Temperatura motornih olj
Temperatura motornih olj
Kolikšna naj bi bila po vaše optimalna delovna temperatura motornega olja? Med 90 in 110 °C? Kolikšna temperatura je previsoka? Pri kateri temperaturi naj bi olje zgubilo mazalne lastnosti?,...
Don't allow your mind tell your heart what to do.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Re: Temperatura motornih olj
Tech Topic - Oil Temperature and Engine LifeThomas22 napisal/-a:Kolikšna naj bi bila po vaše optimalna delovna temperatura motornega olja? Med 90 in 110 °C? Kolikšna temperatura je previsoka? Pri kateri temperaturi naj bi olje zgubilo mazalne lastnosti?,...
Tu pravijo, da naj bi med 80-100 °C (180-210 °F) bilo tapravo.
D.
No saj jaz ravno zaradi tega sprašujem. V Legacyju imam števec, ki kaže ponavadi 100°, poleti in pri težki nogi pa ne prekorači 120°C. Pri Q4 je bila zadeva tudi tja do 125 ° pa je imela hladilnik olja. Pri Subaruju uporabljam 10W40 pri Alfi pa je bil 10W60.
Razmišljam, če bi namontiral hladilnik olja. Temperatura je gotovo odvisna tudi od gradacije olja. Lastniki Imprez, dajte povedat koliko se vam gibljejo tem. in če ste ugotovili kako razliko glede na različno olje.
Razmišljam, če bi namontiral hladilnik olja. Temperatura je gotovo odvisna tudi od gradacije olja. Lastniki Imprez, dajte povedat koliko se vam gibljejo tem. in če ste ugotovili kako razliko glede na različno olje.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Kakšna je bla pa temp zraka ko ste ga peljali na rakitno.. če je bila 20 se je segrelo še celo bolj kot na dirkališču.sustami napisal/-a:Sicer ni Subaru, pa vseeno, tako za primerjavo. Bmw E36 M3, olje Castrol RS 10-60, pri obicajni cestni voznji okrog 100°C, pri dimamicni cestni voznji (na Rakitno) 115°C, pri tiscanju na dirkaliscu pri 38°C v zraku pa 130°C.
Se strinjam. Vendar ce imas rad samega sebe in nic hudega slutecega nasproti vozecega, na cesti nikoli ne vozis na polno. Poleg tega je na Rakitno klanca cca 8 km, na dirkaliscu tipa Raceland pa naredis v enem kosu vec kilometrov, pri nizja povprecni hitrosti. Kdor progo v Krskem pozna, ve da je zelo tehnicna, torej zavita, brez izrazitih ravnin za ohlajanje motorja.strumf666 napisal/-a:Slabše hlajenje, ker greš v hrib in je nižja hitrost.
Pri bivšem golfu2GTI je bila normalna T olja med 110 in 120 °C, ko sem ga pa tiščal na polno v Višnjegorski klanec, je bila pa višja, kot pri tiščanju po ravnini.
sustami napisal/-a:Na Rakitno se peljem zelo pogosto, v vseh latnih casih, saj sem zraven doma :54423 . Zakaj mislis, da bi morala biti temperatura na cesti visja kot na dirkaliscu? Ne vidim logicne razlage. Na cesti vozim dinamicno (nismo sami), na dirkaliscu pa na polno (stopalka plina on-off)
130 na 38 podlage vs 115 na X podlage. Samo to sm hotu rečt. Seveda zunanja temp ne vpliva zvezno na temp olja ampak ok. Me je zanimalo pač.sustami napisal/-a: pri dimamicni cestni voznji (na Rakitno) 115°C, pri tiscanju na dirkaliscu pri 38°C v zraku pa 130°C.
@sustami: Sej pr tvoji konjušnci se ne more prov dost na hitrosti poznat un klanček od rakitne, tko da se verjetn bolj hladi kot na zaprti progi
More kr letet
Pri Hroščih gre temp tud do 140°C. Ne, to res ni dobr.
Pri Hroščih gre temp tud do 140°C. Ne, to res ni dobr.
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi
Paavo Nurmi
meni je enkrat v ekstremnih razmerah uspelo temp. spraviti na 135°C. Takrat sem se kar malce ustrasil. Do kam pravzaprav lahko pride, oz. do katere vrednosti se ni panike za sam motor?flat4 napisal/-a:Pri Hroščih gre temp tud do 140°C. Ne, to res ni dobr.
Recimo za vodo vsi vemo, da je optimalno tam okrog 90°C +/-nekaj °C, kar je cez, je narobe. Kako je s tem pri olju?
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4462
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Pri mopedu se ventilator za vodo vklopi šele pri 104-105°C, hladilni sistem je namreč (tako kot pri večini avtov?) pod pritiskom, zato ima že navadna voda višje vrelišče.sustami napisal/-a:meni je enkrat v ekstremnih razmerah uspelo temp. spraviti na 135°C. Takrat sem se kar malce ustrasil. Do kam pravzaprav lahko pride, oz. do katere vrednosti se ni panike za sam motor?flat4 napisal/-a:Pri Hroščih gre temp tud do 140°C. Ne, to res ni dobr.
Recimo za vodo vsi vemo, da je optimalno tam okrog 90°C +/-nekaj °C, kar je cez, je narobe. Kako je s tem pri olju?
Kar se olja tiče - če verjamemo temu grafu, se nad 100°C (210 °F = ~98 °C) že dogajajo slabe stvari (življenska doba motorja začne hitro padat):
http://www.elephantracing.com/images/te ... nelife.jpg
Seveda je precej odvisno od viskoznosti olja - 0W-10 'odpove' prej kot 5W-60:
http://www.elephantracing.com/images/te ... ure400.gif
Krivulja 5W-60 olje bi se po moje začela cca. tam, kot se začne 5W-20, bi pa padala precej počasneje - tako bi olje še zadovolji
D.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov