nejc napisal/-a:Zanimivo. Zadnja stran je torej zdaj iz pene al zaprta? To drugo najbrz, a? Tudi v mojih škatlah je not pena, se tista mal valovita. Baje naredi -nisem testiral z in brez, ker se mi ni dal odpirat ... drgac pa jest sem totalen fen tehle frs8 - vodovodarskih sicer se nisem imel, ampak v škatlah so mi NAD!
am... Cheno... je mala zakladnica znanja tud glede zvoka (ne samo za motor in podvozje); in... ne pove velik, sam kar pove - drži.
kawa pomaga.. takrat pove več...
v glavnem.. s peno se zaradi celic v sami peni... se navidezno veča volumen zvočnika; poleg tega se večji hodi zvočnika zadušijo v peni in posledično ne silijo zvočnika nazaj (malo časovnega zamika),.. zato zvočnik lahko dela "na polno" - kar je pri teh malih drekcih pekcih zelo pomembno; torej dovolj pene, na prava mesta (metoda testiranj, al pa če najdeš na netu - za popularne enote se najde čudo načrtov)
zadeva - filanje s peno (volno?) je efektivna predvsem pri manjšijh (premajhnih?) voliumnih škatel; tudi v avto sem v woofer škatlo "nabasal" peno... po "meritvah na uho" gre zadeva vsaj 10 Hz nižje kot prej (beri - slišim base, ki jih prej ni bilo).
edit xxx:
peno, izolacijo itd.. majo v Filc Mengeš.. na tone.. pocen. Za 2 Puntota je blo 18 eur.
Fiat.
Brez panike.