CVT menjalnik pejd probat. Sigurno ni za vsakega in teli tazgodnji so pomoje najslabši od vseh, kar se filinga tiče. Kasneje so spoznali da mora tudi CVT oponašat brzine, ker folku navijanje v prazno enostavno ne gre po grlu. Ne vem pa kdaj so se za določene modele naredili ti preskoki.
Če gledaš videe na youtubu tipa 0-100km/h, se vidi da določeni letniki držijo obrate na miru v okolici 5500 obratov cel čas pospeševanja, novejši letniki pa se vrtijo zvezno z nekimi navideznimi brzinami in oponašajo ročni menjalnik. To je pomoje narejeno tako samo zaradi občutka voznika. Ker optimalno kar se navora in prenosa na pogon tiče je, da motor stoji v optimalnih obratih kjer je moč/navor največja. Nekje sem enkrat zasledil, da so pri FHI priznali da ta skuter variomat varianta ne gre folku po grlu in da zaradi tega oponašajo brzine.
Kolega ima outbacka 2.5 2020 letnik s CVT-jem pa je sprva menil da ni nek presežek, zdaj po nekaj časa pa pravi da je to to. Desna roka bejbi med kolena in akcija. Sploh če gledaš, da se boš malce več na avtonomiko vozil je avtomatik muss. Torej radarski tempomat povsod in kjerkoli je priložnost. Sam to delam sicer s fauvejem in ti rečem da je top. Prej mi je šlo 80% časa na jetra da so se počas vozili pa da sem moral v kolonah vseskozi nekaj s sklopko srat pa brzine lovit....zdaj pa se mogoče 2% časa sekiram, da mogoče ne zamenja takrat ko bi jaz hotel ali tako kot bi jaz hotel takrat kadar se res hitro vozim ali v nekih čudnih situacijah. Vse ostalo pa je totalen laganini. Pritisneš gumb za radarski tempomat in se voziš s prometom - od 0km/h in dokler pač ti je komfortno. Jaz tega nebi več menjal za avto brez tega. Meni to ful enega stresa odnese pa vsa potovanja na daljše ture so precej bolj sproščena. Tudi okoli lahko precej več gledaš in marsikaj več vidiš. Avto te sam opozori če gre kaj hudo narobe, sam korigira hitrost do spredaj vozečega...Konec koncev pa lahko pri večina avtomatikih še vedno voziš v (napol) ročnem režimu. Torej v mejah normale ti dovoli da sam izbiraš brzine, če ga v blokado zarineš ali če ti obrati čist prehudo padejo, pa pač zamenja, da nebi motor crknil. To pa je povsem zadost, da se spopadaš s čudnimi situacijami, naprimer vožnja po snegu/blatu, oz. kaki čudni klanci ali nekaj, pa da želiš npr z drugo gor, avtomatik pa bi hotel dajat v tretjo ali prvo.
CVT je sicer malce samosvoj, vendar pomoje v hrib nese vsazga ročnega in tudi navadnega avtomatika (ali robotskega ročnega – DSG). Nasploh so pravi avtomatiki boljši za v teren. Tko da pomoje tu ni strahu. Problem je lahko samo, da boš razočaran, ker se ti bo zdelo, da malce preveč v obrate hodi med plezanjem v hrib ali (tudi rahlo resnejšim) pospeševanjem.
Konec koncev bi se res splačalo da se poskusiš peljat z njim, čeprav je tako, da pri avtomatikih rabiš nekaj časa, da se jih zares navadiš, da spoznaš koliko gaza moraš kdaj dat, da se pravilno odziva. Na prvi furi boš to prav zares težko ocenil, ker bo to nekaj povsem novega.
Kolega je kupoval avtomatika XC60 zdaj par tednov nazaj. In je bil že skoraj na tem, da vzame ročnega, ker se mu je avtomatik zdel čuden (prej je ~20 let vozil ročne in nikoli ni bil niti sovoznik v avtomatiku) ampak že po dveh tednih je sam od sebe rekel, da "hvala ku*** da nisem ročnega vzel". Dvakrat sta šla do svojih staršev – 120km stran (avtocesta plus prelaz) in mu je bilo takoj jasno. Tudi njegova punca je mela nekaj čez avtomatika za povedat, pa se je že po dveh furah po mestu tolk razvadla nad njim, da že pravi da ročnega nebi več mela. Kaj šele speljevanja, parkiranje itd. Tu vse dela sam, ne rabiš niti gaza dodajat. Spustiš zavoro in začne lezt naprej/nazaj.
Na našem forumu se mi zdi da so (oz. smo bli) vsi nekak pristaši ročnega, pa konec koncev velika večina sploh nima izkušenj z avtomatom
Se strinjam da je WRX čuden če ima CVT, ampak za nek normalen A-B avto je pomoje čist kul. Sploh pa, če nisi pretirano dinamičen voznik in svojega trenutnega avta ne sučeš preko 4000 obratov vsak dan 10x in ne prehitevaš prav vsega kar pride napoto.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....