GPL

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Re: GPL

Odgovor Avtor: nebivedu » 10. Junij 2012, 20:00

plin pa bencin se razlikujeta v tem, da plin ne maže ventilov, bencin pa jih, poleg tega plin močneje gori in ustvarja višjo temperaturo, kar pa posledično subarujem ni všeč. Pa moraš imeti zelo dobro mazalno sredstvo za mazanje ventilov, ker drugače gredo zelo hitro rakom žvižgat.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 10. Junij 2012, 22:33

Pa ma kdo dejanske številke? Koliko večja je temperatura v motorju zaradi uporabe plina, kot z uporabo bencina? Koliko hitreje so ventili fuč pri uporabi plina, če ne uporabljaš dodatnega mazanja? Ali dodatno mazanje preprečuje tudi večkratno nastavljanje ventilov? Pa tako naprej...
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma
Prispevki: 131

Odgovor Avtor: Perezvon » 11. Junij 2012, 00:47

Thomas22 napisal/-a:Pa ma kdo dejanske številke? Koliko večja je temperatura v motorju zaradi uporabe plina, kot z uporabo bencina? Koliko hitreje so ventili fuč pri uporabi plina, če ne uporabljaš dodatnega mazanja? Ali dodatno mazanje preprečuje tudi večkratno nastavljanje ventilov? Pa tako naprej...
Tole je sicer ze bilo predebatirano, ce se ne motim. No, mazanje ventilov naj bi rahlo omililo obrabo ventilov in lezisc, nastavljanje pa je se vedno potrebno na 30k. Tudi o koristnisti mazanja so med mehaniki mnenja zelo deljena. Subaru uradno odsvetuje predelavo na plin od leta 2010 naprej. Isto tudi Honda. Za konkretne stevilke o obrabi ventilov oz lezisc pa pobrskaj po nemskih lpg forumih.
Lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. Junij 2012, 05:59

Thomas22 napisal/-a:Koliko hitreje so ventili fuč pri uporabi plina, če ne uporabljaš dodatnega mazanja?
Brez mazanja ne bodo en tavelik servisni interval zdržal. Teflone požre, potem pa zaribajo.
Thomas22 napisal/-a: Ali dodatno mazanje preprečuje tudi večkratno nastavljanje ventilov?
Ne, poleg tega, da podmazuješ ventile, jih moraš nastavljat v intervalih med 25 do 40.0000km.

Thomas, zakaj je bil včasih svinc v bencinu (spomni se osvinčenega bencina)? Kaj se je zgodilo, če si neosvinčenega moral tankat v tak avto? Zakaj so in ga še prodajali dodatek za neosvinčen bencin za te stare avtomobile?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 11. Junij 2012, 10:31

Zakaj postavljam toliko vprašanj? Zato, ker me jezijo izjave "plin je za kuhat in ne za avtomobile", "turbo Subaru na plin je kot ..." in podobne, ki se kar ponavljajo.
Dajmo rajši možakarju in ostalim pomagat z konkretnimi odgovori podkrepljenimi z dejstvi, lastnimi izkušnjami, številkami, povezavami do drugih strani,...

Perezvon; tale podatek se mi zdi zanimiv in sem ga prvič zasledil v debati o plinu in Subarujih:" Subaru uradno odsvetuje predelavo na plin od leta 2010 naprej."

Nebivedu; kaj pa če bi dodal plinu svinec? To ni po okoljevarstvenih normah, ampak je sploh možno?

Bom o teh stvareh še enkrat kontaktiral "plinarja" , ki mi je podal kar konkreten odgovor glede vgradnje.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. Junij 2012, 10:36

nebivedu napisal/-a: Thomas, zakaj je bil včasih svinc v bencinu (spomni se osvinčenega bencina)?
Za zviševanje oktanskega števila.
Kaj se je zgodilo, če si neosvinčenega moral tankat v tak avto?
Vozil si se z neosvinčenim... ;)
Zakaj so in ga še prodajali dodatek za neosvinčen bencin za te stare avtomobile?
Ker nekateri to kupujejo.

Ampak nekateri tudi verjamejo, da je 100 oktanski bencin za njihove gare 'boljši', da imajo 'manjšo porabo' in 'večjo moč'.

D.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 11. Junij 2012, 12:07

Danci, bencin je imel dodatek svinca zaradi mazanja. Takrat teflona ni bilo in je morala biti ena zadeva, da je vse skupaj podmazovala. Sam čisti bencin pa spira bate in bi zelo hitro zaribal, če nebi bilo mazanja ali pa materiala, ki je prvenstveno namenjen temu, da ni toliko trenja.

Uporabniški avatar
sturbo
Uporabnik foruma
Prispevki: 59

Odgovor Avtor: sturbo » 11. Junij 2012, 12:21

Sej ce ne bi bilo krize pa tako dragega bencina se verjetno sploh ne bi debatiralo o plinu... pustimo ta GPL pri miru se opravicujem ker sem sploh načel temo.

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 11. Junij 2012, 14:00

Ne, ne, ne zdaj obupat. Mene tole tud zanima (mogoče tudi koga drugega, pa ne upa priznat).
Dajmo končno razčistit tole temo o plinu in uporabnosti do konca.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. Junij 2012, 14:05

nebivedu napisal/-a:Danci, bencin je imel dodatek svinca zaradi mazanja. Takrat teflona ni bilo in je morala biti ena zadeva, da je vse skupaj podmazovala. Sam čisti bencin pa spira bate in bi zelo hitro zaribal, če nebi bilo mazanja ali pa materiala, ki je prvenstveno namenjen temu, da ni toliko trenja.
Ne, svinec je bil za preprečevanje samovžiga, torej za višanje oktanskega števila.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Osvin%C4%8Den_bencin

Tesnila ventilov ('tefloni') pa tudi nimajo nič z bencinom.

Ne vem, kaj ima tu spiranje batov - to je čisto druga zadeva - do tega pride, če ti bencin ne zgori (ali ni iskre oz. je slaba ali pa imaš bistveno preveč goriva).

Plin bi lahko povzročal težave zgolj zaradi prečistega izgorevanja in 'pomanjkanja' saj / gareža, saj potem pride do bolj 'čistega' kontakta dveh različnih kovin in s tem do določenih metalurških efektov (npr. 'microwelding').

D.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 11. Junij 2012, 14:11

Evo, našel to o 'metalurgiji' v povezavi z ventili... :g http://www.go-lpg.co.uk/VSR.html

Razlog, zakaj Subaru od 2010 'odsvetuje' LPG instalacijo, pa je najverjetneje enak, kot je bil že od vsega začetka za H6 motorje - ker se ne splača.

Pogostejše preverjanje ventilov, ki zahteva demontažo kompletnega motorja in je s tem precej drago, pač izniči morebiten prihranek. ;-)

Je pa res, da na zgornji povezavi piše tudi:
Running Temperature of the Valve Heads and Seats

The most common misconception you'll hear about LPG is that it makes an engine run hotter than Petrol. This is no more than myth.

LPG has only 85% of the calorific value of the same amount of petrol so it is impossible for it to create more heat. It can only make 85% as much.

There is one factor missing though - The cooling effect that squirting wet petrol mist into the cylinder has on the valves. When running on LPG the gas (as a vapour) is injected and does not have quite as much cooling effect on the valves. As a result, LPG operation will show slightly higher valve temperatures. This is why 'soft' valves will tend to recess theie heads into the seats when run on LPG. (Go back to the Blacksmith analogy in 'Brinelling' above to refresh yourself on the effect of more heat on the process)

Having established that fact, those slightly higher valve temperatures only present more risk of VRS if the valves are too soft for the job. Engines that suffer the most are some of the Ford and Honda engines, ALL Jaguar V6's (actually a Ford engine) ALL Subaru engine variants etc. although over 90% of engines made today are just fine. This is in no way intended as a comprehensive list of unsuitable engines and it would be wise to check with the manufacturer of your engine, and your LPG installer before conversion, to see if your engine has suitably hard valves.
D.

Žiga
Uporabnik foruma
Prispevki: 23

Odgovor Avtor: Žiga » 11. Junij 2012, 14:41

Jaz imam Foresterja Turbota predelanega na plin že 30.000 km in ni nobenih težav, vlečem 2 tone težko prikolico na plin do Nizozemske in nazaj, v klanec dam avto na 4000 obratov na plin. Imam Prinsov sistem za mazanje ventilov, čas bo pokazal ali deluje, je pa narejen drugače kot Flashlube, ki ima iz ene cevke speljanih več cevčič v bate ( pač se porazdeli glede na fiziko v tistem trenutku - ne maže vseh batov), ta sistem pa ima računalnik, ki določa koliko maziva gre v vsak bat posebej, saj so že v štartu speljane 4 cevke iz flaške za mazanje. Na 200.000 bi bilo treba na avtu po navodilih proizvajalca štelati ventile ampak so ugotovili da pri meni to ni potrebno, bom čekiral spet na 250.000.

Avto se pelje super, jebe me cukanje na plin, ki pa ni posledica samega plina, ker mi avto cuka tudi na bencin (na plin se bolj čuti zaradi manjše energijske vrednosti) in moram ugotoviti zakaj.

Tankam na Butan plinu in sem prišparal že ene 2 jurja v tujini pa še več, ker je večja razlika v ceni.

tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

Odgovor Avtor: tadejk » 11. Junij 2012, 14:52

Me res zanima, koliko km zdržijo Subarujevi motorji ob stalni (zmerni) vožnji na plin, z nastavljanjem ventilov na 30.000 km in pa BREZ flashluba.

S plinom na vsakih 100.000 km prišparam cca 4.000 EUR (upoštevani so servisi in poraba bencina pri vožnji na plin). Močno dvomim, da bo za toliko dodatnih, nepredvidenih stroškov z vzdrževanjem motorja.

Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG

Uporabniški avatar
fabjanM
Uporabnik foruma
Prispevki: 47

Odgovor Avtor: fabjanM » 11. Junij 2012, 15:15

Tudi mene zanima to kar v gornjem postu sprašuje tadejk.
Kaj pričakovati od Subarujevega motorja z tovarniško vgrajenim GPL sistemom brez dodatnega mazanja?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. Junij 2012, 15:43

danci1793, tnx za linke.
Moja izkušnja (sem že parkrat napisal, pač vedno, ko se razvije plinska debata):
Imel Foresterja l 2001, ki je bil predelan na plin takoj ob nakupu novega, nek nizozemski sistem brez mazanja ventilov, vozil sem ga od cca 170 kkm do cca 230 kkm 90% na plin, nobenih problemov, dvakrat težil z nastavljanjem ventilom na uradnih servisih (Kržič in Interservis) in obakrat dobil odgovor da dokler dela kot urca, se ni za sekirat.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov