No vsak dan kaj novega zveš
Nisem vedel da se da preračunavat Nm v kW in obratno...Zdaj vem, čeprav enačbe si verjetno ne bom zapomnu
Ircar rekel si da je najbolje če je največja površina pod krivuljo moči/navora....
To mogoče ne drži povsem, saj se lahko zgodi da hipotetično za 40enot povečamo moč/navor od 4000 obratov naprej, hrati pa jo znižamo za 50-60 enot pod 2000obratov, kar bi naredilo zelo ogromno kvazi "turbo" luknjo moči/navora a hkrati bi bila površina večja. Taka krivulja bi bila recimo za nekoga ki ne uporablja motorja v obratih zelo moteča, in bi mu bilo bolj všeč, če bi avto imel manjšo površino in bolj uporabno krivuljo.
Podobno se dogaja z tunerji in z izborom prave turbine. Đabe ti 500konj če jih dosežeš šele pri 6000 obratih, do teh obratov pa imaš največjo turbo lukjo v vesolju in je motor brez boosta mrtev.
Ravno zadnjič sem gledal enega, ki je že par turbin in map zamenjal na BMW-ju in je nakoncu končal z 50 konji manj, vendar je avto zato toliko bolj odziven in ima hiter spool, nima luknje....
No pa saj me razumeš....
Rad bi samo rekel, da hipotetično izpuh, ki bi meni zelo sedel, ker rad avto tiščim v obrate in živim v rdečem območju thomasu nebi bil všeč, ker rad pospešuje v 4. 5. brzini in avto vedno drži pod 1500-2500 obratov, čez mesto pa se vedno vozi v 5. brzini....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....