Projekt VW transporter z Legacyjevim srcem

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
Ziiga
Uporabnik foruma
Prispevki: 41
Kraj: Grosuplje

Projekt VW transporter z Legacyjevim srcem

Odgovor Avtor: Ziiga » 18. November 2009, 23:42

No skratka čez zimo se bo začel odvijati predvsem del glede motorja. S tem se bo sam projekt dejansko začel realizirati, saj je to edina stvar, ki je vprašliva.

Moj plan je bil narediti distančno ploščo med subarujevim motorjem in vw menjalnikom. Ko sem vse to premleval in prebiral po spletu sem prišel kar do parih ponudnikov kitov (se pravi vztrajnik + distančna plošča). To bi bila ena opcija, vendar se vseeno drage (cca 1k€). Da bi pa sam dal izrezati alu ploščo v autocadu ali čem drugem bi pa spet nastal problem v ujemanju same sklopke z osovino menjalnika. To spet odpade, da bi pa dal narediti custom vztrajnik pa zna biti zelo zelo drago. Te opcije sem nekako dal na stran.

Po premlevanju subarujevega menjalnika, po dolgih urah razmišlanja in razmišlanja v ozadju misli mi je nekega dne padlo na pamet, da bi lahko subarujev menjalnik obrnil za 180 stopinj, s tem obrdržal vztrajnik in sklopko, ki bi pasala na menjalnik, tudi zaganjač bi bil oddaljen ravno prav od osovine in bi zagnal vztrajnik brez problema. To... to bom naredil. Distančno ploščo med motorjem in menjalnikom + za debelino distančne plošče še sam distančnik za sam vztrajnik. Seveda temu primerno trdoto vijakov, ki ga bodo držali pritrjenega.

Ampaaaaak... s tem nekako rešimo prenos moči iz motorja na kolesa. Fizično seveda. Kako se bo rešilo mazanje, saj bo celoten menjalnik obrnjen na glavo. Mislim da bi bilo skoraj nujno predelati mazanje menjalnika. To bi lahko rešil le z oljno črpalko, ki bi črpala olje na dnu menjalnika in ga pršila s pomočjo šob ozr izvrtin na vrhu menjalnika po ključnih zobnikih in sinhronskih napravah. Seveda je tukaj tudi vprašanje prostora, a ker se gre za kombi, tudi kakšna predelava ne bi bila tako zahtevna, saj se bo kasneje kombi prilagajal motorju. Sploh glede prostora. Same osovine bom le predelal, zunanja pesta bojo VW-jeva, notranji deli, ki pa pridejo na sam menjalnik pa od subaruja. Nekako tako naj bi zaključil prenos glede menjalnika na kolesa.

OK, to bi nekako v teoriji šlo. Bomo videli kako bo v praksi. Potem so tu še prestave in žica sklopke. Nevem točno ali je hidravlična sklopka ali na zajlo. Ampak to niti ni takšen problem. Vseeno se da brez problema izpeljati obe rešitvi. Sedaj pa preidemo na prestave. VW ima prestave na vzvod, dolg drog do menjalnika. Subaru ... hmm nevem še, ker motorja še nisem videl od blizu ampak predvidevam, da na vzvod. Tu bom verjetno osebno naredil na zajle, saj veliko lažje prenesem silo preko žic, sploh v dve smeri iz ene strani kombija na drugo (spredaj - zadaj). Ima kdo boljšo idejo? Po moje, da bo funkcioniralo. Upoštevati moramo tudi, da bo sam menjalnik obrnjen na glavo. Elektronikom bom že nekako poštimal in prilagodil samemu vozilu saj se bo predelovalo v camper.

Če mi lahko kdo s čim svetuje bi bil zelo hvaležen.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 18. November 2009, 23:50

pred casom je kolega htel predelat hrosca v 4x4

ce je dobil prave informacije, potem tole drzi:

-motor EJ20
-menjalnik od Subaru LEONE 4x4 (za katerga so govorice da se da diferencial obrnt)
-diferencial primernega razmerja - seveda subaru

tko je bil projekt zastavljen.....na zalost dlje od mize ni prsu

Uporabniški avatar
Ziiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Ziiga » 18. November 2009, 23:54

ah, pri meni 4x4 odpade, ker nimam nobenega namena vozilo delat na štirikolesni pogon. Gre se mi samo da moč tega motorja spravim na cesto. S samo mojim delom menim da je to možno le na ta način. Se pravi celoten menjalnik obrnjen na glavo. Kar pomeni, da se kolesa vrtijo glede na legacyja 5 prestav nazaj in ena naprej, kar pomeni za VWja z motorjem zadaj 5 prestav naprej in 1 prestava nazaj :-)

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 18. November 2009, 23:59

Sem prestavil temo med ostala vozila.

glede menjalnika postavljenega na glavo - nevem; pozab; dolgoročno sigurno ne bo špilalo; preveč kompliciranja, too many things to go wrong;

poenostavi; čimbolj.

in nočeš ostat nekje bogu za hrbtom brez menjalnika; nam se je na jugu Francije odlomil izpušni konec izp. kolektorja.. pa je bla cela štal (kempr WW T2 D)

Sklopka je na zajlo, menjalnik na vzvode.

Ni vrag, da ti pri nas ne bi kdo naredil distančnika za menjalnik. Če tlačijo Fordove mašine v MR2...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 19. November 2009, 00:01

sj lenoje je 4X4 ni AWD ali po domace: preklopljivi 4x4 , kjer lahko preklopis na FWD(v tvojem primeru RWD) in pustis izhod kardana prazen

seveda so obstajali tudi FWD leoneti - zate RWD

kar se tice menjalnika obrnjenega na glavo, lahko vprasam kaj si bo kdo na faxu mislu o tem - tudi ce bo delal, ne smes pozabit na breatherje

kar se tice dolgih vzvodov - alfa75 ma preko 1m dolg vzod(palico) in to NE raven, pa dela cist BP

Uporabniški avatar
Ziiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Ziiga » 19. November 2009, 00:13

okej okej. Zdej prosim malo bolj utemeljeni odgovori. Zakaj naj ne bi špilalo? In poenostavi mi še bolj če lahko.

http://www.mojalbum.com/data/images/7/6 ... 461936.jpg

Tole je slika diferenciala tega menjalnika. Tudi tu bi se znalo celoten diferencial obrniti in doseči to kar je moj cilj. Mogoče brez obračanja celotnega menjalnika.

Odduške bi že naredil v menjalniku, to je najmanjši problem. Bi bil pa sistem z oljno črpalko bolj učinkovit kot kaj drugega. Mogoče celo bolj kot sedanji sistemi z naoljevalnimi kanali. Tudi dirkalniki imajo nekateri oljno črpalko na menjalniku, že zaradi tega, da gre olje menjalnika skozi hladilnik olja.

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 19. November 2009, 00:38

Koliko vem pri teh "novejsih" menjalnikih ne mores kar tako diffa obrnit. Nekaj baje ne pase. Poznam enega, ki je raje naredil da se mu motor v drugo smer vrti.

Uporabniški avatar
Ziiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Ziiga » 19. November 2009, 07:46

To ne vem, verjetno res ne paše. Ampak glede na te slike, se leva in desna stran diferenciala ujemata. Navsezadnje je verjetno le ohišje na eni strani premajhno za obrniti, ali pa zobnik ne nalega čisto pravilno.

Če je imel kdo tukaj to že narazen, ki bo bolj vedel povedati. Ali bomo pa potem ko se vse skupaj podre ugotovili. Skratka, če je edino prostor problem, se navsezadnje ohišje porezka, navari nove nosilne dele.

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2554

Odgovor Avtor: cheno » 19. November 2009, 09:32

http://vwrx.com/index.php?pg=projects

tole stran preglej, imajo tudi forum
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
jojovix
Član Subaru kluba
Prispevki: 102
Kraj: Preko brda na vrh ovce

Mel narazen

Odgovor Avtor: jojovix » 19. November 2009, 12:10

Jest sem mel narazen AT. Ricelj, na shemi 1 je na desni strani menjalnika, gledano v smeri vožnje, zato ne vem kako bi ti to obrnu. Če boš obračal samo vse drobovje v diffu, bi morda šlo. A mpak pazit bo treba na razmake med zobniki, za ricelj obstaja 5 različnih podložk, rabiš met pa prav vse, čeprav na koncu uporabiš samo eno, da lahko v nulo naštelaš zobnike, ko enkrat podreš diff. A nebi šlo najlažje postavit motor z menjalnikom v kombi ga prepričat, da se vrti v obratno smer in to je to? Drugač ti pa predlagam, da dobiš kakšen uničen menjalnik in motor, pa ti bo več jasno. Men se zdi da mam neki te škart robe. Če te zanima se javi na zp.
lp jojovix
Kdr čm pa kamr čm vedno s Subarujem...

Uporabniški avatar
Ziiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Ziiga » 19. November 2009, 13:41

Kar se tiče diferenciala bi celotnega obrnil, le distančnik bi imel ozr kot praviš ploščice za podložiti glavni zobnik na diferencialu, da bi vse lepo in prav štimalo.

Kar se pa tiče motorja, da ga spravim vrteti se v drugo stran. S tem prvo kot prvo obrnem tok vode kar pomeni da bo voda krožila v napačno stran. Ko to nekako požremo je verjetno tudi oljna črpalka vezana na vse to kar potegne za sabo da prav tako ne črpa pravilno. A to niti ni največja težava. Ko bi vse to že nekako uredil se pojavi problem delovanja motorja.

http://www.mojalbum.com/data/images/7/6 ... 462675.jpg

Ker ima motor določeno smer in če bi jo spremenil, bi pomenilo, da za sesalnim taktom nastopi takoj izpušni. Se pravi sesalni takt, izpušni takt, eksplozija, komprimiranje... in tako naprej. Nekako ne gre. Potreboval bi druge odmične gredi.

Tukaj se stvar resno zatakne. Če bi nekako potem prišel do tega, bi lahko glavo obrnil za 180 stopinj in tako pridobil tisto pravilno zaporedje taktov motorja. Tudi s tem če bi bili izpušni in sesalni ventili v enakem razmaku, se pravi bi lahko zamenjal le odmikače - sesalne na izpušne in obratno.

http://www.mojalbum.com/data/images/7/6 ... 462676.jpg

iz slednje slike se to očitno vidi ta na žalost ne gre. Sem osebno še zmeraj pri ideji modifikacije diferenciala...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 19. November 2009, 14:01

Samo drobovje diferenciala v leonetovem menjalniku se da obrnit brez problema - sploh če se preveč igraš in ga narobe obrneš je zanimivo - 5 prestav nazaj in eno naprej. Smo tudi te bedarije že počeli (pa še na turbaku, da je bila štala tok večja).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 19. November 2009, 14:06

Velik sreče pri projektu, sam se pridružim morda kasneje ko boš pri skorajšnjem zagonu ali pa s kakimi kosi :cool:
Ker kakih izkušenj z obračanjem difa in izdelavo vmesnih plošč nimam, sem pa vidu kako so to nekateri reševali itak pa je vse na netu več ali manj. Če prav zastopim boš potreboval en menjalnik 2WD-ja in moped + inštalacijo z ostalo kramo.

Uporabniški avatar
Ziiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Ziiga » 19. November 2009, 15:06

Vbistvu sem že vse zmenjen za celega legacyja. Ampak ker sem imel na žalost srečanje z drugim vozilom je primarna stvar trenutno popravilo cliota. Ko se to uredi se začne delo na tem dotičnem motorju. Gre se za vozilo Subaru Legacy, letnik 93, prvi lastnik, 2.0 boxer, atmosferski motor, potrjena servisna knjižica.

Na netu je to rešeno več al manj samo kot že kupljen produkt. več al man kennedy enginering distančna plošča + vztrajnik + sklopka. To je cirka 800€ za vse stroške skupaj. S tem da se obdrži VW menjalnik.

Jaz bi imel rad subarujev celoten pogonski sklop. Bomo videli ko se bo vse izvajalo tudi v praksi

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 19. November 2009, 17:55

Ziiga napisal/-a:okej okej. Zdej prosim malo bolj utemeljeni odgovori. Zakaj .
mislim da sem mel kr argumentirane poste - ce ne, mas tle se nebiveduje:
nebivedu napisal/-a:Samo drobovje diferenciala v leonetovem menjalniku se da obrnit brez problema - sploh če se preveč igraš in ga narobe obrneš je zanimivo - 5 prestav nazaj in eno naprej. Smo tudi te bedarije že počeli (pa še na turbaku, da je bila štala tok večja).

Ziiga napisal/-a:Jaz bi imel rad subarujev celoten pogonski sklop. Bomo videli ko se bo vse izvajalo tudi v praksi
zato sem ti predlagal leonetov menjalnik, ce ti 4x4 ni vsec sem ti ze zgoraj napisal kako 4x4 dela(in zakaj se ga da ignorirat), in da mas tud samo FWD(zate RWD) leonce

in se posebej:
CE/KO bos razdiral menjalnike/diferenciale, ti toplo priporocam da neses stvar vsaj v tolerance dat kakemu strokovnjaku - pa se pol bo to samo "priblizno OK"

vsakic ko na faxu nacnem pogovor o menjalnikih, dobim prvo zacudenje kako se to komu sploh da delat, potem lekcijo kak bo karkoli ze hocem narest crklno v 10 k km, in potem sele odgovor kaj naj pazim po najboljsih moceh (do sedaj mam uspesno sestvaljene cca 3 menjalnike, knock! knock! vsi se zmer delajo - 4. gre drug teden na mizo // seveda mas tuki tud nekaj takih k se jih ni dal/nisem znal zrihtat)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov