1995 Legacy 2.2 Wagon - Pomoč pri odpravi napak

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
HiM
Uporabnik foruma
Prispevki: 44

1995 Legacy 2.2 Wagon - Pomoč pri odpravi napak

Odgovor Avtor: HiM » 13. November 2012, 09:28

Torej, ker se na subaruje ne spoznam vas naprošam za pomoč. Kot ste morda že videli v temi predstavimo sem sem tam nanizal nekaj vprašanj, pa bom jih tukaj še enkrat, da bo bolj pregledno.

Seveda če se vam da napisat strošek za omenjeno popravilo:

1. Menjati želim zobati jermen. Kateri mehanik v bližini LJ se spozna na Subaruje in bo to opravil korektno in kar se da ugodno?

2. Za tresenje in slabo prijemanje zavor, glede na to da so ploščice nove nekako sumim olje in zrak v zavornem sistemu, za tresenje pa glede na to da se ne čuti na volanu zadnje diske. Imam prav?

3. Menjalnik ima kar nekaj zračnosti. Kakšen je strošek menjave, koliko je dela z samo menjavo puš?

4. Ročica za brisalce dela malce drugače kot piše. Poteg k sebi ne naredi popolnoma ničesar, za sprejanje po steklju pritisneš gumb na koncu ročice? Je takšna funkcia pravilna?

4. Zadaj mi ne dela brisalec in centralno pokrova prtljage. Lahko sumim stik? Je kje kakšno pogosto mesto, kjer se prekine?

Vnaprej hvala za odgovore in nasvete :)

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2899
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: 1995 Legacy 2.2 Wagon - Pomoč pri odpravi napak

Odgovor Avtor: LSlabe » 13. November 2012, 11:26

Še kakšno slikco dej gor ;)

1. Če boš menjal jermen, je treba zraven še vodno pumpo pa rolce menjat.

2. Verjetno so diski že slabi

3. Puše za menjalnik so poceni.

4. Ročica za brisalce dela pravilno, se mi pa zdi da če potegneš h sebi bi se moral vklopit brisalci, na 2. stopnjo, nisem zihr.

5. Zadnji brisalec ponavad zarusta, na tisti osi, ki gre iz motorčka na brisalec, mal razdret pa spucat pa namazat. Lahko je pa tut motorček zanič. Najprej preveri če sploh dobi napetost...

Tolk na hitr ;)
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 13. November 2012, 11:35

LSlabe napisal/-a:Še kakšno slikco dej gor ;)

1. Če boš menjal jermen, je treba zraven še vodno pumpo pa rolce menjat.

2. Verjetno so diski že slabi

3. Puše za menjalnik so poceni.

4. Ročica za brisalce dela pravilno, se mi pa zdi da če potegneš h sebi bi se moral vklopit brisalci, na 2. stopnjo, nisem zihr.

5. Zadnji brisalec ponavad zarusta, na tisti osi, ki gre iz motorčka na brisalec, mal razdret pa spucat pa namazat. Lahko je pa tut motorček zanič. Najprej preveri če sploh dobi napetost...

Tolk na hitr ;)
Hvala, mi lahko se poves kje kupit jermen in pumpo, kje zamenjat in kaksen je strosek?

Diske bom dal drejat ce so se dovolj debeli, pa vrjetno bo menjava olja in odzracevanje ozivelo pedal.

Koliko pa je dela s pusami? In iz kje se dostopa? Obstaja kaksen diy s slikami, nekaj znam sravfat ampak nikoli se ne ve ce je pretezko.

Ja glede na to da tudi centralno ne dela sumim elektriko. Se moram dokopat do multimetra, ki ga pa nimam pri sebi.

Kaksno olje bi zlil notri? Sedaj je pomojem bilo neustrezno ker se mi zdi da je 15w40.

Zavorno olje pa pise dot 3. Torej dam tega?

Uporabniški avatar
Leone
Uporabnik foruma
Prispevki: 308
Kraj: Bohinj

Odgovor Avtor: Leone » 13. November 2012, 15:40

HiM napisal/-a:...mi lahko se poves kje kupit jermen in pumpo...
Rolce, jermen, vodna pumpa, svečke, diski... EUROTON
111011 - 6465 NGK SVEČKA VŽIGALNA - BKR6E-11 4 KOS 10,43€
111337 - DES212 VŽIGALNI KABEL DES212 SUB IMPREZA 1 GRT 36,00€
107722 - VKM88000 SKF NAPENJALEC / VODILO 2 KOS 39,87€
336148 - 1411 ANTIFRIZ NRC KONCENTRAT RUMENI 5 L 20,40€
108178 - PA519A GRAF ČRPALKA VODE VKPC99407 1KOS 53,28€

Lp, Ivan
Yesterday is history, Tomorrow is a mystery
Today is a gift. That's why it's called: The Present.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 13. November 2012, 16:21

Diske pa ploščice bi na tvojem mestu menjal ;-)

Sam še nisem menjal teh puš, bojo drugi več povedal.

Olje pa recimo Shell helix 10w40, za zavore pa dot4.

Je pa tko pr Subarujih, večinoma se da doma porihtat, če imaš mal smisla, velik informacij dobiš že na tem forumu, če ne najdeš pa poGooglaš...

Nč več turbo...

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 13. November 2012, 17:22

LSlabe napisal/-a:Diske pa ploščice bi na tvojem mestu menjal ;-)

Sam še nisem menjal teh puš, bojo drugi več povedal.

Olje pa recimo Shell helix 10w40, za zavore pa dot4.

Je pa tko pr Subarujih, večinoma se da doma porihtat, če imaš mal smisla, velik informacij dobiš že na tem forumu, če ne najdeš pa poGooglaš...
No sedaj pa sem celo prebral da gre za non interference motor. Imam prav? Če se jermen strga motor samo crkne in ne povije notranjih komponent? Če je tako bom preveril kako izgleda jermen in ga nebom menjal. Gre le za en budget winter avto, kjer ne bom vlagal več kot je potrebno. Dal bom novo olje in filtre pa bi moglo biti to to :)

Vsekakor pa bom preveril zavore, naj pa bi ble ploščice vse nove, kar daje v tresenje vrjetno diske nekje. In pa možno, da je kje kaj zračnosti. Bom preveril.

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 14. November 2012, 08:07

Preveri še stanje antifriza/menjaj, pa preglej hladilnik, cevi, pa termostat, ki je največkrat razlog za kuhanje in povite glave!

Nč več turbo...

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 14. November 2012, 21:08

Hvala za nasvete, antifriz je trenutno rdec, tako da bom po potrebi dodal tega, da se ne bodo mesali.

Glede zavor se mi pa zdi da dejansko niso diski, saj sem opazil zracnost na zadnjem levem kolesu in mislim da to trese. Kako imajo subiji to urejeno? Potrebujes novo roko ali samo menjas puse?

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 15. November 2012, 12:50

Danes sem se lotil malce bolj "resnega" pregleda zadnjega kolesa. Zračnost očitno prihaja iz zadnjega levega ležaja amortizerja. Od tam tudi zvok, in mislim, da je tudi to krivo za tresenje oz. donenje med zaviranjem?

Torej kje dobim ta ležaj amortizerja? Preveril sem na IS je prek 100€, najceneje do sedaj sem ga našel v eurotonu za 60€. Je še kakšna druga opcija ali je to to?

Glede menjave zavornih oblog. Nove pri Eurotonu so zgolj 38e, kar je 8€ več kot obnovljene. Je potrebno menjati pribor - fedrce,... ali lahko pustim?

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 20. November 2012, 13:09

A nisi reku da jermena ne boš menju :?: :lol:
Katero stran šalc pa rabiš, mislim da imam to doma.

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 20. November 2012, 19:33

subi92 napisal/-a:A nisi reku da jermena ne boš menju :?: :lol:
Katero stran šalc pa rabiš, mislim da imam to doma.
Sem se po tej temi odločil, da ga nebom :cool:

Zadnji levi amortizer mi proizvaja čudne zvoke. Ampak nisem prepričan če je šalca zgoraj. Sem ga imel na preventivnem tehničnem in ni nikjer drugje bilo lufta, ampak tudi tista gumica zgleda na uč ok. Na hidravlični mizi nismo mogli 100% locirati kje je luft.

Kar se tiče delov so najbolj ugodni v Avto Markovič-> 50€ šalčka amortizerja, 28€ obloge za ročno :lol:

Sem pa danes nekaj delal na avtu in tako je spet skoraj vsa osvetlitev v notranjosti, nekaj me še čaka, ker mi je zmanjkalo žarnic:
Pa še tema, če si bo kdo uredil osvetlitev:
viewtopic.php?f=6&t=6671" onclick="window.open(this.href);return false;

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 30. November 2012, 00:34

Takole, nekaj napak sem uspel že odpravit, nekaj me še čaka.

Na avtu je bil narejen oljni servis. Menjal sem olje v motorju, menjalniku, zavorah, seveda dal nov zračni in oljni filter.

Vsa osvetlitev v kabini sveti, vsako žarnico posebej sem zamenjal, čaka me še samo radio, pri katerem so identične žarnice. :cool:

Uredil sem centralno zaklepanje prtljažnega prostora. Roka aktuatorja je bila zlomljena, to sem uspel celo popraviti in ojačat z jekleno žico. Ob enem pa sem popravil tudi vklop in izklop osvetlitve. Ostal mi je še zadnji brisalec, kateri je imel poleg zaribane osi-ki se jo brez problema podmaže tudi pobran dobr del zobnika, tako da sedaj pride ali nov zobnik ali pa kompleten mehanizem. Rolo me čaka da ga vzamem pod drobnogled, če se ga da oživet.

Za pokanje v zadnjem delu vozila sem našel krivca. Amortizer, kljub temu da avto ne niha je spustil olje in zaribal :roll: Bomo menjali, glavno da vem kaj je. :) Seveda čakajo še zadnje obloge ročne zavore, pa je to to.

Sedaj pa nov set vprašanj:
Ali na vseh Legacyjih svetijo žarometi tako slabo? Napetost na žarnicah pri ugasnjenem vozilu in seveda danem kontaktu je 10,5V. Bi moralo biti več? Sčistil sem konektorje in preveril, če so žarnice v sediščih. Kaj bi še lahko bilo, ali me čaka nadgradnja s Bi-Xenon kitom?

Ali je normalno, da zavore pri subarujih primejo bolj linearno kot pri drugih vozilih? Pedalka sicer začne prijemati že na začetku, a se za močen zavorni učinek spusti globoko. Prav tako je občutek na pedalki malenkost mehkejši kot na večini drugih avtov. Vozil sem še eno imprezo, pa je ravno tako globoko bilo treba stisnit.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 30. November 2012, 00:51

Luči svetijo res zelo slabo.

Pedalka zavore bi pa morala biti trda.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4463
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 30. November 2012, 10:25

HiM napisal/-a: Sedaj pa nov set vprašanj:
Ali na vseh Legacyjih svetijo žarometi tako slabo? Napetost na žarnicah pri ugasnjenem vozilu in seveda danem kontaktu je 10,5V. Bi moralo biti več? Sčistil sem konektorje in preveril, če so žarnice v sediščih. Kaj bi še lahko bilo, ali me čaka nadgradnja s Bi-Xenon kitom?
Predvidevam, da je akumulator dober in poln, tako da bi moral imeti napetost okrog 12,8V. Padec napetosti na kablih je torej cca. 1,3V, kar pomeni, da žarnica proizvede skoraj 50% manj svetlobe, kot bi jo pri 12,8V.
10.5V : 510 lumens
11.0V : 597 lumens
11.5V : 695 lumens
12.0V : 803 lumens
12.5V : 923 lumens
12.8V : 1000 lumens ←Rated output voltage
13.0V : 1054 lumens
13.5V : 1198 lumens
14.0V : 1356 lumens ←Rated life voltage
14.5V : 1528 lumens
Problem je delno v tem, da proizvajalci šparajo in uporabljajo (pre)tanke kable, ki z leti še oksidirajo in tako ne prevajajo več dovolj dobro. Če poleg tega še celo ne uporabljajo relejev, ampak so luči povezane kar preko stikal, je teh kablov tudi po dolžini precej.

Jaz bi to rešil tako, da bi napeljal nove, močne (debele) kable direktno iz akumulatorja (preko dodatne varovalke) in preko relejev, le-te pa bi krmilil z obstoječimi žicami.

http://www.danielsternlighting.com/tech ... elays.html

Xenon kitov pa se izogni v velikem loku.
Ali je normalno, da zavore pri subarujih primejo bolj linearno kot pri drugih vozilih? Pedalka sicer začne prijemati že na začetku, a se za močen zavorni učinek spusti globoko. Prav tako je občutek na pedalki malenkost mehkejši kot na večini drugih avtov. Vozil sem še eno imprezo, pa je ravno tako globoko bilo treba stisnit.
Meni se zdi, da imajo nekateri drugi proizvajalci (npr. Reno, Citroen) v primerjavi s Subaru-jem OGROMEN servo za bremze.

Zato imam včasih, ko peljem bratovega Renoja, občutek, da so tam zavore 'hude' - pedal samo 'pipneš', pa bremza kot nor...

D.

HiM
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: HiM » 18. Januar 2013, 12:54

Porihtali zavore! Sedaj delajo kot bi mogle od samega začetka.

Problem? Vse čeljusti razstavljene in sčiščene, podrejani zadnji diski, na prednji desni pa je tisti drsnik ki omogoča da čeljust plava levo in desno bil zariban, to se je uredilo, sedaj pa prime pedal na vrhu kot mora! :cool:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost