Nakup fotoaparata

Vse kar ne paše v ostale teme...
Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Nakup fotoaparata

Odgovor Avtor: Psssiho » 09. Avgust 2011, 11:44

Ker je na forumu kar nekaj fotografov bi prosil mal za kašn nasvet.

Uporabljal bi ga več ali manj za amatersko uporabo,pokrajine,popotovanja,kakšen filmček, . . .

NA sosednem forumu mi ponujajo panasonica GF1 s Objektiv je 14-45 s stabilizacijo,ima kovinski bajonet, stikalo za izklop stabilizacije. cena 220€.Je star pol leta in naj bi skoraj kot nov!

A se mi bolj splača vzet takega,pa dokupim boljši objektiv, sem pa gledal nove v rangu do 700 €.

Panasonic LUMIX DMC-G1
Nikon D3100 + 18-105 VR
Digitalni SLR fotoaparat Canon EOS 550D 18-55 IS Kit

tuki pa je en review od panasonic GF1

LP
H6 je šel od doma :band

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 09. Avgust 2011, 12:19

Nikon D3100 + 18-105 VR mislim da bo prihodnji teden v akciji v hoferju za 450 evrov.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4127
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 09. Avgust 2011, 12:30

Če ne potrebuješ različnih objektivov, pa hočeš skoraj dslr, potem še o čem takem razmisli:
http://www.fujifilm.com/products/digita ... x_hs20exr/

Uporabniški avatar
Someonelost
Uporabnik foruma
Prispevki: 300
Kraj: Göteborg, Sweden
Kontakt:

Odgovor Avtor: Someonelost » 09. Avgust 2011, 16:12

Canon EOS ali pa Nikon D

Ce nimas denarja za popolnoma nove potem ti priporocam rabljeno...

Jaz uporabljam Canon EOS 400D je ze star par let ampak slike so pa se vedno super.. :-P
"When I start my car I want the neighbours to think that the world has come to an end"
- Homer J Simpson

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 955
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 09. Avgust 2011, 17:33

Samo, da je Canon :lol:

Se hecam - najprej dobro razmisli o vseh prednostih in slabostih DSLRja. Mnogim je potem žal, vendar ne priznajo :twisted:

Če pa res veš, kaj potrebuješ, pa boš najprej določil cenovni okvir. Ko imaš to, se odločiš ali si pripravljen vzeti tudi rabljeno zadevo.
Pri nakupu DSLRja računaj na dodatne stroške (večja torbica, dodatni objektivi, fleš ...) zato je pomembno, da se dobi tudi dosti rabljene robe (torej ostanejo le največje znamke).

Potem glej, kako ti je všeč uporabniški način dela - sam sem na Canonu in me pri Nikonu recimo moti, da se objektivi navijajo kot plin (desni navoj, kar je meni nelogično). Potem je tukaj uporabniški vmesnik ...
Skratka - veliko stvari lahko vpliva na odločitev.

Večina "večjih" (Canon, Nikon, Pentax, Olympus ...) ima odlične aparate. Ne zgršiš. Pač pa imaš pri nekaterih več podpore (tako v uporabniškem smislu, kot pri kakšnih gonilnikih, kalibracijskih datotekah ...) in večjo možnost izposoje (pri kolegu, podjetju ...).

Dušan
Član Subaru kluba
Prispevki: 83
Kraj: Galicija

Odgovor Avtor: Dušan » 10. Avgust 2011, 09:54

Sam ti priporočam kaj od Pentaxa, predvsem zaradi štartne nižje cene in ugodne cene "leč". Se ga pa da na Pentax forum dobiti nekoliko ceneje.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Avgust 2011, 21:11

Midva sva z Canon PowerShot SX20IS zelo zadovoljna. Cena pa tudi ni bila pretirana. Naredila sva že preko 15.000 slik v letu in pol (kupila sva ga preden sva odšla v maroko), dal je tudi že 2X skozi puščavo in slikanje v puščavi (pravijo da je tisti pesek pokazatelj, kaj so kvalitetne zadeve in kaj ne, ker tam vse nekvaliteno crkne), pa še vedno deluje kot prvi dan. Ni pa to neka profi zadeva.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 10. Avgust 2011, 21:48

puscavski pesek je res kar dober pokazatelj, kaj je dobro in kaj jajca od kitajca. canon powershoti so super stvar, ker imajo skoraj profi tipala v kompaktnem ohisju. minus je edino to, da objektivov ne mores menjat. Dober prijatelj je profi fotograf, ma za na potovanja samo powershota, taveliko kravo s teleobjektivom pa pusca (jasno) doma. je pa tip canon fan.

sam sem bolj za nikona, ce nic drugega zato, ker imam moznost izposoje vecih nikon objektivov kot pa canon. do pred kakega leta nikon dslr kamere niso segle canonu do kolen, letos sta pac izenacena.

moj nasvet: ce se ti zdi, da te zna zapeljati v ljubiteljso fotografijo in to postati hobi, si kupi dslr kamero z dobrim objektivom (ki ima po moznosti velik razpon tako blende, kot zooma). ce rabis dober "druzinski" fotic, potem kupi powershota ali kaj podobnega. tiste vmesne variante, ki niso pa ne tic ne mis, kar nikoli ni ok.

p.s.: od tvojih predologov gre glas nikoni, zgolj zaradi osebne preference in brez tehtnih argumentov :-)
sapere aude

Uporabniški avatar
b.m
Uporabnik foruma
Prispevki: 396
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: b.m » 21. Avgust 2011, 17:40

Hmm, težko vprašanje :)
Za tvoj rang uporabe ti ne bi priporočala DSLR-ja, so večji, težji in bistvo je, da imaš različne objektive, tisti objektivi z velikim razponom so najslabši!

Panasonic bi bil verjetno dobra izbira, je vseeno kompaktnih mer, če te zamika lahko pa res še vedno dokupiš objektive, le s cenami nisem seznanjena...

Tudi boljši kompakt s HD je odlična izbira...

Če še nisi kupil, si vzemi dovolj časa in sprobaj vse fotoaparate, le tako boš ugotovil kaj je tisto pravo :)

Drugače imam že tretjega dslr Pentaxa -trenutno K5, s katerim sem izjemno zadovoljna. Za svoj denar Pentaxi ponujajo izredno veliko pa tudi vse starejše leče (pripližno od 1960 naprej) pašejo gor, ker niso spreminjali bajoneta.

Lp
2x Samara 1.5i, Impreza 1.6, Impreza outback 2.0, Outback 3.6

Uporabniški avatar
Psssiho
Član Subaru kluba
Prispevki: 1855
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: Psssiho » 21. Avgust 2011, 23:14

Nisem še kupil ;-) ,zdaj hodim in malo gledam po trgovinah, mogoče pa je res pametno vzet enega boljšega kompakta.

Bomo videli ;)
H6 je šel od doma :band

Uporabniški avatar
zabrnek
Član Subaru kluba
Prispevki: 954
Kraj: Lom pod Storžičem

Odgovor Avtor: zabrnek » 25. Avgust 2011, 15:31

Si že izbral kakšnega?

Moja si tudi misl kupit nekaj fotoaparatu podobnega v rangu 200eur. Pač splošna dokaj nezahtevna uporaba.

Zanima me kaj svetujete, katera znamka, itd.?

lp

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 25. Avgust 2011, 18:58

Na vprašanje DSLR ali kompakt je zelo težko odgovorit, hkrati pa niti ne, če uporabnik ve, kaj bi rad. Je že Gore lepo napisal, kaj vse potegne DSLR za sabo. Kompakti pa tudi niso več tako od muh in znajo dostikrat prav lepo presenetit.

DSLR - boljše je, če je ohišje malo slabše in objektiv boljši, kot obratno. Za neko domačo uporabo so nekateri zoom objektivi v ne preveč širokem razponu povečave še vedno kar solidni. Če imajo pa še optično stabilizacijo, pa sploh. Tako imaš lahko vse v enem. A objektivi gredo s ceno hitro visoko, če se hočeš it še malo namenskosti (portret, makro, tele...) pa si sploh finančno na že prav lepo ohranjenem legacyju. In samo fotografiranje z DSLR s škljocem sploh še ni končano. Drugi in prav tako pomemben korak je še na računalniku, kjer fotografiji šele daš tisto pravo dodano vrednost, ki jo ponuja DSLR. Podatkov v eni sami fotografiji je neprimerno več kot iz kompakta zato lahko s tem manipuliraš v precej širokem spektru obdelave. DSLR se precej bolje znajde v težjih pogojih slikanja (močan kontrast, hitro gibanje, slaba svetloba...). V glavnem, če je vsaj malo žilice in uča za neko skladnost barv in oblik, potem go for DSLR. Predlagam nakup rabljenega, saj se dobi precej dobre mašine za lep denar.

Kompakt foto - Tukaj pa spet mal kompromisa. Ali ful dober kompakt, ki bi se rad kosal z najslabšimi DSLRji in pretiraval s 36x zoomom in oh in sploh veliko funkcijami ter cenovno kar visoko skočil, ali pa en soliden kompaktič z ne preveč zooma (okol 10x) in z ne ravno miljon funkcijami, a zato malo bolj enostaven in za 75% ljudi s še vedno odličnim rezultatom slik. Optično je bolje, da ne gre z zoomom do lune, ampaj je bolje, da se zna tudi dovolj široko nasmejat, da zna na eni žurki celo omizje noter spravit, ne pa da greš ven in skoz okno noter slikaš. Da o filmčkih niti ne govorim.
Ko sem že pri videu. Obvezno naj ima možnost zoomiranja in avtomatskega ostrenaj med samim snemanjem filmčka. Če tega ni, je v teh časih že neuporabno.
Poleg tega kompakt izpljune že bolj ali manj obdelano fotko, ki je na računalniku načeloma ni treba tikat, razen če niso želje take.
Kompakt pa žal marsikdaj počepne, ko se gre za malo težje pogoje slikanja (hitro gibanje, slaba svetloba...) Če si malo vešč tehnik fotografiranja, se da tudi to delno in zadovoljivo odpravit.

Mogoče še zanimiv (sicer malo star, a še vedno aktualen) članek o DSLR proti kompakt: http://www.e-fotografija.si/templates/?a=544&z=7

V glavnem o tem bi lahko nabijali v nedogled. Predlagam prebiranje kakšnega bolj foto foruma (recimo e-fotografija.si), tam se hitro najde odgovore na vprašnaj o specifičnih modelih.

Uporabniški avatar
zabrnek
Član Subaru kluba
Prispevki: 954
Kraj: Lom pod Storžičem

Odgovor Avtor: zabrnek » 25. Avgust 2011, 21:36

No sedaj sem prišel že do dveh fotoaparatov, ki sta na izbiro. Da, vem da je en kompakt en pa niti ne.
Se pa punca ne more odločit a bi mela raj nekaj malega za v žep al pa niti ne.

Zanima me na splošno glede teh dveh fotoaparatov, če sta v redu, pomankljivosti...

Gre se za Nikon coolpix L120 in Nikon coolpix S 8100.

Hvala ze v naprej.

lp

tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

Odgovor Avtor: tadejk » 25. Avgust 2011, 21:38

Jaz imam od Panasonica Lumix TZ10, ki ima Leica leče. In v 99% dela zelo solidne fotografije za majhen denar, pa še v žep gre. Lansko leto, ko sem ga kupil, je na vseh testih šišal primerljive Nikone, Canone, Sonyje...

Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG

Uporabniški avatar
Galaxy
Uporabnik foruma
Prispevki: 276
Kraj: Žalec

Odgovor Avtor: Galaxy » 26. Avgust 2011, 12:23

Če imaš možnost kje probat DSLR pojdi in ga sprobaj pa boš videl ali ti leži ali ne. Napisal si, da nekih večjih projektov ne boš imel, tako, da tukaj lahko gledaš kompaktne fotoaparate, ker imajo tudi veliko funkcij (za normalno uporabo več kot dovolj). DSLR imajo tudi avtomatsko funkcijo in tudi samo pritiskaš, novejši DSLR-ji imajo pa še "live preview" funkcijo, tako da lahko upravljaš z njim tako kot z kompaktnim.

Pred nakupom vse malo potestiraj pa ti bo lažje pri odločanju (moje mnenje).

Pa uspešen nakup.
STi - Sportska Turbo Impreza

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov