Pranje motorja

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
dariok
Novinec
Prispevki: 10

Pranje motorja

Odgovor Avtor: dariok » 11. April 2014, 12:13

Pred kratkim sem postal lastnik Subaru Impreze WRX STI 2.0-letnik 2003. Zanima me kateri je najboljši način oprati motor. Na nekaterih forumih sem zasledil da naj ne bi bilo dobro tega početi z wapom. Prosim za nasvete... :)

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Re: Pranje motorja

Odgovor Avtor: beliblisk » 11. April 2014, 12:37

Napačen pod forum za tole vprašanje.
Em v vsakem primeru ni pametno preveč vode imet blizu senzorjev/štroma.
Jaz sem svojo umil z blagim večnamenskim čistilom in zobno ščetko.Za splakovanje pa sem uporabil parni čistilec........tko sem za cel motorni prostor porabil cca 2l vode :.sup

Uporabniški avatar
dariok
Novinec
Prispevki: 10

Odgovor Avtor: dariok » 11. April 2014, 12:54

No vredu, sem zdaj ugotovil da bi moral izbrat drugo vrst teme :roll: Hvala za odgovor, bom poskusil s čim manj vode...

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 11. April 2014, 13:09

to se tudi sam spravljam naredit.
obstaja neka pena, s katero vse našpricaš in je varna za elektroniko. sam je zdej več ne najdem:(
pol pa z wapotom samo dol splahneš.

eni prakticirajo, da mrzlo mašino našpricaš, potem pa avto zakurblaš in ko auto laufa, ga z wapom spereš in pustiš laufat, da se posuši.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 11. April 2014, 13:39

Jaz osebno sem bil večkrat zraven ko so to delali.....pa sem potem enkrat tudi sam probal :D

Na petroli/ v prodajalni rez. delov/na ebayu kupiš sprej za pranje motorja. Jaz sem vzel tistega na petrolu. Sivo/rdeča piksna v velikosti maxibrila. Napricaš komplet vse kar lahko našpricaš, od spodaj od zgoraj s strani uglavnem namočiš cel motor v to zadevo. V navodilih prebereš kolk časa mora učinkovat. Po pretečenem času od malce dlje (1meter) zadevo opereš z štrajfiksom/wapom/lavorjem. Če se kje še kaj drži na tistem delu ponoviš zadevo.

So pa tukaj pomoje dve stvari ključni. Fino je da je motor na otip topel. Ne pregret oziroma ravnokar ugasnjen po 10km vožnje. Tako po občutku (kot mleko za otroka :D ) In pa po pranju ko ga opereš vžgeš motor počakaš da se segreje in da voda izhlapi.

Konektorji so narejeni tako da ne smejo prebijat. Edini problem znajo biti svečke če so tesnila na kablih slaba, oziroma če imate kakšne slabe/stare kable.

Motor je po takšnem pranju kot nov. Cevi in plastike so kot nove :D

Pa še na youtube poglejmo :)
http://www.youtube.com/watch?v=8m2qNC6JThM
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
Fusion
Uporabnik foruma
Prispevki: 682

Odgovor Avtor: Fusion » 09. Junij 2014, 08:38

Pa sem tudi sam uspel oprat mašino.

Par stvari sem zaščitil z vrečko.
Našprical sem jo s tem
http://www.operi-avto.si/cistila-za-mot ... -akra.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Če bi bil za na razstvo bi blo potrebno še kr neki krtačkanja in večkrat na špricat, jst sem jo pa samo z wapotom splahnu. Ni kot nova, je pa boljš.
Vse sem delal pri ugasnjenem avtu. Po koncu pa sem ga vžgal in pustil laufat 5min. Pa na močnem soncu je bila havba še cca 1h odprta. Ni blo nobenih problemov

Da se sveti in zgleda kot nova, pa sem jo našprical s tem http://www.operi-avto.si/maziva/88-k2-sil.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Našprical sem tudi vse črne dele zunaj avta. Se ne svetjo, samo poudari črnino, pa vrjetno se bo umazanija mal manj gor prijela.
Za test pa sem našrpical tudi feltne, da vidim, če se bo zavorni prah kaj manj prijemal.

Ker smo že pri čiščenju, pa priporčam ta izdelek.
http://www.operi-avto.si/cistila-za-pla ... dstvo.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Feltne spuca, brez drgnjena. In odstranjujej zračno rjo. Če imate svetel avto se na laku vidjo rjave pikice.
2-3x se našprica pa spereš in gre vse dol.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost