Klima pri Legacy in ostalih modelih Subaruja

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
janko
Član Subaru kluba
Prispevki: 86
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Klima pri Legacy in ostalih modelih Subaruja

Odgovor Avtor: janko » 24. Julij 2010, 20:49

Sprašujem kako se obnaša klima pri Subaruju. V starem modelu je namreč še nimam. Je imel kdo kaj težav in pozitivnih izkušenj pri klimatski napravi.
Polnenje plina. Je potrebno to kontrolirati vsako leto ali ne. Katera klima je dobra ročna ali avtomatska.
Hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 24. Julij 2010, 21:08

Vsako klimo je priporočljivo na 2-3 leta peljat na pregled, da se dopolni manjkajoč plin, osveži starega, zamenja olje,... vzdrževanje pač.

Kako dela? stisneš AC... in to je to :)

V Outbacku 1999-2003 dela ok. Imam avtomatsko.

Dobra je vsaka, če je dovolj plina. :twisted:

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 28. Julij 2010, 09:06

V Foresterju 2.generacija dela odlicno (sem ze fajn prehlajena). :lol:

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 28. Julij 2010, 19:48

V mojem subiju mi dela super (95, ročna klima), sicer ga imam šele slabo leto in še nisem polnil plina, prej sem imel pa volvota in mi je po 8ih letih od polnjenja delala tako kot prvi dan... :D
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Re: Klima pri Legacy in ostalih modelih Subaruja

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. Junij 2012, 06:56

Da malce obudim eno izmed "Klima" tem....

Po nekje pol zime, ko sem dobu avto nazaj v last, (med zima sta ste mojedva vozila na vikend in nazaj v dolino) ugotovim da sta verjetno imela celo zimo prižgano klimo....Lučka v stikalu je itak spet crknila in verjetno sploh nista opazla.

No na moje začudenje pa je zdej, ko so se temparature obrnile na + stran, klima nehala delat.
Ob vklopu se ne zgodi nič....Mal sem premaknu Releje v kabini, pregledu varovalke, in premeril stikalo.
Zarinu sm voltmeter v kabel pri elektromagnetu, pa tut tam ni elektrike. Ventilatorja ne laufata nič.

Lansko leto sem polnu plin, pred in po polnjenju ni blo neke hude razlike, ene par stopinj hladneje je mogoče pihalo. Se mi je pa dogajalo, da mi je klima po 15 minutah nehala hladit, kompresor se je vžigal in ugašal na par sekund, nakar je zadeva čist nehala delat. Potem sm za ene 2 minute ugasnu, pa spet vžgal, pa je spet ene 15 minut delal BP, pa spet jovo na novo....

Dejansko je bila razlika, al sm se hitro vozu (po AC) al pa če sm stal. Na mestu je zadeva še prej nehala hladit....

Prej bom šel še v lokalno štarcuno pogledat, če mi lahko zmerjo če je še kej plina notr....

Kle nekje sm prebral tudi, da mora bit dost plina, da tlačni senzor pusti zadeva zagnat...

V drugih temah sm najdu gorazdov odgovor: GSM od Janeza sliši na 041 683 091

Zanima me: A je zdravo prebrikat kompresor, in ga na "roke" vklopit za par minut, da vidim če bo normalno hladno ven pihal ?
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 18. Junij 2012, 07:44

kompresorja ne "brikaj", če slučajno nima plina notri, ti bo zaribal.

Pojdi do koga, ki polni klime in naj ti priklopi na mašino in boš videl, če je plina kaj notri. Pa če boš na novo polnil, naj ti doda barvilo zraven, da boš videl, če kje pušča.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. Junij 2012, 15:25

Čudno se mi zdi da bi zdej puscalo ce prej 10 let ni...seveda je pa pri 16 let starem avtu vse mogoce....
ubistvu me je bolj zanimalo glede brikanja :-)

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 23. Junij 2012, 13:41

Sem šel do mojstra, in po priklopu mašine na klimo, sva takoj ugotovila razlog.... Klima je bla povsem prazna.

Sva pregledala komplet motorni prostor z lučko in očalami (CSI scena)

Nikjer ni videt da bi kje puščalo, očitno je že tolk dolg prazna, da je dež opral barvilo. Zdej sva ponovno notr naklačla 650G + malenkost več barvila In zdej čez par dni bom spet pogledal kje ga serje (Če se bo sploh vidlo...), sumim na polnilne čepe.

Me pa ena druga stvar tudi muči. Ko se vozim izven mesta, hitreje, mi klima dela, piha hladno(vmes se sicer sliš, da se kdaj pa kdaj za par deset sekund vgasne kompresor, pa se potem spet zažene...).
Po mestu ko se pa ustavljam in speljujem, klima stalno zaganja in ugaša. Sicer načeloma piha hladno...

Fora pa je, da če na mestu (kolona, semafor, ipd) dodajam gaz narahlo, mi kompresor normalno suče, če pa sunkovito dodam gaz da malce zabrunda motor, pa mi takoj ugasne kompresor, nakar se samo še prižigajo ventilatorji na hladilniku, kompresor se več ne zasuče....Razen ko potem speljem, in se vozim par 100 metrov...

Kdaj pa kdaj pa se podobna zadeva naredi celo na avtocesti, ko se vozim stalno z nekje 3000RPM, in se kr na lepem ugasne klima. Nakar jo moram ugasnit za ene 2-3 minutke, potem jo prižgem, in spet dela nevem, 20-25 minut :D

K da bi me hotla mal zaposlit :-P

A je zdravo če se kompresor stalno suče skupaj z mašino (od 0-6500RPM) če bi recimo prebrikal magnet na kompresorju? Al se lahko kak prekomerni pritisk pojav in kako cev prepiha :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 24. Junij 2012, 18:11

Ob višjih obratih vem da računalnik odklopi kompresor, da mašine ne matraš tok. Lahko da jo pa tudi na semaforju, ko spelješ.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 25. Junij 2012, 11:01

Za mojo imprezo z naknadno vgrajeno klimo pri "znanem klima mojstru" iz Domžal sem že pred časom objavil tole.
Še vedno pa me zanima notranjost mešalne komore v imprezah (verjetno je enaka tudi v foresterjih podobnih letnikov - okol 2000).

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov