Forester avtomatik
Forester avtomatik
Pozdravljeni
Kopujem Foresterja in ena od opcij je tudi Forester z avtomatskim menjalnikom. Zanima me kako se ta stvar obnese, na kaj je potrebno paziti, kakšne so prednosti in slabosti takega menjalnika? Avta ne bi imel samo za na asfaltno cesto, ampak ga rabim tudi za malo grši teren.
Kopujem Foresterja in ena od opcij je tudi Forester z avtomatskim menjalnikom. Zanima me kako se ta stvar obnese, na kaj je potrebno paziti, kakšne so prednosti in slabosti takega menjalnika? Avta ne bi imel samo za na asfaltno cesto, ampak ga rabim tudi za malo grši teren.
Kateri letnik Foresterja pa kupuješ?
Če nisi pretirano športno-hitro naravnan voznik, je lahko po mojem mnenju avtomatski menjalnik celo boljša izbira, poraba ni večja kvečjemu manjša kot pri ročnem, za samo vožnjom po terenu se mi zdi avtomatik boljši (ni sklopke - zato ti ne crkne ko je najmanj treba
, ne matraš se s speljevanjem in prestavljanjem, edin minus je vožnja po ekstremnem klancu navzdol, ker je z reduktorjem v prvi prestavi dosti počasnejša vožnja)
Mislim, da nasplošno avtomatski menjalniki niso imeli problemov - bo kdo kaj več povedal...
Če nisi pretirano športno-hitro naravnan voznik, je lahko po mojem mnenju avtomatski menjalnik celo boljša izbira, poraba ni večja kvečjemu manjša kot pri ročnem, za samo vožnjom po terenu se mi zdi avtomatik boljši (ni sklopke - zato ti ne crkne ko je najmanj treba
Mislim, da nasplošno avtomatski menjalniki niso imeli problemov - bo kdo kaj več povedal...
2x Samara 1.5i, Impreza 1.6, Impreza outback 2.0, Outback 3.6
Jaz osebno že cca 20 let vozim vozila ( ne osebna ) z avtomatskim menjalnikom. pa moram reči,da me v vseh teh letih niso ravno prepričala. Predvsem ko pride do okvare so stroški enormni.
Tko, da ko sem kupoval foresterja dileme glede menjalnika ni blo. Vsekakor ročni.
Trditev glede porabe (b.m), ne bo držala. Mislim, da je poraba z AT menjalnikom cca 1L/1oo km višja od vozil z navadnim menjalnikom.
Sicer pa vsake oči majo svojga malarja.
Tko, da ko sem kupoval foresterja dileme glede menjalnika ni blo. Vsekakor ročni.
Trditev glede porabe (b.m), ne bo držala. Mislim, da je poraba z AT menjalnikom cca 1L/1oo km višja od vozil z navadnim menjalnikom.
Forester diesel
@kamsedlo: vprašanje se nanaša na foresterja in ne na druga vozila z avtomatskim menjalnikom!
Glede porabe sem govorila iz izkušenj s subaruji.
Na nemški strani sem poiskala podatek, za povprečmo porabo - za avt. in ročni menjalnih je enaka 7,5 l
@kaliber: lahko kontaktiraš uporabnika Gore, je imel/ima Foresterja z avt. in ročnim menjalnikom.
Glede porabe sem govorila iz izkušenj s subaruji.
Na nemški strani sem poiskala podatek, za povprečmo porabo - za avt. in ročni menjalnih je enaka 7,5 l
@kaliber: lahko kontaktiraš uporabnika Gore, je imel/ima Foresterja z avt. in ročnim menjalnikom.
2x Samara 1.5i, Impreza 1.6, Impreza outback 2.0, Outback 3.6
Se strinjam. Jaz sem vozil foresterja z AT in sem imel višjo porabo za cca 1.0L. Je pa res, da se pri avtocestni vožnji to ne pozna tako, po mestu je pa razlika ogromna, kjer avtomatik deluje dlje časa v t.i. odprtem načinu (s pretvornikom navora). Pa avto deluje tako, kot bi imel 2x šibkejši motor pri avtomatiku. Ne vem, zdel se mi je totalno zamorjen, pa je bil skoraj nov avto.kamsedlo napisal/-a:Jaz osebno že cca 20 let vozim vozila ( ne osebna ) z avtomatskim menjalnikom. pa moram reči,da me v vseh teh letih niso ravno prepričala. Predvsem ko pride do okvare so stroški enormni.
Isto sem opazil pri Outbacku 2.5. Deluje veliko bolj živahno z ročnim. Pa ko je zelo mraz (pod -15), se mi zdi, da nerad prestavlja oz. kar nekaj čaka v previsokih obratih. Pri novih Lineartronic avtomatskih menjalnikih, ki jih pri foresterjih itak še ni, pa je problem, ker avto enostavno noče speljati nazaj čez manjšo oviro, kot npr. robnik od pločnika:
http://www.subaruoutback.org/forums/104 ... lem-8.html
Ali pa zavre motor in odvzame vso moč:
http://www.youtube.com/watch?v=mRL0J8G_Y6A
Pri rabljenem nikoli ne veš, če so res menjali olje v predpisanih intervalih, če se ni pregreval itd... recimo dolga vožnja z veliko obremenitvijo navzgor, prikolica, vročina... se hitro zgodi, da se AT pregreje... Zaviranje s 1. ali 2. prestavo pri veliki hitrosti...pretikanje v "R", ko gre avto še naprej, v "P" na klancu brez ročne....
Če avtomatski menjalnik crkne, so stroški popravila tako veliki, da ga je bolje nadomestiti z novim oz. rabljenim.
Pri ročnem je ponavadi edini strošek sklopka (+ morda vztrajnik). In to približno veš, kdaj se bo zgodilo, ker začne prej zdrsovati.
Razmišljati o vseh možnih tveganjih in kupovati rabljen avto ne gre skupaj. Če je z avtomatskim menjalnikom kaj narobe, se to praviloma pokaže že na testni vožnji - kot cukanje, grobo prestavljanje, čudni zvoki, ipd.
Res pa je, da so morebitna popravila AT tako draga, da večina raje menja cel menjalnik, kot pa tvega s popravilom.
Lp
Res pa je, da so morebitna popravila AT tako draga, da večina raje menja cel menjalnik, kot pa tvega s popravilom.
Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG
Zdravo,
kot je napisal Tadejk je vse res. Jaz sem imel OUTBACK-a z avtomatskim menjalnikom in je luksuz, ČE DELA. Meni se je naredilo to, da sem ga nabasal (udaril na karter menjalnika) in škode za cca 2.800,00 EUR (servis SUBARU) in dalje. Ko smo pri mojem mehaniku odprli in popravili karter, pogledali ventile, ugotovili nič dali nazaj in ni delal. Prodal takega, kupec ga zrihatal in ga prodal naprej (kupec imel stare subaruje in dele za njih).
Po tem dogodku se kupil FORESTER-ja ročni menjalnik in mislim, da pri meni ne bo avtomatika.
Še to; mojemu šefu je na AUDI-ju A6, Letnik 2009 šel menjalnik avtomatski, in je dal cca 4.000,00 eur za obnovljen menjalnik.
lp
kot je napisal Tadejk je vse res. Jaz sem imel OUTBACK-a z avtomatskim menjalnikom in je luksuz, ČE DELA. Meni se je naredilo to, da sem ga nabasal (udaril na karter menjalnika) in škode za cca 2.800,00 EUR (servis SUBARU) in dalje. Ko smo pri mojem mehaniku odprli in popravili karter, pogledali ventile, ugotovili nič dali nazaj in ni delal. Prodal takega, kupec ga zrihatal in ga prodal naprej (kupec imel stare subaruje in dele za njih).
Po tem dogodku se kupil FORESTER-ja ročni menjalnik in mislim, da pri meni ne bo avtomatika.
Še to; mojemu šefu je na AUDI-ju A6, Letnik 2009 šel menjalnik avtomatski, in je dal cca 4.000,00 eur za obnovljen menjalnik.
lp
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 954
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Jaz sem imel avtomatika in nato dva ročna Forija. Sem pa znan kot zelo siten uporabnik
Plusi avtomatika:
- mi je bila vožnja z avtomatikom po običajnih cestah bolj všeč in pravi užitek
- na strmih makadamskih cestah je odlična izbira, veliko boljše kot ročni menjalnik, avto ima vedno dovolj navora, četudi pelješ 1 km/h, ne obremenjuješ sklopke ...
- na spolzkih terenih je speljevanje izjemno lahkotno in zanesljivo
Minusi avtomatika:
- cenovno veliko tveganje, če ni vse z avtomatikom pri rabljenem vozilu
- po dolgih spustih te moti, ker ne zavira (dovolj)
- na dolgih vzponih imaš občutek, da je zamorjen
Ostalo:
- poraba se mi je zdela pri avtomatiku nižja, zagotovo pa ne odstopa veliko
- moj avtomatik je bil letnik 2001, mislim, da so kasneje še nekaj izboljšali že leta 2003, mogoče tudi kasneje (govorim za Forija).
- malo je moteče, ker ima samo štiri prestave
Toliko na hitro. Vem, da smo o tem že precej pisali, ko sem ga imel.
Plusi avtomatika:
- mi je bila vožnja z avtomatikom po običajnih cestah bolj všeč in pravi užitek
- na strmih makadamskih cestah je odlična izbira, veliko boljše kot ročni menjalnik, avto ima vedno dovolj navora, četudi pelješ 1 km/h, ne obremenjuješ sklopke ...
- na spolzkih terenih je speljevanje izjemno lahkotno in zanesljivo
Minusi avtomatika:
- cenovno veliko tveganje, če ni vse z avtomatikom pri rabljenem vozilu
- po dolgih spustih te moti, ker ne zavira (dovolj)
- na dolgih vzponih imaš občutek, da je zamorjen
Ostalo:
- poraba se mi je zdela pri avtomatiku nižja, zagotovo pa ne odstopa veliko
- moj avtomatik je bil letnik 2001, mislim, da so kasneje še nekaj izboljšali že leta 2003, mogoče tudi kasneje (govorim za Forija).
- malo je moteče, ker ima samo štiri prestave
Toliko na hitro. Vem, da smo o tem že precej pisali, ko sem ga imel.
Sicer nimam izkušenj s Subarujevimi avtomatiki,ampak vseeno - meni je zakon. Seveda za potovanja, offroad, mestno vožnjo. Če bi hotel dinamično voziti čez ovinke, bi hotel ročni menjalnik. Čeprav se tudi da marsikaj, bolj gre za to, da se moreš logike vožnje z avtomaticom navadit in se prilagodit. Jaz sem skapiral po perih mesecih. Sodit avtomatik po testni vožnji, potem ko si celo življenje vozil ročne, je nesmisel (in razlog, da so pri nas avtomatici tabu).
Poraba pri klasičnih avtomatikih je res v povprečju liter več, pravijo pa, da so nove generacije bolj varčne od ročnih (tu je treba imeti malo soli v glavi pri tehtanju teh trditev, meni se zdi, da če ima človek znanje in občutek in ročni menjalnik v roki da lahko nabolj varčno vozi, tisto z varčnim avtomatikom bolj velja za povprečnega voznika danes, ki nima pojma o povezavi med vrtljaji, obremenitvijo motorja itd)
Cena za popravilo je lahko enormna (sploh uradni servis), obstaja pa tudi v slo (in menda v hr) moster za te zadeve, ki zna marsikaj storit za spodobno ceno (baje, še nisem imel izkušenj, tok, tok).
Zgodovina pri rabljenem je lahko problematična, sem že srečal mehanike, ki so trdili, da se olje v avtomatikih sploh ne menja ali da se ne menja, dokler ni rjavo.
Mojstri, dajte mi povedat, kaj je toliko problematičnega v P programu na (zmernem) naklonu brez ročne? Poznam kar nekaj ljudi, ki že 350 kkm izključno tako parkirajo LCjke (ker ročna dela le enkrat na leto, kose gre na tehničnega) in ni problema. Tudi teoretično, kolikor sem gledal, to ne bi smel biti noben bavbav, če je avtomatik skonstruiran primerno na težo avta, ki mu služi.
Poraba pri klasičnih avtomatikih je res v povprečju liter več, pravijo pa, da so nove generacije bolj varčne od ročnih (tu je treba imeti malo soli v glavi pri tehtanju teh trditev, meni se zdi, da če ima človek znanje in občutek in ročni menjalnik v roki da lahko nabolj varčno vozi, tisto z varčnim avtomatikom bolj velja za povprečnega voznika danes, ki nima pojma o povezavi med vrtljaji, obremenitvijo motorja itd)
Cena za popravilo je lahko enormna (sploh uradni servis), obstaja pa tudi v slo (in menda v hr) moster za te zadeve, ki zna marsikaj storit za spodobno ceno (baje, še nisem imel izkušenj, tok, tok).
Zgodovina pri rabljenem je lahko problematična, sem že srečal mehanike, ki so trdili, da se olje v avtomatikih sploh ne menja ali da se ne menja, dokler ni rjavo.
Mojstri, dajte mi povedat, kaj je toliko problematičnega v P programu na (zmernem) naklonu brez ročne? Poznam kar nekaj ljudi, ki že 350 kkm izključno tako parkirajo LCjke (ker ročna dela le enkrat na leto, kose gre na tehničnega) in ni problema. Tudi teoretično, kolikor sem gledal, to ne bi smel biti noben bavbav, če je avtomatik skonstruiran primerno na težo avta, ki mu služi.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 954
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Drži - kot sem prej napisal - če je avto pravilno vzdrževan, bo verjetno avtomatski menjalnik deloval še dlje kot ročni (sklepam, da manjkrat pride v "neželeno" delovanje
)- To potrjuje tudi zelo veliko vozil po svetu, ki uporabljajo avtomatski menjalnik.
Za običajno vožnjo je avtomatik zakon. Pravi užitek za voznika in sopotnike - nikoli ni cukanja, rukanja ...
Tisti pa, ki želi dirkanje (ali ima kakšne druge zamere - recimo slabo zaviranje na klancih navzdol), bo moral res pogledati za ročnim menjalnikom.
Za običajno vožnjo je avtomatik zakon. Pravi užitek za voznika in sopotnike - nikoli ni cukanja, rukanja ...
Tisti pa, ki želi dirkanje (ali ima kakšne druge zamere - recimo slabo zaviranje na klancih navzdol), bo moral res pogledati za ročnim menjalnikom.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov