2009 Outback Diesel SLOPKA
2009 Outback Diesel SLOPKA
Prejšnji teden mi je pri 100k km začela drseti sklopka v 4 in 5 prestavi, ko začneš pospeševati. Sem v MB na servisu vprašal koliko bi prišla menjava in so mi rekli da okoli 1700 eur, ker bi naj bilo treba še menjati oba vztrajnika.
Zanima me če je imel že kdo podobne probleme z diesli, ker vem da bi naj imeli nekakšne serijske tezave, in če poznate kakšno drugo in pa cenejši rešitev.
Zanima me če je imel že kdo podobne probleme z diesli, ker vem da bi naj imeli nekakšne serijske tezave, in če poznate kakšno drugo in pa cenejši rešitev.
Re: 2009 Outback Diesel SLOPKA
Zakaj je treba menjati vztrajnik?
Diesel-a še nisem odpiral ampak kakor izgleda ni daleč čas
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
Tudi pri Toyoti RAV4 se sklopko in vztrajnik menja na približno 100000-150000km, mislim da enostavno zato, ker je enkrat že odprto, po navadi pa itak prej crkne vztrajnik. Ali ti kaj trese pri pospeševanju??
Če ne trese/ne cvili pomojem menjava vztrajnika ni potrebna (itak se pregleda in oceni stanje ob menjavi sklopke); fedri se spucajo, namažejo.. dela nadaljnih xx.xxx km.
Glede na to da je motor podedovan od starih modelov bi znal pasat tudi kakšen rabljen enomasni vztrajnik od starejšega modela + pripadajoča sklopka); največji problem bo pomojem potisna - potrebno je paziti, da bo košara zdržala dizelski navor.
Glede na to, da je Karel oral ledino pri predelavi bencinskih motorjev na enomasne vztrajnike in ga kopirajo pooblaščenci, ne dvomim na uspešno rešitev pri dizlih.
Če uspe - boš en od prvih (v Evropi al pa celo v svetovnem merilu) z enomasnim vztrajnikom
Glede na to da je motor podedovan od starih modelov bi znal pasat tudi kakšen rabljen enomasni vztrajnik od starejšega modela + pripadajoča sklopka); največji problem bo pomojem potisna - potrebno je paziti, da bo košara zdržala dizelski navor.
Glede na to, da je Karel oral ledino pri predelavi bencinskih motorjev na enomasne vztrajnike in ga kopirajo pooblaščenci, ne dvomim na uspešno rešitev pri dizlih.
Če uspe - boš en od prvih (v Evropi al pa celo v svetovnem merilu) z enomasnim vztrajnikom
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
Tako je, rokave zavihat pa na delo.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Ne trese pri pospeševanju nič. Tudi ne sliši se še vztrajnika. Tako da razmišljam če bi ga sploh zamenjal. Pravijo pa da se toplo priporoča, ko se enkrat menjava vse.. Ampak cena je grozna...
Hin vztrajnik se sliši tudi v prostem teku; "iiik iiik iiik".. kot zaklana veverca ki umira.
Pogosto potrese ob menjavanju prestav,...
Ampak - preden se zadeva odpre nima pretiranga smisla govorit o obsegu popravil. Tkole čez forum je bolj napamet. Se bo treba umazat.
Lahko da je potisna hin, lahko da pušča semering za vstrajnikom (in meče olje na lamelo), lahko da je lamela pobrana,... ampak - vse to je samo ugibanje.
Ko se bo podrlo, se lepo pregleda vse, očisti, namaže kar je potrebno,... in premeri vse vijake, premer vztrajnika, debelino... da se najde primernega enomasnika.
Naj te ne bo strah - avto z enomasnikom ne bo cukal itd... dvomasniki so najbolj nora stvar, ki so jo dali v avtomobile (crkujejo vsi, ne samo Subarujev). Če pogledaš navor na motorju in površino vztrajnika boš videl, da je so vzmeti v njem nenormalno obremenjene. Tega napora ne zdrži noben material.
Je pa treba pogledat in premislit s čim se da zadevo menjat.
Če je pa vse ok, se menja sklopko, potisni ležaj in košaro; namaže se ležišče vilce,.. pa teraj dalje.
Sej Karli ve. Dobr ve.
Pogosto potrese ob menjavanju prestav,...
Ampak - preden se zadeva odpre nima pretiranga smisla govorit o obsegu popravil. Tkole čez forum je bolj napamet. Se bo treba umazat.
Lahko da je potisna hin, lahko da pušča semering za vstrajnikom (in meče olje na lamelo), lahko da je lamela pobrana,... ampak - vse to je samo ugibanje.
Ko se bo podrlo, se lepo pregleda vse, očisti, namaže kar je potrebno,... in premeri vse vijake, premer vztrajnika, debelino... da se najde primernega enomasnika.
Naj te ne bo strah - avto z enomasnikom ne bo cukal itd... dvomasniki so najbolj nora stvar, ki so jo dali v avtomobile (crkujejo vsi, ne samo Subarujev). Če pogledaš navor na motorju in površino vztrajnika boš videl, da je so vzmeti v njem nenormalno obremenjene. Tega napora ne zdrži noben material.
Je pa treba pogledat in premislit s čim se da zadevo menjat.
Če je pa vse ok, se menja sklopko, potisni ležaj in košaro; namaže se ležišče vilce,.. pa teraj dalje.
Sej Karli ve. Dobr ve.
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
tko kot si napisal Gorazd, vsi se pritožujejo čez te dvomasne vztrajnike. Mogoče sem malo len pa se mi ne da zdele googlat, ampak kaj naj bi bila prednost? Večja vztrajnost al kaj, pa zakaj se sploh pojavljajo težave?
What seems to be the Officer, problem?
Nč več turbo...
Nč več turbo...
Verjetno mehkejše speljevanje/prestavljanje.
Pri nas na servisu se ne želijo ubadat z ničemer drugim kot samo da oni vse lepo zamenjajo za novo kot pripada po šasiji, pokasirajo in to je to.. sam nisem mehanik in ne morem razsstavljat avta kr na pamet hehe, poznam pa tudi ne nobenga pravega.. je kakšen kandidat tukaj ki bi razstavil in pogledal zadevo? in se potem z enomasnim ubadal? 
Si Karlija že kontaktiral?karel napisal/-a:Zakaj je treba menjati vztrajnik?
Težave so - ker so dvomasni - dve masi z razlićčnimi hitrostmi; vmes so vzmeti, ki to razliko blažijo dokler se hitrosti ne izravnajo; in ker imajo dizli po 400, 500 Nm navora, avto pa več kot 1500kg... pospeševanja na dolgi rok ne zdži nobena vzmet. Tudi če bi jih delala NASA.LSlabe napisal/-a:tko kot si napisal Gorazd, vsi se pritožujejo čez te dvomasne vztrajnike. Mogoče sem malo len pa se mi ne da zdele googlat, ampak kaj naj bi bila prednost? Večja vztrajnost al kaj, pa zakaj se sploh pojavljajo težave?
Vztrajnik je postal potrošna roba tako kot so diski itd... par let kasneje so dodali še filter trdnih delcev (DPF),... ki je pravtako potrošna roba. Na žalost je cena menjave v štirimestnih cifrah.
Vse v imenu udobja in ekologije. Pa na "starih" sklopkah nobenmu ni avto cukal.
Da ne govorim o tem, da je dvomasnik 30+% težji (večja masa - več je potrebne sile, da zadeva rotira...). Skratka - dvomasnik je epic fail.
Moj 2.5 je imel pol manj navora, pa je domasnik škripnil pri 200.000 km (se je razletel).
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
- danci1973
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 4464
- Kraj: Maribor, Slovenia
- Kontakt:
Meni se je avto po menjavi na enomasni vztrajnik zdel glasnejši, predvsem v nižjih / srednjih obratih. Kot da bi se več vibracij prenašalo na karoserijo...
D.
D.
No jaz sem se malo pozanimal glede tegale vztrajnika in sklopke in bi oboje zneslo okoli 900 eurov. Kar pa se predelave na enomasni vztrajnik tiče pa je treba zadevo najprej razdret in šele potem razglabljat o temu ali bi šlo ali ne.
Sem pa vsekakor pripravljen na nov izziv
Sem pa vsekakor pripravljen na nov izziv
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov