Oranžna lučka - težave ?

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba
Prispevki: 183
Kraj: LJUBLJANA

Oranžna lučka - težave ?

Odgovor Avtor: nejc » 16. September 2009, 15:34

http://i148.photobucket.com/albums/s11/ ... /lucka.jpg
Živjo !
Hmmm, imam prvo težavo s tole opozorilno lučko. Prižgala se je danes med vožnjo, pravzaprav ne vem točno kdaj (včeraj pa je ziher še ni bilo videti). Navodila pravijo, da gre za opozorilo sistema On-Board-Diagnose (OBD), ki meri izpuhe.
Kako resen je problem (lahko pokvarim katalizator, če se še dalje vozim, ali kaj podobnega) oziroma kako se ga lotiti ? Hvala !
LP Nejc

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 16. September 2009, 15:43

avto je treba priklopit na čarunalnik in pogledat kaj ga tare;

kontaktiraj uporabnika "Marky" in se zmenta za diagnostiko.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
jernejm
Uporabnik foruma
Prispevki: 254
Kraj: Postojna
Kontakt:

Odgovor Avtor: jernejm » 16. September 2009, 15:49

http://www.subaru-slo.net/viewtopic.php?t=3007

Če še nisi vidu teme je tle moje srečanje s tako lučko. Ni še konc, ampak ni poceni, takoj na diagnozo pa zrihtat, drgač boš preklinjal.....no, kolkor pač preklinjam js. (dns kupu prednji senzor/lambdo=290€) :roll: :x :cry:

Pa pejdi res k Marky-ju, ne pa h Kržiču. Marky ti bo povedal kaj je narobe, Kržič bo povedal kolk mu boš dal...
Wherever you go, there you are!

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 16. September 2009, 15:56

Ok, torej bom kontaktiral Markyja, hvala. Ja, bral sem že tudi o tvojih težavah Jernej, pa nisem povezal - moj avto zaenkrat nič ne cuka, nobene motnje med vožnjo ni zaznati (da bi bilo manj moči kot si opisoval ti). Torej to je famozna CE lučka, kar se mi zdaj prižiga? Hvala za vajina ekspres odgovora!
LP Nejc

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 16. September 2009, 16:19

Zmenil se za čarunalnik v petek popoldne - do takrat se bom minimalno vozil in houpfuli nič pofental. Škoda za tale alarm lih sem se hotel prijavit za sobotni piknik, zdej bom počaku kaj reče Marky za tole. Tnx za napotke.
LP Nejc

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 16. September 2009, 16:21

jernejm: sonda za 50 EUR pol ni bila taprava ?
LP Nejc

Uporabniški avatar
jernejm
Uporabnik foruma
Prispevki: 254
Kraj: Postojna
Kontakt:

Odgovor Avtor: jernejm » 16. September 2009, 16:33

Ne, sondo sem dobil v angliji za 75€, ampak so mi vsi (tudi marky) svetovali da nej kupim original, razen če bi avto prodajal.....pol je vseglih ;-)

Ker pa mislim forija obdržat "dokler bo on mene hotu" - sem kupu original in mi jo jutri montira.
Wherever you go, there you are!

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 16. September 2009, 17:09

Ker pa mislim forija obdržat "dokler bo on mene hotu"
... zelo mi je všeč ta tvoj stav ...
LP Nejc

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 23. September 2009, 14:21

Nejc, si ugotovil, kaj je bil vzrok?

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 23. September 2009, 15:21

Jah, bil pri Markyju v petek in sva najprej dognala da se poznava s Poljan. Polej priklopila - in pokazalo je napako 420 aka katalizator. Potem sva se še malo peljala in gledala parametre, pa je bilo vse ok. No par dni kasneje se je pa spet pojavila, tko da se moram zmenit za ponoven obisk. Mogoče je, da je ta druga lambda že švoh pa zato javlja napako, ki potem ostane v spominu in zato skoz gori CE. Tako da kao ni napake, pa vseeno nekje mora biti. Kot rečeno, na tehničnem izpuh čist ko suza.

Po eni strani se mi ne da ukvarjati s tem, ker mam občutek, da bo napako težko "za zih" odkrit in odpravit, po drugi strani pa lah uleti še kaka druga napaka čez cajt, CE bo pa še kar svetila zato bi bilo pametno reč dognat.

Zdele imam pa par gumiprofilov kupljenih in grem probat zadihtat voznikovo šipo, da ne bo več šumela. Poročam ...

Ej, a ste kaki kandidati da naredimo testno vožno s Fozijem pa pokomentirate kaj vse se sliši-vidi-čuti pa če je kej takega sumljivega kar ni ... ne bom šel tu dalje.
LP Nejc

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 23. September 2009, 18:01

S temi CEji so kar problemi. Meni se na plinu dokaj pogosto prižiga, potem grem na diagnostiko in pokaže kao nepravilno mešanico zraka in goriva in lambda to zazna kot problem izgorevanja in prižge lučko. Potem plinar malo nastavlja in je pol leta mir, potem pa jovo na novo. Zadnje čase ne grem več na računalnik in običajno kar sama ugasne po nekaj dneh. Je pa kriza, ker lahko na ta način spregledam tudi kako resno zadevo.

Z Iztokom (gore) sva se kmalu po nakupu dobila in malo primerjala mašince, izkazalo se je, da sta precej podobna, kar je bilo v redu. Lahko se Forijaši dobimo in malo primerjamo obnašanja avtov.

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 23. September 2009, 23:11

Tale rešitev - hvala za nasvet Aljoša - z gumenim polnim profilom (debeline cca 7mm) je bila terna. Dihta šipa u nulo in zdej nič več ne šumi, edino še počakam kakšno deževje, da kje slučajno ne curi.

Ja, glede kakega primerjalnega srečanja se strinjam da je za narest, edino najbrž nima smisla to omejit zgolj na forije, ker itak so si Subaruji podobni, če ne k jajc jajcu pa vsaj v grobem. Jaz sem vedno zelo za kakršnakoli srečanja, zadnjič na Mrzlici je bilo sploh super.

Blazno mi je všeč subaru, ZMERI BOLJ.
LP Nejc

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 24. September 2009, 05:37

Takšno napako (420) sem imel pri svojem prvem Foresterju.
In glej zlomka - takrat sem odkril, da se pojavi, če gre la slabo gorivo. In od takrat sem tankal le 98 ali 100 oktanska goriva. Pa ne zaradi oktanov, pač pa zato, ker so načeloma bolj čista (kao). In lučke res ni bilo več. Pa spet natočim 95 godlo in glej zlomka - tako zagori.
Miro, ki sem mu potem avto prodal, ga še sedaj lepo uporablja - že tri leta. Če se ne motim, pa mu lučka še kar sveti, vendar je vse ok.
Zoprno je, ker lahko spregledaš kakšno resnejšo napako.

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 24. September 2009, 08:22

Hm, zelo zanimivo. Bom poskusil resetirati in potlej natočiti taboljši benz, oz še bolje obratno - bomo videli, če se zgodi enako. Hvala za hint, gore ...
LP Nejc

Uporabniški avatar
nejc
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: nejc » 05. Oktober 2009, 07:56

Gore, sprobano in uspelo! Namreč CE lučke več ni, sama od sebe se je ugasnila. Zdaj bom tako za foro spet enkrat tankal 95, čisto iz empiričnih razlogov ... Poročam.
LP Nejc

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov