Za zaečetek bo, da malce v rit sunem še ostale, da malce pomislijo
Spodrsavanje prednjih koles pri ostrem zavijanju
Re: Spodrsavanje prednjih koles pri ostrem zavijanju
Dejstvo je tudi, da če bi bil visko odprt, bi naprimer po mokri cesti, ob nenadnem speljevanju opazu da ti prednjo(prednji) gumi vrti v prazno. Sam sem opazil da sem se z leti kar razvadil z AWD-jem. In ko sem kupil FWD, sem večkrat kopal iz križišč. Ker sem bil navajen bolj na hard speljevat. Kar pa FWD po mokrem z zimaki ravno ne dopušča....

Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
Super si se pomatral. Sedaj se moram le še odločiti katero metodo bom uporabil.
Tule si mislil, da avto dvigneš popolnoma. Ker če ga ne, kako bom videl da se zadnja kolesa sučejo?Avto dvigneš na levi strani in ko sučeš prednje kolo, mora zadnje tut sukat.
Točno takole mi je nekdo predlagal naj probam. Le da je on rekel, da če se kolo vrti je visko OK.Tudi če samo eno kolo dvigneš v zrak, daš v nevtralno brzino, in če se guma suče prosto po prešernu, pomeni da je visko šel rakom žvižgat in se obnaša kot navaden differencial. Odprt.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Kako testirati:
Test 1
Turning the stering wheel, whilst manoeuvring at low speeds, feels like gently applying the brakes; i.e. the transmission is binding.
Test 2
Front weels off the ground (rear wheels on the ground), with the transmission in nutral, I can't rotate both front wheels in the same direction at the same time.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Tale test 2 bom probal.
Spodrsavanje pri meni ni bilo v takšni meri kot opisuje Test 1. Za to, kar sem občutil jaz je lahko kriva tudi slaba optika.
Spodrsavanje pri meni ni bilo v takšni meri kot opisuje Test 1. Za to, kar sem občutil jaz je lahko kriva tudi slaba optika.
Eno ali dve kolesi spredaj, nobene razlike.
Če se guma ne suče v prazno pomeni da je visko zagrabil na fertik, ali pa da je pač močnejši od tebe. Ker nevem koliko kg(Nm) drži visko, nevem če je možno sploh na roke obrnit....
Glede na prestavna razmerja diffov in vsega, zna bit da se moč viska na kolesu poveča za razmarje v diffu.
Na strani pa mislim da avto dvigneš z obema levima (ali desnima) kolesoma v zrak.
Če se guma ne suče v prazno pomeni da je visko zagrabil na fertik, ali pa da je pač močnejši od tebe. Ker nevem koliko kg(Nm) drži visko, nevem če je možno sploh na roke obrnit....
Glede na prestavna razmerja diffov in vsega, zna bit da se moč viska na kolesu poveča za razmarje v diffu.
Na strani pa mislim da avto dvigneš z obema levima (ali desnima) kolesoma v zrak.
Meni je tale najbolj všeč:
Če ni ok, se guma ali prosto vrti ali se sploh ne da vrtet.
Če je z avtom vse ok, se da z rokami vrtet gumo počasi. Hitro jo ne moreš vrtet, ker se močno upira.BackW00d napisal/-a:...samo eno kolo dvigneš v zrak, daš v nevtralno brzino, in če se guma suče prosto po prešernu, pomeni da je visko šel rakom žvižgat in se obnaša kot navaden differencial. Odprt.
Če še enkrat premislim teledva testa.
Test 1 bi morali vsi katerim visko še deluje čutiti kot da avto rahlo zavira. Pač s silo ki jo visko omogoča. Če visko drži 100% more avto v ovinku zaklenit (tako kot pri DL-u ali Justyu) In dejansko če guma ne preskoči/spodkoplje bi avto moral obstat. Razen če kakšno polos odlomi
Tukaj preveriš da visko deluje z neko silo, katera ni prevelika da bi avto poskočil. Če zaviranja ni občutiti ali če avto poskakuje/koplje, pomeni da je visko ali odprt ali zaprt. Ne deluje pravilno.
Avto mora rahlo zavirat.
Test 2 nato samo dokaže da je visko odprt. Vkolikor lahko prednji (ali zadnji) par koles (ali eno kolo) sučemo v prazno.
Če se eno kolo suče medtem ko druga tri stojijo, pomeni da visko odprt (visko rata navaden odprt differencial)
Če se kolo ne suče v prazno pa ima visko še nekaj življenja. Koliko pa pove prvi test.
ČE bi zvedel koliko kg drži visko, in bi to prilagodil razmerjam v diferencialu, bi načeloma z moment ključem lahko zmeril če to še drži. Samo nevem pa kako je z temparaturo olja v viskotu, ker načeloma bolj kot je segret, bolj naj bi grabil.
Mogoče test narediš na hladnem in vročem avtu.
Najhitreje boš visko ogrel, če boš delal kroge v majhnem radiju.
Razen če ta visko sklopka v diferencialu sploh ni visko, ampak je neka prednastavljena navadna sklopka (na vzmet), ki pač zdrži nek moment nato pa spusti ko feder ne more več. Podobno kot delno zategnjena ročna zavora.
Test 1 bi morali vsi katerim visko še deluje čutiti kot da avto rahlo zavira. Pač s silo ki jo visko omogoča. Če visko drži 100% more avto v ovinku zaklenit (tako kot pri DL-u ali Justyu) In dejansko če guma ne preskoči/spodkoplje bi avto moral obstat. Razen če kakšno polos odlomi
Tukaj preveriš da visko deluje z neko silo, katera ni prevelika da bi avto poskočil. Če zaviranja ni občutiti ali če avto poskakuje/koplje, pomeni da je visko ali odprt ali zaprt. Ne deluje pravilno.
Avto mora rahlo zavirat.
Test 2 nato samo dokaže da je visko odprt. Vkolikor lahko prednji (ali zadnji) par koles (ali eno kolo) sučemo v prazno.
Če se eno kolo suče medtem ko druga tri stojijo, pomeni da visko odprt (visko rata navaden odprt differencial)
Če se kolo ne suče v prazno pa ima visko še nekaj življenja. Koliko pa pove prvi test.
ČE bi zvedel koliko kg drži visko, in bi to prilagodil razmerjam v diferencialu, bi načeloma z moment ključem lahko zmeril če to še drži. Samo nevem pa kako je z temparaturo olja v viskotu, ker načeloma bolj kot je segret, bolj naj bi grabil.
Mogoče test narediš na hladnem in vročem avtu.
Najhitreje boš visko ogrel, če boš delal kroge v majhnem radiju.
Razen če ta visko sklopka v diferencialu sploh ni visko, ampak je neka prednastavljena navadna sklopka (na vzmet), ki pač zdrži nek moment nato pa spusti ko feder ne more več. Podobno kot delno zategnjena ročna zavora.
12kg/m rabiš, da jo premakneš.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Takole kot je Topo napisal, pri meni se kolo vrti počasi, če se uporabi večja sila. Ni tako kot da bi samo kolo z lahkoto sukal.Topo napisal/-a:Meni je tale najbolj všeč:Če je z avtom vse ok, se da z rokami vrtet gumo počasi. Hitro jo ne moreš vrtet, ker se močno upira.BackW00d napisal/-a:...samo eno kolo dvigneš v zrak, daš v nevtralno brzino, in če se guma suče prosto po prešernu, pomeni da je visko šel rakom žvižgat in se obnaša kot navaden differencial. Odprt.
Sprobal sem test z ročno v snegu. Ni varijante da bi avto speljal ali zakopal. Pri sproščeni sklopki in živahnejšemu startu (bil je klanec) so se bolj zavrtela zadnja kolesa.
Torej v mojem primeru moram preveriti optiko. Oziroma svoje gotovo prinesejo tudi široka platišča in majhen ET.
Torej v mojem primeru moram preveriti optiko. Oziroma svoje gotovo prinesejo tudi široka platišča in majhen ET.
Da ne odpiram nove teme, bom uporabil kar obstoječo, ker sem opazil enak simptom.
Torej - cca. tri tedne si lastim XVja, letnik 2012, CVT. Opazil sem, da mi pri počasnem ostrem zavijanju oz. obračanju včasih malenkost spodrsne prednje kolo. Seveda odvisno kakšna je podlaga. Najprej sem imel občutek kot da bi čez nekaj zapeljal, potem pa sem bil malo bolj pozoren in očitno se tudi meni to občasno dogaja. Tole temo sem prebral in ker nimam kaj dosti pojma o visko sklopkah, diferencialih ipd. me zanima, če imajo avti s CVT menjalnikom tudi enake težave? Optike (še) nisem delal in jo nameravam v bližnji prihodnosti.
Torej - cca. tri tedne si lastim XVja, letnik 2012, CVT. Opazil sem, da mi pri počasnem ostrem zavijanju oz. obračanju včasih malenkost spodrsne prednje kolo. Seveda odvisno kakšna je podlaga. Najprej sem imel občutek kot da bi čez nekaj zapeljal, potem pa sem bil malo bolj pozoren in očitno se tudi meni to občasno dogaja. Tole temo sem prebral in ker nimam kaj dosti pojma o visko sklopkah, diferencialih ipd. me zanima, če imajo avti s CVT menjalnikom tudi enake težave? Optike (še) nisem delal in jo nameravam v bližnji prihodnosti.
13. Februar 2015, 12:43
Če bi bil vedež, nebi bil revež 
ABS obročki na kolesih stalno merijo hitrost in pri zavijanju je hitrost enega kolesa višja kot drugega. Ker je zunanje kolo hitrejše, ga proba ustavit in moč prenest na notranje kolo, zato to zdrsne.T-Man napisal/-a: ↑22. December 2021, 13:03Da ne odpiram nove teme, bom uporabil kar obstoječo, ker sem opazil enak simptom.
Hvala, morda je pa res to 'težava'. Sem vmes naredil tudi optiko in se mi zdi da je precej bolje.
avto forester letnik 2009
pri zavijanju v levo iz glavne ceste na stransko caa 170°
na suhem sem imel občutek,da se bo avto prelomil,v mokrem pa drift,da ne omenim sneg.
v podvozju čutiš,da se elektronsko nekaj dogaja kljub temu nič v smeri vožnje
po poizvedovanju,pa da je vzrok stalni 4x4 in da je to normalno.
Po menjavi gum je povsem druga zgodba,občutek da sem zamenjal avto.
pri zavijanju v levo iz glavne ceste na stransko caa 170°
na suhem sem imel občutek,da se bo avto prelomil,v mokrem pa drift,da ne omenim sneg.
v podvozju čutiš,da se elektronsko nekaj dogaja kljub temu nič v smeri vožnje
po poizvedovanju,pa da je vzrok stalni 4x4 in da je to normalno.
Po menjavi gum je povsem druga zgodba,občutek da sem zamenjal avto.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost