Outback 05-09 zanesljivost avtomatskega menjalnika
Outback 05-09 zanesljivost avtomatskega menjalnika
Lep pozdrav,
Zanimam se za nakup omenjenega Subaruja. Po parih testnih vožnjah je skeptičnost do 4 stopenjskega avtomatika izpuhtela, kljub temu da trenutno vozim 6 stopenjski ZF avtomatik.
Zanimajo me izkušnje iz prakse glede vzdržljivosti avtomatskih menjalnikov ki jih je vgrajeval Subaru v ta vozila?
Koliko km zdžijo te menjalniki? Na koliko km se priporoča menjava olja v menjalniku? Je v Sloveniji kakšen preverjen serviser?
Hvala vsem za odgovore.
Zanimam se za nakup omenjenega Subaruja. Po parih testnih vožnjah je skeptičnost do 4 stopenjskega avtomatika izpuhtela, kljub temu da trenutno vozim 6 stopenjski ZF avtomatik.
Zanimajo me izkušnje iz prakse glede vzdržljivosti avtomatskih menjalnikov ki jih je vgrajeval Subaru v ta vozila?
Koliko km zdžijo te menjalniki? Na koliko km se priporoča menjava olja v menjalniku? Je v Sloveniji kakšen preverjen serviser?
Hvala vsem za odgovore.
Re: Outback 05-09 zanesljivost avtomatskega menjalnika
men kr dela. presenetljivo lepo... scooby pravi da ima enga mehankarja za tezave z avtomatiki...
pac so narjeni za penzionisticno voznjo... precej počasni in okorni...
Tako je, mene najbolj moti počasnost, se je kar malo težko navaditi. 
Proti modernim 8 stopenjskim ZFom ali DSGjem je tale EAT4 pravi dinozaver. Počasen in robat. Ampak če se olje in filter menja na 100k km je praktično neuničljiv. Pri umirjeni vožnji pa se tudi robatost izgubi.
Mene bi zanimalo, če kaj pomaga 5 prestav na EAT5? Zadnja prestava je enaka kot na 4 stopenjskem, vendar vmes so malo bolj na gosto in sklepam da se prestavljanje čuti še malenkost manj?
Mene bi zanimalo, če kaj pomaga 5 prestav na EAT5? Zadnja prestava je enaka kot na 4 stopenjskem, vendar vmes so malo bolj na gosto in sklepam da se prestavljanje čuti še malenkost manj?
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 954
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Zanesljiv je.
Mene pa je svinjsko motilo, da skoraj nič ne zavira. Za klance to ni ... niti za dol, niti za gor mi ni bilo všeč.
Sicer pa avtomatik, ki gre lepo po večini cest.
Mene pa je svinjsko motilo, da skoraj nič ne zavira. Za klance to ni ... niti za dol, niti za gor mi ni bilo všeč.
V drive funkcij. Če daš v sport šalta dost hitreje.msenjur napisal/-a:men kr dela. presenetljivo lepo... scooby pravi da ima enga mehankarja za tezave z avtomatiki...
Ti si imel še starejši menjalnik, ki tega še ni znal. S tem novejšim prestaviš v ročno prestavljanje, daš v prvo prestavo in se brez problemov počasi spuščaš po klancu navzdol in z mašino brezmaš. Sprobano večkrat odkar imam AT gume, da se lahko malo več vozim po terenu. S prejšnjimi gumami nisem upal, ker so bile premehke, pa bi jih takoj zluknjal.gore napisal/-a:Zanesljiv je.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
jap, pa tud za v klanc je pametno dat rocno v 2. pa je...
Ja, ker če daš direktno v drugo, ti prestavi na 50:50 pogon. Če daš pa v prvo, imaš pa na štartu 90:10, pa šele ko prva zakopljejo, prestavi na 50:50.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Ja tole bo kar verjetno pravilno. Tak občutek sem dobil tudi na mojem Foriju 2000 l, 4AT ko sem malo probal po mokri travi.
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 954
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Ok, nisem vedel, da so to spremenili. Čeprav - če malo izbrskam iz svojega spomina - je mene motilo tudi na kakšnih vaških spustih (recimo iz Krvavca), kjer je na vsak način spuščal avto tako, da so bile zavore razbeljene in pripravljene za picopeka. Prva prestava je tam seveda preveč "močna", nekako druga pogosto tudi - nekje med drugo in tretjo bi človek dal. Je pa res, da je imel samo štiri prestave. Ne vem, kako je to danes.nebivedu napisal/-a:Ti si imel še starejši menjalnik, ki tega še ni znal. S tem novejšim prestaviš v ročno prestavljanje, daš v prvo prestavo in se brez problemov počasi spuščaš po klancu navzdol in z mašino brezmaš. Sprobano večkrat odkar imam AT gume, da se lahko malo več vozim po terenu. S prejšnjimi gumami nisem upal, ker so bile premehke, pa bi jih takoj zluknjal.gore napisal/-a:Zanesljiv je.
Vmes sem vozil še CVT menjalnike (pri Subaruju konkretno Lineartronic), ki imajo spet svoje finte. Sedaj pa sem na VAG DSG menjalniku, ki je po občutku zelo blizu ročnemu prestavljanju. Ni slabo, čeprav bi se dalo kaj izboljšat
A to 50:50 velja še v kakih drugih primerih?Ali samo ko je v 2? Oz od 1 dalje?
In ali to preklopi samo ko 1 zakoplje drugače je pogon ves čas 90:10?
Tnx
lp
In ali to preklopi samo ko 1 zakoplje drugače je pogon ves čas 90:10?
Tnx
lp
nebivedu napisal/-a:Ja, ker če daš direktno v drugo, ti prestavi na 50:50 pogon. Če daš pa v prvo, imaš pa na štartu 90:10, pa šele ko prva zakopljejo, prestavi na 50:50.
Prve generacije so bile vedno 90:10, potem pa je prestavil do 50:50, na zadnjih kolesih ni bilo možno nikoli več kot 50% moči. In prve generacije teh menjalnikov so bile subarujeve.
Za AT menjalnik od leta 2003 naprej, se pa pogon stalno spreminja in prilagaja in naj bi bila mehatronika (robotska zadeva za šaltat) vzeta od nissana. Enaka mehatronika naj bi bila tudi v nissanu R34.
Tukaj pa naj bi bil večino časa 54,55:45,45, če so vse gume enake dimenzije in enako obrabljene, da lahko hitreje prestavi v katerikoli pogon (skrajšan čas prehoda). Če so gume različno obrabljene, potem ima stalni 50:50. V četrti prestavi pa naj bi šaltal na 90:10. (1. generacija 4EAT menjalnika je imela v vseh prestavah 90:10, 2. generacija pa sdamo v četrti prestavi).
Ti menjalniki tudi nimajo več omejitve da je največ 50:50. Naj bi že znal dati na zadnji pogon tudi več kot 50%, po nekaterih podatkih celo do 90% moči na zadnja kolesa ob močnem pospeševanju (recimo auto sport in v prvi gas zabiješ v poden). In tukaj bo tudi šaltal šele na 6000 obratih v višjo prestavo (blokada je na 6250). Če je še kdo opazil - na drive bo šaltal na 4000 obratih, na drive + sport pa na 6000 obratih in čas prestavljanja se skrajša za vsaj polovico.
Najmanj 10% na zadnji pogon pa vedno obdrži. To je pa zaradi trakcije v ovinkih, da guma še vedno poganja, ker s tem avto drži več trakcije, kot pa če gumo za sabo vleče.
Pa ti menjalniki naj bi bili že programirljivi. Naj bi se dalo sprogramirat tudi to, da bi hitreje šaltal, da bi bil pogon drugačen (recimo stalno 30:70, potem bi pa na sprednji pogon dal več v primeru zdrsa zadnjih koles,....).
Za AT menjalnik od leta 2003 naprej, se pa pogon stalno spreminja in prilagaja in naj bi bila mehatronika (robotska zadeva za šaltat) vzeta od nissana. Enaka mehatronika naj bi bila tudi v nissanu R34.
Tukaj pa naj bi bil večino časa 54,55:45,45, če so vse gume enake dimenzije in enako obrabljene, da lahko hitreje prestavi v katerikoli pogon (skrajšan čas prehoda). Če so gume različno obrabljene, potem ima stalni 50:50. V četrti prestavi pa naj bi šaltal na 90:10. (1. generacija 4EAT menjalnika je imela v vseh prestavah 90:10, 2. generacija pa sdamo v četrti prestavi).
Ti menjalniki tudi nimajo več omejitve da je največ 50:50. Naj bi že znal dati na zadnji pogon tudi več kot 50%, po nekaterih podatkih celo do 90% moči na zadnja kolesa ob močnem pospeševanju (recimo auto sport in v prvi gas zabiješ v poden). In tukaj bo tudi šaltal šele na 6000 obratih v višjo prestavo (blokada je na 6250). Če je še kdo opazil - na drive bo šaltal na 4000 obratih, na drive + sport pa na 6000 obratih in čas prestavljanja se skrajša za vsaj polovico.
Najmanj 10% na zadnji pogon pa vedno obdrži. To je pa zaradi trakcije v ovinkih, da guma še vedno poganja, ker s tem avto drži več trakcije, kot pa če gumo za sabo vleče.
Pa ti menjalniki naj bi bili že programirljivi. Naj bi se dalo sprogramirat tudi to, da bi hitreje šaltal, da bi bil pogon drugačen (recimo stalno 30:70, potem bi pa na sprednji pogon dal več v primeru zdrsa zadnjih koles,....).
Potem pa tudi 5AT, dela podobno kot 4AT,...
H6 je šel od doma 
Ja.
2004 so bile spremembe, ne 2003, kot sem prej napisal. 2004 je prišel AT menjalnik druge generacije faza 2. Do 2001 je bil AT menjalnik 1 generacije in različne faze. Od 2001 do 2004 je bil 2. generacija in faza 1, od 2004 pa do 2012 pa 2 generacija faza 2. In tukaj so naredili orenk spremembo glede na prejšnje AT menjalnike.
Prej so imeli menjalniki jermensko povezavo "brake band", v fazi 2 pa so nadomestili z "cluch brake", torej iz jermena so šli na lamele. Pa iz 5 elektromagnetnih ventilov so šli na 6 (4EAT) in 7 elektromagnetnih ventilov (5EAT). Pa prestavili nekaj stvari iz zadnjega izhoda (ki je skrbel za DO 50% moči na zadnjih kolesih) v sam menjalnik in tako omogočili da se na zadnji par koles prenese tudi več kot samo 50% moči.
Pa prestavili so razmerje 90:10 samo za 4 prestavo (pri 5EAT na 4 in 5 prestavo). Tako da imaš v prvih treh prestavah stalno razmerje okoli 55:45 ali 50:50, potem pa se prilagaja glede na to kakšne podatke mu senzorji pošiljajo.
2004 so bile spremembe, ne 2003, kot sem prej napisal. 2004 je prišel AT menjalnik druge generacije faza 2. Do 2001 je bil AT menjalnik 1 generacije in različne faze. Od 2001 do 2004 je bil 2. generacija in faza 1, od 2004 pa do 2012 pa 2 generacija faza 2. In tukaj so naredili orenk spremembo glede na prejšnje AT menjalnike.
Prej so imeli menjalniki jermensko povezavo "brake band", v fazi 2 pa so nadomestili z "cluch brake", torej iz jermena so šli na lamele. Pa iz 5 elektromagnetnih ventilov so šli na 6 (4EAT) in 7 elektromagnetnih ventilov (5EAT). Pa prestavili nekaj stvari iz zadnjega izhoda (ki je skrbel za DO 50% moči na zadnjih kolesih) v sam menjalnik in tako omogočili da se na zadnji par koles prenese tudi več kot samo 50% moči.
Pa prestavili so razmerje 90:10 samo za 4 prestavo (pri 5EAT na 4 in 5 prestavo). Tako da imaš v prvih treh prestavah stalno razmerje okoli 55:45 ali 50:50, potem pa se prilagaja glede na to kakšne podatke mu senzorji pošiljajo.
Hvala za info!
nebivedu napisal/-a:Prve generacije so bile vedno 90:10, potem pa je prestavil do 50:50, na zadnjih kolesih ni bilo možno nikoli več kot 50% moči. In prve generacije teh menjalnikov so bile subarujeve.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost