Danes crknu Forester 2010 Dizel

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
kamsedlo
Član Subaru kluba
Prispevki: 510
Kraj: Mengeš

Re: Danes crknu Forester 2010 Dizel

Odgovor Avtor: kamsedlo » 06. Marec 2015, 13:53

primoz napisal/-a:Ja nč mene so danes razveselili iz subaruja, da dobim bolj kot ne vse novo na njihov račun. :D :c
Na kater servis si pa peljal ?
Forester diesel

primoz
Uporabnik foruma
Prispevki: 37

Odgovor Avtor: primoz » 06. Marec 2015, 14:03

Peljal na pooblaščenega, ki mi je najbližje. Avto Koletnik Radlje ob Dravi.

lp

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 06. Marec 2015, 14:30

Kul :.sup

......a pa dobiš enak motor ali upgrade?

Gabrc
Uporabnik foruma
Prispevki: 135
Kraj: GABERJE

Odgovor Avtor: Gabrc » 07. Marec 2015, 07:04

Močno dvomim,da je zlomilo že modificirano glavno gred. Bolj se mi zdi verjetno,da je bil tisti avto z kao euro 5 motorjem izdelan nekje na meji,ko so pač še kakšen euro4 noter dali ter ga evidentirali pod euro5...
Po besedah glavnega mehanika na Subaru servisu v Miljah pri Trstu,ki ga dobro poznam in mi sigurno nebi lagal,oni še niso dobili primera euro5 z zlomljeno gredjo. Servis je kar velik in pri njih se obrne kar precej autov letno. To da imajo kao euro 5 še premalo km,se mi zdi bolj tako... 2008,2009 ter začetek 2010 se lomijo kot po tekočem traku,po sredini leta 2010 pa mrk. Konec koncev je tudi euro 5 motor odzunaj že skoraj 5 let.
Po mojem skromnem mnenju,ter po pogovoru z par ljudmi,ki imajo dosti več znanja od mene,je ta gredolom povezan z slabim dvomasnim vztrajnikom. Po moji kmečki logiki,bi ta teorija lahko pila toplo vodo:
Namreč vsi vemo da so ti dvomasni vztrajniki,kar se vzdržljivosti tiče eno veliko sranje,pa naj si bodo subarujevi ali kakšni drugi. Subarujev dvomasni vztrajnik je zelo težak oz. masiven,ko se le ta razlufta oz.ne vem kako bi se bolje izrazil pride sigurno do raznoraznih ekscentrov. Se pravi: Velika masa vztrajnika+visoki obrati+ekscentri v vertikalni smeri+tovarniško poddimenzionirana glavna gred=gredolom.
To se mi zdi dokaj verjetna teorija tudi iz vidika,da praktično še nisem videl euro 4 motorja z gredolomom,ki bi imel pod 100kkm prevoženih. Vsaj 100kkm pa je v praksi dvomasni vztrajnik ok. Po tej teoriji,naj bi tudi euro 4 motorji laufali,če bi se jim preventivno menjavalo vztrajnik na 100kkm.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 826
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 07. Marec 2015, 07:37

Gabrc napisal/-a: Po mojem skromnem mnenju,ter po pogovoru z par ljudmi,ki imajo dosti več znanja od mene,je ta gredolom povezan z slabim dvomasnim vztrajnikom. Po moji kmečki logiki,bi ta teorija lahko pila toplo vodo:
Namreč vsi vemo da so ti dvomasni vztrajniki,kar se vzdržljivosti tiče eno veliko sranje,pa naj si bodo subarujevi ali kakšni drugi. Subarujev dvomasni vztrajnik je zelo težak oz. masiven,ko se le ta razlufta oz.ne vem kako bi se bolje izrazil pride sigurno do raznoraznih ekscentrov. Se pravi: Velika masa vztrajnika+visoki obrati+ekscentri v vertikalni smeri+tovarniško poddimenzionirana glavna gred=gredolom.
To se mi zdi dokaj verjetna teorija tudi iz vidika,da praktično še nisem videl euro 4 motorja z gredolomom,ki bi imel pod 100kkm prevoženih. Vsaj 100kkm pa je v praksi dvomasni vztrajnik ok. Po tej teoriji,naj bi tudi euro 4 motorji laufali,če bi se jim preventivno menjavalo vztrajnik na 100kkm.
Čisto do v piko podobnega zaključka sem prišel tudi sam, ker z ženinim bratom večkrat meljeva o morebitnih težavah z njegovim 2010 legacyem.
Pa tudi tale video mi je pomagal k zaključku. https://www.youtube.com/watch?v=Mcp_Y0h_oXQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 07. Marec 2015, 09:07

Gabrc je lepo napisal. Tudi sam sem slišal za težavo z dvomasnim vztrajnikom, ki je ratal slab, posledično so šli ležaji na gl. gredi, itd., zaključek je jasen. Tudi to, da so v kakšen subi dizel iz druge polovice l. 2010 vgradili euro 4 namesto euro 5 je čisto verjetno.
Go Westy, go!

jezdec
Uporabnik foruma
Prispevki: 94
Kraj: Vransko

Odgovor Avtor: jezdec » 07. Marec 2015, 20:15

Nightwish napisal/-a:
jezdec napisal/-a:
Nightwish napisal/-a:Zanimivo, da vse gredi počijo na istem mestu... :th
...ter v zimskem času...??
Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil, je 11. avgust, zato bi težko rekel, da ima zima kaj pri tem... :?
napisal si:

"Danes crknu Forester 2010 Dizel

OdgovorNapisal/-a primoz » 02 Feb 2015, 20:50 "

...iz česar sem smatral da je bilo pozimi...:)

skratka....tudi sam imam foresterja letnik 08 s cca 170.000 km in zaenkrat nič problemi
z mašino...poznam tudi še dva primera z nad 200.000 km (isti letnik) brez problemov...??
...zanimivo bi bilo vedeti, kaj pravzaprav (oziroma katera kombinacija) pripelje do tega problema, ter
ali je zadevo pred samim pojavom s pravilnim posegom moč preprečiti....
...ali sta edini varianti čakati kaj bo, ali avto prodati (podtakniti) nekomu drugemu....???
...v nemčiji se problem loma gredi pojavi pri cca 10% dizlov EURO4....

pozdrav

Gabrc
Uporabnik foruma
Prispevki: 135
Kraj: GABERJE

Odgovor Avtor: Gabrc » 07. Marec 2015, 22:24

Jezdec jaz bi na tvojem mestu čimprej zamenjal vztrajnik,če ga še nisi. Pri 170kkm je sigurno že v slabem stanju. Osebno mislim da z novim vztrajnikom si potem lahko miren oz.vsaj dosti bolj miren. Konec koncev je to poseg,ki stane cca 600 eur in te tako ali tako slejkoprej čaka pri teh km.
V kolikor pa želiš iti še korak dalje pa lahko preventivno zamenjaš še gred z že modificirano ampak to z delom in materialom stane cca 2000 eur. Potem pa že lahko rečeš da imaš v bistvu neproblematičen eur 5 motor.
Je pa vprašanje če je to smoterno??? Vztrajnik bi pa jaz osebno zamenjal takoj...

jezdec
Uporabnik foruma
Prispevki: 94
Kraj: Vransko

Odgovor Avtor: jezdec » 09. Marec 2015, 10:04

Gabrc ...... se strinjam, da menjava vztrajnika nebi škodila, samo je pa vprašanje ali s tem dejansko
rešimo problem gredi. Ker če bi bil vztrajnik edini problem potem bi pomoje Subaru menjal vztrajnike brezplačno na vseh kritičnih avtih....
Pomoje je v tem primeru kriva kombinacija več stvari in sicer:

- "veliko uhajanje" nafte v olje med regeneracijo DPF...do 10% na menjavo...kar je 6 dcl nafte... :o
...posledično uničene mazalne lastnosti olja...
- mišljenje lastnikov, da je subaru avto ki prenese vse in posledična nepazljivost...brezglavo tiščanje
tudi ko mašina še ni ogreta....
- lom grelne kapice na svečkah in posledični tujek v cilindru
- verjetno svoje doprinese tudi vztrajnik
- ter konec koncev prešibka gred...ki bi vzdržala vse nepravilnosti
- servisiranje na uradnih servisih....???.... :roll: ...ne vem zakaj, toda kot je moč slediti tem dogodkom je v glavnem tako...

....mogoče je kdo celo preizkusil "podaljšane intervale" menjave olja, ki so sedaj tako popularni....v tem primeru pa povzročijo "pravo mešanico med oljem in nafto".... :cr
Konec koncev je le cca 90% prodanih EURO4 dieslov, ki imajo v tem trenutku večinoma nekje med 150K km in 300K km in so še z originalno gredjo...in vztrajnikom.....ali pa tudi ne...??

lep pozdrav

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Marec 2015, 10:11

jezdec napisal/-a:Gabrc ...... se strinjam, da menjava vztrajnika nebi škodila, samo je pa vprašanje ali s tem dejansko
rešimo problem gredi. Ker če bi bil vztrajnik edini problem potem bi pomoje Subaru menjal vztrajnike brezplačno na vseh kritičnih avtih....
Saj imajo preventivno menjavo vztrajnika (seveda ne brezplačno)na 80.000 km samo ne pri nas seveda.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 09. Marec 2015, 11:00

karel napisal/-a:Saj imajo preventivno menjavo vztrajnika (seveda ne brezplačno)na 80.000 km samo ne pri nas seveda.
A to pomeni, da ga je potrebno menjati na vsakih 80 t/km?
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Marec 2015, 11:22

Tako sem jaz razumel njihovo priporočilo.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 10. Marec 2015, 09:48

Madona, to se prej znuca kot bremze :cr
What seems to be the Officer, problem?