Vzmetenje Forester 2013

Subarujev predstavnik razreda SUV
ziga182
Uporabnik foruma
Prispevki: 87
Kraj: Logatec

Vzmetenje Forester 2013

Odgovor Avtor: ziga182 » 28. Junij 2016, 14:03

Pozdravljeni,

postal sem lastnik Foresterja 2013 2.0D s prevoženimi 54.000 km. Avto mi je zelo všeč, vožnja atraktivna in za to ceno nekaj najbolj logičnega kar sem lahko dobil. Dobil pa sem par pomislekov na prvi vožnji kjer sem se vseeno odločil za nakup.

Prvo sem opazil je trdoto vzmetenja. Opazil sem, da čutim vsako luknjo, neravnino, itd. Po branju forumov sem ugotovil, da je mogoče kriv tlak v pnevmatikah in je res poprava tlaka na 2.0 zadaj in 2.1 spredaj malenkostno izboljšalo komfortno vožnjo. Zanima me ali je kdo še kako izboljšal vzmetenje? In ja vem, da je avto terenec in mora biti trd, vendar z Toyoto LC 2003 sem imel veliko boljše izkušnje kar se tiče vzmetenja pa je tudi terenec.

Pri lučeh imam možnost avto nastavitve, kjer samodejno glede na osvetljenost vklaplja dnevne luči (v meglenkah) in led luči . Ali obstaja kakšna nastavitev, da se avtoamtsko podnevi vklopijo samo led luči (kot pozicijske)? Na forumih in na you tubu sem videl, da precvikaš eno činčno na varovalki za luči, da ti avtomatsko da na led dnevne luči...ali je kdo to že poskusil ali ima morda kako drugo rešitev v mislih?

In pa slišal sem da je treba vztrajnik menjat na 80.0000km? Ali ni s prenovo motrojev letnikov 2011 to že odpravljeno?

Kakorkoli Fori bo kar lep cajt pri naši družini, upam le da z čimvečjim zadovoljstvom žene in čimvečimi kilometri brez problemov. :)

LP Žiga

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Re: Vzmetenje Forester 2013

Odgovor Avtor: aleks » 29. Junij 2016, 07:02

amortizerji so vredu? kilometrina sicer ni strašna. vendar, če amortizer ni več v "top" kondiciji, nič ne upočasni delovanja vzmeti. to lahko potem pomeni hitrejši sunek vzmeti ob prevozu ovire (nevzmetena masa se bolj pospeši - platišče, pnevmatika, pesto, itd.) in to povzroči neprijetno vožnjo. forester sicer ne slovi ravno kot grozno "trd" avto, meni osebno celo nasprotno. zame je relativno udoben tudi pri nekoliko večjih neravninah. meni se je podobno dogajalo na cherokee-ju. ko se je olje v amortizerjih segrelo, po recimo nekaj km slabega makadama, je vzmet ritala kot pes, včasih do gumi blažilcev. če se na hitro toliko stisne, kar fejst useka. po menjavi amortizerjev se je zadeva umirila, tudi ko sem nataknil večje (tudi težje) pnevmatike. mogoče bi reskiral par evrov in avto zapeljal na stezo za testiranje amortizerjev.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

ziga182
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ziga182 » 29. Junij 2016, 08:02

odkrito rečeno ne vem ali so vredu, pri vožnji se čuti čisto vsaka neravnina...pri mali ali veliki hitrosti. Včeraj sem spustil tlak v gumah na 2.0 zadaj in 2.1 spredaj in je bolje, vendar se vseeno ob luknjah avto obnaša zelo trdo...kot da ne pobira luknje ampak raje premetava potnike. Bral sem da imajo tudi gume vpliv, ampak gori so originalne Yokohama Geolander. Ironija je pa ta, da sem zaradi noseče žene hotel bolj udoben in seveda večji avto, na forumih pa seveda tega nisem nikjer zasledil, na pravo testno vožnjo ga pa nisem mogel peljati (kupljen v avtohiši). Očitno bom poklical kar Kržiča, da preveri če je vse vredu z avtom, hvala za nasvet. :thup

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 29. Junij 2016, 09:12

tester za blažilnike imajo tudi na centrih AMZS, kjer imajo tehnične preglede. če avto slabo pobira luknje, je lahko kriv obrabljen amortizer oziroma je okvarjen ventilček za "odpiranje" - ni pa nujno. če kolo nabija v luknje, gre lahko za prehitro izvzmetenje, in to bi moral amortizer malo upočasnit. vendar (sem slišal že od nekaj ljudi) nekateri tipi vozil postanejo udobni za vožnjo, šele ko se amortizer nekoliko "obrabi". to gre nekaj časa, dokler se zaradi vedno večje obrabe ne začnejo avtomobili zibati - in je vožnja spet zanič, ker potnikom postane slabo.
če so res krivi blažilniki, in tega zaradi nezmožnosti opraviti pošteno testno vožnjo nisi mogel pred nakupom ugotoviti (prodajalec pa tudi ni nič omenil), bi jaz od prodajalca zahteval da zadevo uredi če ni predolgo preteklo od nakupa.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

ziga182
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ziga182 » 29. Junij 2016, 10:28

Super, hvala za info. Preverim in sporočim rezultate. lp Žiga

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 29. Junij 2016, 12:54

Vzrok je lahko tudi precej enostaven, in sicer občutek lahko vara. Mogoče Žiga ni navajen takih avtov, zato se mu zdi trd.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

ziga182
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ziga182 » 29. Junij 2016, 13:34

Zdravo Thomas22,

tvoj odgovor je kar na mestu, saj nisem še bil lastnik terenca, sem pa velik ljubitelj SUV vozil (da ne rečem ravno off road vozil). Vozil sem Vitaro, Rav4, Kio Sportage, Toyoto LC 2003, 2006 in 2011 na par krajših tur, ampak priznam da na trdoto vzmetenja nisem mislil pri nakupu avta. Sedaj šele pri vsakodnevni vožnji sem opazil da pri vsaki luknji, neravnini itd avto skače da nas notri premetava. Malo me skrbi, ker če nas bo tako treslo na poti na morje bom verjetno prišel samski nazaj, saj sem ga kupil kot družinski avtomobil za potepanja. :D Zato me zelo zanima ali je tu kdo ki ima 2013 letnik in kako se njemu zdi dolga relacijska vožnja npr na morje?

tnx za pomoč
Lp Žiga

ziga182
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ziga182 » 29. Junij 2016, 13:43

Po malo bolj podrobnem brskanju sem naletel na tri članke, ki so opazili isto lastnost pri Foresterju - prenovljeno vzmetenje, ki je vzelo kompromis pri udobju da je pridobili na stabilnosti.

http://www.avto-magazin.si/avtomobilski ... exclusive/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.delo.si/druzba/na-kolesih/te ... usive.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.avtomobilizem.com/testi/suba ... 8-07-2013/" onclick="window.open(this.href);return false;

Očitno sem obstal na mrtvi točki glede trdote edino, če ne bom menjal vzmetenja z bolj mehkejšim. :D :cr

Lp Žiga

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Junij 2016, 13:43

Forester ne skače na vsaki luknji. Jaz bi preveril podvozje. Lahko imaš amortizerje zanič, pa vas fedri potem premetavajo, ker blažilci nič ne blažijo.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

reklamar
Uporabnik foruma
Prispevki: 153

Odgovor Avtor: reklamar » 29. Junij 2016, 14:38

Nebivedu ima verjetno prav.
Sicer pa:ce je hujse kot v vitari ali kratki LC,potem verjetno ni v redu, dolga LC je pa druga zgodba.

ziga182
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ziga182 » 29. Junij 2016, 14:53

Ja vsaka luknja...na avtocesti in navadni. En dan bom šel na AMZS opraviti test, pa bomo videli. Prodajalec mi je dal garancijo, torej imam še nekaj časa preden mi poteče.

Imam pa morda še boljši predlog...ker ste poznavalci Foresterjev, vas vabim po šihtu na eno kratko furo, pa sprobamo vzmetenje?=) morda še en izgovor za pivo in spoznanje, če sem že zamudil Subaru meeting!? ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Junij 2016, 15:04

Lahko se proti večeru kje dobimo in sprobamo če si iz LJ. Takoj po šihtu bo pa težka.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

ziga182
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: ziga182 » 29. Junij 2016, 15:21

Danes bo bolj težka, se dogovorimo za kak drug dan, mogoče jutri?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Junij 2016, 15:58

Velja. Ti kr predlagaj, pa se kje dobimo na pijači, pa bomo še to stestiral.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 29. Junij 2016, 16:23

No, po 54 tisoč kilometri bi bilo malo čudno, da bi bili amortizerji že zanič, razen če... :shh
Ali imajo tile foresterji še samonastavljive zadnje blažilce?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov