poraba vasega subaruja

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Re: poraba vasega subaruja

Odgovor Avtor: aleks » 01. April 2020, 10:29

Količina vode iz zraka v izpuhu je odvisna predvsem od količine vsesanega zraka, temperature in posledično vsebnosti vlage v zraku. Količina vsesanega zraka seveda močno niha, a v kubičnem metru zraka tudi pri skoraj polni saturaciji (silno visoki vlagi) ni prav velik vode, cca 28 gramov na kubični meter pri 30°C. Že pri 8°C ta količina pri skoraj polni saturaciji pade na cca 8 g na kubični meter zraka. Pri nas je redka polna saturacija, oziroma vsaj blizu.
4 taktni 4 cilindrski motor ima pri vsakem obratu glavne gredi 1 sesalni takt. Se pravi teoretično za vsak obrat potegne 2.5 litrski motor 0,625 litra zraka. To znese pri recimo 2500 obr/min dobri kubični meter in pol zraka, kar lahko pomeni od nerealističnih 44 do tudi manj kot 10 g na minuto. Resnica je gotovo nekje vmes, a več kot kilo na uro po mojem težko v naših klimatskih pogojih in 2.500 o/min. Bistveno več vode v izpuhu po mojem prispeva gorivo.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma
Prispevki: 875

Odgovor Avtor: ORLY » 01. April 2020, 10:58

Bravo Aleks :thup . Tako imamo tudi subarujevci šolsko izobraževanje na domu iz kemije. Samo da ne bom spet sanjal ponoči molske mase, tako kot sem jih v šoli. :reli
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ORLY » 01. April 2020, 11:12

Grizliboy napisal/-a:
01. April 2020, 10:19
Sej subaruji že po defoltu proizvedejo več vodne megle kot konkurenčni proizvajalci avtov. Vsaj po vseh videih ogledanih na youtubu in v realnem svetu. Verjetno na to posebnost vpliva bokser zasnova in z leti čedalje bolj boga tesnila glav.
Samo tukaj ni večji delež vodne pare ampak oljne meglice in zgorel antifriz :lcry :lcry :lcry
ignorance is bliss

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 01. April 2020, 15:14

Stankin Hyundai zjutraj ob zagonu proizvaja meglo/paro praktično v enaki količini kot moj fori, nisem opazil neke razlike. Hyundai ima skor 3 krat manj kilometrov kor fori. Po mojem to samo pomeni da še deluje katalizator, ker potem ko se kat/izpušni sistem pregreje, ne od enega in ne od drugega ni posebne pare, razen če je zelo zelo mrzlo zunaj.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 01. April 2020, 15:58

V bencinskih gorivih je tudi 5% etanola danes...če to kaj vpliva...A ni tako da etanol vodo nase veže in je dobro ker tako pobira vlago ki nastaja v tanku za gorivo?

Voda pa itak gre ven iz izpuha ku avto deluje....je pomoje dosti vročine notri, da voda če se kje nabere, zavre in odvre ven.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 01. April 2020, 16:34

vsebnost etanola do 5% je nerelevantna pri določanju nastanka vode pri izgorevanju, razlika je marginalna. tistih 2,x litra etanola v polnem tanku pač ne more absorbirat kaj več kot nekaj gramov vode, kolkor jo v praznino 50 litrskega rezervoarja potegne z zrakom, če vemo da v najslabšem primeru ( 30°C, skor polna saturacija) 1000 litrov zraka vsebuje okrog 40 g vode (se prav manj ko pošten štamprle). vsa voda v sistemu jasno odvre, saj se kat segreje nad 450°C, in s tem tud plini ki potujejo skozenj. kondenzira lahko ob koncu izpušne cevi, ko se cev shladi zaradi piša zraka, sevanja, itd. v sistemu je tud malenkost nadtlaka in spiha počas vse ven.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 01. April 2020, 16:51

Katalizator se segreje na okoli 800 stopinj, tako da temperature so konkretne.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 01. April 2020, 17:15

Jaz sem mislil na samo strukturo bokser motorja in pozicijo batov - pri logičnem sklepanju se bokser hitreje ohladi (vročina se zmeraj navpično dviguje)
- ker je sam profil okoli batov "tanjši" kot recimo vrstnem motorju (olje iz karterja ogreva ves čas tudi oljnice, gred, bate, ventile ..... enakomerno), bati pri bokserju so bolj odmaknjeni od karterja in so pod manjšim vplivom vročine olja v karterju
- na samih batih in tesnilih v glavah so različne temperature med zgornjim (proti havbi) in spodnjim delom, sploh če ni spodaj nobene zaščitne plastike (zrak, voda) - sicer se tukaj ne govori o nekih enormnih razlikah v temperaturi ampak vseeno,
- vročina se nabira bolj v zgornjem delu bata, olje in gorivo pa raje v spodnjem - kar na en način potrjuje pregovorne napake na samih tesnilih glav na subarujih
- tudi servisni termini glede menjave olja so pri subarujih krajši :ast ali pa imam samo jaz tak občutek :ast

Ali je to zgolj nerealno razmišljanje neizobraženega malega človeka ali je kaj na tem :!?: :?: :!?: pa v nadaljevanju :smey
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
Tomaz77
Uporabnik foruma
Prispevki: 102

Odgovor Avtor: Tomaz77 » 01. April 2020, 18:37

Madona😯😯😯😯😯......
Kaj zdej? Pije avto več ali manj s tempomatom🤔🤔

Uporabniški avatar
Tomaz77
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Tomaz77 » 01. April 2020, 18:37

😂😂😂😂 dobre računice👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Uporabniški avatar
Tomaz77
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Tomaz77 » 01. April 2020, 18:43

Hotel sem samo povedat, da s tako penzjonistično vožnjo ostaja voda v avspuhih.... 🤔 sam debata se je pa dobro razvila👍🏻

Uporabniški avatar
Grizliboy
Uporabnik foruma
Prispevki: 907
Kraj: Logatec
Kontakt:

Odgovor Avtor: Grizliboy » 01. April 2020, 19:03

Zdej k se nč ne vozm, čudežno nič ne porab. :smsw :smsw
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografijo, Slikar SLIKA sliko.

:top: Šele ko se nehaš obremenjevati s porabo, se začne veselje in zabava. :twisted:

Uporabniški avatar
ORLY
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ORLY » 01. April 2020, 20:08

Tomaz77 napisal/-a:
01. April 2020, 18:43
Hotel sem samo povedat, da s tako penzjonistično vožnjo ostaja voda v avspuhih.... 🤔 sam debata se je pa dobro razvila👍🏻
Kolikor prišparaš na gorivu, te pa nov auspuh košta, ker ti tolk prej zgnije...
ignorance is bliss

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 01. April 2020, 20:54

aleks napisal/-a:
01. April 2020, 10:29
4 taktni 4 cilindrski motor ima pri vsakem obratu glavne gredi 1 sesalni takt. Se pravi teoretično za vsak obrat potegne 2.5 litrski motor 0,625 litra zraka. To znese pri recimo 2500 obr/min dobri kubični meter in pol zraka, kar lahko pomeni od nerealističnih 44 do tudi manj kot 10 g na minuto. Resnica je gotovo nekje vmes, a več kot kilo na uro po mojem težko v naših klimatskih pogojih in 2.500 o/min. Bistveno več vode v izpuhu po mojem prispeva gorivo.
Tukaj ti je pomoje matematika za faktor ×2 zbežala. 2.5 motor v dveh obratih požre 2.5 litra. V dveh obratih vsak bat naredi polni cikel, torej 4x po 0,625 litra. Na obrat pa ravno pol toliko.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 02. April 2020, 18:02

Pardoniram, napača. Sem butl računal 4 obrate za 4 takte. Če bi blo po mojem bi enovaljni motor delal "lk,lk,lk,bomf,lk,lk,lk,bomf,...". Pa seveda ni tko. V resnici je res za faktor 2 premalo (enovaljnik naredi "brrraaapp"), še vedno pa torej manj kot deci vode pri navedenih maksimalnih pogojih zračne vlažnosti.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov