Forester 2000 - Zadnja amortizerja & fedra

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma
Prispevki: 295
Kraj: Ljubljana

Forester 2000 - Zadnja amortizerja & fedra

Odgovor Avtor: benko » 17. November 2008, 07:40

Zadnjič sm klical v Euroton za Kayabo, pa mi model na telefonu ni znal kaj pametnega povedat glede višine (razen tega, da mi lahko proda enako visoke, kot so originalni).

Edino, kar je bilo uporabno, je da zadnji KYB za Foresterja mojega letnika (2.0 2000) pride okrog 117€ za kos, vzmet pa slabih 50€.

Glede na to, da take stvari menjaš enkrat na lajf avta, se mi zdi, da bi blo pametno še mal razmislit, pa me zanima, kaj porečete na rahel dvig (tam okrog 3 cm, mogoče celo 5?). Seveda bi v tem primeru menjal vse štiri komplete (amortizer in vzmet).

Kakšni odločni razlogi proti dvigu? Ma kdo kakšnga posebnga favorita?

Delam okrog 40-50kkm letno, po novem tudi po mal slabšem terenu, kot sm bil vajen prej, ne pa ravno vsak dan, ane. ;-)
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 17. November 2008, 09:04

Pri Forijih, ki imajo zadaj samoizravnalne amortizerje,... je potrebno menjat oboje.
Namreč - vzmeti pri teh so mehkejše,... ko daš not "navadno" Kayabo,... je avto še vedno poseden. Torej je potrebno vzmeti nadomestiti s tršimi.

Vem, da je Marky pred kratkim precej raziskoval okol tega,...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 17. November 2008, 10:53

gorazd0 napisal/-a:ko daš not "navadno" Kayabo, ... je avto še vedno poseden. Torej je potrebno vzmeti nadomestiti s tršimi.
Hvala, Gorazd. ;-)

Scheiss. Mislm, pol se pa pogovarjaj dons s kakšnim prodajalcem. Modeli še vejo ne, kaj prodajajo, vse, kar znajo, je pogledat v katalog. :shock: (No, oni, s katerim sm govoril zanč, je uspel med najinim pogovorom naročit še burek za malco.)

Kolkr sm gledal na KYB, celo imajo neke samonastavljive, ampak jih seveda v EU katalogu ni (saj ne, da bi me imel, da bi jih kupu, tiste lampe že spustiš, če je avto naložen, pa mal paziš na lukne). Imajo pa dve različni kataloški številki za zamenjavo Foresterjevih glede na to, al so originalni bli samonastavljivi al ne, tko da predvidevam, da je to to (kompenzirajo za švohnejše vzmeti?).

Itak pa mislm, da je v mojem primeru najboljš zamenjat oboje vsaj zadaj (če ga ne bom dvigoval), ker sm že jaz naredu enih 6kkm s crknjenimi, tko da so vzmeti po mojem kar fajn zmatrane. V Eurotonu imajo Suplex, ampak samo en model za Foresterja (?).
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 17. November 2008, 10:57

Povpraši Vrecho po tistih višjih cukrčkih (višej vzemti :) ), pomoje je cena primerljiva kopijam ali morda celo originalom :?: :?:

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 17. November 2008, 11:11

Imajo pa dve različni kataloški številki za zamenjavo Foresterjevih glede na to, al so originalni bli samonastavljivi al ne, tko da predvidevam, da je to to (kompenzirajo za švohnejše vzmeti?).
mislim da ne; da je potrebno menjat vzmeti čim menjaš amortizerje z navadnimi; sej pravm - Marky je to preštudiral... vem da je tudi kupoval fedre (Sachs?? - nism ziher, ker KYB ni dobil nikjer v Nemčiji; ) in amortizerje (KYB) za enga,... najbolj da se obrneš nanj.
Fiat.
Brez panike.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 17. November 2008, 18:41

Kolk pa pridejo originalni? Če so 10% več, a se je sploh vredno tolk okol *ebat in iskat?

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 17. November 2008, 19:32

http://freeweb.t-2.net/gorazdo/subaru/fori_fedri.jpg

Tole je za Gore-tovo mulo; prištej najmanj 20% (pri nekaterih delih tudi 100%),.. in dobiš ceno na IS.
Fiat.
Brez panike.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 17. November 2008, 20:09

:shock:
optimist :oops:
Pri teh foresterjih s samoodmično zadnjo osjo amortizerji kaj več zdržijo, ali kot pri običajnih, odvisno od uporabe.
Nekoč potencialni kupec.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 17. November 2008, 20:26

nimam pojma;

na uč.. je večina posedenih (iz takih ali drugačnih razlogov);
Fiat.
Brez panike.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 18. November 2008, 05:14

Jaz sem pri prejšnjem Foriju šel do Vuge (NG) in mi je zamenjal amortizerje. No - pa sem se vozil kot v gliserju (ne se smejat - tako se je izrazil Subi92, ko me je srečal :shock: ). Skratka - visel sem nazaj.
Naslednji teden grem spet do Vuge in zamenja še vzmeti, da je vse skupaj zniveliral. Potem je bilo v redu in mislim, da se Miro še sedaj vozi z njimi.

Malo za hec, malo za res (ker nimam najboljšega občutka pri mojih sedanjih amortizerjih) sem zadnjič povprašal pri Maruclju. Za zadnje pravi, da - dokler držijo so v redu, ko pa popustijo (ko uide plin) pa popustijo v celoti. Zadeva je precej draga, vendar cene ne vem točno.

Vprašaj pa še kakšnega mojstra - Vuga, lahko tudi tistega v Homcu (se v tem trenutku ne spomnim imena).

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 18. November 2008, 10:03

gore napisal/-a:Zadeva je precej draga, vendar cene ne vem točno.
Cena je tri objave višje; prav za tvoj avto.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 18. November 2008, 13:14

subi92 napisal/-a:Povpraši Vrecho po tistih višjih cukrčkih... pomoje je cena primerljiva kopijam ali morda celo originalom
Tnx, subi. Sem pobrskal po temi "Forester by Vrecha", govoril z njim, pa pravi, da gre ravno danes slučajno do Marolta, kjer je dobil svoje Ironman-e (za 300€ z montažo vred, s tem da je stare vzel v račun) in da bo vprašal, če se mu slučajno še kakšni valjajo po skladišču. :lol:

Bližina je torej bolj originalu, samo žal z zgornje strani. :shock: So pa bojda tko neprimerno močnejši in prožnejši (sem gledal tud tukej), da se po mojem več ko splača. In če za to ceno dobiš še 5cm... Oujeah! ;-)

Kako pa je kaj z aksami & zglobi v takem primeru? A je 5 centi že preveč?
gorazd0 napisal/-a:Marky je to preštudiral... najbolj da se obrneš nanj.
Tnx še enkrat. Sem se, pa smo še v debati.
Sajmon napisal/-a:Pri teh foresterjih s samoodmično zadnjo osjo amortizerji kaj več zdržijo...
gore napisal/-a:Za zadnje pravi, da - dokler držijo so v redu, ko pa popustijo (ko uide plin) pa popustijo v celoti.
Jep, moji so taki že odkar sem kupil avto, samo da takrat še ni tolk izrazito glisiral. :shock: Kaj morš, klime prevažat na samonastavljivih amortizerjih... po mojem niso bli ravn za to narejeni, pa jih je dotolklo. Če se prav spomnim, v 60kkm (v dveh letih), kolkr ga je imel prejšnji lastnik (crknili so okrog 180kkm).

Se pa strinjam, da so pri nas originali svinjsko dragi (500€), sploh samonastavljivi (1000€, oboje ocena Kržiča, skupaj z delom)... Če za skoraj enak denar (zaenkrat kaže okrog 600€) dobiš zadnji par KYB in štiri Ironmane, potem ni kaj razmišljat.

Btw - a je velik dela z menjavo? Si predstavljam, da bi par ur (2-3) moralo bit dovolj?

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 18. November 2008, 13:23

Pardon, "l" se mi je izmuznil iz linka... :oops: Pravi link je tale:

http://www.ironmansuspension.com/specscoilspringss.html

Pa še na splošno o njihovih vzmeteh:

http://www.ironmansuspension.com/suspen ... rings.html

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 25. November 2008, 17:22

Bah. :(

Bojda Ironman nima homologacije za EU, tko da cela jeba in jih je tud Marolt samo parkrat uvozil. Itak se pa s Foresterjem ne ukvarja, "ker ni terenc". :lol:

Kaka druga ideja za fedre? Sachs? Suplex? gore, kaj si pa ti dobu?

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 25. November 2008, 18:26

Pojma nimam - avto sem pripeljal k mojstru in šel po svoje. Čez nekaj ur sem se oglasil in ... odpeljal gliser :-)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost