Petrolov sindrom?!
Petrolov sindrom?!
No opazil sem eno zanimivo zadevo na mojemu subiju (2.0,dec.94), ki si je ne znam razložit.
Scenarij 1:
Napolnim prazen rezervoar na OMV-ju z 95 okt. bencinom: kazalec za gorivo po cca 400 km pade na E, med 480km - 520km se še lučka rezerve prižge.
Scenarij 2:
Napolnim prazen rezervoar na Petrolu z 95 okt. bencinom: kazalec za gorivo po cca 380km - 400 km pade na E, hkrati se še lučka rezerve prižge.
V obeh primerih je relacija ista, tank poln do konca in Petrolova bencinska je 15km od OMV-jeve.
Razliko v km si razlagam s kvaliteto bencina. Ampak zakaj vedno pri istih km pade kazalec dol, bi moral pri isti količini goriva.
Bi pomagal odklop baterije po tankanju mogoče? Se je lahko v vseh teh letih, ko je prejšnji lastnik tankal na petrolu računalnik "nastavil" na to gorivo? Uganjujem....
Scenarij 1:
Napolnim prazen rezervoar na OMV-ju z 95 okt. bencinom: kazalec za gorivo po cca 400 km pade na E, med 480km - 520km se še lučka rezerve prižge.
Scenarij 2:
Napolnim prazen rezervoar na Petrolu z 95 okt. bencinom: kazalec za gorivo po cca 380km - 400 km pade na E, hkrati se še lučka rezerve prižge.
V obeh primerih je relacija ista, tank poln do konca in Petrolova bencinska je 15km od OMV-jeve.
Razliko v km si razlagam s kvaliteto bencina. Ampak zakaj vedno pri istih km pade kazalec dol, bi moral pri isti količini goriva.
Bi pomagal odklop baterije po tankanju mogoče? Se je lahko v vseh teh letih, ko je prejšnji lastnik tankal na petrolu računalnik "nastavil" na to gorivo? Uganjujem....
O teh razlikah med Petrolom in ostalimi ponudniki goriva je že tekla debata.
Razlike sem opažala tudi med posameznimi črpalkami istega ponudnika.
Možno bi sicer bilo to kar praviš, čeprav, če sklepam, moja bivša Legacyja sta bila iz področja kjer "dominira" Petrol, Forester je pa z obale, torej OMV, pa so vsi trije najbolje delali na Agip.
Razlike sem opažala tudi med posameznimi črpalkami istega ponudnika.
Možno bi sicer bilo to kar praviš, čeprav, če sklepam, moja bivša Legacyja sta bila iz področja kjer "dominira" Petrol, Forester je pa z obale, torej OMV, pa so vsi trije najbolje delali na Agip.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4473
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Si to večkrat ponovil / opazil? Meni se zdi, da je to, kdaj se bo oz. se še ne bo prižgala lučka najbolj odvisno od tega, kje in kako se voziš, ko je tank že proti praznemu - če si takrat v kakšnih ovinkih in/ali voziš 'dinamično', se lučka pač še ne bo prižgala, ker bo gorivo vsake toliko zalilo senzor in ga ohladilo (verjetno gre za termistor).lupastro napisal/-a:Ja, ti verjamem.
Meni ne gre v poštev razlika pri cagerju od bencina....
Kar se pa tiče 'kvalitete' goriva pa PMSM ni omembe vrednih razlik. Razpon povprečne porabe glede na firmo (OMV / Petrol) in vrsto goriva (95 / 98) je pri meni +/- 2,75 deci /100km.
Glede na to, da so nihanja v porabi glede na ostale okoliščine (način vožnje, relacija, ...) +/- 2,68 litra/100km (in pri tem nisem upošteval tistih ekstremnih porab, do katerih pride zaradi zimskih radosti), so razlike med firmo / vrsto goriva zanemarljive in bolj-ali-manj slučajne.Poraba EuroSuper 95 pri družbi Petrol: 10,69 l/100km (št. zapisov: 65)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi OMV: 10,38 l/100km (št. zapisov: 37)
Poraba Super Plus 98 pri družbi Petrol: 10,93 l/100km (št. zapisov: 23)
D.
To sem sedaj tretjič opazil, ker praktično nikoli ne tankam na petrolu.danci1973 napisal/-a:[Si to večkrat ponovil / opazil? Meni se zdi, da je to, kdaj se bo oz. se še ne bo prižgala lučka najbolj odvisno od tega, kje in kako se voziš, ko je tank že proti praznemu - če si takrat v kakšnih ovinkih in/ali voziš 'dinamično', se lučka pač še ne bo prižgala, ker bo gorivo vsake toliko zalilo senzor in ga ohladilo (verjetno gre za termistor).
D.
Z OMV-jevim gorivom se mi vedno zgodi, da mi najprej pade kazalec dol, čez 100 do lahko tudi 300km mi pa zasveti lučka od rezerve.
Prvič sem postal pozoren na ta pojav, ko mi ga je Aljoša nekaj rihtal in je odklopil baterijo. Takrat je prvič kazalec kazal točno za nekaj tankanj na OMV-ju, pol pa spet po starem.
Drugič se je to ponovilo, ko sem lani na dopustu tankal na AC pri Kranju na Petrolu.
Par dni nazaj sem postal spet pozoren (tretjič), ker sem bi namenjen proti domu in sem gledal števec, ki je padel dol in sem si rekel, no vsaj še za 100km bo goriva, pa se takoj prižge lučka (rezervar polnjen na petrolu AC Kozina) in mi ni blo nič jasno.
Sem šel tankat na OMV in je spet tko, da je skoraj 350km, kazalec je skoraj dol , vem pa da se lučka še vsaj ene 80km do 100km ne bo prižgala, ker je zagotovo skoraj pol tanka goriva not.
Ko se ti prižge lučka imaš še zmeraj za najmanj 100km ob normalni vožnji.lupastro napisal/-a:Par dni nazaj sem postal spet pozoren (tretjič), ker sem bi namenjen proti domu in sem gledal števec, ki je padel dol in sem si rekel, no vsaj še za 100km bo goriva, pa se takoj prižge lučka (rezervar polnjen na petrolu AC Kozina) in mi ni blo nič jasno.
Strelec M.
- strojnik005
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 2518
- Kraj: On the road again.
Probi dat tedva bencina v neko kosilnco al pa laksrco, baje da je tam zarad nizke kubikaže razlika v kvaliteti goriva-kvaliteti delovanja očitna.
pa še to:
Nam je profesor na faxu razlagu da je v bivši jugoslaviji bil on nekakšn nadzornik za goriva na bencinskih postajah in je reku, da da glavo stran, če vemo kaj tankamo dans na bencinskih postajah.
pa še to:
Nam je profesor na faxu razlagu da je v bivši jugoslaviji bil on nekakšn nadzornik za goriva na bencinskih postajah in je reku, da da glavo stran, če vemo kaj tankamo dans na bencinskih postajah.
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov