. Morda ti bo to pomagalo.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 09. September 2008, 08:43

Načeloma vedno uporabljam 100 ali 98 oktanski bencin. Je pa to mogoče dobra ideja - bom nekajkrat poskusil z 95 oktanskim, če bo kaj drugače.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 09. September 2008, 09:01

Povprašal sem tudi na subaruforester forumu in hkrati našel link do enakih težav. Eden od njih je napisal najbolj jasno. Boldal sem njegov opis težave (tema je sicer precej dolga in kar nekaj Foresterjev ima podobno težavo). Rešitev je menda v preprogramiranju programske opreme. Kar je pravzaprav enako, kot je napisal Snetaskira.
Nekateri so omenjali, da pomaga tudi menjava MAFa in možne težave pri O2 senzorju. Skratka - ni kar ni. Bom res Maruclju pokazal svojega (mislim Forija).

I've met other Forester owners who have it - I've also driven Foresters of people who have not noticed it and showed it to them in about 5 minutes - also test drove one off the lot and found it. The sales people will tell you its "normal" - well if normal is feeling that you are ridking a bull at the rodeo - sure its normal - but who wants their car to do that?

In a nutshell, if you driving in a performance oriented manner, say on a hill mountain road, and ease of the gas to get some engine braking (but don't entirely remove your foot from the gas), the system gets to a point where it can't decide if it wants to brake or accelerate, so it does both! - nice little feedback loop - and before you know it - you are lurching, sometimes quite violently.

I complained to my dealer, they played vague - finally spoke to the master mechanic - he said he'd check with head office, came back and said, thru the service manager that there was no service note related to this - I then asked again if they acknowledged that it was an issue - they sheeplishly admitted that it was a known issue with no fix.

In Canada we have a complaints arbitration board - and if you complain before the end of the first year, and the manufacturer doesn't fix it, the aribitrator can/may force them to refund your money. So I wrote Subaru a letter and said fix it now or take it back - wrote to the president of the dealership and the president of Subaru Canada. (email me at subaru@interity.com if you require a copy of the letter).

That was April 2007. I received immediate reply that they would fix it.
2 weeks later I heard that Fuji Industries had sent some engineers from Japan to the US to chase it down.

In September 2007 they installed a newly programmed computer and the problem was gone. They said they were going to advise other owners and re-flash their computers.

I don't know what the fix was - what I see though is that when you take your foot off the gas, the rev's stay high - so I guess they programmed the computer to make the decision to keep providing gas and keep the revs up a bit longer It work fine, but at the cost of some of the fun of driving (ie I can't rely on engine braking in tight corners like
I used to).

Utlimately I can't imagine how Subaru has managed to keep this quiet for so long given the number of people I've met and cars I've driven that manifest it. I can't understand how it is that none of the independent testers have commented on this either. Perhaps its normal for a Subaru, but certainly not desirable in a car - and I can say for sure that if anyone test drove one and experience this normal feature, they would not buy the car. Clearly that's why the dealers around here play games with which cars you can drive and what route you can take it on.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 09. September 2008, 10:54

Pri zapacanem MAF-u bi avto postal vremenar. Ob dolocenih vremenskih pogojih bi bolj cukal in imel nasplosno manj moci, ker MAF nebi bil vec tocen v odcitavanju. Sicer ne vem, a ima tvoj Fori se MAF ali ima MAP, ampak MAF lahko sam ocistis s kaksnim sprejem za vplinjace..

Lahko, da ti kje tudi vakuumska cev pusca.

A kod pa nimas?

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 16. Oktober 2008, 12:15

Pri Maruclju so malo preizkusili in mi nato zamenjali programsko opremo (imam zadnji popravek :D ) in neko stikalo. Najprej so slutili kable, pa so to opustili po preizkusu.

Pozitivno:
- cukanja je res precej manj
- vožnja je bolj mirna (očitno motor lepše teče)
- občutek imam, da bo tudi poraba malenkost nižja :D

Negativno:
- po klancu navzdol sedaj motor manj zavira (enostavno kar malo sili v višje vrtljaje - se vozi kot avtomatik)
- ni poceni (93 evrov - material in dve uri dela - sem bil lahko zraven).

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 16. Oktober 2008, 13:08

No en namig. Če pri uporabi 100 oktanskega bencina manj cuka, kot pri 95, bi se jaz usmeril proti knock senzorju...
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 16. Oktober 2008, 13:45

Saj uporabljam izključno 98 ali 100 (če slučajno zaidem na OMV).
Moj Fori je edino enkrat (v Italiji) ostal pri 95. In ne boste verjeli - takrat sem imel daleč najnižjo porabo :roll:

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 16. Oktober 2008, 14:39

gore napisal/-a:Saj uporabljam izključno 98 ali 100 (če slučajno zaidem na OMV).
Moj Fori je edino enkrat (v Italiji) ostal pri 95. In ne boste verjeli - takrat sem imel daleč najnižjo porabo :roll:
Seveda bomo verjeli, saj je to normalno in pričakovano. ;-)

D.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 16. Oktober 2008, 15:55

danci1973 napisal/-a:
gore napisal/-a:Saj uporabljam izključno 98 ali 100 (če slučajno zaidem na OMV).
Seveda bomo verjeli, saj je to normalno in pričakovano. ;-)

D.
:D

Uporabniški avatar
dokc
Uporabnik foruma
Prispevki: 89
Kraj: Trzin

Odgovor Avtor: dokc » 18. Oktober 2008, 13:03

Kot sem v eni drugi temi omenil, je tudi moj fori turbo nekaj cukal. Z menjavo knock senzorja je cukanje izginilo :D

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Odgovor Avtor: NoFEAR » 20. Oktober 2008, 15:57

Dokc, kolk pa stane nov knock senzor?

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 20. Oktober 2008, 18:30

Za mojega Legija je bil cca 90 evrov, če se prav spomnem.

Uporabniški avatar
dokc
Uporabnik foruma
Prispevki: 89
Kraj: Trzin

Odgovor Avtor: dokc » 21. Oktober 2008, 08:03

Knock senzor je bil 70€.

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 10. December 2008, 19:36

gore napisal/-a:Pri Maruclju so malo preizkusili in mi nato zamenjali programsko opremo (imam zadnji popravek :D ) in neko stikalo. Najprej so slutili kable, pa so to opustili po preizkusu.

Pozitivno:
- cukanja je res precej manj
- vožnja je bolj mirna (očitno motor lepše teče)
- občutek imam, da bo tudi poraba malenkost nižja :D

Negativno:
- po klancu navzdol sedaj motor manj zavira (enostavno kar malo sili v višje vrtljaje - se vozi kot avtomatik)
- ni poceni (93 evrov - material in dve uri dela - sem bil lahko zraven).
Iztok, kako se kaj obnese nov softver? A klima dela kaj bolje? Je poraba kaj manjša? Ko si vozil po snegu, je zaviranje motorja občutno slabše? Sprašujem, ker tudi mene malo matra, da bi to naredil.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost