Žarometi - čiščenje od znotraj
- Kristijan
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 1324
- Kraj: Goričko
- Kontakt:
Re: Žarometi - čiščenje od znotraj
Ve kdo slučajno kok stanejo žarometi za foresterja 2000, moji se že nagibajo k rumeni barvi, 
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...
Kaj pa poliranje...
- Kristijan
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 1324
- Kraj: Goričko
- Kontakt:
Sigruno pride na vrsto pred novimi 
Brez Subaruja trenutno - na petrolu me še komi poznajo ...
Najprej en pozdrav vsem na tem forumu. Sem opazil, da imate povezavo na mojo stran – konkretno na storitev obnove žarometov. Registriral sem se ravno z namenom, da podam dodatno pojasnilo (v oči so mi padle te zobne paste), čeprav bi si bolj želel, da bi se zaradi lastništva SubarujaThomas22 napisal/-a:Ah, to pa spucaš od zunaj. Nacenejša varijanta je zobna pasta.
Torej, zunanjo degradacijo žarometov se lahko očisti na več načinov. Med drugim tudi z zgoraj predlaganimi zobnimi pastami in podobnimi MacGayver metodami. Bi pa tukaj postavil eno vprašanje: kako bi se vam zdelo, če bi si recimo namesto z zobnimi pastami umivali zobe z mivko? No, nekaj takega je zobna pasta plastičnim žarometom. Na YT je precej linkov, kako očistijo žaromete s takimi metodami, nikjer pa nisem zasledil slike čez recimo pol leta ali eno leto. Le zakaj
Hkrati je čiščenje degradiranega dela z žarometa zgolj prvi del naloge. Najpomembnejši del je zaščita takšnega žarometa. Večina pa jih na to pozabi. Namreč, ko z žarometa odstranimo degradiran del, odstranimo tudi lak z UV zaščito. Logika pove, da bo takšen žaromet zelo hitro začel nazaj rumeneti. In v praksi se ravno to zgodi. Možnosti sta dve: lakiranje z UV zaščitnim prozornim lakom ali uporaba posebnih UV zaščitnih politur. Le to bo zagotovilo, da bo žaromet nadalje brezhiben. Je pa res, da se pri nekaterih žarometih to pojavi zelo hitro, pri drugih pa lahko traja tudi pol leta do leto dni. Spet odvisno od same plastike in tudi izpostavljenosti takšnih žarometov zunanjim vplivom.
Če se sami lotite tega opravila, potem vsekakor priporočam nakup kompleta za čiščenje žarometov (cene se mi zdi, da so ranga 30 EUR ali celo manj), ne pa kratkoročnih DIY MacGayver metod. Rezultat ob pravilni uporabi ne bo sicer odličen (ti kompleti imajo običajno zgolj dve granulaciji, medtem ko se pri nekaterih postopkih uporablja tudi 8 procesov brušenja/čiščenja), vendar bo bistveno boljši, kot pa so degradirani žarometih, hkrati pa običajno ti kompleti vsebujejo končno polituro z vsaj minimalno UV zaščito za žaromete.
Pri Subarujih je pa res žal velikokrat problem z notranje strani in je potem potrebno žaromet razdreti, nadaljni postopek je pa podoben zunanjemu poliranju.
Na zgornji spletni strani sem pripravil tudi nekaj navodil za to, da se podaljša življensko dobo problematičnim žarometom. Veliko je res samoumevnih zadev, ampak sam kar nisem mogel verjeti, da precej ljudem ni samoumevno, da se mrčesa z žarometov (laka seveda tudi) recimo ne čisti z žičnato gobico
Varno vožnjo želim vsem in lep pozdrav.
Sicer se strinjam s tem, da je zaščita bistvenega pomena, samo glede na ceno namenske UV zaščite, ki sem jo našel na spletu zna le-ta presegat 50% cene žarometa, kar po moje ni smiselno.
To zna žal kar držati.
Če kdo rabi naj se javi, pa mu lahko premažem žaromete z ustrezno polituro (brezplačno seveda).
Če kdo rabi naj se javi, pa mu lahko premažem žaromete z ustrezno polituro (brezplačno seveda).
Jaz sem jih na Foresterju obdelal z Turtle Wax kompletom, pa mi po pol leta zopet motne ratujejo.
Don't allow your mind tell your heart what to do.
Žal je to točno to kar sem zgoraj napisal. Žarometi držij par let ok, dokler se ne ''prebije'' UV zaščita, potem pa zelo hitro degradirajo. S poliranjem praktično odstraniš celoten zaščitni sloj dol (ne sicer vedno...), jasno pa je, kaj to pomeni.Thomas22 napisal/-a:Jaz sem jih na Foresterju obdelal z Turtle Wax kompletom, pa mi po pol leta zopet motne ratujejo.
Očitno je na Foresterju plastika še toliko bolj občutljiva in zelo hitro začne nazaj rumeneti/postajati motna. Z DIY varijantami je potem zelo verjetno vprašanje meseca, dveh pri tem avtomobilu.
A ni pred časom nekdo s foruma obnavljal žaromete in jih dal nekam polakirat (UV)?
Moji tudi malo rumenijo (Fiat Punto).
Moji tudi malo rumenijo (Fiat Punto).
Fiat.
Brez panike.
Brez panike.
Lakiranje z UV zaščitnim lakom je absolutno najboljša varijanta. Žal ima pa eno slabo stran: ceno. Kolikor sem sam preverjal je cena hitro 50 EUR, tako da se do sedaj še nobena moja stranka ni odločila za to. Običajno jim zadostuje moja zaščitna politura. Gledam vsakodnevno nekaj avtomobilov v okolici, ki sem jih naredil recimo že pred letom in pol in zaenkrat nobene degradacije.gorazd0 napisal/-a:A ni pred časom nekdo s foruma obnavljal žaromete in jih dal nekam polakirat (UV)?
Če pa ima kdo kakšnega kolega, ki se ukvarja z barvanjem in lakiranjem in mu to lahko naredi za nizko ceno ali brezplačno, je potem to top.
Ja, žal so Punto dvojka oboji problematični. Sploh pred FL je zadeva resgorazd0 napisal/-a:Moji tudi malo rumenijo (Fiat Punto).
Na dvojki sem poliral z turtlewaxom, pa potem še z ostali vmesnimi gradacijami brusnega papirja, in je blo vseskup že toliko degradirano, da me je le roka bolela, na sami luči pa ni blo nobene razlike.
Od turtlewaxa komplet ima zraven neko "navlaženo krpo" s katero na koncu namažeš celo luč, to pa je verjetno tudi nekakšna UV zaščita.
Če mene vrpašaš je ta turtlewax komplet vreden pol *****, jaz če bi še kupoval bi raje vzel od 3M-a komplet, ki vklučuje tudi nastavek za vrtali stroj, s katerim lahko 123 spoliraš/obnoviš lampo, čez bi pa nek UV lak napihal.
Na ebayu se najde svašta
Od turtlewaxa komplet ima zraven neko "navlaženo krpo" s katero na koncu namažeš celo luč, to pa je verjetno tudi nekakšna UV zaščita.
Če mene vrpašaš je ta turtlewax komplet vreden pol *****, jaz če bi še kupoval bi raje vzel od 3M-a komplet, ki vklučuje tudi nastavek za vrtali stroj, s katerim lahko 123 spoliraš/obnoviš lampo, čez bi pa nek UV lak napihal.
Na ebayu se najde svašta
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
S tole turtlewax-ovo krpico sem imel namen zaščitit notranjost žarometa po poliranju, pa se zadeva sploh prijet ni hotela, tako, da sem naslednji dan poliral še enkrat... Zgleda, da je notranja površina drugačna kot zunanja.
Se strinjam, 3M je občutno boljši, tudi cena je tistih 30 EUR ali nekaj takega. Turtlewax je pod 20 EU, če me spomin ne vara.BackW00d napisal/-a:Na dvojki sem poliral z turtlewaxom, pa potem še z ostali vmesnimi gradacijami brusnega papirja, in je blo vseskup že toliko degradirano, da me je le roka bolela, na sami luči pa ni blo nobene razlike.
Na ebayu se najde svašta
Kar se tiče ročnega proti strojnemu je pa tako: sam nekomu, ki tega še ni delal raje priporočam ročnega. Ker s strojnim (sploh če se ga natakne na kakšno bor mašino brez možnosti nastavljanja vrtljajev) hitro zakuriš žaromet (postane temno rjav ali črn), če si pa še bolj entuziastičen narediš pa liziko iz njega. Plastika se namreč tako stopi, da se ti kar razleze... Pa ne mislit, da je treba za to držat par sekund na istem mestu. Dovolj je tudi sekunda. Še posebej sta problematična glede tega ravno žarometa od Punta II (sploh pred FL). Izgleda je plastika prej občutljiva na temperaturo. Recimo Passat 3B ima popolnoma drugačno plastiko, ki je bistveno manj občutljiva na nepravilno uporabo.
Tako da, bolje malce slabši rezultat in boleče roke, kot pa skurjen žaromet.
- wannahavesubi
- Član Subaru kluba
- Prispevki: 199
- Kraj: Kamnik-Stranje
maybe some day...
Khm?
PS: Zanimiv avatar
.
PS: Zanimiv avatar
Kdo je na strani