CE - dtc P0420

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

CE - dtc P0420

Odgovor Avtor: tadejk » 20. Marec 2010, 21:47

Pozdravljeni,

V OB '05 mi nekaj nagaja avtodiagnostika. Pri 108k km mi je javil napako P0420. Na servisu so avto priklopili na tester in je bilo vse ok. Napako so mi zbrisali in je bilo 10k km mir.

Po menjavi prednje lambda sonde mi je računalnik spet javil isto napako. Na testerju je bilo vse ok in napako so zbrisali. No, po 300 km pa se je spet vklopil CE. Sumim, da je spet dtc P0420 - ker avto dela bp.

Menda gre za pogoste težave Subarujev (ki so predelani na plin). Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Ker je zoprno hodit na servis za takšno malenkost, razmišljam o testerju za domačo uporabo. Kakšni predlogi?

lpt

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1472

Odgovor Avtor: mesecnik » 20. Marec 2010, 21:54

Glede na to, da je avto mlajši od letnika 01, je OBD II kompatibilen. To pomeni, da lahko kupiš kateri koli "tester", ki deluje po OBD II standardu. Na ebayu jih je cel kup. Kot search keyword uporabi "OBD" ali "OBD II" ali "OBD2". Sicer pa en konkreten predlog je napravica ScanGauge II. Poleg "testerja" ti lahko igra še vlogo potovalnega računalnika.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 20. Marec 2010, 22:00

kaj naj bi ta koda pomenila? + kako si prišel do te kode?
Fiat.
Brez panike.

tadejk
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: tadejk » 20. Marec 2010, 22:39

Koda P0420 pomeni Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1).

To kodo je izpisal računalnik na Interservicu. Na grafih ni bilo videti nobenih napak pri delovanju katalizatorja in lambda sonde.

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 20. Marec 2010, 23:21

Meni zveni ta koda precej normalna, ce vozis na plin. Namrec racunalnik meri efektivnost katalizatorja tako, da najprej meri z eno lambda sondo pred katalizatorjem potem pa z eno za katalizatorjem. Potem po nekem algoritmu ugotavlja, ce katalizator dela ali ne.

Pri izgorevanju plina se pojavljajo drugacne mesanice izpusnih plinov kot pri gorivu, zato tudi katalizator ne deluje cisto isto in zato ti lahko javlja napako.

Je pa res motece in tisti ki so ti vgrajevali plin naj uredijo, da te napake pac vec ne bo prikazovalo...

D.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 21. Marec 2010, 01:16

- Ti kaj nihajo obrati v štandgasu?
- ima izpuh kako luknjo (zadaj ga zatisni s cunjo in poslušaj če kje piha)?
- kdaj so nazadnje nastavili ventile
Fiat.
Brez panike.

tadejk
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: tadejk » 21. Marec 2010, 01:48

1. Nisem opazil nobenega nihanja obratov.
2. Izpuh bom preveril in poročam...
3. Ventile so nastavljali pred 11k km.

Na enem tujem forumu je nekdo omenil, da je napaka v softwaru, ker so mejne vrednosti prenizko določene in zato računalnik prehitro javi napako.

To nekako potrjuje tudi moja izkušnja. V service manulu piše, da se CEL prižge, če računalnik zazna dtc P0420 pri dveh zaporednih vožnjah. Če bi bilo kaj resnega narobe s katalizatorjem, potem se mi ne bi CEL po (drugem) izbrisu ponovno prižgala šele pri peti vožnji. (Pri prvem izbrisu je bil pol leta mir.)

berto
Novinec
Prispevki: 9
Kraj: Severna Primorska

Odgovor Avtor: berto » 22. Marec 2010, 12:25

Jaz tudi imam fori-ja na plin, pa so na servisu rekli, da daje napake na lambdi in katalizatorju zaradi plina in da ne morejo nič rešit, samo da meni CE ne sveti.

Baje bi moral popravit program na računalniku ampak bi moral zamenjati eprom, ker tega da se ne da popravljati!?

Kaj pri tebi je kakšna razlika v delovanju motorja ko se pojavi napaka? Meni mi obrati nihajo v minimumu in mi na nizkih obratih slabo vleče motor in mi govorijo, da je to ker plin zjebe nastavitve?

lp
Berto

tadejk
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: tadejk » 22. Marec 2010, 15:09

Do sedaj nisem opazil nobene razlike med delovanjem motorja na plin in bencin. Morda na plin malo slabše potegne v klanec, vendar vseeno teče lepo, tekoče in brez nihanj.

Plin je vgrajen že od začetka. Z avtom sem (kot drugi lastnik) naredil 23k km. Nekje na polovici se mi je prvič pojavila P0420. Takrat je bila verjetno vzrok oslabela prednja lambda sonda, ki je pred kratkim dokončno crknila in je računalnik javil P0133. V nekaj dneh po menjavi lambde se mi je prižgala P0420. Napako so mi na servisu zbrisali, vendar se je naslednji dan spet prižgala CEL. Ker nimam testerja, predvidevam, da je ponovno P0420 (ker nima nobenega vpliva na vožnjo).
'05 Outback 2.5 AT LPG

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296

Odgovor Avtor: irCAR81 » 23. Marec 2010, 07:24

Jaz sem imel isto napako na '02 WRX STI. Na 'število vžiganj' nisem bil pozorn, se mi je pa lučka prižgala vsakih 160-200 km in potem sem hodil resetirat.

Po menjavi katalizatorja se že 1300 km ni prižgala.

Kržič je rekel, da po 100k km lahko katalizator že počasi "opeša" (v mojem primeru 130k km).

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 23. Marec 2010, 08:24

Če si opazil na Avtošport salonu so imeli tudi športne katalizatorje za 200 €.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

tadejk
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: tadejk » 01. April 2010, 00:34

Da malo osvežim tole temo:

1. Na izpušnem sistemu ni videti nobenih napak.

2. Nabavil sem si OBD-2-Bluetooth adapter (www.obdkey.com), zraven katerega se dobi tudi preprost program za diagnostiko. Ker priloženi program, ne podpira symbiana, trenutno testiram še OBDScope (www.obdscope.com), ki solidno deluje na mobilnih telefonih, symbian S60 3rd/5th. (Za brisanje napak prenosnik ni najbolj praktičen.)

3. Odkar imam tole opremo, se mi je CEL prižgala le dvakrat in v povsem različnih okoliščinah - kar je premalo za iskanje vzroka za javljanje dtc P0420. Sicer pa sem z opremo zelo zadovoljen, ker odpadejo obiski servisa za brisanje napak.

Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG

DolencM
Uporabnik foruma
Prispevki: 198

Re: CE - dtc P0420

Odgovor Avtor: DolencM » 03. December 2013, 20:39

Malo osvežitve...

mogoče imamo eno rešitev. Sem prišel v stik z uporabnikom ''albir'' in mi je omenil tole: http://danstoolbox.wordpress.com/2011/0 ... ical-hack/" onclick="window.open(this.href);return false;
pri njemu baje deluje...čakam, da dobi njegov mehanik še kako diodo, potem poročam :)
Tako meni kot njemu ob napaki zadnji O2 senzor pokaže napetost čez 0,7V, medtem ko je dovoljena napetost, da miruje med 0,1 in 0,7V.
:thup

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 04. December 2013, 06:12

To je "šalabajzerska" rešitev drugalče. Defenitivno se lučka ne bo prižgala zaradi te napake, ker bo dioda kot "napetostni delilnik/omejevalnik" držala napetost na nivoju, kar pa lahko pomeni da ti lambda deva povsem mimo signal, dioda pa bi računalniku lagala in mu zatiskala oči da je vse v redu.

Recimo, poraba lahko gre v plus/minus kar ni rečeno, da je za sam motor najboljše.

Jaz bi od monterja zahteval, da reši zadevo na sprejemljiv način. Navsezadnje je nekdo plačal poštene € za vgradnjo.

Vkolikor pa se komu zadeva prižiga ob vožnji na bencin, pa bi jaz definitinvo želel zadevo rešit na pravi način, in ne z diodo :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4126
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 04. December 2013, 06:41

Glede na to, da plin naredi več škode kot bencin, se z zgornjo izjavo ne bi ravno strinjal.
V vsakem primeru pa je bolj priporočljivo odpravit vzrok, z maskiranjem napake (da je računalnik ne bo zaznal) lahko narediš precej škode.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov