Forester Turbo l.98 sami problemi

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Žiga
Uporabnik foruma
Prispevki: 23

Forester Turbo l.98 sami problemi

Odgovor Avtor: Žiga » 22. Marec 2012, 16:48

Pozdravljeni,

sem dokaj nov na temu forumu. Lansko leto sem kupil Foresterja turbo, l.98. Za Subaruja sem se odločil, ker naj bi veljal za kvalitetno vozilo. Avta v bistvu sploh ne rabim, kupil sem ga samo za namensko rabo in sicer vleko težje prikolice. Zato sem se odločil za turbaka, da dobim več moči.

Že od samega začetka so prisotne težave. Problem je bila sklopka, ki je prijemala zelo visoko. Avto je tudi tipično za Subaruje turbote cukal ob polnem gasu. Kupil sem ga s 190.000 kilometri. Puščalo je tudi olje.

Ker opravljam z avtom dolge poti (povprečno 2000 km na vožnjo) nisem želel nikjer šparati pri materialu ali kaj podobnega. Na 200.000 sem oravil konkreten servis, z menjavo vseh olj (motor, menjalnik, dif), vseh jermen, napenjalcev, vodne pumpe, termostata, svečke, hladilna tekočina, original Subaru vžigalni kabli, prav tako smo zamenjali vsa tesnila na motorju. Menjal sem tudi veliko senzorjev sploh ne vem točno kateri vse (maf, knock, odmična gred....) Vgradil sem tudi plinsko napravo Prins s posebnim sistemom za mazanje ventilov (drugače kot Flashlube, tukaj gre mazivo dejansko v vsak valj).

Skratka bilo je veliko za postoriti, saj prejšnji lastnik ni veliko vlagal v avto, pol motorja je bilo recimo zabasanega z neko oranžno maso, ker je očitno tako hotel preprečiti puščanje olja. Pravtako so bili senzorji zamenjani z nekimi rabljenimi zadevami.

Vse lepo in prav, dokler ni avto pri 212.000 km na avtocesti zaribal. Zakaj, ne vem. Ker je bil avto vzdrževan, kot se šika. Popravilo raje ne povem koliko je stalo. Skupaj z menjavo pol motorja, sem menjal še sklopko. Seveda je avto stal kar nekaj časa (praktično celo zimo), da se je vse zrihtalo.

Sem mislil da je že konec težav, nakar mi danes zjutraj, ko se normalno vozim po mestu, iz motorja povali bel dim. Odprem motor, kjer opazim, da hladilnik močno pušča.

Kot kaže, bo potrebno popraviti še to in ne vem kaj še. Če seštejem vse stroške skupaj, me je prišel 1x več kot sem ga plačal. (plina ne štejem tukaj)

Evo, to je moja izkušnja s Subarujem. Boljše da bi kupil Fiat, verjetno bi imel več od njega. Subaruja verjetno ne kupim nikoli več.

Upam, da mi bo zdaj malo lažje, ker sem malo izlil jezo na tipkovnico :-)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 22. Marec 2012, 17:24

Večina avtov ob rednem vzdrževanju dela. Ampak rednem servisiranju, ne mazaštvu. Če prejšnji lastnik avta ni dobro štimal, potem to vse pove. Avto je za te kilometre še dolgo zdržal.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 22. Marec 2012, 17:35

Na žalost si drago plačal šlamparijo prejšnjih lastnikov. Se zgodi, tudi pri Fiatu. :)

Želim ti, da bi bilo nadaljevanje manj boleče. :mrgreen:
Fiat.
Brez panike.

pero112
Član Subaru kluba
Prispevki: 682
Kraj: Lavrica

Odgovor Avtor: pero112 » 22. Marec 2012, 17:38

Tako kot je napisal NEBIVEDU je živa resnica. Jaz in moja žena sva na Subaruju že od l. 1996 brez problema (vsak svojega). Prvi Subaru Legacy Renger 460.000 km, drugi Legacy 260.000 km in Impreza 1,6 260.000 km. Sedaj vozim Foresterja 2,0 x BI FUEL JTG, na plin (kao original) že sedem mescev in brez problema. Kot je napisal NEBIVEDU redne servise na 15.000 km in ne mazaštvo.

To kar si napisal, je odraz prejšnjega voznika. Upam, da nisi bil tako površen kot prejšnji voznik.

lp

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 22. Marec 2012, 23:22

Po moje je problem še posebej pri turbo Subarujih, ker jih ponavadi prejšnji lastniki ne šparajo. In seveda nekateri tudi ne vzdržujejo, ker mislijo, da Subaru ne potrebuje tega.

Kakorkoli, si pač naletel na slabo kombinacijo. Tudi sam sem na svojem turbaku (sicer Legacy) kar precej pomenjal. Boš videl, zadeve se bodo umirile in ti imaš praktično nov avto.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma
Prispevki: 131

Re: Forester Turbo l.98 sami problemi

Odgovor Avtor: Perezvon » 22. Marec 2012, 23:27

Pozdravljen Žiga,

Sočustvujem s tabo, ampak nekaj stvari se mi vseeno zdi čudnih:

1. ali je imel avto res samo 190.000 km, ko si ga kupil? Glede na vse težave in menjave delov, bi mu jih jaz pripisal vsaj ene 100 - tisoč več.

2. Najbolj čudno se mi zdi to, da je kar zaribal. Je bila kriva črpalka za olje? Je zmanjkalo olja? Je zmetal ven olje pri turbini? Je bil takrat že vgrajen plin?

3. Jaz turbo motorja ne bi dal predelati na plin iz dveh razlogov:

- zaradi nastavljanja ventilov na 30.000 km - je treba turbo motor vsakič vzeti ven, razni dodatki za mazanje ventilov ti morda požiranje ležišč malenkost upočasnijo, preprečijo pa ne, posebej če vlečeš težke prikolice,

- zaradi prevelikih temp. obremenitev, ki so že tako prisotne pri turbo motorjih, pri plinu je pa motor še bolj toplotno obremenjen.

4. Pri 14 let starem avtu se ti ne sme zdeti preveč čudno, da ti hladilnik začne puščati (se zgodi tudi pri "premium" znamkah, kot so Mercedes, Audi, Volvo, Lexus).

Lp

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 23. Marec 2012, 08:41

Jest ti želim velik srečnih in brezpopravljivih kilometrov ampak kot so že predhodniki omenili če si kupil zanič primerek si moral žal to dati v stanje kakršno je danes.
Kdor pravi da je Subaru neuničljiv se hudimano moti, zdržijo pa marsikaj in če je neko osnovno vzdrževanje bo to tudi držalo kot pribito. Kilometri so bili zagotovo vrteni in če ne drugega je tista rdeča svinjarija kazala na šlamparijo namesto vgradnji originalnih nadomestnih delov ali vsaj kvalitetnih ponaredkov, kar se v te motorje vlije da bi bilo zatesnjeno potem kmalu zatesni na polno :neutral: , ki se konča kot iskanje drugega motorja.

Na žalost pa v tvojem primeru izpade tvoj Subaru slab zgled in mehanik zelo drag, kljub temu da oba nista nič kriva ;-)
Zadnjič spremenil subi92, dne 23. Marec 2012, 10:14, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 23. Marec 2012, 08:59

Perezvon napisal/-a:Najbolj čudno se mi zdi to, da je kar zaribal. Je bila kriva črpalka za olje? Je zmanjkalo olja? Je zmetal ven olje pri turbini? Je bil takrat že vgrajen plin?
Lp
Ni bila kriva črpalka za olje,ni zmanjkalo olja in ni zmetal olja ven,plin pa je že bil vgrajen.Zaribala je odmična gred na sesalnih ventilih,ker se je zabil oljni kanal in zato je potem posledično odtrgalo tudi jermen.Zakaj? Ko sem zadevo čistil je iz bloka pritekla ven gosta snov,ki ni bila več podobna olju pa tudi tista tesnilna masa,ki je bila napacana po glavah in po celotnem motorju je lahko kak delček le te zašel v oljni kanal.Kar pa se hladilnika tiče pa nimaš kaj je pač dal svoje od sebe.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 23. Marec 2012, 09:39

A nisi enkrat objavil slike ene brozge, ki ni bila več podobna olju? Sem jo iskal, pa je ne najdem.

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 23. Marec 2012, 11:05

"If in doubt,flat out"
Colin McRae

mitko
Član Subaru kluba
Prispevki: 103
Kontakt:

Odgovor Avtor: mitko » 23. Marec 2012, 12:27

jp, in od takrat prede ko muca :) Sem in tja se pod avtom najde kakšna kapljica olja, vendar je po cca 2000km olja še vedno toliko, kot ga je bilo nalitega...

Žiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Žiga » 23. Marec 2012, 15:34

Glede na ohranjenost vozila in servisno knjigo bi moral imeti realne kilometre. Ne verjamem da je katerikoli od teh problemov bil zaradi plina, ker je vgrajen šele 10000 kilometrov.

Ostalo je pa Karli napisal.

Uporabniški avatar
barnes
Uporabnik foruma
Prispevki: 61
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: barnes » 27. Marec 2012, 11:54

Žiga lep pozdrav,

imaš pa res smolo pri tem avtu. Kot so ti že predhodniki rekli, če je prejšnji lastnik zanemarjal avto imaš potem probleme. Jaz imam tudi Foresterja l.2000 in to šele leto in pol, ampak nisem imel veliko težav. Pojavilo se je par napakic, ki so letom avta primerne, ostalo pa dela kot ŠUS. Pa ga ravno ne šparam imam dosti vožnje po terenu. Kar se pa plina tiče me je zelo mikal, da bi ga predelal ampak so mi bolj kot ne odsvetovali. Tko, da bo vstov tak kot je in rajš mal več dam za bencin in dela OK.

LP

Uporabniški avatar
markoter
Uporabnik foruma
Prispevki: 645
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Avtor: markoter » 27. Marec 2012, 20:54

barnes napisal/-a:Žiga lep pozdrav,

imaš pa res smolo pri tem avtu. Kot so ti že predhodniki rekli, če je prejšnji lastnik zanemarjal avto imaš potem probleme. Jaz imam tudi Foresterja l.2000 in to šele leto in pol, ampak nisem imel veliko težav. Pojavilo se je par napakic, ki so letom avta primerne, ostalo pa dela kot ŠUS. Pa ga ravno ne šparam imam dosti vožnje po terenu. Kar se pa plina tiče me je zelo mikal, da bi ga predelal ampak so mi bolj kot ne odsvetovali. Tko, da bo vstov tak kot je in rajš mal več dam za bencin in dela OK.

LP
:fewefw

jaz ga mam malo manj kot 3 leta, pa je b.p., razen kar je od starosti

Žiga
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Žiga » 04. December 2012, 15:40

No, samo da se malo oglasim spet. Mašina je začela čudno ropotati, avto je bil vozen. Odpremo mašino, počena odmična gred in zariban četrti cilinder.

Sedaj sem dal notri novo mašino s 140.000 km in moram reči, da je občutek tak kot da je to drug avto in da je dobil še 50 konjev. Cukanja ni več, na plin deluje brezhibno. 200 dosežeš na avtocesti za šalo.

Torej zaključek vsega je, da sem verjetno že kupil slab avto, verjetno je bilo že prej kaj počenega v motorju in pa bil je še neverjetno slabo vzdrževan. Tudi dvignjen je bil z nekimi amaterskimi podložkami tako da mi sedaj še kardan ropota zaradi tega.

Kot je strojnik govoril v neki drugi temi, da je za vse kriv plin, sam težko rečem to, ker plin nima veze z odmično gredjo in z vsem kar se je dogajalo.

Skratka avto je sedaj brezhiben, dane že sproban na snegu z novimi Bridgestone lm-80 gumami (zmagovalke Adacovrga testa 2012 za 4x4 vozila), težko je driftati ker tok držijo :)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov