k: forester ali outback

Oglasi namenjeni prodaji vozil Subaru
Pravila foruma

· Pri pisanju naslova oglasa se zaradi boljše preglednosti poslužujte okrajšav:
- P: (prodam)
- K: (kupim)
- M: (menjam)
- Po: (podarim)

· Iz naslova oglasa naj bo jasno razvidno kaj je oglaševani predmet,
· Besedilo oglasa naj bo kratko in jedrnato, vsebuje naj ceno, vaše kontaktne podatke (telefon ali elektronski naslov) in možen kraj prevzema.

Odgovori
Uporabniški avatar
Kristof
Uporabnik foruma
Prispevki: 247

k: forester ali outback

Odgovor Avtor: Kristof » 17. September 2024, 13:14

Živjo, svojega forija (2003) sem dobro razbil, zato zdaj iščem nekaj novega. :up

Odločam se med foresterjem in outbackom, obvezno bencin, po možnosti plin. Na avtonetu gledam, je nekaj primerkov letnikov med 2009 in 2014, kar bi mi ustrezalo:

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... 20Forester

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... %20Outback

Zanima me, kakšne imate izkušnje tisti, ki vozite podobne primerke. Kakšna je realna poraba obeh variant, kako vleče v klance foresterjev 2.0 motor z ročnim menjalnikom in kako outbackov 2.5 s cvt avtomatikom. Ker se bom selil v kraj, kjer je treba premagati nekaj dolgih klancev. (Forester 2003 125km se je kar matral...).

V glavnem mi je pomembno, da je avto prostoren, da je zmožen tudi neproblematične vožnje po terenu, da dobro vleče v klance, tudi če je bolj obremenjen (prikolica), da je čimnižja poraba (vsaj par litrov nižja od starega forija :mrgreen: ). Vedno sem bil sicer pristaš ročnega menjalnika, ampak po prebiranju prispevkov o cvt avtomatiku me je tudi ta začel malo zanimati, sploh če ima res lahko nižjo porabo in večji navor. Dodaten plus je, če ima že zmontiran plin, kljuko, (mogoče tudi strešne nosilce in vzvratno kamero, svetla barva).

Če pa kdo prodaja kakšnega primernega, pa lahko sporoči. :smey

lp. Krištof

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: k: forester ali outback

Odgovor Avtor: LSlabe » 18. September 2024, 07:44

Jaz prodajam outbacka 2007, automatic, ima sicer 400kkm ampak dela skor vse ok, razen plin nekaj zajebava. poraba pa okol 11-12, večinoma samo mestna vožnja, brez relacij. Dvomim da bi katerikoli subaru bencinar, porabil dosti manj pri tem režimu vožnje.
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2569
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 18. September 2024, 08:38

LSlabe napisal/-a:
18. September 2024, 07:44
Dvomim da bi katerikoli subaru bencinar, porabil dosti manj pri tem režimu vožnje.
Se strinjam. Teh od 150 do 170 konjev je treba napojit. Klanci sploh vzamejo svoje. Par litrov tukaj dol tudi po mojem ne bo šlo. Že če ne bo več, je kar OK. Sem imel prej forija, sedaj dizl kijo, pa povem da za moje klance dizl pije več ali manj enako kot je prej bencinar forester. Nekega prihranka, da bi peklo v denarnici pa itak ni, ker je dizl dražje gorivo.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
Kristof
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kristof » 18. September 2024, 18:39

LSlabe napisal/-a:
18. September 2024, 07:44
Jaz prodajam outbacka 2007, automatic, ima sicer 400kkm ampak dela skor vse ok, razen plin nekaj zajebava. poraba pa okol 11-12, večinoma samo mestna vožnja, brez relacij. Dvomim da bi katerikoli subaru bencinar, porabil dosti manj pri tem režimu vožnje.
Sem ga gledal, ampak bi raj kej mlajšega. Pa tud a je ta cvt menjalnik?

Men je tud fori vsaj nekaj takega pil če ne več, odvisn od načina vožnje.

Zato me zanima tud kok so (ne)realni podatki na avtonetu, k piše pr teh modelih poraba 7,5 in 8,5.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. September 2024, 21:09

CVT menjalnik pejd probat. Sigurno ni za vsakega in teli tazgodnji so pomoje najslabši od vseh, kar se filinga tiče. Kasneje so spoznali da mora tudi CVT oponašat brzine, ker folku navijanje v prazno enostavno ne gre po grlu. Ne vem pa kdaj so se za določene modele naredili ti preskoki.
Če gledaš videe na youtubu tipa 0-100km/h, se vidi da določeni letniki držijo obrate na miru v okolici 5500 obratov cel čas pospeševanja, novejši letniki pa se vrtijo zvezno z nekimi navideznimi brzinami in oponašajo ročni menjalnik. To je pomoje narejeno tako samo zaradi občutka voznika. Ker optimalno kar se navora in prenosa na pogon tiče je, da motor stoji v optimalnih obratih kjer je moč/navor največja. Nekje sem enkrat zasledil, da so pri FHI priznali da ta skuter variomat varianta ne gre folku po grlu in da zaradi tega oponašajo brzine.

Kolega ima outbacka 2.5 2020 letnik s CVT-jem pa je sprva menil da ni nek presežek, zdaj po nekaj časa pa pravi da je to to. Desna roka bejbi med kolena in akcija. Sploh če gledaš, da se boš malce več na avtonomiko vozil je avtomatik muss. Torej radarski tempomat povsod in kjerkoli je priložnost. Sam to delam sicer s fauvejem in ti rečem da je top. Prej mi je šlo 80% časa na jetra da so se počas vozili pa da sem moral v kolonah vseskozi nekaj s sklopko srat pa brzine lovit....zdaj pa se mogoče 2% časa sekiram, da mogoče ne zamenja takrat ko bi jaz hotel ali tako kot bi jaz hotel takrat kadar se res hitro vozim ali v nekih čudnih situacijah. Vse ostalo pa je totalen laganini. Pritisneš gumb za radarski tempomat in se voziš s prometom - od 0km/h in dokler pač ti je komfortno. Jaz tega nebi več menjal za avto brez tega. Meni to ful enega stresa odnese pa vsa potovanja na daljše ture so precej bolj sproščena. Tudi okoli lahko precej več gledaš in marsikaj več vidiš. Avto te sam opozori če gre kaj hudo narobe, sam korigira hitrost do spredaj vozečega...Konec koncev pa lahko pri večina avtomatikih še vedno voziš v (napol) ročnem režimu. Torej v mejah normale ti dovoli da sam izbiraš brzine, če ga v blokado zarineš ali če ti obrati čist prehudo padejo, pa pač zamenja, da nebi motor crknil. To pa je povsem zadost, da se spopadaš s čudnimi situacijami, naprimer vožnja po snegu/blatu, oz. kaki čudni klanci ali nekaj, pa da želiš npr z drugo gor, avtomatik pa bi hotel dajat v tretjo ali prvo.

CVT je sicer malce samosvoj, vendar pomoje v hrib nese vsazga ročnega in tudi navadnega avtomatika (ali robotskega ročnega – DSG). Nasploh so pravi avtomatiki boljši za v teren. Tko da pomoje tu ni strahu. Problem je lahko samo, da boš razočaran, ker se ti bo zdelo, da malce preveč v obrate hodi med plezanjem v hrib ali (tudi rahlo resnejšim) pospeševanjem.
Konec koncev bi se res splačalo da se poskusiš peljat z njim, čeprav je tako, da pri avtomatikih rabiš nekaj časa, da se jih zares navadiš, da spoznaš koliko gaza moraš kdaj dat, da se pravilno odziva. Na prvi furi boš to prav zares težko ocenil, ker bo to nekaj povsem novega.
Kolega je kupoval avtomatika XC60 zdaj par tednov nazaj. In je bil že skoraj na tem, da vzame ročnega, ker se mu je avtomatik zdel čuden (prej je ~20 let vozil ročne in nikoli ni bil niti sovoznik v avtomatiku) ampak že po dveh tednih je sam od sebe rekel, da "hvala ku*** da nisem ročnega vzel". Dvakrat sta šla do svojih staršev – 120km stran (avtocesta plus prelaz) in mu je bilo takoj jasno. Tudi njegova punca je mela nekaj čez avtomatika za povedat, pa se je že po dveh furah po mestu tolk razvadla nad njim, da že pravi da ročnega nebi več mela. Kaj šele speljevanja, parkiranje itd. Tu vse dela sam, ne rabiš niti gaza dodajat. Spustiš zavoro in začne lezt naprej/nazaj.

Na našem forumu se mi zdi da so (oz. smo bli) vsi nekak pristaši ročnega, pa konec koncev velika večina sploh nima izkušenj z avtomatom :)
Se strinjam da je WRX čuden če ima CVT, ampak za nek normalen A-B avto je pomoje čist kul. Sploh pa, če nisi pretirano dinamičen voznik in svojega trenutnega avta ne sučeš preko 4000 obratov vsak dan 10x in ne prehitevaš prav vsega kar pride napoto.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 18. September 2024, 22:18

Tega zadovoljenega kolega sem vprašal o porabi njegovega 2.5 2020 avtomatik outbacka. Zdaj bo eno leto počasi odkar ga ima.

Pa da ga citiram: "Po mestu 10-12, na relacije 7-8. Odkar ga mam mam povprečje 9.5-10. Lej res, bolj nebi mogu bit zadovoln z avtam!"
Človek je doma v konkretnem hribu nad Trbovljami, tja jaz vozim z drugo brzino :D Pred tem pristaš fauvejega passata 4motiona, pa pravi da ni sploh primerjave napram outbacku, da je OB v svojem rangu, višje od pasata.

Aja, pa še to. Toyotini in Subarujevi CVT menjalniki baje dobesedno nimajo patološkega oddelka, ker patologije ne rabijo delat...Kar je povsem drugače pri DSG-jih in vseh ostalih robotskih aisinih, ki crkujejo po tekočem traku, no ja sicer baje tudi zaradi predragega rednega servisa, ki se ga folk izogiba....dokler pač to gre na ta način.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8744
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 18. September 2024, 23:28

Prva stvar pri CVT je ta, da se moraš navadit "dozirat" gas. Ne več pritiskat in spuščat, kot pri ročnem, ampak stalno konstantno držiš gas, da lahko menjalnik opravlja svoje delo. Ker če stalno neki tapkaš po gasu, menjalnik ne ve, kaj hočeš in potem čudno šalta ali pa celo cuka.
Pa pazi na hitrosti, ker do 4500 obratov tako enakomerno in zvezno šalta, da pospeškov ne čutiš prav veliko, hitrost je pa hitro višja kot omejitev (tut pri 1.6 motorju), pa niti veš ne, če ne pogledaš na števec. Kak teden do dva rabiš, da to tapkanje po gasi izklopiš iz možganov.

CVT brez emuliranja šaltanja je še vseeno zakon in meni osebno veliko boljše kot emuliranje šaltanja. Jaz bi dal še novega predelat, da nebi emuliral šaltanja (sam pravjo, da se kao ne da). To je šaltanje za tiste, ki mislijo, da avto mora na tak način šaltat. Brez tega gre avto veliko bolje. Pohodiš gas, navije nekje med 5500 in 6000 obratov in zvezno pospešuje. Novi pa začnejo šaltat nad 5000 obrati in prav čutiš, kako mu odvzame gas, da spusti za 500 obratov in se potem matra, da nazaj prileze na prejšnje obrate.
Ne vem kako je s tem pri močnejših mašinah, samo to je subaru za*ebal, ko je to emuliranje vključil tudi pri najbolj švoh motorjih.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
Kristof
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kristof » 14. Oktober 2024, 11:24

Hvala vama za obsežne odgovore!

Sem kar nekaj časa razmišljal in prišel do zaključka, da vseeno za zdaj vzamem nekaj starejšega, cenejšega, da ga ne bo škoda zgonit, ker bo nekaj časa bolj kot delovni avto, dokler se bojo na objektih, kamor se bom selil, delala večja dela.

Potem bom pa mogoče spet razmišljal o čem mlajšim :smly

Uporabniški avatar
Tevzy
Član Subaru kluba
Prispevki: 513
Kraj: Črna na Koroškem

Odgovor Avtor: Tevzy » 14. Oktober 2024, 20:54

Najbrz si ze videl, prodajam Imprezo 2010 ce te bi zanimalo… za forumase gre se kak € dol… Volanska letev je potrebna menjave, ali obnove.
Think, Feel, Drive!
EE20
EJ20

Uporabniški avatar
Kristof
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Kristof » 14. Oktober 2024, 20:58

Tevzy napisal/-a:
14. Oktober 2024, 20:54
Najbrz si ze videl, prodajam Imprezo 2010 ce te bi zanimalo… za forumase gre se kak € dol… Volanska letev je potrebna menjave, ali obnove.
Videl, ampak premajhen in prenizek avto za moje potrebe...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost