Avto na plin

Vse kar ne paše v ostale teme...
Odgovori
tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

Re: Avto na plin

Odgovor Avtor: tadejk » 25. Julij 2013, 14:06

danci1973 napisal/-a:Naletel sem na zanimivo informacijo... Motorji, ki so v FAST-u označeni z 'LPG', bi naj imeli vgrajene plinu primerna ležišča ventilov, tako da bi interval za pregled in nastavljanje ventilov naj bil 105000km. :c

Ta oznaka se začne pojavljati pri modelu B13 (BL/BP), pri motorju 204 (DOHC NA) in 30D (DOHC NA).
Me prav zanima, koliko teh DOHC motorjev z LPG oznako se vozi naokoli.

lpt
'05 Outback 2.5 AT LPG

Knez_
Novinec
Prispevki: 7
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: Knez_ » 16. Avgust 2013, 11:30

danci1973 napisal/-a: Pa si prebral in razumel, kaj piše? Točno to, kar sem jaz povedal (v bistvu je prevod tega, kar sem jaz bral v originalu).
D.
Tudi sam sem do konca prebral tekst Lukovega linka. Res je, da ima plin kalorično vrednost nižjo in zato nižjo temperaturo, kot trdiš ti, vendar se kljub temu ventili pregrevajo, kot trdi Luka in to je bistvo. To dokazujejo tudi nemške firme, ki za južnoameriška tržišča prodajajo serijske modele z drugačnimi ventili, kot so ventili ki jih vgrajujejo v modele za evropo. Ti zaradi drugačnih zlitin hitreje odvajajo toploto. Ventili se po opažanjih mehanikov "zažgejo" in ne tesnijo več dobro. Sam sem se posvetoval z mojim mehanikom, ki mi je predelavo odločno odsvetoval, ker da je imel na servisu že tako predelane avtomobile z enakimi težavami. Zamenjava ventilov je res precejšen strošek.
Sem pa res radoveden, če novejši plinski sistemi z hlajenjem, resnično odpravljajo težavo ali pa je to le marketing finta.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 12. September 2013, 22:21

Nekateri proizvajalci vozil že združujejo turbo motorje in LPG.

http://www.autoevolution.com/news/lanci ... 12042.html
Don't allow your mind tell your heart what to do.

DolencM
Uporabnik foruma
Prispevki: 198

Odgovor Avtor: DolencM » 14. Oktober 2013, 19:31

Torej, 1 teden ponosen lastnik Outbacka 2.5BiFuel Aut. (l. 2008) o katerem imam sedaj nekaj vprašanj in se zato obračam na vas in vas prosim za odgovor:

Vprašanje glede plina: Ker ima sistem samo 4 lučke za prikaz nivoja me zanima, kako so razdeljene (enakomerno, torej 4 četrtine) ali ne? Koliko plina je še cca v rezervoarju ko se prižge zadnja in ali jo po prižigu kasneje spremljajo še kaki dodatni opozorilni piski, da gre plin h koncu?

Način prižiganja: Ko vžgem avto, vžgem na bencin, sveti rdeča na stikalu in vse zelene diode (ko je poln). Potem preklopi sistem na plin, rdeča ugasne, zelene gorijo in čez nekaj minut začnejo utripati. Sem pa danes opazil, da se tudi potem, ko začnejo utripati, spet vrnejo v prižgano stanje (vožnje cca 1 uro neprekinjeno). V vseh stadijih (utripanje in prižgane) sem vozil na plin.

Hvala za odgovore
LP
Mitja

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 14. Oktober 2013, 20:00

Odvisno kateri sistem imaš.

Pri meni (Plineks sistem), ko je poln svetijo vse 4 zelene lučke. Po približno 100 km vožnje se ena lučka ugasne, se pravi na koncu sveti le še rdeča s katero je domet tudi 100 km. Preden pa zmanjka plina, pa se aktivira precej močan zvočni signal nekajkrat.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. Oktober 2013, 20:13

Pri mojem BRC Sequent sistemu je tako:

4 zelene lučke - poln tank, potem se lučke postopoma ugašajo, le zadnja se ne ugasne, ampak začne utripat - takrat je plina še za ene 50-80km (če se zelo varčno vozi, pa tudi preko 100km).

Ko plina zares zmanjka, začne piskat in da piskanje ugasnem, moram s pritiskom na gumb 'ročno' preklopit na bencin. Rdeča lučka je samo na gumbu in pomeni samo to, da je sistem 'ročno' nastavljen na bencin.

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 14. Oktober 2013, 20:26

Hvala za odgovora. Imam BRC-jev ''tovarniški'' sistem. Kot vidim zadnja lučka najprej gori, potem bo pa začela utripat (to še pride :-P ). Sedaj mi ni jasno le, zakaj ob polnem tanku vse 4 enkrat gorijo enkrat pa utripajo :)

kiki
Uporabnik foruma
Prispevki: 387
Kraj: kranj

Odgovor Avtor: kiki » 14. Oktober 2013, 20:42

pri meni je tako, da ko naredim 150 km, začne utripati rdeča lučka in to traja vsaj 250 km, ampak vedno dela na plin, zmanjkalo mi ga še ni, ko sem pa imel foresterja je pa piskalo da se ti zmeša(original brc)
važn da je bokser, spaček subaru ali kaj drugega

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 14. Oktober 2013, 21:11

Ko utripajo se voziš na bencin. Vsaj pri imprezi se mi zdi da je bilo tako. Utripale so dokler se ni sistem segrel.
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Uporabniški avatar
motorka
Uporabnik foruma
Prispevki: 184

Odgovor Avtor: motorka » 14. Oktober 2013, 21:58

Najprej čestitke za nakup :thup se morva enkrat dobit na petrolu PO (predvidevam da tam tankaš plin).
Glede lučk pa jih imam jaz 4 zelene in 1 (spodnja) še rdeča (te so levo in prikazujejo nivo plina+ dve desno ki prikazujejo na kaj se vozim). Po zagonu mi najprej utripa samo ena zelena ki prikazuje na kaj se vozim, nato začnejo utripati še ostale ki prikazujejo nivo plina in po pisku se preklopi na plin in lučke ki prikazujejo nivo plina gorijo stalno. Je pa vgrajen neki aftermarket poljski sistem, ki hvalabogu zaenkrat deluje ok.
Nosi svoje rane na prsih, ne na hrbtu!

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 15. Oktober 2013, 16:13

OT: po 10. straneh kvalitetne debate še danes ne vem, kaj dela ta tema v peskovniku

DolencM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: DolencM » 15. Oktober 2013, 17:32

Hojla
Danes sem bil na servisu, kjer sem naročal korito prtljažnika in sem povprašal še o tem ''čudnem'' utripanju. Odgovor: Gre za okvaro merilca senzorja plina, kar pogosta težava. Pravzaprav se merilnik ne pokvari ampak enkrat deluje, enkrat ne, tako kot pri meni (faza utripanja). Prvi strošek torej: dobrih 30€ za novega :)
Mi je pa na poti domov veš čas deloval pravilno :P
@motorka: zmenjeno. Jaz se zdaj furam s sivim Outbackom, z GO tablicami (grb Ajdovščine). Pri LIV-u bom pa verjetno tankal (danes sem prvič). Sem pa videl, da si tudi ti imel manjšo težavo s Forijem...ga res nekaj dni nisem opazil na postajališču nasproti letališča.

asteropa
Uporabnik foruma
Prispevki: 66
Kraj: Ilirska Bitrica

Odgovor Avtor: asteropa » 22. Oktober 2013, 16:15

DolencM napisal/-a:Torej, 1 teden ponosen lastnik Outbacka 2.5BiFuel Aut. (l. 2008) o katerem imam sedaj nekaj vprašanj in se zato obračam na vas in vas prosim za odgovor:

Vprašanje glede plina: Ker ima sistem samo 4 lučke za prikaz nivoja me zanima, kako so razdeljene (enakomerno, torej 4 četrtine) ali ne? Koliko plina je še cca v rezervoarju ko se prižge zadnja in ali jo po prižigu kasneje spremljajo še kaki dodatni opozorilni piski, da gre plin h koncu?

Način prižiganja: Ko vžgem avto, vžgem na bencin, sveti rdeča na stikalu in vse zelene diode (ko je poln). Potem preklopi sistem na plin, rdeča ugasne, zelene gorijo in čez nekaj minut začnejo utripati. Sem pa danes opazil, da se tudi potem, ko začnejo utripati, spet vrnejo v prižgano stanje (vožnje cca 1 uro neprekinjeno). V vseh stadijih (utripanje in prižgane) sem vozil na plin.

Hvala za odgovore
LP
Mitja

No tud jaz sem ponosni lastnik istega modela in letnika moj je uvozen iz Italije in je tudi Bifuel!
Plin mi zaenkrat dela BP, ima pa na gumbu za preklop na bencin rdeco lucko ki gori ko avto dela na bencin, odspodaj pa so 4 kontrolne zelene za indikacijo polnosti rezervarja prva ugasne po cca 80 kilometrih druga pri 150 tretja tam nekje pri 230 cetrta pa zacne utripat (odvisno o tezi noge) med 350 in 400 Km in potem utripa se kar zajetno stevilo kilometrov! Ispraznit plinski rezervar mi je uspelo samo enkrat in v tem primeru zacne zelo predirljivo tulit tako da sem takoj ko sem pogruntal kaj je rocno prestavil na bencin, verjetno pa bi to sistem tudi samodejno naredil (nisem imel zivcev poslusat tuljenja da bi ugotovil)
Porabo plina imam pri normalni voznji (obratomer se obcasno zavrti tudi do rdecega polja, sej zato pa imamo subaruje ne!?) cca 11,5!
Edina slabost plina so pa pomojem crpalke nasa edina na petrolu (Ilirska Bistrica) ne dela vsaj v 50% casa oziroma vsaj ko bi jaz tankal!:)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 22. Oktober 2013, 16:48

asteropa napisal/-a: Ispraznit plinski rezervar mi je uspelo samo enkrat in v tem primeru zacne zelo predirljivo tulit tako da sem takoj ko sem pogruntal kaj je rocno prestavil na bencin, verjetno pa bi to sistem tudi samodejno naredil (nisem imel zivcev poslusat tuljenja da bi ugotovil)
Če imaš enak sistem kot jaz (BRC), potem ne neha tulit... Sem enkrat poskušal in je po 20 minutah še kar tulil - več pa tudi jaz nisem zdržal.
Edina slabost plina so pa pomojem crpalke nasa edina na petrolu (Ilirska Bistrica) ne dela vsaj v 50% casa oziroma vsaj ko bi jaz tankal!:)
Zanimivo - do zdaj sem samo enkrat naletel na črpalko, ki ni delala. Pa enkrat v Španiji niso imeli ustreznega adapterja (jaz pa sem tudi imel samo takšnega, ki se uporablja pri nas).

Uporabniški avatar
motorka
Uporabnik foruma
Prispevki: 184

Odgovor Avtor: motorka » 22. Oktober 2013, 16:54

asteropa napisal/-a: Edina slabost plina so pa pomojem crpalke nasa edina na petrolu (Ilirska Bistrica) ne dela vsaj v 50% casa oziroma vsaj ko bi jaz tankal!:)
maš pa hrvaško blizu, pa v knežaku, pa pivki...plina kukr hočš :cool: :mrgreen:
Nosi svoje rane na prsih, ne na hrbtu!

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov